Savjeti za kupnju

Top lista 10 najvećih laži i obmana vezanih uz HDTV, dio 1

Surfajući internetom u potrazi za novim HD materijalima koje bih podijelio s vama dragi čitatelji, pronašao sam zanimljivu ljestvicu 10 najvećih laži, muljaža i obmana kod HD usluga i proizvoda. Lista je u najmanju ruku zanimljiva, no s nekim odabirima autora se nikako ne mogu složiti. Pogledajmo zajedno…

HD Guru je za 2008. godinu odredio sljedećih 10 “opasnosti” na koje bi kupac trebao obratiti pažnju prije kupnje. Krenimo od posljednjeg, desetog mjesta….

10. – Dinamički kontrast

Dolazak novih televizora označen je erom televizora s tzv. “dinamičkim kontrastom”, a koji donosi velike odnose na pakiranja proizvoda i u kataloge, što lako zbuni mnoge kupce. Istina: dinamički kontrast je izmišljotina i bez ikakvog smisla, te se nikako ne bi trebao navoditi na proizvodima brandova koji drže do sebe.

HD televizija: u ovome se definitivno slažen s HD Guruom, dinamički kontrast je mamac za neoprezne kupce i lako može navesti na krivi trag. Držite se statičkog kontrasta, a dinamički uzmite s debelom rezervom. Smatram da bi na ovo ljestvici dinamički kontrast trebao imati “bolju poziciju”

9 – Lažni HD kabelski i satelitski kanali

Veliki broj providera HD kanala nudi lažni HD program na HD programima tijekom većine dana. Umjesto predivne 16:9 prezentacije čiste HD razlučivosti, ovi programi zapravo emitiraju SD programe koji su prilagođeni HD razlučivosti. Rezultat: slika djeluje mekano i jednostavno loše.

HD televizija: kod nas HD pravo još nije niti krenuo izuzev MAXtv-a i HRT 2 HD-a za vrijeme emitiranja utakmica EP-a. HRT 2 HD je pravi primjer na što je autor liste mislio: utakmice su se emitirale u punoj HD razlučivosti, dok je ostatak programa bio skaliran iz SD-a u HD razlučivost. Rezultat – nedovoljno oštra slika na kojoj se lako primjeti da nije pravi HD.

8 – Regulatori napona, el. linije

Za njih se tvrdi da čine HDTV sliku još oštrijom, a da su boje vjernije. Jedna velika prijevara! Radije uložite u snažniji TV ili Blu-ray player. Za manju cijenu možete dobiti zaštite od prenapona ili UPS, te se tako zaštititi od strujnih šiljaka.

HD televizija: regulatori napona se danas prvenstveno koriste u audiofilskim vodama gdje je potreban što stabilniji napon za najbolje audio karakteristike. Iako stabilan napon pozitivno djeluje na opremu te joj prođužuje vijek, smatramo da ulog u stabilizatore je potreban samo ako ste na području nestabilnog napona.

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!