HTPC i kompjuteriKonfiguracija mjeseca

HTPC konfiguracija mjeseca (studeni 2008.)

Premda sutra ulazimo u treću trećinu ovoga mjeseca i samim time malo kasnimo s konfiguracijom za ovaj mjesec, ipak smo se odlučili ponuditi našim čitateljima HTPC konfiguraciju koju ovaj mjesec smatramo optimalnom, iako je konfiguracija za prošli mjesec i dalje vrlo atraktivna. Diskont24 trenutno nema tu istu konfiguraciju u ponudi, već model kod kojeg je DVD snimač zamijenjen Blu-ray/HD DVD pogonom, te je i cijena porasla s 2800 na 3650 kn. Ipak, vjerujem da se s trgovcem možete dogovoriti da vam sastave varijantu s DVD snimačem po nižoj cijeni. Za ovaj smo mjesec se malo posavjetovali s forumima i news grupama, te smo sastaviti računalo u globalu vrlo slično performansama s onime od prošlog mjeseca, uz odabir snažnijeg procesora i skupljeg kućišta.

HTPC konfiguracija studenog 2008.
Komponenta Model MPC cijena (kn)
Trgovina
MBO MB Gigabyte MA78GM-S2H, sAM2, AMD 780G, VGA, SATA II, HDMI, GLAN, FW, mATX 507 M-Computers
RAM RAM PC-6400, 2 GB, CRUCIAL, DDR2 800 MHz 199 Links
HDD HDD SATA II 640 GB WD Caviar Blue 7200, 16 MB, WD6400AAKS 494 Protis
CPU CPU AMD Socket AM2 Athlon64 X2 4800+ (1MB,Windsor) BOX 363 Optimum računala
CASE Kućište APLUS CS-GL3, HTPC, crno, bez PS 429 Links
PSU Napajanje 400W, CHIEFTEC, ATX2 v2.0, 120mm vent. 329 Links
TUNER TV kartica AVERMEDIA AVerTV Hybrid Speedy PCI-E – za stolna računala 439 Macro Micro
Suma: 2760

Odabrana matična ploča posjeduje integriranu ATi HD 3200 grafičku karticu s HDMI izlazom i može poslužiti za jednostavno povezivanje s HDTV-om, gledanje filmova, 1080p matroski i za malo zahtjevno igranje. Matična ploča ima PCI-E utor tako da se može bilo kada kupiti bolja grafička kartica, primjerice ATi HD3870, čija se cijena kreće oko 800 kn. Ploča ima i 7.1 kanalnu zvučnu karticu, a čiji signal se može prenositi i preko HDMI izlaza. 2 GB Crucial RAM memorije smatramo standardnom količinom za današnje potrebe, a i limite koje nameće x86, tj. 32-bitna arhitektura. Ovog mjeseca smo se odlučili Seagate disk zamijeniti Western Digital-om istog kapaciteta – 640 GB. Iako je WD zbog dosta primjedbi zbog otkazivanja njihovih 3.5″ diskova došao na loš glas, smatramo da je glavni razlog ipak neadekvano hlađenje koje ne bi trebalo stvarati problema u dobro hlađenom kućištu. Za kućište je odabrano APlus HTPC crno kućište s prednjom maskom od aluminija, a koje će odlično pristajati u dnevni boravak.

Za napajanje smo odabrali Chieftec 400 W, no ovdje bi jednako dobro pristajao i neki Fortron ili neki drugi brand srednje klase. TV tuner hibridnu karticu smo spomenuli prošli mjesec, tako da ju ovdje nećemo posebno spominjati.

Napomena: Cijene su maloprodajne za gotovinu, provjerene 19. studenog. Za aktualne cijene molimo posjetite službene stranice navedenih trgovina.

Download – hdtelevizija-htpc-studeni08 (Excel format)

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

  1. super vam je ova tema, imam želju složiti HTPC. Zanima me moguanost ugradnje digitalne satelitske kartice, koja bi imala moguanost dekodiranja zaključanih kanala. Molim vas da i o tome koji redak napišete

  2. Pozdrav! Za stranicu ae uskoro početi pisati jedan kolega koji dosta prati HTPC i sam posjeduje doma jedan dobro opremljen, pa ae biti i više tema o ovom području. Otključavanje sat. kanala je uvijek zanimljiva tema, no mi na stranici jednostavno ne smijemo o tome pisati, eventunalno nešto sitno spomenuti, no ne i davati komplet upute i linkove na takve stranice… U svakom slučaju hvala na prijedlogu! :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!