Internet servisiProgrami i igreVijesti

Vimeo HD – servis za streaming 720p videa

Vimeo, servis za upload i pregledavanje video sadržaja standardne kvalitete odnedavno nudi mogućnost uploada video sadržaja do HD razlučivosti od 1280×720 u najviše 24 sličice u sekundi. Za razliku od sličnih video hosting servisa (čak i nekih mnogo razvikanijih), Vimeo uistinu reproducira u stvarnom vremenu hostane HD sadržaje, a tu su i neke dodatne značajke koje vrijede pažnje.


Vimeo definitivno spada među oku dopadljivije stranice, stranica za registraciju možemo samo pohvaliti kako je simpatično i stilski uređena, a samo pretraživanje i korištenje servisa je i više nego jednostavno. Za razliku od primjerice YouTube-a, Vimeo omogućuje da poslani video zaštitite lozinkom, te da i korisnici koji nemaju otvoren račun mogu uz poznavanje lozinke pristupiti sadržajima. Serveri su zavidne brzine, upload je brz, a i streaming filmova nije za požaliti.

HD sadržaji su ipak nama najzanimljiviji, a na Vimeo ih već sada ima u zavidnom broju (oko 500-ak). Prilikom uploada poslani se HD sadržaj najprije konvertira u standardnu razlučivost kako bi video bio dostupan i korisnicima koji ili zbog spore internet brzine ili računala ne mogu ga gledati u punoj razlučivosti, a nakon kratke obrade postaje dostupan i u izvornoj kvaliteti. Za pregledavanje nije potrebno imati nikakav poseban player, dovoljan je samo Adobe Flash Player koji ionako većina korisnika već ima instaliranog i normalno koristi.

Vimeo nudi još jednu pohvalnu značajku – kada pregledavate HD sadržaj preko cijelog ekrana moguće je uključiti skaliranje – na taj ćete način dobiti 1:1 mapiranje piksela i najbolju moguću kvalitetu slike, premda slika na monitorima veće razlučivosti neće biti preko cijelog ekrana.

Za kraj, tu je mogućnost direktnog skidanja svih sadržaja jednostavnih klikom na link za download koji se nalazi u donjem desnom dijelu stranice.

Linkovi: Vimeo | Vimeo HD sekcija


Learn To Fly from Christian Letruria on Vimeo.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!