LCDRecenzijeTelevizori i monitori

HDTVtest [LCD]: Sharp LC42B20E [107 cm]

Daljinski upravljač

Daljinski koji su se prije isporučivali uz Sharp-ove televizore bili su pomalo cudnog dizajna, no unatoč sličnosti s kakvim “sci-fi” gadgetom, odlično su sjedali u ruku. Isti se može reci i za njihovo funkcioniranje. Kod ovog modela ekscentrični dizajn je pojednostavljen, dok je dobar osjećaj u potpunosti zadržan. Raspored tipaka je zadovoljavajuć, s navigacijskim strelicama i tipkom za potvrdu između njih, ravno postavljenim ispod palca. Tipke za glasnoću i ulazak u izbornik se također blizu nalaze.

Funkcionalnost je također odlična: pritiskom na AV Input tipku (koja se nalazi pored numeričkog dijela) otvara se izbornik s listom svih dostupnih ulaza između kojih možete birati. Što se HDMI konekcija tiče, televizor je sposoban pročitati podatke s povezanog uređaja i ispisati naziv: bili smo impresionirani kako je LC42B20E bez greške prepoznao PS3 i X-Box 360 konzole, a moramo se složiti da je “Xbox 360” naziv puno bolji od primjerice “HDMI 6”.

Daljinski upravljač također posjeduje tipke za aktiviranje podnaslova (titlova) na digitalnim TV programima koji šalju takve informacije, a tu je i AQUOS LINK funkcija za lakšu interoperabilnost između uređaja ovog proizvođača.
S vremena na vrijeme smo primjetili da LC42B20E emitira lagani pozadinski šum. Premda neprimjetan s većih udaljenosti, jasno ga se moglo čuti kada smo se približili zaslonu.

Rezultati testova

Mrtvih piksela: 0 (nula)
Uniformnost ekrana: primjetan banding (razlika u svjetlini, lijeva strana je svjetlija od desne)
Preskeniranje na HDMI-ju: 0% kada se [Display Area] postavi na “Dot by Dot“
Blacker than black test: prošao
Nivoi crne boje: vrlo dobri za LCD TV
Zadržavanje crne boje: sabilno ako je isključen [OPC]
Primarna kroma: prosječna
Skaliranje: prosječno
De-ispreplitanje video signala: proječno
De-ispreplitanje filmskog signala: izvrsno (3:2 (60 Hz) i 2:2 (50 Hz) zadovoljio i također 3:2 (60 Hz) pri HD 1080i)
Kut gledanja: prosječan (60 stupnjeva)
Oštrina pri pokretima: 250-300, raste do 550 kada je uključen [Action Mode]
Digitalni reduktor šuma: učinkovit
1080p/24 mogucnost (PS3): prima 1080p/24 video signal bez telecine judder-a
Ulazno kašnjenje: 0-10 ms sporije od PC monitora
Potrošnja: prosjek: standarno: 208 vata, kalibrirano: 109 vata, pripravni mod: 1 vat

Uniformnost ekrana

Testni primjerak koji smo zaprimili na test je nažalost patio od problema koji je postao poznat pod terminom “banding”, a koji se je pojavljivao na Sharp-ovim panelima i u prošlosti. Direktan prijevod na hrvatski bi značio pruganje, nijansiranje, a kod LCD tehnike se odnosi na različitu svjetlinu zaslona na različitim dijelovima ekrana. Najlakši način kako primjetiti ovo je da pošaljete 20-postotnu sivu boju na zaslon. Ono što bi trebalo biti potpuno jednaka siva boja na cijelom ekranu u ovom se slučaju prikazuje lagano svjetlijom na lijevoj strani zaslona, te malo zagasitijom s desne strane, s primjetnim varijacijama između. Također, ono što je primjetno i kod ostalih većih LCD panela, vidljive su za nijansu svjetlije regije u gornjem i donjem lijevom dijelu panela.

Dobra je vijest da je ovo slabo uočljivo kada se gleda video sadržaj u praksi.

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!