Recenzije filmova

Gledali smo… Dinosauri 3D

Nedavno smo izvjestili kako Cinestar kina Zagreb planiraju obogatiti svoju ponudu novim i nadasve drugačijim sadržajem – prikazom 3D filmova temeljenih na Dolby-jevoj 3D tehnologiji. Kako je i bilo najavljivano, dvorana za prikaz 3D filmova je otvorena jučer, odnosno danas u 0:25, a već na trećem prikazivanju je bio predstavnik HD televizije, autor ovih redaka.

Odmah nakon posla odjurio sam da stignem na prikazivanje u 16:35 – srećom, jedna prilično dobra pozicija u dvorani 9 ostala je prazna, tako da sam uhvatio mjesto s kojeg se da fino pogledati film. Karta dođe 30 kuna za dokumentarac koji traje 40 minuta, hmmm, dosta je to novaca, no zna se kako to ide s cijenama kada je nešto novo i jedinstveno. Uglavnom, na ulasku sam dobio naočale koje su najsličnije ovima na slici dolje, premda nisu prozirne već imaju reflektivnu površinu s vanjske i unutarnje strane. Naočale su lagane, no nisu sklopive – nemojte to niti pokušavati da ne bi bilo problema na izlasku ako pretjerate sa silom. Naravno, naočale morate vratiti pri izlasku iz dvorane, a to je također naglašeno i prije prikazivanja filma. Na naočalama također piše da sadrže čip koji aktivira detektor na izlasku iz dvorane, premda ja takvu neku napravu nisam uočio…

Prije nego što kažem svoje utiske o samom 3D efektu i dokumentarcu koji sam gledao, rekao bi da je kino bilo popunjeno praktički do zadnjem mjesta – zanimljivo kako za radnog dana kino može biti tako popunjeno, no dobro, ljudi su si spajali dane pa to objašnjava ovoliku gužvu.

Napokon da kažem ono što sve zanima, a to je kakav je taj 3D i jel vrijedi novaca? U jednoj riječi, efekt je odličan i cijenu ulaznice ćete zaboraviti odmah nakon prve impresivne sekvence u svemiru, kada tisuće zvjezda i naša galaksija počnu se kretati oko vas, a vi u čudu gledate i pitate se lebtite li to u svemiru ili ste čvrsto zavaljeni u fotelju… Dojam dubine i prostornosti je iznimak, a Dinosauri 3D su odličan materijal za otvorenje jer obiluju velikim brojem panoramskih letova po Patagoniji u Južnoj Americi, gdje se miješaju nepregledne pustopoljine i golemi kanjoni izuzetne teksture i monumentalnosti. Dokumentarac je impresivan za gledanje ali i za slušanje u isto vrijeme, a veliki je plus što je sinhroniziran na hrvatski kako gledateljima ne bi pažnju skretali titlovi i pomalo promukao glas američkog glumca Donalda Sutherlanda. Kroz 40 minuta koliko traje ovaj dokumentarni film isprepliču se stvarne snimke današnje Patagonije, te kompjuterski generirani krajolici i dinosauri stari milijune godina. Upravo su digitalne sekvence one koje su najpogodnije za pokazivanje snage 3D-a, iako su mene osobno najviše impresionirale snimke arheologa dok proučavaju tlo jer su se doimali kao da su par metara udaljeni, toliko realistično da je to pomalo zastrašujuće.

1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Znači valja a? :) A iai au provjeriti kada do?e u Rijeku. Jesu li stakla naočala u bojama odnosno da li vidiš kao kroz “obojano staklo” ili “prozirno staklo”, da li su kao one za Spy Kids 3D? Samo da potvrdim, iam efekt dubine+izlazak iz ekrana jel tako?

  2. ajde, kad sam vidio vrijeme trajanja……mislio sam odustati ali izgleda da au naai slobodan dan pa da i to vidim!sada jedva čekam to pogledati

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!