Recenzije filmova

Gledali smo… Dinosauri 3D

Nedavno smo izvjestili kako Cinestar kina Zagreb planiraju obogatiti svoju ponudu novim i nadasve drugačijim sadržajem – prikazom 3D filmova temeljenih na Dolby-jevoj 3D tehnologiji. Kako je i bilo najavljivano, dvorana za prikaz 3D filmova je otvorena jučer, odnosno danas u 0:25, a već na trećem prikazivanju je bio predstavnik HD televizije, autor ovih redaka.

Odmah nakon posla odjurio sam da stignem na prikazivanje u 16:35 – srećom, jedna prilično dobra pozicija u dvorani 9 ostala je prazna, tako da sam uhvatio mjesto s kojeg se da fino pogledati film. Karta dođe 30 kuna za dokumentarac koji traje 40 minuta, hmmm, dosta je to novaca, no zna se kako to ide s cijenama kada je nešto novo i jedinstveno. Uglavnom, na ulasku sam dobio naočale koje su najsličnije ovima na slici dolje, premda nisu prozirne već imaju reflektivnu površinu s vanjske i unutarnje strane. Naočale su lagane, no nisu sklopive – nemojte to niti pokušavati da ne bi bilo problema na izlasku ako pretjerate sa silom. Naravno, naočale morate vratiti pri izlasku iz dvorane, a to je također naglašeno i prije prikazivanja filma. Na naočalama također piše da sadrže čip koji aktivira detektor na izlasku iz dvorane, premda ja takvu neku napravu nisam uočio…

Prije nego što kažem svoje utiske o samom 3D efektu i dokumentarcu koji sam gledao, rekao bi da je kino bilo popunjeno praktički do zadnjem mjesta – zanimljivo kako za radnog dana kino može biti tako popunjeno, no dobro, ljudi su si spajali dane pa to objašnjava ovoliku gužvu.

Napokon da kažem ono što sve zanima, a to je kakav je taj 3D i jel vrijedi novaca? U jednoj riječi, efekt je odličan i cijenu ulaznice ćete zaboraviti odmah nakon prve impresivne sekvence u svemiru, kada tisuće zvjezda i naša galaksija počnu se kretati oko vas, a vi u čudu gledate i pitate se lebtite li to u svemiru ili ste čvrsto zavaljeni u fotelju… Dojam dubine i prostornosti je iznimak, a Dinosauri 3D su odličan materijal za otvorenje jer obiluju velikim brojem panoramskih letova po Patagoniji u Južnoj Americi, gdje se miješaju nepregledne pustopoljine i golemi kanjoni izuzetne teksture i monumentalnosti. Dokumentarac je impresivan za gledanje ali i za slušanje u isto vrijeme, a veliki je plus što je sinhroniziran na hrvatski kako gledateljima ne bi pažnju skretali titlovi i pomalo promukao glas američkog glumca Donalda Sutherlanda. Kroz 40 minuta koliko traje ovaj dokumentarni film isprepliču se stvarne snimke današnje Patagonije, te kompjuterski generirani krajolici i dinosauri stari milijune godina. Upravo su digitalne sekvence one koje su najpogodnije za pokazivanje snage 3D-a, iako su mene osobno najviše impresionirale snimke arheologa dok proučavaju tlo jer su se doimali kao da su par metara udaljeni, toliko realistično da je to pomalo zastrašujuće.

Adsense
1 2Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

4 komentara

  1. Znači valja a? :) A iai au provjeriti kada do?e u Rijeku. Jesu li stakla naočala u bojama odnosno da li vidiš kao kroz “obojano staklo” ili “prozirno staklo”, da li su kao one za Spy Kids 3D? Samo da potvrdim, iam efekt dubine+izlazak iz ekrana jel tako?

  2. ajde, kad sam vidio vrijeme trajanja……mislio sam odustati ali izgleda da au naai slobodan dan pa da i to vidim!sada jedva čekam to pogledati

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!