Home » Vodiči » Savjeti za kupnju » Formati slike HD filmova, DVD-a i programa općenito

Formati slike HD filmova, DVD-a i programa općenito

Kupili ste LCD ili plazma TV formata stranica 16:9, tzv. widescreen TV i mislite da ste rekli crnim linijama na ekranu zbogom? Eh, nažalost nije sve tako crno i bijelo jer formata i dalje ima mnogo, a widescreen nije uvijek widescreen

Naime, prije kretanja s HD Televizijom i sam nisam znao previše o formatima slike – osnove sam znao, no kada sam malo gledao LCD i plazma televizore po dućanima, mislio sam da 16:9 format znači potpunu ispunu ekrana svim sadržajima koji su snimani u widescreen tehnici. Međutim, koliko god 16:9 format bio “wide”, on ipak nije dovoljno širok za filmove koji su snimani u 2.35:1 ili 2.40:1 formatu, a takvih na tržištu ima dosta, od onih na Blu-ray i HD DVD medijima, pa do onih na klasičnim DVD-ima. 16:9 format daje odnos stranica od 1.77:1 i kada se na taj način gleda, jasno je da nije dovoljno širok da cijeli ekran bude ispunjen slikom pri gledanju 2.35:1 ili 2.4:1 sadržaja.

No, nisu li 1280×720 i 1920×1080 rezolucije formata 1.77:1? Jesu. Ne piše li na Blu-ray filmovima fullHD? Piše. Pa u čemu je onda problem?

Ako to gledamo na taj način, onda možemo kriviti samog režisera koji odlučuje u kojem će formatu snimati film. Jednostavno neki filmovi bolje izgledaju u 2.40:1 formatu nego primjerice u 1.77:1 ili možda 1.33:1 i tu pomoći nema. Komedije i drame su vičnije potonjim formatima iz razloga što je kamera većinom fokusiranja na osobe i njihove dijaloge, te nema toliko potrebe gledatelju dati slobodu gledanja naokolo. Epski spektakli, akcijski i pustolovni filmovi širim formatima omogućuju gledatelju da se bolje uživi u film i da bolje osjeti prostor i okolinu.

Usporedba formata slike

Slijedeće pitanje koje se mnogi zasigurno pitaju glasi: koja je rezolucija slike na filmu formata 2.4:1 ako je na ambalaži navedeno fullHD?

fullHD vam govori da je slika razlučivosti 1920×1080 piksela, no zato što je format filma 2.4:1, vi ćete vidjeti horizontalno 1920 linija videa, dok ćete horizontalno vidjeti 800 piksela videa, a ostatak (280 piskela) će biti ispunjen crnom bojom. Ako na ambalaži piše format 1.77:1 i fullHD, to znači da ćete vidjeti svih 1920 i 1080 linija ispunjenih video i crnih linija neće biti.

Odnos formata 1:8:1 i 2.4:1

Pitanje koje si možda postavljate je zbog čega se filmovi izdaju na Blu-ray-u i DVD-u u takvom formatu koji nije “standardan za opremu”, tj. televizore, a odgovor glasi: kada bi se film formata 2.4:1 pri uređenju za BD ili DVD “rezao” na 16:9 format, onda bi se dio informacije koju je režiser htio da vidite izgubio, a to bi mnogima smetalo. Film kako je sniman, tako mora biti emitiran u kinima, a i u kućnim kinima, s tim što doma imate slobodu pa ga možete tako gledati da ispuni cijeli format putem zoom-a ili neke slične funkcije, premda tada gubite 1:1 odnos slike i piksela televizora, odnosno umanjujete kvalitetu prikaza.

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Kakva mi je glupost taj format 2.35:1. Kupiš televizor sa dijagonalom od metra a kad pustiš film na BD-u u tom formatu imaš pola crnog na ekranu. Isto tako mi je bezveze rastegnuti sliku da su mi ljudi izduženi. Bio bi red a kada vea kupim film za par stotina kuna da mi bude prilago?en TV-u a kinuo dvorani. Barem kad bih mogao proširiti sliku tako da odrežem lijevo i desno dio slike pa da mi bude bude rastegnuta po cijelom ekranu.

  2. Slažem se.. Mene to isto užasno živcira!!
    Al nema nam pomoai!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

vivax_32le74sm_tv_header

Vivax Imago 32LE74SM Android LED LCD TV – recenzija

Na test smo dobili po prvi put Vivaxov televizor sastavljen u Republici Hrvatskoj, 82 cm ...

LGUH9500-front-first

Prvi detalji LG-jevih 2016 Super UHD televizora

Bilo je za očekivati kako će prvi detalji o novim televizorima za 2016. procuriti i ...