LCDRecenzijeTelevizori i monitori

LG 49SK8500 UHD TV – video recenzija

lg-sk8500-review

LG je najveći proizvođač OLED televizora na svijetu, no kompanija svake godine lansira i velik broj LED LCD TV modela. Na testu smo imali njihov najbolji 49″ model oznake 49SK8500, a koji je ostvario solidne performanse na našem testu. Atraktivan dizajn i solidna kvaliteta izrade, webOS 4.0, Magic remote, Alpha7 procesor slike, 120 Hz panel s naprednim lokalnim zatamnjenjem, kao i mogućnost prikaza širokog raspona boja i visoke svjetline glavne su karakteristike po kojima ćemo ga pamtiti. Osnovni podaci se nalaze u nastavku, kao i video recenzija na engleskom jeziku.

LG svoju ponudu LED LCD televizora dijeli na četiri kategorije – Full HD (modeli LK50 i LK51 – 32″ modeli imaju HD Ready panele), Smart TV (LK59, LK61 i LK62 – HD Ready 32″ LK61), UHD 4K (ukupno 7 različitih modela, od UK61 do UK75, svi Ultra HD rezolucije), te vrh ponude SUPER UHD 4K (modeli SK79, SK81, SK85 i SK95 – svi UHD rezolucije). Cijeli lineup pogledajte ovdje.

Samo su SK85 i SK95 serije opremljene direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem s lokalnim zatamnjenjem (FALD), što je preduvjet za dobar kontrast i uvjerljivu HDR sliku na LCD televizorima. To je posebno bitno s obzirom da su svi LG-jevih modeli opremljeni IPS zaslonima koje karakterizira postojanost boja pri gledanju iz kuta, no i mali nativni kontrast, odnosno prikaz crne boje. Uz napredno pozadinsko osvjetljenje nedostaci IPS tehnologije postaju manje vidljivi, a korisnik može bezbrižnije uživati u dobro slici bez nužnog sjedenja direktno ispred ekrana.

Testirani model ima 36 zona koje se neovisno pale i gase ovisno o sadržaju, poredanih u matrici 4×9. Brojka nije velika, no u praksi je donijela osjetno bolji kontrast, naročito kod HDR sadržaja. Dobrom dojmu pomogla je i činjenica da je panel u stanju prikazati 90% DCI-P3 raspona boja. Situacija nije savršena kao i kod ostalih FALD modela, pa tako se oko svijetlih objekata na ekranu može vidjeti jače osvjetljenja pozadina koja kvari dojam, naročito u specifičnim scenama i u ambijentu s prigušenim osvjetljenjem. Uz to, u želji da pruži što bolji kontrast, algoritam koji kontrolira pozadinsko osvjetljenje ovisno o kadru prigušuje i dio detalja u sceni, no u praksi je to mali kompromis s obzirom na benefite koje ova tehnologija donosi. Korisnik uvijek može isključiti lokalno zatamnjenje, no u tom slučaju bolje da odabere neki od osjetno jeftinijih modela bez te funkcije.

Televizor je opremljen 120 Hz panelom što je prednost koja se posebno ističe pri gledanju sporta i drugih dinamičkih sadržaja. IPS ovdje pokazuje dodatnu prednost pred VA LCD ekranima jer ima oštriju sliku u tamnijim scenama, bez jako izraženih sjena iza objekata koji se kreću po kadru. Efekt prljavog ekrana je bio slabo izražen na testiranom modelu, zbog čega je slika bila odlično ujednačene svjetline tijekom gledanja nogometa, no isti varira od televizora do televizora tako da može biti i jačeg intenziteta. Generalno efekt prljavog ekrana je najizraženiji upravo na IPS ekranima s direktno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem – kombinacijom koja je prisutna na nizu modela u LG-jevoj ponudi.

Televizor nudi napredne opcije za kalibraciju, kao i mogućnost automatske kalibracije uz odgovarajuću opremu i CalMAN kalibracijski softver. Mi smo na kraju ipak ručno kalibrirali jer automatska kalibracija nije pravilno funkcionirala, što nas je negativno iznenadilo nakon što već godinama ovako vrlo uspješno kalibriramo Panasonicove televizore. Pratit ćemo ovu temu jer vjerujemo da se radi o softverskom ograničenju koje se može riješiti nadogradnjama.

LG reklamira alpha7 procesor slike kao nešto novo, no zapravo se radi o prošlogodišnjem procesoru pod novim imenom. To nužno i nije tako loše jer LG dobro odrađuje skaliranje, prepoznavanje različitih isprepletenih signala i interpolaciju, tako da tijekom testa nismo osjetili da nam bolje procesiranje nedostaje. Brojne opcije za podešavanje slike su dostupne, pa ako vam primjerice naš TV program izgleda previše mekano, poigrajte se s opcijama Sharpness i Super Resolution.

webOS 4.0 u kombinaciji s Magic remote daljinskim upravljačem nudi najbolje iskustvo korištenja koje se nudi na tržištu, te sve rečeno u testu C8 OLED TV-a vrijedi i ovdje. Jedino što smo uočili malo sporiju reakciju na naše kontrole, no to je i bilo za očekivati jer ugrađen slabiji procesor.

TV podržava Dolby Atmos dekodiranje, no nemojte očekivati pravi 5.1 surround i uvjerljive niske tonove – radi se o standardnim down-firing zvučnicima koji su u redu za gledanje vijesti i emisija, ali za bilo što drugo se preporučuje vanjski audio sustav. Iskoristite HDMI ARC funkcionalnost ili povežite preko Toslink kabela TV na A/V receiver za mnogo bolje iskustvo gledanja filmova i igranja.

SK85 je izvrstan za igranje igara zahvaljujući vrlo malom ulaznom kašnjenju (15.6 ms u Game predlošku) i preciznim bojama nakon kratkog podešavanja. Možete koristiti lokalno zatamnjenje i umetanje crnih okvira za poboljšanje kontrasta i rezolucije pokreta tijekom igranja igara.

[review]

Maloprodajna cijena:

Najniža maloprodajna cijena u Hrvatskoj na dan objave iznosi 7.799,00 kn, a za aktualni cijenu i ponudu posjetite nabava.net stranicu.

Na test ustupio: LG Hrvatska

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli.  Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola. Softver za kalibraciju, CalMAN 2018 Ultimate for Business osigurao SpectraCal.

© HD Televizija 2018. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

27 komentara

  1. Nice.. Da kupujem sada novi tv ovaj bi isao u uzi izbor. Samo kupovina novoga ce ipak jos cekati jer neki dan eto kupih polovnjacu crt-a philips 29pt9020 (istina je,dao sam cak i neke novce za to) pa uz postojecu plasmu 42gt50 sad imam dobar tandem.
    Pitanje Darko ak moze. Jel verzije istog tv-a 55″ i 65″ imaju veci broj zona lokalnog ili je jednak.
    Opcenito nekako vise naginjem ekranima sa ips matricom u odnosu na va iako svi hvale puno bolji kontrast na va panelima ali ja do sada vidjeh da to i nije toliko bolje a prikaz boja mi se cini znatno losiji na va matricama. Napomenuo bi da do sad nisam imao prilike oprobati vise klase tj 10bit va paneke npr samsung qled ili sony xf9000 ili sl. Takodjer mozda je moj dojam i subjektivan jer vise volim sarenilo boja ips-a od va anemije

  2. Poštovanje.Volim čitati vaše recenzije i godinam pratim vaš portal.
    Zanima me,hoćete li uskoro možda imati recenzije od nekih novih philipsovih oled tv, 903,803,973,873 ?

  3. Pratim vas već neko vrijeme i stvarno ste odlični. Ovu recenziju sam dugo čekao jer me bas taj model zanima. Ostavljam komentar jer mi fale ocijene testova a i zvijezdice na kraju krajeva. Ovako imam dojam da je napravljena recenzija u rukavicama.

    1. Pozdrav Dari,

      Hvala na javljanju i lijepim riječima. Hvala i što ste mi skrenuli pažnju da nisam dodao ocjenu na kraju testa – sad je tekst ažuriran pa bi trebalo biti u redu. Ako Vas zanima još nešto o TV-u, slobodno javite. Kako sad radim na videu više nego na tekstualnom dijelu, dosta toga više ne navodim ovdje, no svi testovi koje sam prije radio se rade i dalje.

  4. @Danijel
    @Teo

    Teško, da čete dočekati koji model Philipsa, Sonya, Panasonica itd..Jer se uglavnom testiraju samo Samsung i Lg modeli, tako, da više ni ne pratim toliko taj portal jer mi više nije zanimljiv:))

    1. A to je zatoi sto majmuni nece da daju tv na testiranje, valjda se boje da ce propasti za jedan tv, nije portal, darko, i sl. kriv nego iskljucivo distributeri.

    2. @andrej13&Adi
      Ne znam tko je od vas dvojice upravu,no ukoliko je Adi upravu,onda su distributeri kratkovidni,jer kada sam kupovao PFL5008K/12 upravo recenzija na ovoj stranici donekle mi je pomogla,jer sjećam se da sam se dvoumio između dva modela philipsa testirana na ovoj stranici.I evo,srećom nisam se pokajao,jer tv koji sam uzeo radi savršeno a za par dana istječe 5godišnje jamstvo.

      S druge strane ukoliko je andrej upravu,onda je to nedostatak za ovu stranicu,jer onaj koji je odlučio kupiti neki tv,ako ne može naći recenziju ovdje,potražit će negdje drugdje.

      Ja sam definitivno odlučio uzeti jedan oled od philipsovih modela čim kod nas budu u prodaji,a sad već imam nekih dojmova koji bi mogli pomoć u odlucii.
      Koliko vidim model 903 nije ni po čemu bolji od modela 803 izuzev u pogledu zvuka,tak da ne znam jeli opravdana tako velika razlika u cijeni samo zbog zvuka.
      Na maxpro.hr trenutno,cijena za 65OLED803 je 20.052,93 kn,a za 65OLED903 iznosi 30.272,43 kn.

  5. Evo nakon 6 mjeseci i cijena je pala, trenutno je 5499kn jer novi modeli 2019 trebaju uskoro doći.
    Da li je ovo trenutno best buy u ovom cijenovnom rangu??

      1. A što je sa local dimmingom? Ono kad se pojave titlovi da se slika zatamni i obrnuto. Govore da tv ima problema sa time. Ako je istina, to je izuzetno iritantno.

          1. Ali ne može svaki TV isključiti dimming. Dapaće,većina ih ne može, nego najmanje staviti ga na low. Pitanje je koliko se vidi kad je na low.

  6. LG 2019 OLED TVs – pricing & availability
    C9 LG OLED TVs
    55″ OLED55C9 – $2,499 (available in April)
    65″ OLED65C9 – $3,499 (available in April)
    77″ OLED77C9 – $6,999 (available in May)
    E9 LG OLED TVs (glass)
    55″ OLED55E9 – $3,299 (available in June)
    65″ OLED65E9 – $4,299 (available in April)
    W9 LG SIGNATURE OLED TVs (wallpaper)
    65″ OLED65W9 – $6,999 (available in June)
    77″ OLED77W9 – $12,999 (available in June)

  7. Pozdrav ekipa!

    Molio bih malu pomoć ako može.

    U procesu sam kupnje TV-a i već danima prelistavam stranicu, čitam recenzije, Vaše komentare, ali nikakvog zaključka nemam…

    Jel mi možete preporučiti TV do nekih 10k Kuna.

    i ukratko objasniti razliku OLED i LED LCD, tj. za koje se aplikacije koriti jedan a za koje drugi, ako se to tako može kategorizirati.

    Zahvaljujem unaprijed.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!