Naslovnica » Vodiči » Savjeti za kupnju » Kupujete OLED TV? Donosimo upute kako jednostavno provjeriti karakteristike panela

Kupujete OLED TV? Donosimo upute kako jednostavno provjeriti karakteristike panela


panasonic_cz950-lifestyle

Ako ste u procesu kupovine televizora, vjerojatno ste čuli za OLED tehnologiju. Uz sve više modela dostupnih na tržištu, kao i sve atraktivnije cijene koja bi uskoro trebale pasti ispod mentalne granice od 10 tisuća kuna za 55-inčne Ultra HD modele, sve je više onih koji žele da im idući televizor bude upravo baziran za OLED tehnologiji. No postolje detalji na koje toplo savjetujemo da obratite pažnju tijekom i nakon kupovine, o čemu više u nastavku.

Osjećamo se privilegirani što smo krajem 2014. dobili LG-jev 55-inčni 55EA980V Full HD OLED TV da ga koristimo u kućnom ambijentu i da tijekom (na naše veselje) višegodišnjeg testa analiziramo sliku i dijelimo dojmove u vidu izvještaja. Već smo nekoliko izvještaja objavili, a posljednji, nakon 5000 sati korištenja, možete pogledati ovdje. Zaključak te analize, a s kojim se i danas u potpunosti slažemo, glasio je:

Dugo iščekivano mjerenje nakon 5000 sati rada pokazalo je kako LG-jev OLED TV prve generacije ostvaruje izvrstan rezultat, te zadržava sve one adute koje je imao od prvog dana. Crna boja je i dalje idealna, svjetlina nije niti malo pala, a raspon boja precizno prati specifikaciju. Vrlo bitno, nije došlo do neujednačenosti u slici niti su se pojavili tragovi statične slike, bilo privremeni ili dugotrajni. Balans bijele boje nije onako idealan kao nakon kalibracije, no kao i kod drugih tehnologija za optimalnu sliku je nužno napraviti s vremena na vrijeme rekalibraciju.

Kako se sve više ljudi odlučuje na kupovinu OLED televizora, a znamo pojedince koji su već kupili i nekoliko takvih televizora jer naprosto uživaju u poboljšanjima koje svaka nova generacija donosi, odlučili smo podijeliti s vama ovaj video. Naime, uočili smo kako mnogi ne znaju na što trebaju obratiti pažnju kad kupuju primjerice OLED TV koji je radio u trgovini ili ako ga naruče preko interneta/kupe polovnog pa kad ga prvi put upale da provjere je li panel dobar ili ne. Iz našeg iskustva, bilo je tu raznih situacija i sve smo ih saželi i objavili u navedenom videu.

LG-SIGNATURE-OLED-TV-W_Lifestyle1

Video je nastao tako što smo na Panasonicovom TX-55EZ950E OLED televizoru pustili ovaj testni uzorak, te pratili kako će biti prikazan. Svakako preporučamo da video pustite na svom OLED TV-u direktno preko YouTube aplikacije ili ga možete skinuti i odnijeti na USB-u u trgovinu prije kupovine. Za skidanje YouTube videa preporučamo 4K Video Downloader.

Premda OLED televizori imaju ugrađene kompenzacijske algoritme koji sprječavaju nastajanje tragova statične slike (burn-in), ipak do njega može doći kad televizor stalno prikazuje isti sadržaj pri vrlo agresivnim postavkama. Zbog toga svakako preporučamo da pogledate video i obratite pažnju na navedene detalja jer neki aspekti su normalni i neće vam smetati tijekom gledanja dok drugi mogu biti jako ometajući (primjerice tragovi statične slike).

Javite nam dojmove nakon što ste isprobali testni uzorak na vašem OLED TV-u.

Recenzije OLED televizora možete pronaći ovdje >>

Ponudu OLED televizora na našem tržištu potražite na nabava.net >>


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

5 komentara

  1. I videa više nema….

  2. Pozdrav, da li možete malo točnije reći kada bi 55″ OLED Tv mogao pasti ispod 10 tisuća kn. Upravo sam u procesu kupnje i dopada mi se Sony 55AF8. U situaciji sam da mogu i pričekati. Unaprijed hvala.pajo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*