Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Sony 55XD9305 (XD93) UHD HDR LED LCD TV – recenzija

Sony 55XD9305 (XD93) UHD HDR LED LCD TV – recenzija


Kvaliteta slike

sony-55xd9305-tv-sony-uhd-demo

Verzija softvera u televizoru na dan testa: Android 5.1.1 / SVP4KDTV15_EU-user 5.1.1 LMY48E.S265 3.533 release keys

Tvorničke postavke i kalibracija

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra i VideoForge generatora uzoraka.

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*  Komentar
ANSI kontrast (tvornički, 200 cd/m2 maks. svjetlina) 2724:1 2 CinemaPro uz Auto Local dimming Off, 2981:1 – Low, 3374:1 -High
ANSI crna boja [cd/m2] (tvornički) 0.074 2 U skladu s VA LCD tehnologijom, mjereno uz 200 c/m2 maks. svjetlinu
Najveća svjetlina [cd/m2] (tvornički) 964 3 Mjereno s HDR signalom (5% prozor), SDR max. 806 cd/m2 (18% prozor), 470 cd/m2 (full)
Najveće greške u nijansama sive (tvornički) 3.77 3 Cinema pro predložak, na 100%
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički) 3.2 4 Najveća greška kod crvene boje, Cinema pro predložak
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički) 96.5% 3 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički) 88.2% 3 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 3 Balans bijele boje, gamma u 10 točaka, CMS
Prosjek: 2.875 dobro

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Sonyjev 55XD9305 tvornički dolazi standardno loše podešen u Standard predlošku, prikaza koji je po nepreciznosti boja, prenaglašenim detaljima i neujednačenom gammom na razini televizora ostalih proizvođača. Drugim riječima, ako želite donekle dobru sliku na ovom televizoru, potrebno je u postavkama odabrati predloška poput Custom, Cinema pro ili Cinema home, a čije su karakteristike mnogo bliže referentnim vrijednostima.

Televizor smo kalibrirali u Cinema pro predlošku, a gdje je bio prisutan pad crvene komponente u nijansama sive i gamma koja je bila oko vrijednosti 2.3 u prosjeku – uz dostupne kontrole ovo smo lako ispravili i dobili referentan rezultat. Čak i uz problematične “Gamma colour” kontrole u 10 točaka, televizor smo u kratkom vremenu uspješno kalibrirali, a brzini je doprinio i izostanak sustava za upravljanje bojama (CMS).

Nakon kalibracije ostvaren je izvrstan rezultat, čak iznenađujuće dobar po pitanju boja zbog izostanka naprednih kontrola za njihovo ugađanje. Kod Sonyjevih televizora obično tako bude, nakon što se nijanse sive precizno podese ostale boje “sjednu na svoje mjesto”. Tako je ColorChecker provjera na 30 boja imala prosječno deltaE2000 odstupanje od 1.9 (tvornički 2.9), uz najveću grešku od 4.3 (tvornički 5.7).

Napominjemo kako Sony neke postavke dijeli između predložaka za sliku na istom ulazu, te da nismo pronašli način kako da postavke s jednog ulaza kopiramo na drugi (npr. HDMI 1 i HDMI 2). Također, SDR i HDR postavke za isti ulaz također nisu u cijelosti odvojene.

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

Postavke nakon kalibracije možete kupiti na PayHip stranici >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 2 vidljiva probijanja u kutovima, lokalno zatamnjenje blago umanjuje efekt
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 3 vrlo blag
Refleksije zaslona 2 umjereno reflektivan, lagano zamućeni obrisi objekata na zaslonu
Prikaz iz kutova 1 u skladu s VA panelima – vidljiv pad zasićenosti boja i kontrasta
Ostale anomalije 2 blago tamniji središnji dio ekrana, blago zatamnjeni kutovi
Globalno/Lokalno zatamnjenje 3 globalno samo kada je prikazan potpuno crni ekran i lokalno zatamnjenje nije preagresivno
Prosjek: 2.16 osrednje

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 800 max. 3 uz aktivan Motionflow i efekt-sapunice, 250 linija uz isključen Motionflow
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 3 dobra oštrina neovisno o svjetlini kadra, bez jakih tragova ili dupliranja
Izvođenje 24 Hz materijala / 4 izvrstan rezultat uz vrlo blago podrhtavanje svjetlijih objekata
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan Motionflow na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum i MPEG kompresijske tragove u slici
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično, vrlo glatke tranzicije
Prosjek: 3.33 vrlo dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 2.875
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.16
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 3.33
Ukupno: 2.78

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Sonyjev najbolji 55-inčni UHD televizor za 2016. godinu je postigao dobar rezultat u našim testovima kvalitete slike, uz glavne prednosti u vidu solidno tvornički podešene slike u pojedinim predlošcima, odličnog prikaza boja nakon kalibracije, učinkovitog lokalnog zatamnjenja s obzirom na edge-LED tehnologiju i na kraju izvrsne glatkoće izvođenja filmova po kojima je ovaj proizvođač i poznat. Skaliranje, uključujući i prikaz SD signala je također solidno odrađeno, premda podjednak rezultat danas susrećemo i kod konkurencije.

sony-55xd9305-tv-uhd-demo2

2160p UHD demo

55XD9305 smo proveli kroz sve testove kao i kod ostalih televizora, uključujući HQV Blu-ray Benchmark 2.0 i FPD Benchmark Blu-ray diskove. Kroz testove procesora slike je XD9305 ostvario podjednak rezultat kao i ranije testirani modeli visoke ili više srednje klase proizvođača poput Samsunga ili LG-ja, prepoznavajući sve testiranje kadence isprepletenih signala, učinkovito eliminirajući šum u slici i precizno skalirajući kroma kanal kod isprepletenih signala na nativnu UHD rezoluciju panela.

Za razliku od konkurencije koja se zadnjih godina ulijenila kada je u pitanju usavršavanje lokalnog zatamnjenja kod televizora s bočno postavljenim LED osvjetljenjem, Slim Backlight Drive kod XD9305 modela (i jedino kod njega) ide korak dalje. Naime, XD93 ima LE diode smještene u okvir lijevo i desno od ekrana za razliku od danas uobičajene prakse gdje se jedan red LE dioda postavlja u okvir ispod zaslona (između ostalog i kako bi televizor dobio viši energetski razred). Na svakoj strani umjesto jednog reda LE dioda kako se to obično radi se nalaze dva reda i svaki ima svjetlosne vodilice od zasebnih dijelova ekrana. Na ovaj način je moguće preciznije “usmjeriti” svjetlost nego što je to do sada bio slučaj kod edge LED televizora.

Kako to izgleda u praksi:

sony-55xd9305-auto-local-dimming

Auto local dimming – lokalno zatamnjenje različitih intenziteta

Sony nudi tri intenziteta lokalnog zatamnjenja kroz “Auto Local dimming” opciju unutar Brightness podsekcije, svaki s blago drugačijom kontrolom nad svjetlinom slike. Nakon niza ispitivanja zadržali se na najnižoj – Low – opciji kao dobrom kompromisu između stabilnosti slike i poboljšanog kontrasta. Osim što poboljšava kontrast prilagođavanjem osvjetljenja pojedinih zona, lokalno zatamnjenje također doprinosi crnoj boji traka iznad i ispod slike kod sadržaja u Cinemascope 2.35:1 formatu. Probijanje pozadinskog osvjetljenja je manje uočljivo, osim u slučajevima svijetlih kadrova i kada se televizor gleda u potpuno zamračenoj prostoriji.

Kao i kod najboljih LCD televizora s direktnim pozadinskim osvjetljenjem i lokalnim zatamnjenjem (tzv. FALD modeli), kod prikaza titlova ili svijetlih objekata na tamnoj pozadini može se uočiti nedovoljno fina podjela zona lokalnog zatamnjenja, pa se primjerice veća površina oko titlova može osvijetliti. Uz umjerenu količinu svjetlosti u prostoriji to ne bi trebalo smetati i generalno veći je broj prednosti od nedostataka lokalnog zatamnjenja, no ako vam baš ometa gledanje uvijek lokalno zatamnjenje možete isključiti i osloniti se na nativnih kontrast nešto manji od 3000:1 koliko smo izmjerili na našem testnom primjerku.

Za one koji su voljni strpiti se, prošli tjedan na CES-u je Sony predstavio poboljšanu inačicu Slim Backlight Drive tehnologije – Slim Backlight Drive+, a koja će krasiti X93E model, direktnog nasljednika testiranog XD9305 modela. U priopćenju se navodi kako će nova inačica bolji odnos svjetline i kontrasta, što bi moglo pozitivno djelovati i na preciznost lokalnog zatamnjenja, no to možemo provjeriti tek nakon testiranja.

sony-55xd9305-tv-the-book-thief

Kadar iz filma The Book Thief – 1080p24 Blu-ray

Unatoč neujednačenom pozadinskom osvjetljenju i percepciji tamnijeg centralnog dijela ekrana, u praksi je efekt prljavog ekrana (DSE) bio vrlo blag, te nas nije ometao tijekom gledanja sportskih sadržaja ili igranja igara. Ujednačenost nijansi sive je također bila dobra.

Nativni kontrast televizora bez aktivnog lokalnog zatamnjenja je bio lošiji od prosjeka kada su u pitanju VA paneli. S obzirom da VA paneli ovako i onako imaju ograničen kut gledanja i treba ih se gledati frontalno za najbolji rezultat, smatramo da je Sony trebao odabrati panel većeg nativnog kontrasta čime bi u praksi percepcija crne boje bila bolja nego što je sada čak i uz aktivno lokalno zatamnjenje.

Pokretna rezolucija je u praksi osrednja prema dobroj, ovisno o tome koliko volite sapunica efekt u filmovima i zatamnjenje slike uslijed skenirajućeg LED pozadinskog osvjetljenja. Za one koji ne vole ni jedno ni drugo ostaju True Cinema i Custom opcije koje pravilno podešene pružaju odličan odnos glatkoće izvođenja (posebno filmova) i čistoće slike bez da se procesor televizora previše zamara s umetanjem prevelikog broja umjetno generiranih međuslika. Istaknuli bismo kako je čistoća slike bolja od prosjeka za VA panel u tamnijim kadrovima, uz tek umjereno povećanje tragova iza pokretnih objekata.

sony-55xd9305-tv-sony-uhd-hdr-demo

Sony UHD HDR demo 2160p

Premda ga ne krasi UHD Premium certifikat, Sonyjev 4K HDR televizor postiže sasvim solidan rezultat kada su UHD HDR materijali u pitanju. Putem Samsungovog UBD-K8500 UHD Blu-ray reproduktora smo pogledali Batman v Superman: Dawn of Justice i dokumentarni film Namibia – oba na UHD Blu-ray mediju i bili zadovoljni prezentacijom. Iako ne prekriva > 90% DCI-P3 raspona boja niti postiže vršnu svjetlinu preko 1000 cd/m2, izmjerene vrijednosti za navedene parametre su bile vrlo blizu (88% DCI-P3 i 964 cd/m2), zbog čega smo u filmovima mogli iskusiti solidnu dinamiku i duboke, realistične boje. Glatkoća izvođenja 2160p24 sadržaja je također solidna, uz manje podrhtavanja u odnosu na Samsungove i LG-jeve televizore. Za HDR sadržaje smo odabrali True Cinema Motionflow opciju koja ne nudi izvanrednu oštrinu u dinamici, no zauzvrat pruža veću svjetlinu od varijanti gdje se u cijelu priču ubacuje skenirajuće LED pozadinsko osvjetljenje i blago zatamnjenje čitavih kadrova.

sony-55xd9305-tv-hdr-demo

HDR demo i izbornik za podešavanje HDR slike

Prigovaramo stalno aktivnom i nedovoljno preciznom lokalnom zatamnjenju u HDR prikazu, zbog kojeg crne trake iznad i ispod slike mogu djelovati sivkasto, a prostor oko titlova povećanu svjetlinu. S obzirom na to da lokalno zatamnjenje nije moguće isključiti u HDR prikazu, u praksi smo za najbolji rezultat gasili titlove.

Namibia je prvi UHD Blu-ray disk za koji znamo da pruža 2160p pri 50 sličica u sekundi, uz širok raspon boja i HDR. Sam dokumentarni film sadržajno nas nije impresionirao i mnogo je slabije odrađen od dokumentaraca Discoveryja, Nationa Geographica ili IMAX produkcije, no s tehničke strane pronašli smo dovoljno kadrova kojima ćemo se rado vraćati u nadolazećim testovima. XD9305 je posao odradio odlično, pružajući čistu sliku finih nijansi, raskošnih boja i izvrsne oštrine kakva i dolikuje UHD materijalu. Na pojedinim kadrovima smo uočili podrhtavanje pojedinih nijansi, npr. kod zalaska sunca, što u ovom trenutku ne možemo znati pripada li obradi signala na televizoru, UHD Blu-ray reproduktoru ili se nalazi u samom izvornom materijalu.

sony-55xd9305-tv-sd

SD TV signal 576i

Na kraju, vezano za prikaz TV programa, možemo reći kako Sony odrađuje dobar posao i sadržaji standardne rezolucije izgledaju onoliko dobro koliko im to golemo skaliranje na Ultra HD rezoluciju omogućuje. Sonyjevi televizori pružaju jasnije detalje u slici u odnosu na LG-jeve i Samsungove televizore, no uz jače istaknuto titranje pojedinih detalja i uočljiviji efekt roja mušica (eng. mosquito effect). Zaključak jest kako pravilno podešeni svi moderni televizori srednje i visoke klase pružaju dobar prikaz sadržaja standardne rezolucije.

Televizor posjeduje aktivni 3D prikaz, no isti nismo isprobali jer se u pakovanju ne prilaže niti jedan par 3D naočala.

paragraph-separator-divider


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

84 komentara

 1. E sony, sony…razocarao si me.
  Al cijena ti ko da si od zlata.
  👎

 2. kao sto rekoh vec par puta tokom prosle godine, SONY je malo zbrljavio stvar sa modelima za 2016. A ovo je jedini koji zapravo valja….
  No za (buduce) vlasnike….. instalirane aplikacije se mogu posloziti prema zelji.

  • Kako se aplikacije mogu presloziti? Tijekom testa su se stalno selile…

   • imas u ocijama pod “home screen-apps and game” recency or customise. Stavis na customise i onda ih poslozis kako hoces i tako ostanu. I to onda mozes raditi unutar opcija jer ti se otvore dva nova izbornika (reorder apps i reorder games) ili tak da na home odabers app i stisnes i drzis tipku u sredini kursora i onda ti se otvori mogucnost preslagivanja.

    • Evo provjerio sam i našao opciju i vidim da stvar funkcionira. No kad sam išao snimiti kamerom još jednom proceduru, kod preslagivanja aplikacija mi se TV potpuno zablokirao i morao sam ga odspojiti iz struje.

     • eh sad…… to je vec nes drugo jel :D I jesi siguran da je zablokirao TV a ne samo daljinski. Jer zna se dogoditi da TV ne reagira uopce ali kad probas sa tv sideview aplikacijom onda sve radi.
      No prema svemu kaj se da procitati o tim android modelima, ispada da je visa klasa losija. Meni se to nije dogodilo a vjerujem da sam to radio vise puta nego ti na testnom primjerku i na razlicitim verzijama SW. Isto vrijedi i za ono razvlacenje 2.35:1 formata, kod mene na W75C nikad problema sa time.

 3. Gosp. Darko po Vašem mišljenju Samsung KS8002 ili Sony XD9305 ?

 4. Za te novce se dobi vec oled od LG i bolja slika stoput.
  Moje misljenje je da se u led tv vise ne isplati ulagat ni kupovat ako zelis uzivat u dobroj slici.

  • OLED ima isto problema sa slikom u pokretu. Meni cak i vise nego LCD. Motionflow tu radi bitno bolji posao a opet je iritantno do te mjere da mi nis drugo ne moze spasiti TV. Jednako iritira na onom za soma € kao i na onome za 3 soma.

   • Steta za sony bio s u nedoumici izmedu oled lg b6j i ovog sonya jer tv bi mi sluzio iskljucivo za filmove, ps3/4 i sport sada. Izgleda da cu sacekati da vidim nove modele iz ove godine ili uzeti ovog b6j

    • Ako ti je bitan sport onda dobro pogledaj ponesto od sporta na OLEDu……..Prije nego kupis, jel.

     • Na sto bi trebao obratiti paznju odnosno di oled kaska?? Gledam hokej pa me zanimaju “problemi”

      • pa gledaj sliku u pokretu i ak ne vidis nis kaj te nervira onda sve 5. Uglavnom, preblem je isti kao i kod LCDa (ili bilo cega kaj ima sample and hold) da ti kod horizontalnog ili vertiklanog kretanja kamere slika ne izgleda glatko. Imas na rtings gro tih primjera…
       E sad, da li je tu OLED kao takav losiji od LCDa ili je u pitanju LG i njihovo procesurinje saznat cemo uskoro kad padnu prvi testovi sonya i panasonica sa LG panelima ali njihovim procesuiranjem.
       Gle, nije to tak neka velika razlika i nisu svi jednako osjetljivi na to. Isto tak, to se primjeti najvise kad imas neki duzi kadar u kojem kamera ide u jednom smjeru. I kad gledas nesto sa cestim promjenama kadrova onda se to ne kuzi ali kad imas neki duzi kadar sa nekom daljom kamerom na nogometu ili tenisu onda se vec jako kuzi. Na hokeju bi to trebalo biti puno manje uocljivo.

      • A kakvo je stanje s burn inom kod oleda spominje li se gdje da oledi pate od toga ko nekoc plazme??

 5. nemas brige oko toga. Nekakav image retention je moguc (ako bas ostavis nesto par sati) ali sve se to relativno brzo ocisti nakon sto promijenis sadrzaj.

 6. Vidio sam da pišete o tome kako se zblokirao TV a nakon vadenja baterija je sve bilo ok.
  Ista se stvar meni dogodila, cak sam zvao podrsku jer sam negdje procitao da je bio problem u firmwareu, da su nesto zbrljali pa da mi je daljinski riknuo ali su mi se ISPRAZNILE baterije u roku tjedan dana koristenja što mi ni na kraj pameti nije bilo

  Druga stvar, u trenutku kupnje su bile dostupne samo recenzije od AVforumsa i WhatHiFi i tamo su naveli kako je u dosta aspekata Sony bolji i od LG B6 koji je koštao par tisućica više.
  Svoj sam sa 5 godina garancije dobio za 14200kn, u trenutku najeftinija cijena u EU što mislim da je i više nego povoljno ali sam svejedno očekivao više. Ono što ga spašava je Android i Kodi te zaista moćna HDR slika sa Netflixovog Marco Pola.
  I na Facebooku sam naveo problem sa dimmingom. Veliki minus ali morao sam se maknuti sa GT50 na 4K i veću dijagonalu.

  • @Gorane kako si zadovoljan općenito sa TV-om, kako odrađuje upscaling SD programa. I ja sam nod stranih portalima (AVForums, What HiFi, ..) dobio utisak da je Sony bolji od Samsunga (xd9305 vs KS8000). Vjerojatno oni nemaju puno programa sa titlovima pa i nisu primjetili problm sa dimming-om. Slažem se da je Android veliki plus. Samo što je cijena paprena i pitanje je da li opravdava

   • dimming je problem samo kod HDRa jer ga tad ne mozes iskljuciti. Kod SDR iskljucis local dimming i nema problema sa titlovima.

    • Može li to biti rješeno nekom budućom nadogradnjom softwarea ili su u pitanju hardware ograničenja? Za koju godinu (ako ne već i sad) će bit HDR materijala (BluRay, stream, …) sa titlovima i to će biti problem

     • pa gle, ja vjerujem da oni svakako mogu otkljucati tu opciju unutar HDR moda no hoce li, to je drugo pitanje. Jer ako iskljucis local dimming onda niti HDR vise ne izgleda toliko dynamic kako su oni zamislili. Druga opcija je da se promijeni boja titla u nekakvu sivu, sto recimo mozes vec sad na netflixu ili u kodiju pa onda opet nemas taj problem, odnosno reduciras ga za nekih 90% i kuzi su u stvarno mracnim scenama dok se inace kuzi stalno.

   • @Josip od danas malo više pošto sam uspio uparit 3D naočale od Panasonica. Dosta sam danas kemijao sa postavkama, koristim one sa AVforumsa gdje su naveli da dimming ide na low a XDR na off. Slika se dosta posvjetli kada se dimming isključi ali sam probao sa kinggovim savjetom i stavio titlove u sivu boju što je popravilo stvari. Mene to smeta jer zadnja dva TVa su mi bili Panasonic G30 zatim GT50 i Sony im ne može niti prismrdit kaj se tiče crne i pokretne rezolucije. S druge strane, 4K, HDR te puno svjetliji ekran kao prednost nad plazmom su zaista impresivni. Kažem, da nisam nikad imao plazmu ovo bi bio TV bez zamjerke. SD nisam isprobavao pošto ne gledamo televiziju ali na Kodiju mi se ne čini toliko loše pošto je to ipak upscale sa 540p na 2160p. Nema trzaja u radu, par puta sam valjda prebrzo šaltao među aplikacijama pa se telka upali i ugasi ali ništa strašno.
    Zanimljivo, spojen mi je na Pioneer receiver i čini mi se da Pioneer radi bolji upscale 1080p materijala na 4K nego Sony.
    Imam more filmova na diskovima, svi su 1080p i na plazmi recimo, nisam uočavao toliku razliku između remux (35GB) verzije Man of steel i regulare od 10GB. Na Sonyu pretpostavljam zbog upscalea je razlika itekako vidljiva, čak mi je žao da nemam više remuxova ili još bolje, neki BD player. Vidim da je sada cijena 14000kn pa se ponovno pitam može li se za te novce dobii bolji televizor ili za manje novaca ne puno lošiji. Ovaj moj je svejedno na Njuškalu, ako ga uspijem prodati bez značajnog gubitka riskirat ću još koju tisućicu i probat nabaviti DX900 ili LG B6.

    • Hvala na informacijama. Panasonic 58DX900 je cca 25kKN a 55B6 cca 16kKN, dosta je to novaca. Sad koliko je to bolje od recimo Samsunga 55KS8000 koji dođe 12 kKN. Razliku uložiš u zvuk

    • Dobro rečeno. Ne sumnjam da slika na sony-ju djeluje dinamičnije ali crna na lcd-ima to je stvarno koma, cak i na najboljima. Pravu razliku bi tek vidjeli da u prostoriji reducirane ambi rasvjete stavite plasmu i taj sony jedan do drugog i da prikazuju isti sadrzaj na ekranu paralelno

     • pleyac, baš ti hvala na savjetu, od sad ću tražiti samo crni televizor :) Nebitno što je i u filmovima uglavnom cca 5% crnog(osim noćnih scena), i nebitno da su konture i obrisi nejasni, boje se prelijevaju, na rubovima su pixeli kao kockice, lice u gro-planu izgleda kao da su ga mazali šminkeri iz osnovne škole, najbitnije je da je crna stvarno crna!!! A bogme neću ni SP u rukometu više gledati jer nema dovoljno crnog… Niste li malo izgubili kompas u gledanju, ili su to televizori za daltoniste(nije mi namjera vrijeđati ih) a ostale boje, oštrina i procesiranje su nebitni?

      • ma koga briga za detalje, bitno da je crno. Jesi skuzio da je na sonyu najbolja slika kad stisnes action menu pa picture off?
       Ja isto ne kuzim tu zelju za mrakom. Jer to nije isto kao crno. Bas gledam sad po sobi, sunce tuce kroz prozor i sve i jedna crna stvar, a ima ih (3 daljinca, tablet, 2 moba, DS4, satelitski receiver, denon, mrezice zvucnika, stalak televizora, okvir, ekran, akvariji…..) ima neku svoju nijansu, neko presijavanje, neke vidljive uzorke na povrsini (denon, ormaric i poklopac akvarija), potpuno mat mrezice zvucnika…..

      • kinggo, ma probao sam sa picture OFF na Sonyu u spavaćoj sobi, ali opet crna ništa ne valja dok ne ugasim i noćnu lampu… Sad sam naručio DVD “Noć u pećini” gdje se ni sjaj zvijezda ne vidi pa ću uživati isključivo u crnom :)

    • Gorane, meni se čini da su većina starijih još nonsmart vrhunskih fullHD televizora imali bolji upscaling SD materijala nego skoro bilo koji današnji 4K, neovisno što vrhunski 4k imaju veći raspon boja i kontrasta. A izuzetno ovisi i o daljini gledanja. Koji Pioneer receiver? Ja sam probao usporediti upscale 1080p od Panasonic ub 900 playera i Sony tv-a, ne mogi decidirano reći na svim scenama koji je bolji, a panasonic 900 ipak ima bolju video elektroniku nego bilo koji receiver koji se danas može u HR kupiti, jedino nisam siguran za najnovije home theater AV procesore kao npr Marantz 8802A i slični…

     • @iveres naručio sam sa Amazon UK Pioneer VSX-1131, ima sva potrebna čudesa kao i 4K HDR podršku koliko sam pročitao na forumu. Od HDRa sam vidio jedino Marco Polo na Netflixu i Grand Tour na Amazonu, nisam nešto impresioniran. Marco Polo je sniman s nekim filterom koji sliku čini nekako “masnom”, dok je kod Grand Toura nedostaje tih HDR scena da bih mogao imati neko mišljenje. Zvuk će još malo i biti gotov samo da nađem neke prikladne zvučnike za Atmos. DX902 je u UK 1750€ ali je dostava 850€ tako da to otpada.

      • Za opremu probaj pogledati njemačko tržište, od Amazon.de pa nadalje. Meni su glomaznu opremu od 140kg dostavili na kućna vrata sa zbirnim prijevozom(ne sjećam se koja špedicija, to su Nijemci rješavali)) za oko 80 eura, za tjedan dana, prošle godine. Nisam mogao vjerovati.

 7. Postovani, sta mislite o modelu Sony kd 55 xd 8005 baep? Ovaj model ovde u Makedoniji je oko 1050 eura. Ukoliko mi mozete pomoci oko izbora TV 55″ za otprilike ove cene bio bih vam puno zahvalan. P.S. Ne mora nuzno biti android.
  Veliki pozdrav iz Skoplja.

 8. Potvrđujem da nema problema sa Android platformom (kakvi se spominju u tekstu) na modelu 43W756C iz 2015. godine.

 9. imam sony xd8077 i savršeno radi. Prije imao phillips i zezao android.

 10. .i tak…… nakon godinu dana pripreme, pa onda jos dva mjeseca odgode nakon debakla u SAD i Aziji, sad je i u Evropi obustavljen upgrade na MM.

  • @kinggo, nadam se da nisi iznenađen :) Bez zlobe zaista, ali nažalost od onih koji su producirali toliki broj bugova, za prvu iteraciju nisam ništa više ni očekivao pa ga nisam ni instalirao. Ne bih ulazio u raspravu kako nekima savršeno radi ili ne … Tako se ne čudim ni kad mi nakon Microsoftovog update-a računalo zafrkava i ne rade neke aplikacije koje su ranije bile besprekorne.

   • pa i nisam. Znajuci kako stoje stvari sa Mediatekom, ocekivao sam da pol toga nece raditi na drugom APIju. Ista stvar im je i sa mobitelima iako tamo MTK ima daleko vise iskustva pa stvari nisu tak katastrofalne. Ali kad usporedis isti android na MTK baziranim modelima i na onima na Qualcommu, razlike su ocite.

 11. Uradio sam update na 55w805c Tv i jedina dobra stvar koja mi se cini je brzi ulazak u aplikacije. Vise je problema koje sam primetio. Desilo se jednom da kada se ukljucio nije hteo da skloni naziv kanala i naziv emisije koja ide. Jutros se kada sam ga ukljucio nije reagovao na bilo koju komandu daljinskog upravljaca. Morao sam da ga iskljucim iz struje da bi dosao sebi. Sinoc se u toku pebacivanja programa restartovao. Zbog ovoga bih preporucio da se saceka sa updateom, mozda isprave mada cisto sumnjam.

  • to isto se desava i sa HDMI info trakom. Sa daljincem nemam nikakvh problema.
   Meni su najveci problem USB diskovi, odnosno nemogucnost pisanja po vanjskom i nestajanje onoga koji je formatiran kao sistemski. Ako se ne koristi REC port za sistemski onda je ajmo rec sve OK i disk nikad ne nestane dok u REC portu uredno nestane nakon par sati u stanby. No vanjski ne nestane ali se desava da ako recimo KODI ostane uplajen a TV je u standby da nakon nekog vremena taj vanjski promijeni ID (dobije x ispred inace uvijek istog IDa) i naravno da ga vise nis ne vidi i sve poblesavi).

 12. Nevjerojatno, nekima je čak nakon updatea stradala matična ploča.

  • da nekima……. Ali kaj je to za SONY i njihov super uspjesan TV odjel, promijeniti par tisuca ploca na 43″ modelima. Da debili nisu toliko zatvorili sustav da se ne da flashnuti preko ADBa ne bi sad imali problema. I da su uzeli qualcomm pa makar ne koristili pol od tih mogucnosti i naplatili TV 50€ vise, sad ne bi imali tih problema i brdo korisnika kojima je to bio zadnji SONY.

 13. Kaj to vrijedi i za sony 55w805b ?

 14. I meni. Moj w805b radi kao puška. Jako sam zadovoljan.

 15. Evo i od mene glas za modele iz 2014 konkretno kdl 705. Radi kao sat. Neureklo se.

 16. Meni je jako drago što sam uzeo Android 43W756C, s kojim sam vrlo zadovoljan. Odlična slika, Kodi radi odlično i to je to što ja očekujem od TV-a s Androidom. S tim što nisam od onih koji odmah ubacuju nove SW verzije, nego pričekam i vidim da li nova verzija radi bolje od stare. Ako ne, ostajem na staroj.

  • U potpunosti se slažem. Posjedujem Android 50W807c model evo već dvije godine i zasad radi bez greške. O kvaliteti slike neću ni da pričam, to se jeko dobro zna, a android radi bez problema. Upgrade novog androida nisam odradio niti mi pada napamet. Ova zasad radi OK, a kada oni ovu novu verziju dobro istestiraju i pokaže se da je OK, onda opet dobro razmislim prije nego instaliram.

 17. Promijenio sam mnogo telki,sticajem okolnosti sam se bavio i njihovom prodajom tako da mi je bilo pod normalno mjenjati tv na mjesećnoj bazi. Isprobao sam sve vodeće marke i mogu reći da najstabilniji smart ima Lg,no android je daleko interesatniji pa sam se i ja nakon silnih mjenjanja skrasio uz sony seriju 8 koja se nakon više od godinu dana stabilnog rada,unazad nekih par tjedana zblesirala.
  Nije odrađen update na 6.0 ali nešto ne štima,ponaša se kao jedan moj philips iz 2014 pfs7509,a taj…je bio stvarno zbrkan..
  Netko je napomenuo problem u vezi čipseta,pa slažem se s tim, dok god se nebudu ugrađivali kvalitetniji poput Qualcomm čipseta sve će to ostati na ovoj razini više rama,bolji čipset ćešći update ispravljanje bugova…
  Moj tv je pod garancijom,plaćeni troškovi odvoza dovoza do servisa nezamaram se previše.
  Nema tu pravila, samsung,lg,philips svi se kvare,neki više neki manje,kak naletiš,kak imaš sreće niz je faktora..
  Problem je više globalni na razini tv industrije i vjerujem da će proći još dosta godina da smart na telkama bude na određenoj kvalitetno kvantitetnoj razini koja zadovoljava većinu malo zahtjevnih korisnika.

  • Mićo jeste probali dvije najednostavnije stvari sa vašim Sony televizorom.Prva samo iskopčati utičnicu iz struje i može se dogoditi da proradi ili druga koju nitko ne voli back up na tvorničke postavke odnosno restart:).Ako ništa ne upali od toga,još namjerno jedanput ponovo nakon kratkog vremena,opet restart na tvorničke postavke,jer ti androidi znaju biti puni iznenađenja:)

 18. Naravno,to je prvo što sam napravio,radio sam to nekoliko puta iz razloga što mi je više stvari štekalo.
  Vraćanjem na tvorničke postavke su se neke stvari normalizirale a neke ne.
  To je ono što sam ja mogao napraviti,dalje je na gospodi iz servisa.

  • A dali ste razmišljali da ipak napravite upgrade na Marshmallow jer možda postoji mogućnost da vam se isprave ti bugovi.Jer da ga i odnesete u servis najvjerovatnije bi i oni sami vam napravili.

 19. Sony KD-55XD8505 BEAP na sniženju za 7700kn. Molim cijenjeno mišljenje publike da li je to dobar posao ili se može proči bolje kod nekog drugog proizvođača. Hvala.

  • a tak, od nekih vjerojatno bolji izbor, od nekih losiji. Uzmi u obzir da ima IPS panel tak da slobodno gledaj i druge sa IPSom. LG su ti mislim svi IPS. Mislim da je android kao platforma daleko najfleksibilniji ali ako ti to nije bitno slobodno uzmi i nes drugo. Pogledaj i 55W755C ako nadjes, nije 4k ali prakticki sve ostalo je isto a mislim da sam ga vidio nedavno za nekih 5700kn ali ne sjecam se gdje.

 20. Kontaktirao sam ja Sony korisničku podršku,pitali su me da li mi se sustav upgrade na 6.0 ,kada sam im rekao da nije,rekli su i bolje.
  Kada ti oni to kažu onda nema smisla dalje petljati i zmišljati toplu vodu. Telka neradi kak treba,ima garanciju,postoji servis koji to riješava i bok.
  Nije da ja nisam vičan i da se ništa ne kužim nego naprotiv neželim.
  Miroslave hvala na savjetima u svakom slučaju.
  Mogu biti korisni i za nekog drugog tko možda uspije ispravit nedostatke običnim ištekivanjem iz struje i resetom. Kod mene to nije prošlo.
  Vidjeti ćemo sad kakva je njihova servisna podrška,pa ćemo i to prokomentirati.
  Ja se nadam da će bit na nivou jednog tako velikog proizvođača.

 21. Moj model je 808c,ma gledajte kao što sam gore napomenuo kvare se i televizori drugih proizvođača.
  U globalu sam vrlo zadovoljan sa sonyem a imao sam priliku isprobati sve vodeće proizvođače telki.
  Gledajte da su zabrljali sa ovim updateom,jesu.
  Da se moj pokvario je,ali ima mnoštvo mojih kolega kojima sam preporučio ovaj TV i vrlo su zadovoljni kao i mnogi koji su ovdje ostavili komentare.

  • kinggo -hvala. računam ak je model 2016.da su ti bugovi na androidu kolko tolko ispeglani.?? barem sam tak čuo po forumima.za sada imam pregovore da još smanjim malo cijenu sa 7700kn.(200kn)lp. samo me je strah tih bug-ova. slika koju sam vidio u dučanu je bila ok. programe je šaltal relativno brzo.(ne trenutno)al ok.ips mi je ok. sviđa mi se LG LED televizor 55UH8507 al je 8900kn- nešto gotovina. e sad 1300kn ak je tolko bolji onda se bum zadužil….iako mi se android više dopada. e sad….lp.

   • Android je isti u svima. Odnosno, modeli koji su dosli u drugoj polovici 2016 su vec dosli sa 6 i imaju ATV2 platformu koja je nesto bolja ali nis znacajno. Svi koju su bili sa 5 ce dobiti (ili su vec dobili 6) koji je u nekim stvarima bolji i brzi ali je totalno uneredio nacin na koji se upravlja sa USB diskovima i to mi je trenutno najveci problem jer ne mogu pisati po diskovima a disk koji je formatiran kao interna memorija svako malo nestane. I to su vec bugovi sa kojima je i SONY upoznat.

  • Mićo hvala na odgovoru

 22. kinggo,a igre,kodi,netflix,razne aplikacije,tube,….vjerujem da rade besprjekorno…

  • netfilix i YT rade jer dolaze vec instalirane. Browser je bolji FF nego opera ali trebas misa i tipkovnica jer preko daljinca je koma.
   Igre……. a rade. Ako nisu prezahtjevne i ako imas joystick. Jer za vecinu ti treba.

   • kinggo najljepša hvala. mislim da ste mi pomogli da se ne zaletavam sa kupovinom Sonya. mislim da ću pogledati radije lg ili Samsung. Philips mi se svidja po dizajnu,al vidim da ima iste probleme kao i sony.
    ak imate kakav savjet cca 8-9 tisuća 50-55incha……vidim da ste ono… baš se kužite…LP

    • Pa ako ti igra 50″, potrazi 50W755C ili 756C. Jako dobar TV za prakticki pola od te love. Ostatak spremi i cekaj da vidimo kaj ce donijeti OLED koji nije od LGa.
     UHD je tak i tak nebitan na tak malim dijagonalama cak i da imas dostupan sadrzaj, za android vrijedi sve navedeno, ako ostanes na verziji 5 (zadnji FW je 3.533) imas jako dobru smart platformu. Najveca manu u tom slucaju je malo spor EPG i generalno nesto sporije sucelje ali nis prestrasno.

     • kinggo, nije strašno ako te ne smeta :))), ali se potpuno slažem za ostalo. Čitajući testove i mišljenja, pa mišljenja o HDR i UHD Premium, prosječan čovjek bi pomislio da kad to gleda stiže vatromet “užitka” gledanja. Kako već imam više komada raznih 4K bluray playera i medija, i udaljenost gledanja mi nigdje nije manja od 4 metra, ni ja ni moji gosti ne primjećujemo taj veliki užitak previše, više se vidi razlika ovisna o kvaliteti video materijala. Da, nikad ne gledam u potpunom mraku kao što sam i prije već rekao.
      @Zdravko, ne znam što podrazumijevaš pod besprijekorno… Na svakom novijem premium mobilnom telefonu ili tabletu, igre i mnoge aplikacije radi bolje i debelo brže nego na bilo kojem android TV-u jer imaju više i radne memorije kao i osjetno brži CPU i GPU. Zanimljivo kako se SKORO NIKAD u recenzijama ne spominje retardiranost TV android elektronike u odnosu na ostatak iz tog svijeta. A što misliš kako će tek da bude za npr 2 godine kad aplikacije uz današnju brzinu razvoja postanu znatno zahtjevnije za hardware? No, ako si svjestan toga i prihvaćaš, ili si voljan nakon nekog vremena uz TV postaviti suvremeniji android box po potrebi za igre i aplikacije a TV ostaje za klasičan DVB prijem i monitor za ostalo, jer mislim da uz ove cijene nećemo mijenjati TV svako malo, onda nemaš problema.

 23. hvala iveres-

 24. Evo kao što sam i obećao da ću se javiti i pojasniti kako je prošlo moje upućivanje sony 808c modela, na servis.
  Na pred dva tjedna sam kontaktirao servisni centar Hanžek koji je jedan od ovlaštenih servisera sony telki,izbor na njih je pao slućajno.
  Pošto nisam iz Zg,oni su organizirali prijevoz telke,da bi vam sony pokrio troškove upućivanja na servis potrebno je imati orginalnu ambalažu.
  Prvi tjedan je prošao u u transportiranju telke na odredište,mada sam samo nekih 70ak km od zg,to se sve malo odužilo,tako da je telka dospijela u servis tek u petak. Rećeno mi je da će dijagnostika biti obavljena u ponedeljak,otprilike tako nekako je i bilo. U utorak mi je rećeno da je je sistem pokazao grešku led rasvijete na televizoru. Gospodin iz servisa mi je rekao da je zabilježeno da se televizor sam od sebe ugasio toćno osam puta,da je to nepopravljivo i da ću od sonya dobiti novi televizor, s pripadajućim novim jamstvom koje kreće iz poćetka. Poprilićno precizna dijagnostika moram priznati,mada je bilo još simptoma osim gašenja..

 25. Uglavnom u petak popodne je stigao novi televizor.
  Znaći unutar dva tjedna sam uspio riješiti svoju situaciju. To je vrlo prihvatljivo i razumno vrijeme za riješavanje ovakvih situacija,barem po mome mišljenju.
  Iz sevisnog centra Hanžek su bili ljubazni,mogu reći i susretljivi,strpljivo su odgovarali na moje upite,tako da bih ih preporućio ako se nađete u slićnoj situaciji.
  Bio sam u kontaktu i sa sony korisnićkom podrškom ljubazni su ali nažalost neraspolažu sa onim informacijama koje bi možda i trebali znati, tipa imao sam problem wiffi spajanja na kućnu mrežu koju televizor nije nikako prepoznavao ni stari ni novi iz razloga što je moj wiffi bio na 13 kanalu kojeg iz nekog razloga određeni androidi tipa sony tv ne prepoznaju.

 26. Na moj upit o tome iz servisa su mi objasnili kako riješiti problem koji sam kasnije riješio sa svojim telekom operaterom za dvije minute.
  Recimo to bi iz sony korisnićke službe trebali znati,jer problem je lako riješiv i ćesto se i pojavljuje kako su mi rekli iz servisa,nažalost oni o tome pojma nemaju.
  ovako ako se nađete u situaciji da vam je tv,nepopravljiv tri su opcije da vam daju istovjetan takav proizvod ali novi,ako takvog nema da vam ponude kupovinu novog kvalitetnijeg tv uz mogućnost nadoplate ili da vam vrate lovu. Na sve to imate pravo po Članku 5 Zakona o potrošaću.
  Bio sam malo opširniji jer možda nekome tko se nađe u slićnoj situaciji ovaj tekst pomogne,eto i jedan pogled na cijelu priću sa telkama kada se pokvare nažalost i to se događa ponekad.
  Ja u svoje ime mogu reći da sam zadovoljan kako su reagirali sony i servis,s moje strane pozitivna ocijena jer servisna i korisnićka podrška je jako bitan segmenat kupovine novoga televizora.

 27. Vozdra raja,

  Vidim da je ponovo u distribuciju krenula nadogradnja androida na verziju 6.0. Ima li neko informacija ili iskustava kakvo je sada stanje? Jesu li uspjeli ispraviti greške? Posjedujem Sony 50W807c i ne bih sada baš toliko srljao na novu verziju ako nije provjereno, jer kako sam čuo, bilo je i crknutih matičnih ploča sa prvim pokušajem nadogradnje na 6.0 u februaru.

  Lp i hvala.

  • pa sve je isto. Problemi su bili uglavnom na 43″ modelima. Jedino kaj je bitno bolje je EPG i nesto je brzi. Ali ako ti je bitan rad sa diskovima ostani na lollipopu.

 28. Tufek,još jedna stvar ako si ljubitelj 3D filmova i gledaš ih u Kodiu,ako pređeš na MM verziju nećeš moći gledati 3D filmove jer su ugasili opciju na mobitelu za drugi daljinac preko kojeg možeš upaliti 3D gumb..Instaliras Remote Sony Video & TV SideView sa Play Store i imas dugme 3D na njemu.Imam osobno takav isti TV kao i ti.I mislim da ti neće raditi još appstarter aplikacija za mijenjanje aplikacija na gumbu za Netflix ako ti je i to važno.I u LP verziji možeš još bez brige prijeći u Kodiu na Kryptona 17.1 verziju ako ti je i to bitno:)A što se tiče pisanja i brisanja po diskovima sve je Kinggo bio već objasnio i pojasnio:)

 29. Sa MM slika je malo izgubila na oštrini kod DVB signala,pa sad ti odluci hoces azurirati.
  Ostalo O.K zasad.

 30. Na You Tube u HD rezoluciji slika je fenomenalna za usporedbu sa DVB,a jedino eventualno da ga je vratit na tvornicke postavke,a vidim i po stranim forumima da je tu problem.
  Vjerojatno su nesto zeznili azuriranjem.

 31. Molio bih vlasnike sony 55XD9305 za savjet i iskustvo sa problemom ploče za napajanje. TV sam kupio u 4.2016 i do prije mjesec dana nisam imao gotovo nikakvih problema.
  A sad već drugi put ista stvar u mjesec dana. I naravno opet cijeli vikend čekat , pa organizirat kombi i tek onda na sevis.
  Dali je itko natjerao sony na zamjenu za noviji XE93?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*