Naslovnica » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Sony 55XD9305 (XD93) UHD HDR LED LCD TV – recenzija

Sony 55XD9305 (XD93) UHD HDR LED LCD TV – recenzija


sony-55xd9305-header

KD-55XD9305 je najbolji Sonyjev 55-inčni Ultra HD televizor iz linije za 2016. godinu, a koji smo godinu dana nakon predstavljanja na CES-u 2016. napokon dobili na test. Ovom prilikom bismo zahvalili Svijetu Medija koji je jedini bio zainteresiran ustupiti nam ovaj proizvod da ga detaljno ispitamo. XD93 serija spada u 4K HDR Android TV liniju koja počinje s XD70/75 modelom, a završava s perjanicom ponude – ZD9 televizorom. Krasi ju Sonyjev X1 4K X-Reality Pro procesor, Triluminos zaslon i X-tended Dynamic Range Pro s jedinstvenim Slim Backlight Drive LED pozadinskim osvjetljenjem koje spaja estetiku edge-LED televizora s lokalnim zatamnjenjem kakvo susrećemo na direct-LED televizorima. S televizorom smo se družili sasvim dovoljno vremena da ga ispitamo kako u našim standardnim testovima, tako i u velikoj paleti sadržaja od TV programa pa do UHD HDR gaminga na PS4 Pro konzoli.

KD-55XD9305 je najbolji Sonyjev 55-inčni Ultra HD televizor iz linije za 2016. godinu, a koji smo godinu dana nakon predstavljanja na CES-u 2016. napokon dobili na test. Ovom prilikom bismo zahvalili Svijetu Medija koji je jedini bio zainteresiran ustupiti nam ovaj proizvod da ga detaljno ispitamo. XD93 serija spada u 4K HDR Android TV liniju koja počinje s XD70/75 modelom, a završava s perjanicom ponude - ZD9 televizorom. Krasi ju Sonyjev X1 4K X-Reality Pro procesor, Triluminos zaslon i X-tended Dynamic Range Pro s jedinstvenim Slim Backlight Drive LED pozadinskim osvjetljenjem koje spaja estetiku edge-LED televizora s lokalnim zatamnjenjem kakvo susrećemo na…

Pregled recenzije

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - prikaz iz kuta
Kvaliteta slike - obrada signala
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka
Gaming

Srebrna klasa - djelomična preporuka

Sažetak: Nakon testa Sonyjevog 55XD9305 UHD televizora, možemo reći kako smo očekivali više od najboljeg 55-inčnog televizora u Sonyjevoj ponudi 2016. Očekivali smo više od tehnologija koje su još od predstavljanja na CES-u 2016. bile isticane kao superiorne, poput Slim Backlight Drive pozadinskog osvjetljenja i X1 procesora slike. Premda je Sony i dalje vrlo impresivan kada se radi o glatkoći izvođenja 24p filmskih materijala, jasno je vidljivo kako je konkurencija otišla daleko i u mnogim segmentima ponudila isto ili bolje za manju cijenu. HDR performanse su bile solidne uz duboke boje i čiste nijanse, kao i dovoljnu svjetlinu da slika bude dinamična i atraktivna. S druge strane, lokalno zatamnjenje i osrednji kontrast za VA panel ne nude onako uvjerljivu crnu boju kakvu se očekuje od televizora ove cjenovne kategorije, a i probijanje pozadinskog osvjetljenja ne ide mu u korist. Dodajmo ovome i osrednji rezultat za input lag koji je bitan igračima i polako već standardno nestabilnu Android TV platformu i dobivamo televizor koji s naše strane dobiva tek djelomičnu preporuku s obzirom na odnos cijene i performansi.

Specifikacije

Proizvođač Sony
Model KD-55XD9305
Tehnologija prikaza LCD TV s VA panelom i LED pozadinskim osvjetljenjem postavljenim u lijevi i desni okvir
Geometrija zaslona ravni zaslon
Veličina ekrana 55 inča / 165 cm
Energetska klasa B (134 W, 186 kWh/godišnje)
3D
da, aktivni (bez 3D naočala u pakovanju)
Osvježavanje zaslona 120 Hz panel
Lokalno zatamnjenje da (32 zone u matrici 4×8)
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) Da
USB sučelje Da (ukupno 3 priključka, 1x USB 3.0)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) Da
Digitalni prijam DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Android TV, verzija 5.1.1
Ugrađena memorija 8 GB
CPU Dual-core
Zemlja porijekla: Slovačka
Okvirna MP cijena: 18.199,00 kn (55″), 26.999,00 kn (65″) (12.01.2017.)

Detaljne specifikacije:

Poveznice:

Raspakiravanje (unboxing)

Dizajn i rukovanje

sony-55xd9305-tv-design

XD93 prati Sonyjevu filozofiju “Slice of Living” koja je nadahnuta čistim i jednostavnim dizajnom koji bi se trebao izvrsno uklopiti u moderni životni prostor. Crni okvir omeđuje blago zamućeni zaslon ravne geometrije, uz sitnim slovima ispisano “Bravia” u gornjem lijevom kutu i ime proizvođača iznad tanke srebre linije široke 24 cm.

sony-55xd9305-tv-design-logo

Okvir u kutovima nije zaobljen već oštrih završetaka poput okvira slike, čime na zidu izgleda poput umjetničkog djela – bez postolja televizor je manje od 4 cm dubok.

sony-55xd9305-tv-design-front

Postolje je jednostavna srebrna ploha postavljena pod laganim kutom, izrađena iz plastike srebrne boje. U ovom segmentu je Sonyjev tim dizajnera odabrao lagano zaobljene bridove kao svojevrsni kontrast oštrim kutovima okvira, vjerojatno da se ostvari prisniji kontakt s korisnikom. Srebrno postolje je također mudro usklađeno s tankom srebrnom linijom ispod Sonyjevog logotipa.

sony-55xd9305-tv-thickness

Pogled sa strane otkriva tanki metalni okvir crne boje koji je na sredini podijeljen tankom zlatnom linijom koja simbolizira filozofiju dizajna. Sam metalni okvir je širok svega 11.85 mm, a njegova metalna konstrukcija doprinosi dojmu jednostavnog, no robusnog dizajna.

sony-55xd9305-tv-design-back

Stražnja strane televizora je crne boje, izražena u potpunosti od plastike i s ukupno tri poklopca za prekrivanje priključaka i vođenje kabela duž stražnju stranu postolja. Ovako naprednu organizaciju kabela zadnji puta smo vidjeli kod Panasonicovog AX800E UHD televizora, iako zadnje vrijeme razne poklopce susrećemo i kod ostale konkurencije.

sony-55xd9305-tv-connectors

Priključci na stražnjoj strani

Sony 55XD9305 ima uz ugrađen Wi-Fi sve aktualne priključke na poleđini. Priključci su grupirani u tri orijentacije (četiri ako uračunamo utor za CI modelu), a svi osim SCART i RCA ulaza imaju svoje poklopce.

Priključci su sljedeći:

 • 4x HDMI 2.0a, uz HDMI 4 s podrškom za ARC
 • antenski i satelitski ulazi (2 ulaza za satelit, 13-19 V, 0.45 A)
 • 3x USB od kojih je jedan u verziji 3.0
 • Toslink (digitalni optički audio izlaz)
 • Ethernet (LAN)
 • 3.5 mm audio izlaz za slušalice
 • utor za CI modul i
 • ulaz za napajanje

sony-55xd9305-tv-ac-adapter

Vezano za napajanje, kao i kod ranije testiranih Sonyjevih televizora, ispravljač se ne nalazi u televizoru već se radi o vanjskoj jedinici povelikih dimenzija.

Kvaliteta izrade u cjelini je dobra, iako smo očekivali više metalnih elemenata.

Daljinski upravljač

sony-55xd9305-tv-remote

Sony prilaže jedan daljinski upravljač s brojnim funkcijama i integriranim mikrofonom. U stilu filozofije “slice of living” i slično kao i okvir, tako je i upravljač podijeljen sa svih strana tankim utorom koji dijeli prednju i stražnju stranu. Sviđa nam se kombinacija hrapave plastike na poleđini i vrlo nježne i ugodne gume s prednje strane.

Od dodatnih tipki valja istaknuti Google Play i Netflix tipke koje će pokrenuti odgovarajuće aplikacije. Zanimljivo, kao i kod ostalih daljinski upravljača s Netflix tipkom, ista će upaliti televizor i pokrenuti Netflix aplikaciju, dok Google Play tipka radi samo kada je televizor upaljen.

Unatoč prednostima u dizajnu, prigovaramo samoj kvaliteti izrade koja više podsjeća na upravljač televizora srednje klase. Također, preveliki broj funkcija oko navigacije može stvarati probleme u zamračenom ambijentu, pa tako umjesto odgovarajuće strelice možete slučajno stisnuti Action Menu ili Discover funkcije.

Smart TV

sony-55xd9305-android-home

Sony XD93 dolazi s Android TV platformom koju smo testirali u verziji 5.1.1. Vizualno se ovo izdanje ne razlikuje od onog koji smo susreli tijekom testova Philipsovih Android televizora, tako da i ovdje susrećemo naslovnicu s preporukama sadržaja, istaknutim aplikacijama, ulazima, igrama i na kraju opcijama za podešavanje.

Naslovnicu koju pozivamo pritiskom na tipku “Home” na daljinskom upravljaču je samo djelomično moguće prilagođavati vlastitim željama, što je ograničenje u odnosu na Tizen (Samsung), webOS (LG) ili Panasonic (FirefoxOS) televizore. Razdvajanje Featured aplikacija i standardnih aplikacija u različite redove koji su razdvojeni listom ulaza dodatno komplicira korištenje, pa je tako Netflix u jednom redu, a YouTube u drugom. Ručno je moguće posložiti Apps i Games sekcije, no ne i mijenjati red u kojima se nalaze.

Brzina rada sučelja je dovoljno dobra da ne frustrira, no kretanje po izbornicima i rad u cjelini nije uvijek idealno gladak. Kao i kod ranijih Sonyjevih televizora,  i ovdje smo dobili dojam kako se stalno u pozadini nešto događa i kako ugrađeni procesor nije optimalan za zahtjevnost Android platforme i njenih aplikacija. Ironija cijele priče je time veća kad znamo da su svi izbornici XD93 televizora u Full HD umjesto u nativnoj Ultra HD rezoluciji.

sony-55xd9305-kodi-install

Glavna prednost Android TV-a leži u brojnim aplikacijama koje možete instalirati preko Google Play trgovine. Među aplikacijama predinstalirane su mnoge popularne i često korištene, od Netflixa, YouTubea, Amazon Videa i DailyMotiona, a iz Google Play trgovine korisnik može instalirati mnoge druge. Svakako savjetujemo instalaciju Kodija koji je neusporedivo bolji od ugrađenog video reproduktora.

sony-55xd9305-tv-dualshock4-controller

Google Play Games omogućuje instalaciju brojnih video igara, a koje mogu biti sasvim igrive ako na TV povežete Gamepad kontroler. Mi smo povezali Logitech Gamepad F310 putem USB-a i mogli se kretati kroz izbornike i koristiti kontroler u igrama. XD93 podržava i Sonyjev vlastiti DualShock 4 kontroler kakav se svi dobro poznajemo s PlayStation 4 konzole. Iznenađujuće, unatoč nekoliko pokušaja proces uparivanja nismo mogli dovršiti, bez obzira koliko puta pokušali s držanjem Share i PlayStation tipke dok kontroler nije počeo bljeskati bijelom bojom. Uz razne kombinacije nekako smo ipak uspjeli povezati i kretati se po izbornicima iako kontroler i dalje nije bio službeno prepoznat od strane TV-a.

sony-55xd9305-opera-browser

Televizor ima i ugrađeni Opera internet pretraživač putem kojeg možete surfati po stranicama koje želite. Tijekom testa je dobro funkcionirao.

Što se cjelokupne stabilnosti rada tiče, naše iskustvo s Android televizorima do sada nije bilo sjajno – kod Philipsovih modela koje smo najviše testirali smo često nailazili na rušenje aplikacija. U slučaju testiranog Sonyja za nijansu smo zadovoljniji izvedbom, no ponovno smo se susreli s iznenadnim gašenjem aplikacija pa čak jednom i resetiranjem televizora dok smo radili tako banalnu radnju poput navigacije po izbornicima. Događalo nam se da ugrađeni multimedijalni reproduktor ne vidi Synology NAS server, dok su ga Kodi i ostali uređaji normalno prepoznavali. Action Menu također nam nije uvijek radio, uz frustrirajuću poruku “Please Wait” u donjem dijelu ekrana. U jednom navratu nismo mogli otvoriti niti naslovnicu (samo bi se zatamnio ekran) što smo riješili odspajanjem televizora iz struje i ponovnim spajanjem. Također, XD93 je bio puno izbirljiviji kada je HDMI povezivost u pitanju u odnosu na ranije testirane televizore. Zaključak – još jedan Android TV s mnoštvo poteškoća u radu.

Multimedijalna podrška

sony-55xd9305-kodi-app

Sony 55XD9305 ima ugrađen audio, video i slikovni reproduktor za prikaz različitih multimedijalnih formata preko USB-a ili mreže. Ugrađeni video reproduktor podržava aktualne formate poput H.264 i H.265 sadržaja do UHD HDR rezolucije uz AC-3 i DTS zvuk, no razočarao nas je što sve materijale prikazuje u formatu slike “Full” i što titlove u vanjskim datotekama čita samo pri USB reprodukciji. Problem formata slike znači da će svi Cinemascope sadržaji formata šireg od 16:9 (npr. 2.35:1) biti izduženi, što svakako nije pravilan način da se takvi sadržaji gledaju.

Srećom, rješenje svih problema što se multimedijalne reprodukcije tiče rješava instalacije Kodija preko Google Play trgovine. Preko iste osim što se filmovi prikazuju automatski u pravilnom formatu, titlovi odlično funkcioniraju (uključujući i dijakritičke znakove), a tu je naravno i cijela paleta dodataka koji će poboljšati gledanje sadržaja.


O Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

35 komentara

 1. E sony, sony…razocarao si me.
  Al cijena ti ko da si od zlata.
  👎

 2. kao sto rekoh vec par puta tokom prosle godine, SONY je malo zbrljavio stvar sa modelima za 2016. A ovo je jedini koji zapravo valja….
  No za (buduce) vlasnike….. instalirane aplikacije se mogu posloziti prema zelji.

  • Kako se aplikacije mogu presloziti? Tijekom testa su se stalno selile…

   • imas u ocijama pod “home screen-apps and game” recency or customise. Stavis na customise i onda ih poslozis kako hoces i tako ostanu. I to onda mozes raditi unutar opcija jer ti se otvore dva nova izbornika (reorder apps i reorder games) ili tak da na home odabers app i stisnes i drzis tipku u sredini kursora i onda ti se otvori mogucnost preslagivanja.

    • Evo provjerio sam i našao opciju i vidim da stvar funkcionira. No kad sam išao snimiti kamerom još jednom proceduru, kod preslagivanja aplikacija mi se TV potpuno zablokirao i morao sam ga odspojiti iz struje.

     • eh sad…… to je vec nes drugo jel :D I jesi siguran da je zablokirao TV a ne samo daljinski. Jer zna se dogoditi da TV ne reagira uopce ali kad probas sa tv sideview aplikacijom onda sve radi.
      No prema svemu kaj se da procitati o tim android modelima, ispada da je visa klasa losija. Meni se to nije dogodilo a vjerujem da sam to radio vise puta nego ti na testnom primjerku i na razlicitim verzijama SW. Isto vrijedi i za ono razvlacenje 2.35:1 formata, kod mene na W75C nikad problema sa time.

 3. Gosp. Darko po Vašem mišljenju Samsung KS8002 ili Sony XD9305 ?

  • Pozdrav – Samsung KS8002 mi stiže idući tjedan, no na temelju viđenog ja bih radije uzeo Samsunga.

 4. Za te novce se dobi vec oled od LG i bolja slika stoput.
  Moje misljenje je da se u led tv vise ne isplati ulagat ni kupovat ako zelis uzivat u dobroj slici.

  • OLED ima isto problema sa slikom u pokretu. Meni cak i vise nego LCD. Motionflow tu radi bitno bolji posao a opet je iritantno do te mjere da mi nis drugo ne moze spasiti TV. Jednako iritira na onom za soma € kao i na onome za 3 soma.

   • Steta za sony bio s u nedoumici izmedu oled lg b6j i ovog sonya jer tv bi mi sluzio iskljucivo za filmove, ps3/4 i sport sada. Izgleda da cu sacekati da vidim nove modele iz ove godine ili uzeti ovog b6j

    • Ako ti je bitan sport onda dobro pogledaj ponesto od sporta na OLEDu……..Prije nego kupis, jel.

     • Na sto bi trebao obratiti paznju odnosno di oled kaska?? Gledam hokej pa me zanimaju “problemi”

      • pa gledaj sliku u pokretu i ak ne vidis nis kaj te nervira onda sve 5. Uglavnom, preblem je isti kao i kod LCDa (ili bilo cega kaj ima sample and hold) da ti kod horizontalnog ili vertiklanog kretanja kamere slika ne izgleda glatko. Imas na rtings gro tih primjera…
       E sad, da li je tu OLED kao takav losiji od LCDa ili je u pitanju LG i njihovo procesurinje saznat cemo uskoro kad padnu prvi testovi sonya i panasonica sa LG panelima ali njihovim procesuiranjem.
       Gle, nije to tak neka velika razlika i nisu svi jednako osjetljivi na to. Isto tak, to se primjeti najvise kad imas neki duzi kadar u kojem kamera ide u jednom smjeru. I kad gledas nesto sa cestim promjenama kadrova onda se to ne kuzi ali kad imas neki duzi kadar sa nekom daljom kamerom na nogometu ili tenisu onda se vec jako kuzi. Na hokeju bi to trebalo biti puno manje uocljivo.

      • A kakvo je stanje s burn inom kod oleda spominje li se gdje da oledi pate od toga ko nekoc plazme??

 5. nemas brige oko toga. Nekakav image retention je moguc (ako bas ostavis nesto par sati) ali sve se to relativno brzo ocisti nakon sto promijenis sadrzaj.

 6. Vidio sam da pišete o tome kako se zblokirao TV a nakon vadenja baterija je sve bilo ok.
  Ista se stvar meni dogodila, cak sam zvao podrsku jer sam negdje procitao da je bio problem u firmwareu, da su nesto zbrljali pa da mi je daljinski riknuo ali su mi se ISPRAZNILE baterije u roku tjedan dana koristenja što mi ni na kraj pameti nije bilo

  Druga stvar, u trenutku kupnje su bile dostupne samo recenzije od AVforumsa i WhatHiFi i tamo su naveli kako je u dosta aspekata Sony bolji i od LG B6 koji je koštao par tisućica više.
  Svoj sam sa 5 godina garancije dobio za 14200kn, u trenutku najeftinija cijena u EU što mislim da je i više nego povoljno ali sam svejedno očekivao više. Ono što ga spašava je Android i Kodi te zaista moćna HDR slika sa Netflixovog Marco Pola.
  I na Facebooku sam naveo problem sa dimmingom. Veliki minus ali morao sam se maknuti sa GT50 na 4K i veću dijagonalu.

  • @Gorane kako si zadovoljan općenito sa TV-om, kako odrađuje upscaling SD programa. I ja sam nod stranih portalima (AVForums, What HiFi, ..) dobio utisak da je Sony bolji od Samsunga (xd9305 vs KS8000). Vjerojatno oni nemaju puno programa sa titlovima pa i nisu primjetili problm sa dimming-om. Slažem se da je Android veliki plus. Samo što je cijena paprena i pitanje je da li opravdava

   • dimming je problem samo kod HDRa jer ga tad ne mozes iskljuciti. Kod SDR iskljucis local dimming i nema problema sa titlovima.

    • Može li to biti rješeno nekom budućom nadogradnjom softwarea ili su u pitanju hardware ograničenja? Za koju godinu (ako ne već i sad) će bit HDR materijala (BluRay, stream, …) sa titlovima i to će biti problem

     • pa gle, ja vjerujem da oni svakako mogu otkljucati tu opciju unutar HDR moda no hoce li, to je drugo pitanje. Jer ako iskljucis local dimming onda niti HDR vise ne izgleda toliko dynamic kako su oni zamislili. Druga opcija je da se promijeni boja titla u nekakvu sivu, sto recimo mozes vec sad na netflixu ili u kodiju pa onda opet nemas taj problem, odnosno reduciras ga za nekih 90% i kuzi su u stvarno mracnim scenama dok se inace kuzi stalno.

   • @Josip od danas malo više pošto sam uspio uparit 3D naočale od Panasonica. Dosta sam danas kemijao sa postavkama, koristim one sa AVforumsa gdje su naveli da dimming ide na low a XDR na off. Slika se dosta posvjetli kada se dimming isključi ali sam probao sa kinggovim savjetom i stavio titlove u sivu boju što je popravilo stvari. Mene to smeta jer zadnja dva TVa su mi bili Panasonic G30 zatim GT50 i Sony im ne može niti prismrdit kaj se tiče crne i pokretne rezolucije. S druge strane, 4K, HDR te puno svjetliji ekran kao prednost nad plazmom su zaista impresivni. Kažem, da nisam nikad imao plazmu ovo bi bio TV bez zamjerke. SD nisam isprobavao pošto ne gledamo televiziju ali na Kodiju mi se ne čini toliko loše pošto je to ipak upscale sa 540p na 2160p. Nema trzaja u radu, par puta sam valjda prebrzo šaltao među aplikacijama pa se telka upali i ugasi ali ništa strašno.
    Zanimljivo, spojen mi je na Pioneer receiver i čini mi se da Pioneer radi bolji upscale 1080p materijala na 4K nego Sony.
    Imam more filmova na diskovima, svi su 1080p i na plazmi recimo, nisam uočavao toliku razliku između remux (35GB) verzije Man of steel i regulare od 10GB. Na Sonyu pretpostavljam zbog upscalea je razlika itekako vidljiva, čak mi je žao da nemam više remuxova ili još bolje, neki BD player. Vidim da je sada cijena 14000kn pa se ponovno pitam može li se za te novce dobii bolji televizor ili za manje novaca ne puno lošiji. Ovaj moj je svejedno na Njuškalu, ako ga uspijem prodati bez značajnog gubitka riskirat ću još koju tisućicu i probat nabaviti DX900 ili LG B6.

    • Hvala na informacijama. Panasonic 58DX900 je cca 25kKN a 55B6 cca 16kKN, dosta je to novaca. Sad koliko je to bolje od recimo Samsunga 55KS8000 koji dođe 12 kKN. Razliku uložiš u zvuk

    • Dobro rečeno. Ne sumnjam da slika na sony-ju djeluje dinamičnije ali crna na lcd-ima to je stvarno koma, cak i na najboljima. Pravu razliku bi tek vidjeli da u prostoriji reducirane ambi rasvjete stavite plasmu i taj sony jedan do drugog i da prikazuju isti sadrzaj na ekranu paralelno

     • pleyac, baš ti hvala na savjetu, od sad ću tražiti samo crni televizor :) Nebitno što je i u filmovima uglavnom cca 5% crnog(osim noćnih scena), i nebitno da su konture i obrisi nejasni, boje se prelijevaju, na rubovima su pixeli kao kockice, lice u gro-planu izgleda kao da su ga mazali šminkeri iz osnovne škole, najbitnije je da je crna stvarno crna!!! A bogme neću ni SP u rukometu više gledati jer nema dovoljno crnog… Niste li malo izgubili kompas u gledanju, ili su to televizori za daltoniste(nije mi namjera vrijeđati ih) a ostale boje, oštrina i procesiranje su nebitni?

      • ma koga briga za detalje, bitno da je crno. Jesi skuzio da je na sonyu najbolja slika kad stisnes action menu pa picture off?
       Ja isto ne kuzim tu zelju za mrakom. Jer to nije isto kao crno. Bas gledam sad po sobi, sunce tuce kroz prozor i sve i jedna crna stvar, a ima ih (3 daljinca, tablet, 2 moba, DS4, satelitski receiver, denon, mrezice zvucnika, stalak televizora, okvir, ekran, akvariji…..) ima neku svoju nijansu, neko presijavanje, neke vidljive uzorke na povrsini (denon, ormaric i poklopac akvarija), potpuno mat mrezice zvucnika…..

      • kinggo, ma probao sam sa picture OFF na Sonyu u spavaćoj sobi, ali opet crna ništa ne valja dok ne ugasim i noćnu lampu… Sad sam naručio DVD “Noć u pećini” gdje se ni sjaj zvijezda ne vidi pa ću uživati isključivo u crnom :)

    • Gorane, meni se čini da su većina starijih još nonsmart vrhunskih fullHD televizora imali bolji upscaling SD materijala nego skoro bilo koji današnji 4K, neovisno što vrhunski 4k imaju veći raspon boja i kontrasta. A izuzetno ovisi i o daljini gledanja. Koji Pioneer receiver? Ja sam probao usporediti upscale 1080p od Panasonic ub 900 playera i Sony tv-a, ne mogi decidirano reći na svim scenama koji je bolji, a panasonic 900 ipak ima bolju video elektroniku nego bilo koji receiver koji se danas može u HR kupiti, jedino nisam siguran za najnovije home theater AV procesore kao npr Marantz 8802A i slični…

     • @iveres naručio sam sa Amazon UK Pioneer VSX-1131, ima sva potrebna čudesa kao i 4K HDR podršku koliko sam pročitao na forumu. Od HDRa sam vidio jedino Marco Polo na Netflixu i Grand Tour na Amazonu, nisam nešto impresioniran. Marco Polo je sniman s nekim filterom koji sliku čini nekako “masnom”, dok je kod Grand Toura nedostaje tih HDR scena da bih mogao imati neko mišljenje. Zvuk će još malo i biti gotov samo da nađem neke prikladne zvučnike za Atmos. DX902 je u UK 1750€ ali je dostava 850€ tako da to otpada.

      • Za opremu probaj pogledati njemačko tržište, od Amazon.de pa nadalje. Meni su glomaznu opremu od 140kg dostavili na kućna vrata sa zbirnim prijevozom(ne sjećam se koja špedicija, to su Nijemci rješavali)) za oko 80 eura, za tjedan dana, prošle godine. Nisam mogao vjerovati.

 7. Postovani, sta mislite o modelu Sony kd 55 xd 8005 baep? Ovaj model ovde u Makedoniji je oko 1050 eura. Ukoliko mi mozete pomoci oko izbora TV 55″ za otprilike ove cene bio bih vam puno zahvalan. P.S. Ne mora nuzno biti android.
  Veliki pozdrav iz Skoplja.

 8. Potvrđujem da nema problema sa Android platformom (kakvi se spominju u tekstu) na modelu 43W756C iz 2015. godine.

 9. imam sony xd8077 i savršeno radi. Prije imao phillips i zezao android.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena. Označena polja su nužna *

*