LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic TX-42AS600E Full HD LCD televizor – recenzija

panasonic-tx-42as600e-head2

U suradnji s Technomarketom, na test smo dobili Panasonicovog predstavnika srednje klase televizora za 2014. godinu, model serije AS600. Više o oznakama Panasonic televizora možete pronaći ovdje. AS600 serija je dostupna u veličinama od 32″ pa sve do 50″, te ovisno  modelu pripada A, A+ ili A++ energetskoj klasi. Televizor je baziran na LCD tehnologiji s bočno postavljenim LED osvjetljenjem, 100 Hz blb osvježavanje, a ovisno o dijagonali temelji se na IPS, odnosno MVA tehnologiji. Testiramo model u 106 cm velikoj dijagonali (42 inča) – provjerite što sve nudi.

[review]

Specifikacije (specifications)

 

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model TX-42AS600E
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljeni LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 42 inča / 106 cm
Energetska klasa A+ (76 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV ne
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
/
Osvježavanje zaslona (indeks oštrine slike) 100 Hz blb
Lokalno zatamnjenje ne, samo globalno zatamnjenje
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 3
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x2)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Ne/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 Da/Da
Zemlja porijekla: Češka

Poveznice:

Službena stranica >>

HDDB baza televizora >>

VIDEO: Raspakiravanje i instalacija (unboxing)

Dizajn

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka
ne crna/srebrna plastika lagano matiran ne

AS600E krasi Panasonicov čist dizajn ravnih linija i malih dimenzija okvira. Okvir crne boje omeđuje matirani zaslon dijagonale 106 cm, bez ikakvih natpisa ili oznaka. Duž donje linije okvir je srebrne boje i na njemu nalazimo proizvođačev logotip, kao i statusne LE diode u lijevom dijelu.  Srebrne boje je i postolje, a koje je na AS600 modelima od 39″ pa do 50″ otvorenog pravokutnog dizajna, a koji se na poleđinu pričvršćuje putem dva metalna nosača. Instalacija je brza i jednostavna, a jednom pričvršćeno postolje stabilno drži televizor na otprilike 4.5 cm od podloge.

AS600 je dostupan i u bijeloj boji kućišta, a koji ćete pronaći pod oznakom AS600EW (W kao White).

Dimensions_42AS600EW_Spec

Da se radi o Panasonicovom televizoru jasno je odmah po vađenju iz uredno posložene ambalaže – njegova masa je 12 kilograma, a postolje donosi još jedan kilogram. Kvaliteta izrade je na visokom nivou, te na AS600E modelu nismo susreli plastične profile koji se progibaju ili plastiku koja pucketa pod prstima. Kvaliteta izrade je na razini ovogodišnjih LG-jevih televizora, odnosno iznad Samsungovih u istoj klasi.

Što se priključaka tiče, oni broje tri HDMI-ja i dva USB-a, kao i SCART, komponentne i kompozitne veze i utor za mrežni kabel. Priključci ne zahtijevaju adaptere.

Priključci su postavljeni u dvije orijentacije – prema natrag i sa strane, te uključuju čak 4 HDMI-ja, 3 USB-a, kao i analogne ulaze.

panasonic-42as600e-thickness
Najveća dubina: oko 5.3 cm

panasonic-42as600e-connectors
Priključci u dvije orijentacije

panasonic-42as600e-silver
Srebrna linija okvira i postolja

panasonic-42as600e-back
Plastična, no čvrsta poleđina

U cjelini, dobro opremljen televizor od čije smo kvalitete očekivali više.

Daljinski upravljač (Remote Control)

panasonic-42as600e-remote

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
tamno smeđa / crna plastika IR ne /

Klasičan Panasonicov daljinski upravljač prilaže se uz AS600 modele, a koji je svoju dobru ergonomiju i jednostavnost korištenja već dokazao u nebrojeno mnogo slučaja. Vrlo je jednostavno kretati se po izbornicima i pozivati aplikacije, EPG vodič ili informacije o tekućem programu, a numerički dio i tipka za teletekst dobro dođu svima koji često koriste taj servis.

Televizor posjeduje i mogućnost upravljanja govorom, kao i govornog pomoćnika, za što je potrebno na mobilni telefon instalirati Panasonicovu TV Remote 2 aplikaciju. Nakon instalacije spomenute aplikacije na Appleov iPhone 4S, nismo nigdje mogli pronaći upravljanje govorom, već isključivo funkcije koje emuliraju pokazivač i olakšavaju korištenje internet pretraživača i unos teksta.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

panasonic-as600e-myhome

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da (integrirana na naslovni ekran) da

Na CES sajmu ove godine u Las Vegasu mnogo je pažnje Panasonic plijenio novim Life+Screen sučeljem za bolju interakciju s korisnicima i praktičniju upotrebu mnogih modernih funkcija. Integracija toplinskih senzora za prepoznavanje osoba u prostoriji i prikazivanje korisnog sadržaja poput sata, vremenske prognoze itd., prilagođavanje sučelja ovisno o identifikaciji korisnika putem kamere, video poruke, samo su neke od tih funkcija.

Iako se u specifikacijama navodi Life+Screen, na AS600E modelu ništa od navedenog nije dostupno, barem ne u obujmu koji smo očekivali. Sve što je novo jest integracija my Stream aplikacije, a koja na jednom zaslonu objedinjuje različite izvore sadržaja i tako pruža bolji pregled nego što je to do sada bilo moguće – barem na Panasonic televizorima. Panasonic to naziva redefiniranje iskustva gledanja televizije, no mi bismo prije rekli kako se radi o sasvim logičnom razvoju događaja s obzirom da je danas potpuno normalno konzumirati sadržaje iz različitih izvora.

My Stream, available in the AS600 series, totally redefines the TV viewing experience. The service provides personalised content for you and your family members, aggregated from a variety of sources. You have access to films and TV shows from cable, terrestrial broadcast, and Video on Demand (VOD) sources based on your viewing preferences, allowing you to easily access the content you love, without spending the time searching for it. Recorded content, home movies, family photos, web pages, and online videos are also seamlessly included in the my Stream interface.

panasonic-42as600e-mystream

Problem s kojim se susreće Panasonicovo rješenje, baš kao i primjerice Samsungovo nije u lošoj implementaciji istog već u našem TV signalu, a u kojem se ne nalaze informacije potrebne da bi obogatile takve platforme. Tako ćete u Panasonicovom My Stream sučelju, nakon što pričekate nekoliko sekundi da se učita, vidjeti prvenstveno preporučene i popularne YouTube video materijale, dok za DVB-T program neće biti nikakvih rezultata. Time se upotrebna vrijednost ove platforme bitno ograničava jer za same YouTube materijale je brže učitati zasebnu YouTube aplikaciju.

Samo sučelje je uredno i dobro organizirano, no nije “neprekidno glatko” kako Panasonic navodi u opisu proizvoda. Brzina je nešto bolja nego na prošlogodišnjoj E6 seriji, no daleko je od glatkoće koju ima primjerice Samsung ili LG (ne uključujući webOS modele).

Multimedijalna podrška

panasonic-42as600e-subtitle

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da ne da

Multimedijalna podrška u Panasonicovom AS600E modelu istovjetna je prošlogodišnjim linijama japanskog proizvođača. Među isprobanim formatima sve testne MKV datoteke su pravilno reproducirane, zajedno s različitim DivX i XviD formatima. MOV datoteke nismo mogli pokrenuti, odnosno sučelje ih uopće nije prikazivalo na listi. Samo sučelje ne nudi mogućnost prikazivanja originalne strukture direktorija, kao što je to slučaj u Windowsima, već se direktoriji prikazuju po vlastitom rasporedu koji otežava navigaciju ako imate veliki broj direktorija na vanjskom disku ili podijeljenih na mreži.

Titlovi su podržani, no kao i prošle godine problem leži u njihovoj veličini i izostanku bilo kakvih obruba zbog čega mogu biti slabo čitljivi na bijeloj i općenito svijetlim pozadinama. Titlovima nije moguće podešavati sinkronizaciju, a da bi radili moraju se zvati isto kao i video datoteka.

Od audio datoteka podržan je MP3 i FLAC, no potonji bez naprednijih opcija baš kao i prošle godine. Primjerice, nije moguće birati pjesmu unutar jedne FLAC datoteke koja unutar sebe posjeduje oznake pojedinih pjesama, kao što je to slučaj kod linijskih media centara.

Televizor je uredno prepoznao mrežne servere, uključujući XBMC, a preko kojeg smo glatko reproducirali Full HD datoteke s integriranim titlovima. Podnaslovi u zasebnim datotekama nisu radili preko mreže.

Preko HDMI-ja ili digitalnog optičkog sučelja moguće je poslati DTS i Dolby Digital u 5.1 formatu na vanjsko pojačalo, kao i višekanalni WAVE.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

57 komentara

    1. AS650 ima IPS matricu, i osjetno je skuplji, što ne znači da je bolji, mogla bi se ponovit situacija ko sa sonyem, da jeftiniji VA paneli daju bolju sliku od skupljih IPS panela

      1. Da, gledao sam ga danas u Panasonic Storeu i vidim da slika ima bolji kut od AS600 modela. Polarizirani 3D znači samo jedno – IPS panel i kontrast zna se kakav…

  1. Pozdrav dvoumim se između kupovine ovog Panasonica 42AS600 kojeg ste recenzirali i LG 42LB561V (sličan model LG kojeg ste recenzirali 42LB650V samo što nema stvarčica poput SMART i 3D koje meni i nisu potrebne). Najviše me zanima kvaliteta slike tako da me zanima dali se ISPLATI uzet AS600 u odnosu na LB561V pošto je razlika u cijeni 700kn ?

    1. Ako Vam kut gledanja neće predstavljati problem, Panasonic AS600 je daleko bolji izbor ako želite kvalitetnu sliku. TV prebacite u True Cinema predložak, smanjite oštrinu i uživati u slici velikog kontrasta i preciznih boja.

  2. Dali netko zna koji sve panasonic modeli imaju MVA panel.Konkretno zanimaju me modeli TX-50AS600E,,TX-48AS640E,TX-55AS640E dali oni imaju MVA panel.

  3. Sjajna recenzija, lepo prikazana svaka bitna stavka. Da li imate neki info o seriji AS500e? Konkretno me zanima koliko je model 50as500e slabiji po kvalitetu 2d prikaza u odnosu na ovaj testirani primerak.
    Lep pozdrav

  4. Bok.. Kupio sam panasonic tx-l42asw504 i super je, samo me zanima da li sam postavio dobro postavke. Stavio sam izgled ekrana na true cinema:
    Pozadinsko svijetlo 45
    Kontrast 90
    Svjetlost 0
    Boja 50
    Nijansiranje 0
    Ostrina 0
    Toplina boje: topla 2
    Zive boje :isklj
    Prilagodba pozad.osvijet: isklj
    Senzor okol: isklj
    Ublazavanje smetnji: isklj
    Ublazavanje mpeg smetnji: isklj
    Napredne postavke nisam nista dirao
    Postavljanje opcija nisam nista dirao
    Postavke zaslona: 16:9 overscan : isklj
    Ostalo nisam dirao
    Lp mario

    1. Pozdrav Mario,

      Koliko vidim to bi trebalo biti to što se podešavanja tiče bez specijalizirane opreme. Nakon svakog podešavanja obavezna je vizualna potvrda kroz gledanje poznatih video materijala, pa ako tamo boje i nijanse budu OK, slobodno se opustite i uživajte u novom TV-u :).

      1. Hvala, mislim da je to ok, netreba mi po kome msljenju za mene obicnog gledatelja sto gleda sd signal i hd poneki da radim profesionalnu kalibraciju, ovakav true cinema podlozak je sasvim ok.. Lp mario

  5. Hvala, po mome mislim da mi ne trea profesionalna kalibracija da je true-cinema naj slicniji sto po meni odgovara, prije sam imao plasmu g30 ali je riknula maticna i skup poravak,pa sam se odlucio za ovaj lcd led.. Mislim da je sasvim ok po svemu..ako sam dobro malo nadostimao izgled slike na njemu.. Lp

  6. Poštovane dame i gospodo,
    a prvenstveno Darko, dakle ako može komentar na moju dvojbu oko modela sličnog ovome (55″ dijagonale) tj. Panasonic TX-55AS640E ili Samsung UE55H6400, cijenom su isti sada na akciji pa se dvoumim što uzeti.

    Zahvaljujem

    1. Poštovanje!
      Vidim da ima još zainteresiranih za ove dvije televizije, te bih i ja volio saznati koja je od ove dvije televizije bolja. Zna li itko gdje mogu pronaći recenziju za ovaj predloženi Panasonic tv?

      Pozdrav!

  7. Ivane imaš na forumu, a i u recenzijama drugih modela tj. Samsunga u zaključku komentar na ove TV-e. Dakle Samsung je kompletniji kao paket, smart tv mogućnosti, drugi upravljač, ljepši stalak (mada se o ukusima ne raspravlja i vidim da ga autori ovih stranica ne vole, al meni je lijep), dok što se slike tiče mala prednost Panasonicu. Mene najviše smeta, a to je moja bolest, šta Samsung škripi ka podmornica na 300 m dubine, pa to ni Grunding iz 75′ šta iman ne škripi tako, al još ću par dana vagati, tko zna možda uzmem Sony X-/

    1. Ja Samsung ne bih uzeo samo zbog stalka. Inače, ako je nekom važna samo kvaliteta slike-onda je taj Panasonic bolja opcija.

  8. Molim vas savjet:uzeti ovaj Panasonic ili Philips 42 PFH 5609. Zanima me kut gledanja i smart platforma. Za istu cijenu se može dobiti i Grundig od 48″ ?
    Hvala

  9. Pozdrav, evo jučer smo kupili ovaj model, i isprobao sam staviti usb. Na usbu je film i podnaslovi.. Ali podnaslovi se ne prikazuju. A zovu se isto kao i film.
    Da li je problem jer je format .sr? Da li treba biti drugi format podnaslova? Hvala

  10. vKarlo probaj poslije imena napisati Srt… npr. Mad Max.Srt , ja sam tako napravio jer mi Samsung tv nije čitao titlove za filmove sa usb stick-a sad čita i još sam promjenio u postavkama podnadpisa(titlova) regiju iz zapadne u srednju europu radi slova č,ć,š itd. sad radi sve ok.

  11. Nema to veze s USB-om, jednostavno ćeš morati “zalijepiti” titlove za film nekim programom, ne znam kojim pošto to nisam radio možda i desetljeće.

  12. Inaće film je u .mp4
    A dobro nije sad da ću gledati filmove na tvu.nego sam čisto isprobao da vidim.
    Mislio sam da znate kako nekako riješiti ali dobro.

    Titlove znam kako zalijepiti ali mi se to ne radi.

    1. Novi panasonic blu-ray player BDT-465 ne prikazuje titlove ako je film u .mp4 formatu nego samo u avi ili mkv.TV plasma VT60 moze prikazati titlove i u .mp4. Čovjek bi pomislio da noviji uređaji barem podržavaju ono što stariji mogu. :(

  13. Evo pišem opet. Skinuo sam film koji sam imao u .mp4 u .avi i u .mkv
    Zalijepio sam titlove direktno na/u film.
    I na nijednom formatu nije htjelo prikazati titlove iako su bili zalijepjeni u sklopu filma. (pokušao sam i odabrati onako da mi pokazuje podnaslove/titlove ali ništa.)

    Sada stvarno neznam u čemu bi mogao biti problem. Jedino u samom softweru (ajmo ga tako nazvat) TV-a.

    1. Ocito da nisi zalijepio prevod nego ga samo stavio u kontejner sa videom, da si zalijepio moralo bi ga prikazati, kojim si softwerom to radio.

        1. Ako si radio sa mkv merge to ti je samo ubacen prevod u mkv kntejner nije zalijepljen, mozes uzeti vidcoder koji je besplatan pa s anjim prekodirati, i bas zalijepiti prevod na film, mada mi je nejasno d anece da cita srt prevode, ipak je to novi model.

    2. Znam da je stari post ali sam morao da odgovorim cisto za lljude koji imaju i dalje isti problem u vezi prevoda.nikad nisam koristio usb kako bi gledao filmove vec mi je komp bio povezan na hdmi ovog televizora.Do pre neki dan sam prebacio komp i bio sam primoran da gledam na usb i isti problem sam imao,sve sam pokusao ali nece da pusti prevod.Slucajno sam provalio pa da podelim iskustvo :)
      Prvo film mora da bude u istom folderu kao i prevod a kao drugo moraju da imaju isti naziv .Pvo se pusti film i tek onda se ide na daljinskom na option gde izbaci video podesavanja,kada se tu udje ima opcija da se titl ukljuci jer je fabricki ugasen a ispod ima opcija za podesavanja regiona za prevod tj za nasu latinicu ili cirilicu se izabere centralna evropa ali druga u listi ,ne prva i to je to :)

  14. Pozdrav svima,

    Imam dva pitanja:

    1. zna li neko mozda moze li se na ovom televizoru istovremeno pratiti teleteks na jednoj strani ekrana a na drugoj program?
    2. koji ima bolju sliku AS600E ili AS 640E ?

    Unaprijed zahvaljujem svima na odgovoru.:-)

  15. Pozzzz svima
    Znanima me kupio sam panasonic viera tx-48as640e prije 4 dana i platio je 4700kn sve ok za sad samo dok je jos malo skuzim mislim da ce za prosjecnog gledatelja biti dovoljna.
    Mislim da nema snimanje preko usb na vanjski disk i to malo zamjeram i dodatna oprema je skupa dosta.
    I sad mene zanima dali je vratiti i uzeti nesto drugo u do 5000 kn dok jos mogu ili nisam pogrijesio
    LP

    1. Pozdrav – niste pogriješiti, to je jedan od najisplativijih Panasonic televizora ove godine, novog 48″ panela by Samsung i provjereno dobrog Panasonicov procesiranja. Koliko mi je poznato TV ima mogućnost snimanja na vanjski USB tvrdi disk, no nemam ga trenutno na testu da to i 100% potvrdim.

  16. darko imam mogucnost da zamijenim 48h6400 za 48 as 640 da li to da uradim.Malo me crna boja razocarava u samsunga u kaficu gdje radi je sony 48 w6 i tu je crna mnogo mnogo bolja?

    1. Svi 48″ televizori imaju iati VA panel od Samsunga, tako da percepcija crne ovisi o postavkama slike (backlight, lokalno zatamnjenje itd.). Dakle, trebalo bi se malo poigrati time.

    2. Nemjenjaj samsung za panasonic to bi ti bila greska, slika ti je jako slicna pa ces tesko primjetiti razlike, a sve ostalo je na strani samsunga (smart, medi aplayer, opcenito podrska za formate, i sl.) ja licno nebih mijenjao nego ga radije posteno kalibrisi, i uzivaj.

    1. Ja sam zamjeniso Samsung za Panasonic i nisam požalio, slika je definitivno na strani Panasonica AS640 vs Samsung6400 ,crna boja, zatamljenje, prorodnija slika, smart platforma je na strani Samsunga, a ako nisi prezahtjevan bit će ti dobra i na Panasonicu,i nema snimanja na vanjski tvrdi disko to je mala mana.

      1. Mislim da je to sve subjektivno jer obadva imaju s-pva panele pa nebi trebalo da ima bas neke vece razlike u crnoj boji, i kontrastu, ako su dobro podesana obadva tv-a, jedino sto odskace je sharp UV2A panel, on bas ima crnu, i kontrast osjetno bolju, ali opet sve zavisi od modela do modela posto je i samsung poceo da mulja sa panelima.

  17. Kupio sam ovaj TV, generalno se moji zaključci podudaraju sa Darcovim. Kvaliteta slike je najveća prednost ovog proizvoda, na svim drugim poljima je lošiji od konkurencije. Upoređujući funkcije, brzinu rada i meni sa 4 godine starom plazmom, utvrdio sam da je Panasonic tu malo šta promenio. Hteo sam pitati da li su Darco ili drugi korisnici primetili jedan bug – jačina zvuka prilikom pojačavanja nije linearna, nego je već na poziciji 2-3 prilično glasna, na 7-8 zvuk je već dosta bučan, a o nekom položaju 30 da i ne pričam. Pokušao sam umanjiti ovaj efekat koristeći volume correction opciju (postavio sam maximalnih -6), ali ne pomaže baš puno…

  18. Zanima me dali se moze instalirati odnosno kako gledati filmove preko nje i dali je moguce!!!!
    Probao sam pa nesto prekida

    1. Koliko se sjećam kad sam kupio TV provao sam gledati preko usb sticka i nije mi ništa zapinjalo, sad ne znam koji je format videa bio i u kojoj rezoluciji jer sam ubrzo spojio tv na pc, a od njenih aplikacija jedino koristim youtube koji radi savršeno.

  19. TV VIERA TX-40AS640 iman osobno ovu televiziju , 3 5000 kn prije 2 godien kad asna je uza nisan požalija, slika je nenadjebiva za gejmanje i filmove, normlano u okvirima te cijene ,1200 hz , samo panasonic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!