Home » Vijesti » Audio-video uređaji » LG 65NANO90 TV – impresivni prvi dojmovi

LG 65NANO90 TV – impresivni prvi dojmovi

lg-nanocell-tv-65nano90-2020-2

Forbesov autor John Archer podijelio je svoje dojmove nakon testiranja najnovijeg LG-jevog televizora iz NanoCell TV linije – 165 cm velikog 65NANO90 modela. Iako je neizvjesno kad će se točno novi modeli pojaviti na tržištu zbog situacije s COVID-19 virusom, Archer je podijelio vrlo zanimljive informacije koje bi mogle malo uzburkati inače prilično monoton srednji segment tržišta televizora.

65NANO90 je nasljednik prošlogodišnje SM90 serije koju smo testirali i koja je pokazala prilično dobre performanse u okviru mogućnosti IPS panela. U prijevodu to znači da je prikaz boja bio dobar, kao i kut gledanja, no čak i uz direktno pozadinsko osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem, televizor je imao poteškoća s prikazom slike dobrog kontrasta. To je uobičajena boljka LCD televizora s IPS panelima – čak i kod SDR sadržaja ne mogu prikazati onako veliki dinamički raspon kao i primjerice LCD ekrani s VA panelima.

Iz specifikacija nove NANO90 serije s LG US stranice nismo pronašli ništa posebno novo – isti pojmovi kao i prošle godine poput Nano Color, Nano Accuracy, Nano Bezel i Full Array Local Dimming. Novosti su treća generacija alpha 7 procesora slike s AI mogućnostima, podrška za AMD FreeSync i poboljšani Dolby Vision IQ koji se sad oslanja na ambijentalni senzor kako slika ne bi bila pretamna za gledanje. Iz ovog bismo mogli zaključiti i prije samog testa da značajnih promjena neće biti u odnosu na prošlu godinu.

No, prema Archeru, razlika je značajna. Iz viđenog, čini se da su LG-jevi inženjeri uspjeli zaobići tipične boljke IPS panela uz zadržan široki kut gledanja (i dodali bismo – bolju oštrinu u pokretu u odnosu na VA panele).

Novost je u novi sustav upravljanja pozadinskim osvjetljenjem, a koji LG naziva Pixel Compensation system.

Novi sustav se temelji na raspodjeli snage. Konkretno, sustav analizira sliku i smanjuje intenzitet na tamnim mjestima, a pojačava snagu gdje je ona potrebna – na svijetla mjesta. Iako bi ovako trebali i inače raditi sustavi s lokalnim zatamnjenjem, čini se da je ovog puta ipak napravljeno neki značajnije poboljšanje jer pri direktnoj usporedbi navodno je kontrast bitno bolji na novom modelu.

U jednoj od demo snimki grada po noći, NANO90 je prikazivao puno bolju crnu, veći kontrast i manje probijanje pozadinskog osvjetljenja od SM90 modela. Istina, SM90 nije jedan od impresivnijih modela s pozadinskim osvjetljenjem jer ima svega 40 zona zatamnjenja, tako da će tek pravo testiranje potvrditi koliko je doista novi model bolji.

Čini se da je i prikrivanje detalje u tamnim scenama manje izraženo na novom modelu, tvrdi Archer. Moguće da je LG isključio ili barem prigušio globalno zatamnjenje koje je bio prisutno na SM90 modelu i generalno koje proizvođači LCD televizora koriste da bi prikrili mali kontrast panela.

Archer također hvali poboljšan prikaz boja u SDR-u i HDR-u, a koje su jasnije zbog boljeg kontrasta. Sam HDR također sadrži više detalja, primjerice pri velikoj svjetlini gdje je SM90 imao ispran izgled. IPS paneli su prilično ograničeni što se HDR-a tiče jer nemaju dovoljan dinamički raspon ni za SDR, tako da se nadamo da je LG uspio poboljšati ovaj segment.

Cijeli članak možete pronaći ovdje, a mi se nadamo da će se situacija pandemijom što prije završiti i da ćemo se svi vratiti u normalu – tad se nadamo i testu ovog uzbudljivog novog modela.

Test LG SM90 NanoCell televizora možete pronaći ovdje >>

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

LG QNED Lineup

LG najavio globalnu distribuciju svojih televizora za 2021. godinu

Nakon predstavljanja na ovogodišnjem virtualnom CES 2021 sajmu, LG je najavio globalnu distribuciju svojih televizora ...

LG_2020_ZX_4

LG televizori za 2020. od lipnja u prodaji u Hrvatskoj

LG Electronics (LG) započinje distribuciju svoje nove linije televizora za 2020. godinu na hrvatskom tržištu. ...