Audio-video uređajiLG Electronics

LG 65NANO90 TV – impresivni prvi dojmovi

lg-nanocell-tv-65nano90-2020-2

Forbesov autor John Archer podijelio je svoje dojmove nakon testiranja najnovijeg LG-jevog televizora iz NanoCell TV linije – 165 cm velikog 65NANO90 modela. Iako je neizvjesno kad će se točno novi modeli pojaviti na tržištu zbog situacije s COVID-19 virusom, Archer je podijelio vrlo zanimljive informacije koje bi mogle malo uzburkati inače prilično monoton srednji segment tržišta televizora.

65NANO90 je nasljednik prošlogodišnje SM90 serije koju smo testirali i koja je pokazala prilično dobre performanse u okviru mogućnosti IPS panela. U prijevodu to znači da je prikaz boja bio dobar, kao i kut gledanja, no čak i uz direktno pozadinsko osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem, televizor je imao poteškoća s prikazom slike dobrog kontrasta. To je uobičajena boljka LCD televizora s IPS panelima – čak i kod SDR sadržaja ne mogu prikazati onako veliki dinamički raspon kao i primjerice LCD ekrani s VA panelima.

Iz specifikacija nove NANO90 serije s LG US stranice nismo pronašli ništa posebno novo – isti pojmovi kao i prošle godine poput Nano Color, Nano Accuracy, Nano Bezel i Full Array Local Dimming. Novosti su treća generacija alpha 7 procesora slike s AI mogućnostima, podrška za AMD FreeSync i poboljšani Dolby Vision IQ koji se sad oslanja na ambijentalni senzor kako slika ne bi bila pretamna za gledanje. Iz ovog bismo mogli zaključiti i prije samog testa da značajnih promjena neće biti u odnosu na prošlu godinu.

No, prema Archeru, razlika je značajna. Iz viđenog, čini se da su LG-jevi inženjeri uspjeli zaobići tipične boljke IPS panela uz zadržan široki kut gledanja (i dodali bismo – bolju oštrinu u pokretu u odnosu na VA panele).

Novost je u novi sustav upravljanja pozadinskim osvjetljenjem, a koji LG naziva Pixel Compensation system.

Novi sustav se temelji na raspodjeli snage. Konkretno, sustav analizira sliku i smanjuje intenzitet na tamnim mjestima, a pojačava snagu gdje je ona potrebna – na svijetla mjesta. Iako bi ovako trebali i inače raditi sustavi s lokalnim zatamnjenjem, čini se da je ovog puta ipak napravljeno neki značajnije poboljšanje jer pri direktnoj usporedbi navodno je kontrast bitno bolji na novom modelu.

U jednoj od demo snimki grada po noći, NANO90 je prikazivao puno bolju crnu, veći kontrast i manje probijanje pozadinskog osvjetljenja od SM90 modela. Istina, SM90 nije jedan od impresivnijih modela s pozadinskim osvjetljenjem jer ima svega 40 zona zatamnjenja, tako da će tek pravo testiranje potvrditi koliko je doista novi model bolji.

Čini se da je i prikrivanje detalje u tamnim scenama manje izraženo na novom modelu, tvrdi Archer. Moguće da je LG isključio ili barem prigušio globalno zatamnjenje koje je bio prisutno na SM90 modelu i generalno koje proizvođači LCD televizora koriste da bi prikrili mali kontrast panela.

Archer također hvali poboljšan prikaz boja u SDR-u i HDR-u, a koje su jasnije zbog boljeg kontrasta. Sam HDR također sadrži više detalja, primjerice pri velikoj svjetlini gdje je SM90 imao ispran izgled. IPS paneli su prilično ograničeni što se HDR-a tiče jer nemaju dovoljan dinamički raspon ni za SDR, tako da se nadamo da je LG uspio poboljšati ovaj segment.

Cijeli članak možete pronaći ovdje, a mi se nadamo da će se situacija pandemijom što prije završiti i da ćemo se svi vratiti u normalu – tad se nadamo i testu ovog uzbudljivog novog modela.

Test LG SM90 NanoCell televizora možete pronaći ovdje >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!