LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Prvi pogled: Panasonic 55CS620E (CS620E) Full HD televizor

panasonic-cs620-header

Na policama trgovina polako se pojavljuju novi televizori za 2015. godinu, a jedan od njih je i Panasonicov CS620E. Obitelj VIERA (skraćeno od Visual Era) tako je dobila još jedan Full HD 2D model s LED osvjetljenjem i malom potrošnjom energije. Što je isto, a što drugačije u odnosu na prošlogodišnje modele, pročitajte u nastavku.

Specifikacije (specifications)

 sanctra-domenica-specs

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model VIERA TX-55CS620E
Tehnologija prikaza LCD s bočno postavljenim LED osvjetljenjem
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm
Energetska klasa A+ (127 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV Ne
Ugrađeni procesor
Dual Core x4
Osvježavanje zaslona 100 Hz panel / 400 Hz BMR
Lokalno zatamnjenje ne (samo globalno)
Rezolucija Full HD, 1920×1080
Broj HDMI priključaka 3
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x2)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Ne
VESA kompatibilan Da
Zemlja porijekla: /
Službena stranica Panasonic Hrvatska

Poveznice:

Baza Ultra HD televizora >>

Panasonic 2015 lineup

Panasonicovi televizori za 2015. godinu nose slovo “C” u svojim oznakama, za razliku od prošlogodišnjih modela koji su imali slovo “A”. CS modeli imaju Full HD rezoluciju zaslona, CX su Ultra HD, a CR označava zakrivljene Ultra HD modele. Prošlogodišnji AX900 i X940 Ultra HD televizori se prenose u ovu godinu.

panasonic-2015-lineup

Modeli CS620E prvi je iz Panasonicovog lineupa za 2015. godinu koji se pojavio u trgovinama. Uz modele CS600, CS610 i CS630 predstavlja najbolje Full HD televizore koje će japanski proizvođač plasirati na tržište, zbog čega će biti zanimljivi svima koji ne traže televizor s Ultra HD rezolucijom, odnosno ne planiraju gledati ekran s male udaljenosti ili ga koristiti kao PC monitor vrhunske rezolucije.

U specifikaciji novih modela uočavamo novu oznaku pokraj informacije o osvježavanju ekrana, odnosno o pogonu matrice kako stoji u specifikaciji na službenoj Panasonic stranici. Umjesto bls (backlight scanning) nomenklature sada se spominju BMR (Backlight Motion Rate) i RMR (Real Light Motion Rate). Točno značenje ovih oznaka još nam nije poznato, no ono što znamo jest da se ponovno u pozadini koriste 50, odnosno 100 Hz paneli kojima se uz pomoć različitih tehnika rada LED pozadinskog osvjetljenja poboljšava percepcija oštrine u dinamičnim scenama. Tako primjerice vrh ponude, modeli CR850 i CX800 koriste 100 Hz panele i imaju 1600 Hz BMR indeks, dok CS200 ima 50 Hz panel i 400 Hz BMR indeks (55″ i 65″ dijagonale).

Ovisno o modelu, u novim Panasonic televizorima će se nalaziti IPS i MVA 8-bitni paneli. Modeli najnižih serija će imati direktno LED osvjetljenje, a u srednjoj i visokoj klasi će se izmjenjivati bočno i direktno (Full LED) pozadinsko osvjetljenje, ovisno o modelima i dijagonalama ekrana.

Najkvalitetnije lokalno zatamnjenje će biti implementirano na najboljim modelima pod imenom Local Dimming Pro, dok će na edge LED modelima biti pseudo zatamnjenje kroz prilagođavanje svjetline bočnih LE dioda.

Za razliku od konkurencije koja će ove godine proširiti raspon boja svojih televizora putem Quantum Dot tehnologije, Panasonic će koristiti vlastito rješenje. Iza naziva Wide Color Phosphor Panasonic koristi plave LE diode obučene u fosfor čime se raspon boja bitno proširuje u odnosu na bijele LE diode. Tako će najbolji televizori u ponudi prekrivati do 98% DCI raspona boja  (na 65″ dijagonalama, 90% na 55″).

Vrh ponude će također biti THX 4K certificiran, a uključivati će i sve potrebne kontrole za preciznu kalibraciju u “profesionalnim” prednošcima (isfccc kontrole).

Po pitanju Smart TV-a, Panasonic ove godine ugošćuje Firefox operativni sustav na svojim televizorima. Dosadašnja my home screen platforma će ostati prisutna u cijelosti na pojedinim modelima, no prema prvim dojmovima CS620E modela – značajnijih poboljšanja u performansama i mogućnostima nema.

Firefox OS će biti značajniji korak naprijed ka praktičnijem i jednostavnijem upravljanju Panasonicovim televizorima, a kako će to funkcionirati u praksi, doznat ćemo po dolasku novih modela.

Video prilog – 55CS620E

Sve uzbudljive novosti koje je Panasonic najavio za ovu godinu kod modela CS620E nećete pronaći. Prema prvim dojmovima, ovo je samo osvježen model AS600E, istih karakteristika slike (osim kuta gledanja koji je na novom modelu bolji) i podjednake palete kontrola za preciznu kalibraciju.

Korisnik na raspolaganju ima 5 različitih predložaka za sliku: Dynamic, Normal, Cinema, True Cinema i Custom. Bez mjerne opreme najbolji dojam je ostavio Cinema predložak, a koji isto kao i True Cinema ima osnovne i napredne kontrole za podešavanje, uključujući i ugađanje gamme u 10 točaka, što je za sada dostupno jedino na Panasonic televizorima.

panasonic-cs620-menu-picturejpg

U CS620E je ugrađen i Bright Panel Plus zaslon koji može postići veliku svjetlinu, što je karakteristika kojom gledanje u jako osvijetljenom prostoru ne predstavlja preveliki kompromis. U trgovini gdje smo analizirali ovaj televizor svjetlina je bila dovoljna da se ekran uspješno bori protiv jake rasvjete, no tek će detaljan test pokazati o kojim se točno vrijednostima radi i je li to bolji rezultat nego u konkurencije.

Televizor nema lokalno, odnosno pseudo-lokalno osvjetljenje s obzirom da se radi o edge-lit LED televizoru, već samo globalno zatamnjenje dostupno kroz Adaptive Backlight kontrolu u svakom od predložaka. S obzirom da se radi o primitivnom načinu povećanja kontrasta slike, odnosno boljoj dinamici, ne preporučamo se da ova postavka drži upaljena jer radi više štete nego koristi. Naravno, kontrola je tu pa se svatko s njom može poigrati i odlučiti treba li mu ili ne.

U donjem lijevom dijelu okvira, pokraj statusne LE diode nalazi se senzor ambijentalnog osvjetljenja, a koji ovisno o količini svjetlosti u prostoriji povećava ili smanjuje intenzitet osvjetljenja zaslona. Ambient Sensor je također moguće upaliti ili ugasiti unutar izbornika za podešavanje slike.

Baš kao i AS600E, tako je i CS620E 2D televizor, što znači da ne može reproducirati 3D sadržaje. Ako vas zanima 3D reprodukcija i želite ovogodišnji Panasonic TV, tada ćete morati odabrati neki jači model. Već CS630E nudi aktivni 3D prikaz, baš kao i CX8xx modeli. Serija CX7xx će posjedovati polarizacijski 3D prikaz. Alternativno možete kupiti neki od prošlogodišnjih modela s 3D prikazom, poput odličnog Panasonicovog AS640E modela.

panasonic-cs620-apps

Po pitanju povezivosti i mogućnosti, Panasonic nije ništa značajno promijenio na ovogodišnjem CS620E modelu. Tu je i dalje isti raspored izbornika, ista (trzava) my home screen naslovnica čiji sadržaj možete organizirati kako želite. Trgovina aplikacija i ugrađeni USB i mrežni media player također su dostupni, a ugrađen je i Wi-Fi. Sve ove opcije ćemo detaljno provjeriti u nadolazećem testu.

Što se gaminga tiče, prva provjera Leo Bodnarovim Lag Testerom je pokazala sljedeća kašnjenja u svakom od predložaka:

 1. Dynamic – 97.1 ms
 2. Standard – 96.1 ms
 3. Cinema – 96.3 ms
 4. True Cinema – 101.6 ms
 5. Custom – 97.7 ms

Aktivacijom Game mode opcije unutar predložaka za sliku kašnjenje se bitno smanjuje (u True Cinema predlošku je palo sa 101.6 ms na 54.2 ms). Ipak, Game mode nije uspio smanjiti kašnjenje na vrlo dobar rezultat koji smo dobili analizom 42AS600E modela prošle godine, a u kojem je u True Cinema predlošku s Game modom postignut rezultat od svega 31.5 ms.

55CS620E smo testirali u verziji softvera 3002-10000, te se nadamo da će kašnjenje biti dodatno smanjeno u novoj reviziji softvera.

paragraph-separator-divider

Zaključak

Nova godina – isti televizor, barem u slučaju Panasonic CS620E modela. Vizualno i po karakteristikama, ne možemo pronaći argumente zbog kojih bi netko u ovom trenutku kupio ovaj, a ne cca. 40 posto jeftiniji AS640E model iste dijagonale. Argumente ćemo možda pronaći tijekom pravog testa i to poglavito u pogledu Smart TV platforme, a koja je do sada bila dosta ograničena i sklona nestabilnostima (poglavito internet preglednik). U svakom slučaju, s velikim nestrpljenjem iščekujemo detaljna testiranja novih, jačih modela iz Panasonicovog lineupa da provjerimo je li napokon velika pažnja prema kvaliteti slike podržana jednako dobrom Smart TV platformom powered by Firefox.

Televizor možete pogledati i kupiti u Sancta Domenici >>

sanctra-domenica-wide-banner

Maloprodajna cijena za 55CS620E: 9.999,00 kn

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

35 komentara

 1. Vidljivo je da FullHd modi idu u zaborav i da je sve prilagođeno 4K modelima. Da li su povecali titlove na media playeru? Mislim da bi best buy medel za cijenu, kvalitete slike i opreme trebao biti 55CX700, jer koristi i direct led i ima VA panel, a modeli manje velicine edge led . Wide Color Phosphor Panasonic koristi plave LE diode obučene u fosfor čime se raspon boja bitno proširuje u odnosu na bijele LE diode. Da li je ovo Darko, kao u Sony triluminos?

  1. Tako je Ivica, Full HD ostaje samo na ulaznim modelima srednje klase, kao i u ulaznoj klasi, a sve ostalo će biti UHD. Media player nisam stigao isprobati, no prvom prilikom ću to provjeriti. Što se Wide Color Phosphora tiče, efekt bi trebao biti isti kao i na Sony Triluminos i ostalim QD televizorima ove godine, no možda poluči i bolji rezultat – naime Panasonic ima bogato iskustvo s forforom i njegovi “plazma” inženjeri sada su u LCD odjelu, tako da možda uspiju napraviti nešto bolje od konkurencije.

   1. Mozete li Darko pitati, kada ocekuju 55CX700? Taj mi je model zapeo u oko, jer mislim da ce biti sigurno bolji od konkurencije.

 2. Neznam jel su se to ovi u Panasonicu najeli neceg, ili se kod nas nabijaju cijene jer je riječ o novoj seriji ali 10 000kn dat za 50hz rebrandirani panel mi je smiješno. Pa po toj cijeni idu mid range solidni 4k televizori od recimo Samsunga koji su neusporedivo bolji od ovog.

  1. Cijene uvijek u piocetku bude vece, ali treba uzeti u obzir da sve nove ulazne cijene budu vece za 10%. Zbog tecaja dolar-eur.

 3. Darco, stvarno svaka cast sto se nabavili Leo bodnar input lag tester (70£) te nam na taj nacin omogucili da saznamo stvarne vrijednosti input laga na televizorima koje mislite ubuduce recenzirati, u razlicitim predloscima. Ako je samsung sa svojim suhd-om uspio spustiti lag u game nodu na nekih 20-tak ms, onda se stvarno nadam kako ce sony novom serijom ici ispod magicne granice od 16,66ms za prikaz punih 60fps-ova

  1. Leo Bodnar je već par godina s nama, samo ga do sada nismo posebno eksponirali. Od sada će biti češće ispred kamere :). Prvi feedback doista potvrđuje mali input lag na Samsungovim TV-ima tako da bi napokon mogli biti konkurentniji za gaming. Uskoro ćemo ih testirati i to provjeriti.

 4. Darco jedno pitanje jeli moguce oziviti mrtve piksele na plazmi oni koji su crni?Da li se oni mogu dalje prosiriti

  1. Pozdrav – koliko znam crni piksel je onaj koji je trajno ugašen i vrlo je mala šansa da će se ponovno aktivirati. Do proširenja ne bi trebalo doći s obzirom da je svaki od piksela odvojena cjelina – jedino ako se pokvari nešto u elektronici koja ih kontrolira.

 5. pa da li da zamijenim svoj 48h6400 za panasonic 42 st50 (plus 100 eura)plazmu koja ima 3 mrtva piksela ne znam da li ce se uocavati to sa normalne udaljenosti?

  1. S koje udaljenosti bi gledao plazmu? S obzirom da je manja dijagonala udaljenost bi trebala biti do 2.5 metara najviše. Naravno, ako TV gledaš iz raznih kuteva i uz kontrolirano ambijentalno osvjetljenje onda se isplati napraviti zamjenu.

 6. Darco nije problem dijagonala tako bi je i gledao 2,5m .Kontam zbog ta 3 mrtva piksela i opcenito kvalitete slike ?Nije me odusevio samsng za razliku od moje bivse st60 ovaj st 50 nema 50hz bug.Nema ni burn in iako je izrazen IR nakon 2 godine nisam vidio da se nesto trajno urezalo.Dok je na mojoj st 60 bilo odmah klasican burn in.Tv gledam isklucivo nocu s tacno 2,5 m znaci da mijenjam?

 7. Molim vas možete li mi odgovoriti : da li će Panasonic 40CS630E što je u prodaji moći prikazivati sliku hd rezolucije na tv programima u budućnosti ? Na Panasonic stranici u specifikacijama piše da podržava DVB-T/T2/DVB-C, a da ne podržava dvostruki HD prijamnik.Unaprijed zahvalan Davor

 8. Cijenjeni gospodine Darko, molim Vas da li mi možete odgovoriti kakav je kontrast slike i kut gledanja tv Panasonic 40CS620?Hvala I srdačan pozdrav od Maria

 9. Možete li mi odgovoriti da li je bolji tv Sony 40W705C i kod njega kontrast i kut gledanja od Panasonic 40CS620E
  Mario

 10. Cak i ako ih necete sve testirati, molim vas da ako imate prilike uradite bar input lag test za modele razlicitih velicina iz CS6 i CX7 serije, mnogo bi znacilo nama gamerima :)
  Hvala

 11. Da li mi moze netko rec koja je razlika izmedju ovog CS620E i CS630E osim sto ovaj 630 ima 3D? Znaci sto se tice slike i prikaza u brzim scenama u sportu i filmu recimo? Da li bi taj CS630E bio zamjena za proslogodisnji AS640E? Gledam uzet taj CS630E ili Samsung 48J6202. Koji bi bio bolji za sport i filmove u HD? Hvala.

  1. Pozdrav,

   Nisam mjerio pokretnu rezoluciju na CS620/CS630 modelima, tako da sa sigurnošću ne mogu tvrditi kakav je njihov 400 Hz BMR indeks u praksi. Po nekim informacijama čini se kako se radi o 50 Hz panelima, dakle ne postižu dobru oštrinu u dinamici. AS640 je u tom pogledu bio bolji: http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx40as640b-201406183815.htm (800 od 1080 linija prema HDTVtest testiranju).

   Čak ni CX680E što je UHD model nije postigao tako dobar rezultat, tako da se bojim da se na Panasonicu ove godine dobra oštrina može očekivati tek u seriji 7. Za Samsung J6202 isto tako nemam točan podatak o kakvoj se pokretnoj rezoluciji radi, no u rujnu bih trebao testirati taj model ili J6402 pa saznati.

   S obzirom na sve, da ne ostane još više pitanja u mojem odgovoru, ja bih za filmove i sport išao na CS630E model.

   1. Onda cu najbolje sacekat recenziju tog Samsunga J6202 pa vidjet sta kazete. I onako mi onaj Panasonic CS630 vise nije na akciji pa cu malo sacekat sa kupnjom.
    Hvala.

 12. Sony50w756c ili Panasonic50cs630…sony skuplji …zanima me kvalitet slike i smart opcije..usporedba…moze li panas.parirati ili je sony bitno bolji..gledaju se filmovi i tv s 3 metra..a
  i internet mi je bitan…razlika1000k…puno hvala na savjetu..

  1. hmmmmm…. a jos prosli vikend su kostali skoro isto.
   Uglavnom, SONY je meni bolji u najbitnijem, a to je slika. Ipak ima 100Hz panel i slika je primjetno ostrija kad su pokreti u pitanju.

    1. sumnjam, gledao ga prosli vikend kad sam kupio 755 i razlika je ocita. A i obzirom da ima “samo” 400 umjetnih Hz nekako sam siguran da je ipak 50Hz panel u pitanju.

  1. pa definiraj “bolji”. Ako je samo slika u pitanju, vidi gore. Ove godine i manji modeli u seriji imaju 100Hz panele za razliku od prosle.
   O panasonic smart platformi ne mogu puno reci jer osim nekih pola sata u ducanu i nemam neka iskustva no svakako je 47 puta intuitivnija od ovog android nereda na SONY modelima.
   Proslogodisnja SEN platforma je bila puno bolja kaj se tice dizajna i koristenja jedino kaj je bila i poprilicno beskorisna kao “smart” dok je sa androidom stvar ipak drugacija.
   Odes u ducan i cackas pa vidi kaj ti vise odgovara.

   Uglavnom, presao sam sa 42w705 na 48w605 i sad na 50w755 i w605 je bio najlosiji kad je u pitanju slika u pokretu iako je w705 imao 50Hz. I mozda cisto subjektivno, ali kut gledanja na 755 mi se cini nesto vecim nego na w705. Nije niti blizu IPSu ali isto tak IPS nije niti blizu po kontrastu i crnoj.

   e, i ako ti je bitno, na sonyu sad ima i DTS preko optike i podrzava hevc/x265 sa ugradjenim playerom (koji je totalna katastrofa kaj se tice organizacije i preglednosti)

   1. Ajde kad vec kazes da imas taj 50w755c jel bi mi mogao rec jel ima izrazen jako DSE ili nesta slicno tome? Naime, imao sam prije dva lg-a i na svakom sam imao ko neke sjene crne koje su bile izrazene dosta recimo prilikom nogometne utakmice i svjetlijih scena u filmovima. I opcenito kako si zadovoljan kvalitetom slike na tom sony-u? Smart i ostale gluposti me ne zanimaju. Znaci samo kvalitet slike ako bi mogao malo o tome. Jos sam na nekoj temi tu vidio da je netko napisao da se tv zna zablesirat i smrznut. vjerovatno je mislio na android pa ako mozes i to prokomentirat. Hvala.

    1. pa DSE i probijanje osvjetljenja ti ovise o konkretnom primjerku, ne mozes to generalizirati bas. I svaki pati od toga ako dobro gledas i znas kaj trazis. Ovaj moj je OK, ima nesto probijanja ali ne kuzi se kod gledanja osim ako nije bas scena u mrklom mraku. I to kuzim zato jer znam kaj treba gledati i znam da je tamo. Zena to ne vidi.
     Gledao jucer el clasico i sve OK. Slika je za te pare odlicna.
     Kaj se tice blesiranja i smrzavanja, nije mi se jos dogodilo. Mozda su to popravili novim sw, jer jedan je bio odmah kad sam ga kupio i sad neki dan je opet izasla nova verzija. Nije jos dostupna OTA ali je rucno preko USBa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!