Home » Recenzije » Audio oprema » Samsung SoundStand HW-H600 4.2 sustav – recenzija

Samsung SoundStand HW-H600 4.2 sustav – recenzija

hw-h600-header

Testirali smo Samsungov Sound Plate audio sustav oznake HW-H600. Radi se o novom tipu audio sustava koji se je počeo pojavljivati na tržištu prošle godine od strane renomiranih proizvođača audio opreme (Denon, Onkyo), a od ove godine su ga prihvatili i proizvođači televizora i uvrstili u svoje asortimane. Ideja zvučnog “postolja” je u proizvodu kompaktnih dimenzija, nenametljivog dizajna i čvrstoće koja će moći nositi televizore malih i velikih dijagonala, a da pritom pruži kvalitetu zvuka bolju od one zvučnika televizora. Kakav je Samsungov model, provjerili smo u testu.

Općenite informacije o soundbar sustavima i kućnim kinima možete pronaći u našem vodiču >>

SPECIFIKACIJE

HW-H600-design

Proizvođač Samsung Electronics
Model SoundStand HW-H600
Tip 4.2 audio sustav s Crystal Amplifier Plus pojačalom, ukupne snage 80 W
S/N ratio (analogni ulaz) 65 dB
Optički pogon Ne
Broj satelita 0 (soundstand sustav)
Subwoofer da, integriran u kućište
Broj HDMI priključaka 1 ulaz, 1 izlaz
Optički/koaksijalni audio Da/Ne
USB priključak Da
Ethernet/mrežni priključak Ne
WiFi/Bluetooth samo Bluetooth
FM radio Ne
Utor za memorijske kartice Ne
HD audio dekoderi Ne

Link na korisničke upute (PDF format) >>

Video raspakiravanja:

Što proizvođač kaže o ovom proizvodu?

Samsung ističe super-tanak (35 mm) i diskretan dizajn, čist zvuk i bolje surround efekte, te lakoću povezivanja zahvaljujući standardnim priključcima i Bluetooth povezivanju.  Najlakše povezivanje je s proizvođačevim vlastiti televizorima koji podržavaju bežičnu Sound Connect funkciju (na svim 3D televizorima tvrtke Samsung iz 2013. i 2014. godine, osim na modelu  F6100).

Više detalja možete pronaći na proizvođačevoj službenoj stranici >>

Koji su naši dojmovi?

soundstand-hw-h600-h6500

Samsung 55H6500 televizor na HW-H600 SoundStand postolju

Kvaliteta izrade je vrlo dobra, te proizvod djeluje dovoljno čvrst da drži bilo koji televizor koji se na njega postavi (do mase od 35 kg kako stoji u specifikacijama). Prednost u odnosu na soundbar zvučne sustave vidimo u diskretnijem izgledu i montaži koja neće “sakriti” postolje televizora, kao i njegove prijamnike za daljinski upravljač/3D naočale ili kod pojedinih modela – ugrađenu kameru (npr. Philips).

Glavna prednost SoundStanda je u većem volumenu zvuka u odnosu na zvučnike televizora, što je bilo i više nego očito tijekom gledanja filmova, kao i slušanja dinamične izvedbe bubnjeva na albumu igre The Last of Us (skladba By Any Means). Kratki i odmjereni basevi se dobro reproduciraju, no čim se radi o nekoj zahtjevnijoj izvedbi, distorzije i gubitak kontrole se mogu čuti. Primjer je istoimena tema gore navedenog albuma, a u kojoj je nedostajalo definicije i uglađenosti kao kada smo istu slušali na pravom audio sustavu s odvojenim zvučnicima.

Samsung u opisu proizvoda navodi “veliki” zvuk bez ogromnih zvučnika, što bi se iz 4.2-kanalnog sustava s dvostrukim subwooferima i moglo očekivati. Vrlo brzo nakon slušanja nekoliko poznatih albuma smo utvrdili kako je to daleko od istine. Iako je volumen zvuka bolji nego u slučaju zvučnika ugrađenih u televizore (čak i kada je u njih uključen “subwoofer“), zvuku je nedostajalo prostora da se do kraja otvori pred nama i impresionira rasponom tonova. Slušajući uvodnu temu filma Pompeji kompozitora Clintona Shortera, nedostajalo je monumentalnosti zbora i bubnjeva koju smo čuli u kino dvorani i našim referentnim zvučnicima. Vokali su bili dobro izvedeni, no čim su se našli u visokim frekvencijama u zvuku smo čuli ograničenja u vidu distorzija i gubitka kontrole. Gubitak kontrole je bio prisutan i u niskim tonovima, a fine detalje nismo niti čuli. Podjednake dojmove su na nas ostavile i skladbe drugih filmova akcijske i SF tematike.

soundstand-hw-h600-view

U slučaju reprodukcije nešto lakših materijala – poput Stingovih Fields of Glory, zvuk je bio ugodan za slušanje, a vokali čisti. Za prostoriju od 20-ak kvadrata sasvim dovoljno zvuka i mnogo bolja širina pozornice nego u slučaju TV zvučnika.

Preko ugrađenog USB-a je moguće reproducirati audio datoteke i to je zgodan dodatak ovom proizvodu, međutim smještaj priključka sa stražnje strane smatramo vrlo nepraktičnim rješenjem. Priključivanje USB memorija na USB utore modernih televizora odjednom i nije tako zamoran zadatak kada se usporedi s traženjem USB priključka na poleđini Samsungovog HW-H600 SoundStanda. Rješenje postoji u vidu USB produžnih kabela, no ipak bismo voljeli vidjeti priključak na praktičnijem mjestu u nekoj novoj izvedbi. SoundStand je pročitao USB memorije koje smo na njega spajali, no ne i vanjske tvrde diskove. Uređaj glazbu reproducira po redu kako ju učita, bez mogućnosti skakanja na iduću pjesmu ili navigaciju kroz direktorije/liste datoteka. Od formata podržani su mp3, wma, aac, wav, ogg i flac.

 Zaključak

Testirali smo Samsungov Sound Plate audio sustav oznake HW-H600. Radi se o novom tipu audio sustava koji se je počeo pojavljivati na tržištu prošle godine od strane renomiranih proizvođača audio opreme (Denon, Onkyo), a od ove godine su ga prihvatili i proizvođači televizora i uvrstili u svoje asortimane. Ideja zvučnog "postolja" je u proizvodu kompaktnih dimenzija, nenametljivog dizajna i čvrstoće koja će moći nositi televizore malih i velikih dijagonala, a da pritom pruži kvalitetu zvuka bolju od one zvučnika televizora. Kakav je Samsungov model, provjerili smo u testu. Općenite informacije o soundbar sustavima i kućnim kinima možete pronaći u našem…

Review Overview

Kvaliteta izrade i dizajn
Praktičnost korištenja
Kvaliteta zvuka - niski tonovi
Kvaliteta zvuka - visoki tonovi
Kvaliteta zvuka - surround

Srebrna klasa

Summary : HW-H600 SoundStand postolje za moderne televizor kvalitetno je izrađen proizvod nenametljivog dizajna i iznimno jednostavne povezivosti, posebno ako imate Samsungov televizor. Kvaliteta zvuka je bolja u odnosu na zvučnike ugrađene u televizor, što je i bilo za očekivati, no ponovno smo se susreli s ograničenjima kompaktnih dimenzija i malog proreza s prednje strane gdje zvuk mora proći. Isto tako, surround efekti nas nisu posebno oduševili, baš kao ni reprodukcija niskih tonova, a koja sigurno neće biti zadovoljavajuća za one željne pravog kino efekta. S obzirom na cijenu i mogućnosti, ovaj proizvod dobiva našu preporuku za sve koji žele bolju kvalitetu zvuka uz televizor, a surround zvuk i duboki niski tonovi im nisu od najveće važnosti.

Na test ustupio: Samsung Hrvatska

samsung_logo-2014

Maloprodajna cijena proizvoda na dan objave: 1.699,00 kn

Za više informacija o aktualnim cijenama posjetite Jeftinije.hr >>

jeftinije-banner

About Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

6 komentara

 1. slozit cu se da je sve bolje od ugradjenih zvucnika, ali ovo ne vrijedi ni trecinu trazenih novaca. IMO, kao ni jedan slican proizvod.

  • Ne slažem se da takav proizvod ne vrijedi. Soundbar se kupuje za iznos iznad 5.000 kn. Npr. Definitive Technology ili Sonos sopundbarovi su bolja rješenja od bilo kojeg kućnog kina za te novce. Na žalost kod nas se za razliku od Amerike takvi uređaji ne testiraju (uostalom kao niti Pick Upovi u svijetu automobila)

   • Da, bilo bi zanimljivo testirati dostupna soundbar/soundplate i druga audio rješenja i vidjeti koje što nudi. Sonos Playbar Soundbar konkretno bi trebao biti kvalitetan proizvod i rado bih ga testirao, međutim u ograničenom vremenu što imam za recenzije ne ostaje mi mnogo (odnosno uopće) vremena da pokrivam i takve proizvode. Ako je netko zainteresiran testirati audio proizvode, rado bih mu osigurao testne uzorke :).

   • zato jer bi se prodao niti jedan. I opet, to ovisi kaj ocekujes od zvuka. Ja imam yamahu HT nekakav (nije bas bio medju jeftinijima) 5.1 i par Missiona m74 na prastarom sony str-db940. Osjecaj surrounda je bolji sa 5.1 ali zvuk iz dva zvucnika koji imaju volumen za razliku od onih HT tetrapaka je neusporedivo bolji. Do te mjere da sam nakon proljetnog krecenja bio lijen opet spojiti HT. Da ne velim da mogu savrseno posluziti i za klasicni stereo dok sve ove izmisljotine zvuce koma za bilo kaj osim filma/televizije.

    • Ne bi se prodao zbog trgovačkog lobija kojem to znači manje provizije i hrvatske opsesije pretrpavanja soba svim i svačim (da prijatelji zavide). Imam yamahu yas101 i više se ne namjeravam nikada vraćati na klasični 5.1 sustav. Stereo za glazbu – soundbar za filmove i to je to.

  • Biti će na testu i konkurenti iz LG-ja i Sonyja pa ćemo vidjeti ima li nade za ovaj tip zvučnika. U ovom slučaju se previše išlo na neupadljiv dizajn, a kvaliteta zvuka unatoč “4.2” konfiguraciji daleko je od očekivanog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*