NAS serveriRecenzije

Synology DiskStation DS214play NAS recenzija

 synology-ds214play-header

Prošlo je već mnogo vremena otkako smo testirali uređaj za mrežnu pohranu podataka (NAS server), a koji postaju sve zanimljiviji korisnicima s obzirom na strelovit porast količine multimedije u našim domovima. Synology DiskStation DS214play je najnoviji NAS server tajvanske kompanije namijenjen u prvom redu upotrebi u kućanstvima koja žele centralizirati multimediju i moći joj pristupiti sa svih uređaja koje posjeduju. Synology opisuje ovaj uređaj kao ultimativni media centar, a preko kojeg će se brzo moći pozvati fotografije u visokoj razlučivosti, glazba i video materijali, uz sve ostale standardne mogućnosti svakog dobro opremljenog NAS servera.

Što je NAS?

NAS (eng. Network Attached Storage) su u najjednostavnijoj definiciji uređaji koji omogućavaju spajanje jednog ili više tvrdih diskova te dijeljenje istih preko mreže s jednim ili više računala, tableta, mobitela, pametnih TV-a te ostalih uređaja koji mogu pristupiti podacima preko mreže.

Na našim prostorima dugi niz godina nisu predstavljali baš popularne opcije kod kućnih korisnika zbog svojih limitiranih funkcionalnosti. Tehnički potkovani korisnici su mogli za manju cijenu prenamijeniti neko staro računalo te dobiti mjesto za više diskova te zadržati funkcionalnost te pristup svim servisima dostupnim na jednom računalu. S druge strane, neki korisnici sve većom raspostranjenosti televizora visoke definicije su zadovoljili svoje potrebe nekim od eksternih media playera koji su imali često jedan tvrdi disk u sebi, te mogućnost spajanje dodatnih diskova, USB stickova preko portova gdje bi jedni od boljih media playera koštali koliko i neki entry level NAS s dva diska. U međuvremenu su i skoro pa svi na našem tržištu dostupni proizvođači televizora priskočili te s više ili manje uspjeha dodali i/ili ispeglali mogućnosti reprodukcije medija direkt sa svojih televizora.

Synology koji smo dobili na test predstavlja korak u pravom smjeru kako bi spojio moderne potrebe jednog kućnog korisnika. Pošto se radi o uređajima koji u usporedbi s dodatnim troškom još kupovine diskova pokušava svoju nemalu cijenu opravdati svojom fleksibilnosti kako bi pokrio što veći dio zahtjeva današnjih korisnika. Pogotovo onih koji imaju potrebu za dodatnim prostorom, a kod kuće više nemaju desktop računalo jer sve svoje radne i multimedijalne potrebe zadovoljavaju pomoću prijenosnih računala i/ili jednostavno nemaju fizički mjesto za klasičnim računalom.

Specifikacije

Ovo nije jedan klasični “tek toliko da radi” NAS uređaj. Kako današnji korisnici ne žele više samo pristup sadržaju nego žele da taj isti pristup bude i brz (ili po mogućnosti trenutan)  DS214play posjeduje specifikacije kakvih se ne bi posramila ni neka jeftinija entry-level malena računala te s velikim brojem dostupnih portova pokriva i zahtjevnije korisnike koji nekad žele više uređaja paralelno imati stalno spojeno (ili barem pripadajuće kabele bez potrebe za stalnim spajanjem i odspajanjem).

CPU Model Intel Atom
CPU Frekvencija Dual Core 1.6 GHz
Floating Point Da
Hardware Transcoding Engine H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1
Memorija
Radna memorija 1 GB DDR3
Kapacitet unutarnjih diskova
Broj diskova 2
Tip diskova
 • 3.5″ SATA(III) / SATA(II) HDD
 • 2.5″ SATA(III) / SATA(II) HDD
 • 2.5″ SATA(III) / SATA(II) SSD
Maksimalni kapacitet unutarnjih diskova 8 TB (4 TB HDD X 2) (Kapacitet može varirati ovisno o RAID sučelju)
Zamjena diskova bez gašenja uređaja Da
Vanjsko spajanje
USB 2.0 Port 1
USB 3.0 Port 2
eSATA Port 1
SD Card čitač Da
SDCopy Da
USBCopy Da
Podatkovni sustav
Unutarnji diskovi EXT4
Vanjski diskovi
 • EXT4
 • EXT3
 • FAT
 • NTFS
 • HFS+
Izgled
Veličina (Visina X Širina X Dubina) 165 mm X 108 mm X 233.2 mm
Masa 1.265 kg
Ostalo
Broj LAN priključaka  (RJ45) Gigabit X 1
Wake on LAN/WAN Da
Bežićno spajanje pomoću sticka Da
Nivo buke 19.8 dB(A)
Napajanje / Adapter 65W
Radni napon 100V to 240V AC, 50/60 HZ, Single Phase
Potrošnja energije 28.74W (Access)
11.5W (HDD Hibernation)
Jamstvo 2 godine

Ključne značajke:

 • 1080p Full HD Video transkodiranje u stvarnom vremenu
 • dvojezgreni Intel Atom procesor takta 1.6 GHz s matematikom pomičnog zareza
 • 111 MB/s brzina čitanja, 101 MB/s brzina zapisivanja
 • posjeduje dva SuperSpeed USB 3.0 priključka
 • DLNA® -certificirani Media Server
 • instalacija diskova bez potrebe za alatima, podrška za brzo vađenje diskova
 • Synology DiskStation Manager (DSM) aplikacija za upravljanje

Kao što vidimo iz priloženih specifikacija i značajki, jedino što možda fali dotičnom uređaju s obzirom na jačinu komponenata je HDMI izlaz, a s obzirom na komponente ne bi se čudili da u budućnosti počnemo viđati i NAS uređaje s 3D grafičkim procesorima.

Sadržaj pakovanja

Raspakiravanje i sadržaj pakovanja možete pronaći u našoj video najavi:

Sučelje i dojmovi nakon korištenja

synology-ds214play-front-back 

Možemo koliko hoćemo pričati o visokoj cijeni uređaja te o mogućnosti da se za isti ili manji novac složi minijaturno računalo koje će nuditi možda i više, ali sve to pada u vodu kod prosječnog korisnika. Prosječni korisnik hoće uređaj koji će vrlo lagano ili uz pomoć dokumentacije konfigurirati, a to je upravo područje gdje Synology cvijeta. Susreli smo se s mnogim NAS uređajima konkurentnih kompanija, ali njihovi priloženi operativni sustavi često daju suhoparni dojam kakav ostavlja osjećaj kao da konfiguriramo najobičniji router s dosta spartanskim sučeljem.

synology-dsm
Iznimno jednostavno upravljanje funkcijama putem web sučelja.

Synology DiskStation Manager (DSM) odrađuje posao lagano, relativno brzo te na jednostavan način što je jako važna stavka kada uzmemo u obzir mogućnosti koje posjeduje. Samo povezivanje na lokalnu mrežu je iznimno jednostavno jer ako imate podešeno dinamičko adresiranje IP adresa posjetom find.synology.com stranici u trenu ćete pronaći na kojoj se IP adresi Synology nalazi.

synology-find
Vrlo jednostavno riješeno povezivanje na uređaj

U današnje vrijeme je općeprisutan trend za stavljanjem svih podataka u oblak (eng. cloud), na eksterne servere raznih kompanija koji stoje negdje na internetu, ali iako je cloud smjer budućnosti (u neku ruku već sadašnjosti) neki korisnici svejedno žele imati svoje podatke lokalno. Synology priskače tome zahtjevu na način da nudi lagani način za povezivanjem svojeg NAS uređaja te pristup dotičnom preko svojih Android, iOS i Windows Phone aplikacija čime prosječnom korisniku nudi lagani za namjestiti pristup vlastitim podacima gdje god da se nalazio, a da ima pristup internetu gdje ne mora ovisiti o trećim tvrtkama te njima dati svoje podatke na čuvanje kada može to sam imati po vlastitim uvjetima pristup svojim terabajtima.

synology-file-manager
Jednostavno upravljanje datotekama na serveru.

Neke of dodatnih funkcija koje olakšavaju korištenju su prisutnost C (Copy) tipke uz utor za SD karticu koji omogućava jako brzo pohranjivanje podataka sa SD kartice na interne diskove. Jako korisna funkcija koju ne viđamo dovoljno često.

Jedna od zamjerki ide samo jednom mrežnom priključku. S obzirom na izgled, te kvalitetu izrade uređaja koji može bez problema svoj životni vijek provesti u nečijem dnevnom boravku dodatni mrežni port bi bio koristan kako bi smanjili broj kabela ili potrebu da imamo nekakav router sa switchom prisutan jer sa smart televizorima koji isto zahtijevaju priključak na mrežu (ako nije bežični modul integriran) bilo kakvo smanjivanje broja uređaja u takvom okruženju je dobrodošlo.

Druga od zamjerki je izostanak HDMI priključka. Sa snagom koju posjeduje ne vidimo razlog zašto nije dodana mogućnost da se uređaj direktno koristi za reprodukciju materijala bez potrebe za nekim trećim uređajem. Vjerujemo kako bi sa tom mogućnosti (koja je u ovakvom obliku više softverske prirode nego do komponenti).

Same aplikacije u sustavu su podijeljene na tri osnovne. Photo Station za baratanje slikama, Audio Station sa podrškom za DLNA te sa ostalim mogućnostima povezivanja sa raznim uređajima/standardima (AirPlay, Bluetooth zvučnici, iTunes Server) te Video Station koji omogućava pristup video sadržaju.

synology-front-powered

Prisutnost gigabitne mreže je krucijalna u ovom slučaju. Zbog RAID mogućnosti te brzine modernih diskova performanse koje se kreću iznad 80 MB/s za čitanje te 70 MB/s za pisanje u nekakvom normalnom okruženju možda ne predstavljaju vrh ponude, ali su više nego dovoljno za skoro sve potrebe u modernom okruženju, a zbog prisutnosti eSATA te USB 3.0 porta dvaput ćete razmisliti prije nego što dotični uređaj spojite na 100 megabitnu mrežnu vezu ili koristite eksterne USB 2.0 uređaje za prijenos većih količina podataka.

Sami NAS je opremljen kao što smo napisali sa Intelovim Atom SoC (System on a Chip) dvojezgrenim procesorom sa podrškom za hyper threading. Uparen sa 1 gigabajtom memorije, integriranim PowerVR SGX545 grafičkim procesorom te hardverskim H264 transkoderom sa AES enkripcijom sposoban je u realnom vremenu transkodirati Full HD 1080P sadržaj što radi jako dobro s obzirom da nije lagani zadatak (iako bi za ozbiljno uživanje na velikim ekranima visoke definicije uvijek preporučili gledanje nativnog sadržaja u blu-ray kvaliteti). Unatoč tome, mogućnosti streamanja sadržaja diljem kuće po raznim uređajima od televizora do mobilnih uređaja ta mogućnost je naravno više nego dobrodošla.

synology-ds241-test
Test prijenosa podataka putem 100 Mbit lokalne mreže

Sam uređaj je relativno tih te zbog korištenja “cigle” za napajanje kao kod prijenosnih računala, a zagrijavanje samog uređaja koje dolazi u kompaktnom kućištu je smanjeno na minimum jer u slučaju integracije napajanja u sami uređaj bi najvjerojatnije trebali povećati dimenzije te staviti veći ili bučniji ventilator.

Zaključak

synology-ds214play-header

Vrijeme provedeno sa Synology DS214play NAS serverom je bilo vrlo ugodno. Jednostavna instalacija i podešavanje za koje ne trebate biti stručnjak za mreže, te veliki broj funkcija i izvrsne performanse čine ovo odličnim izborom za sve koji žele kvalitetan kućni server. Sve ono što Synology tvrdi da je u stanju isporučiti radi jako dobro i bez kapi znoja. Postavljanje RAID-a je brzo te podržava sva polja koja su moguća sa dva diska. Konfiguracija je lagana, a samo korištenje još lakše.

Tu dolazimo ponovno do onog negativnog, a to je cijena. Na dan objave ove recenzije (15.2.2014.) cijene DS214play NAS-a se u našim trgovinama kreću iznad 2.600 kuna bez tvrdih diskova. Osim konkurencije koja nudi nešto manje funkcionalnosti, ali sa znatno nižim cijenom problem visoke cijene vidimo u direktnoj konkurenciji sa drugim proizvodom iste tvrtke.  Konkretno ovdje mislimo na model DS414 (kojem se na dan pisanja cijena kreće iznad 3.400 kuna) koji nekome dugoročno može predstavljati bolju opciju jer ima mjesta za 4 tvrda diska. Naravno, nemaju svi potrebu za NAS-om koji podržava četiri diska te je sami uređaj veći, ali zbog manje razlike u cijenu za mogućnost duplo većeg kapaciteta čini dobar odabir onima kojima je potrebno više, a ne žele se odreći funkcija koje Synology nudi.

[review]

Na test ustupio: Xenon Fortexenon-forte-logo

Adsense

Borna Prpic - Mad_Duke

Računalni entuzijast, gadget freak, ljubitelj filmova i dobre muzike. Voli sve životinje podjednako ispod peke, a najveći gušt mu čine putovanja diljem ove male Europe. Rođen sa dvije ruke na tipkovnici i očima na ekranu. Netipičan geek koji voli dobar provod bilo kad i bilo gdje. Voli više DC Comics od Marvela i blues od cajki.

6 komentara

 1. Dobar zređaj ali mišljenja sam da će ga cijena stajati većeg uspjeha. Za sve zainteresirane tu je i po meni best buy Western Digital-ova MyCloud serija.

  1. Ovo je kao da se na recenziji 50″ Panasonic VT plazme ostavi komentar da je za sve zainteresirane best buy 32″ LG LCD za 2.000Kn

   1. Samo sam iznosio svoje mišljenje, da sam znao da te toliko smeta zadržao bi ga za sebe. S druge strane nisam pročitao niti jedan konstruktivan argument od tebe. Osobno mislim da za cijenu od 2600 kn za koju dobijemo dvo-jezgreni Atom procesor 1GB RAM-a i 0 TB HDD-a, radi transkodiranja u letu, ipak previše? Za moje potrebe (nekakvo mjesto koje bi mi bilo za pohranu kućne multimedije) spomenuti WD je dovoljan. Za tebe očigledno nije i tu je kraj priče. Uvjek me iznova razočara nivo kulture na našim forumima …. Ali to nije tema za raspravu ovdje.
    P.S
    Sigurno ne bih spominjo budget LG LCD u temi Panasonic VT plazme.

    1. I ja sam iznio svoje mišljenje. I ne mislim da sam ga iznio imalo nekulturno. Usporedba s televizorima koju sam napisao potpuno stoji jer si usporedio uređaj iz enthusiast kategorije sa nekakvim generičkim budget uređajem bez ikakve dodatne vrijednosti. Ono što je bolje za tvoje osobne potrebe je s pozicije argumenata irelevantno. I tvoja procjena o neuspjehu uređaja zbog cijene je također potpuno pogrešna jer je uređaj od listopada prošle godine konstantno na backorderu, znači potražnja za ovim modelom u zadnja 4 mjeseca premašuje ponudu.

  1. Qnapova konkurencija DS214play-u bi bio TS-269H međutim izgleda da postoje neki problemi zbog kojih uređaj još uvijek nije stavljen na tržište. Specifikacije mu se malo pojave na službenom siteu pa onda nestanu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!