Kolumne

Kolumna: Što je nastalo prije kokoš ili jaje, daljinski ili televizor?

Pitanje možda nije komplicirano jer jasno je što je nastalo prvo,  odnosno da su prvi televizori bili bez daljinskih upravljača, pa tako dobijete i jednostavan odgovor – televizor, no kada to pitate ljude i pustite ih da se malo zamisle i razmisle, pitanje će zbuniti mnoge i odgovori će biti raznovrsni.

Jasno je i zašto. Prva namjena daljinskog upravljača nije bila za televizor. Pitanje je slično onome što je nastalo prije – kokoš ili jaje. Nakon što počnete razmišljati shvatite da baš i nije tako lako pretpostaviti što je nastalo prije, daljinski ili televizor.
Razmislimo ponovno, primjena daljinskih upravljača nije se pojavila dolaskom televizora i pri nastanku daljinskog sigurno glavna ideja nije bila da će se to malo čudo jednoga dana koristiti za paljenje i gašenje televizora. Iako, danas je na svaki spomen daljinskog upravljača prvi pojam televizor.

Da ste to pitali primjerice ljude u nekom davnom dobu, davnom za nas i davnom za mlađu generaciju, hajde ne baš tako davnom, recimo da ste to pitanje postavili primjerice Winstonu Churchillu odgovor bi bio sasvim drugačiji. Churchill naime vjerojatno nije imao pojma da će se daljinski koristiti za lakše manevriranje televizorom i za pomoć lijenčinama kojima se za svako manipuliranje televizorom za mirno gledanje nije dalo ustajati svako malo kako bi pojačali, stišali, upalili, ugasili ili jednostavno promijenili kanal. Za njega je pojam daljinskog upravljača bilo igranje sa stvarčicama koje imaju veću moć od televizora. Televizori su stari, postoje već jako jako dugo, ali nije ni daljinski više u mladim danima.

Prva namjena daljinskog upravljača dakle nije bila za televizor već za aktiviranje bombi odnosno eksploziva u Prvom svjetskom ratu, da doslovno tako. Onaj tko zna kada je nastao prvi televizor taj sada može sa sigurnošću reći da zna odgovor. Ako znaš odgovor sjedi pet i nastavi u miru čitati tekst, ako ne znaš, pažljivo čitaj tekst, možda između redaka pronađeš odgovor. Napomena: ne guglaj.

Daljinski dakle postoji jako dugo, postoji li tako dugo i televizor? Za sad još ne znamo, znamo jedino da su se prvi daljinski za televizor počeli koristiti 1950. godine kada su lijenčine napokon došle na svoje. Kako ljudi ne bi trebali svako malo ustajati u želji da upale ugase televizor, promjene kanal, pojačaju ili stišaju zvuk dobili su daljinski upravljač. Taj daljinski nije bio sličan današnjem daljinskom, on je bio povezan televizorom pomoću žice pa je onaj tko je imao televizor sa daljinskim imao podosta nevolja i problema sa drugim stvarima. Primjerice održavanjem ravnoteže nakon što bi se netko od članova obitelji spotaknuo na kabel od daljinskog. U rijeđim je situacijama taj kabel od daljinskog služio svrsi, a kao primjer naveo bi preskakanje užeta, to su doduše radila djeca, ali siguran sam kako je bilo mnogo jednostavnijih i sigurnijih načina za igranje ove vrste igre. Churchill je tako još za vrijeme života uspio vidjeti da se daljinski koristi i za televizor, a ne samo za bombe.

No dobro, ova stvar baš i nije funkcionirala pa je pet godina kasnije nakon dugog razmišljanja i mudrovanja inženjera napravljen bežični daljinski, dakle 1955. godina je u pitanju. Churchill je doživio i to, ali taj bežični je imao više mana nego vrlina i više je štetio nego koristio. Na filmovima ste sasvim sigurno gledali kada se netko sakrije negdje u kući u dometu daljinskog upravljača pa mijenja programe dok se drugi čude kako se to događa, a vjerojatno se i vama ponekad dogodilo nešto slično, no u to biserno vrijeme takve stvari nisu radili ljudi, vjerojatno zato jer još uvijek nisu bili toliko duhoviti da zeznu nekoga na tu foru već je tu ulogu prvotno imalo sunce. Razlog: prvi bežični daljinski napravljen je na način da funkcionira na fotoelektričnoj ćeliji koja je reagirala na zrake svjetlosti, ne baš na svaku zraku, ali na one malo jače da.  Sada znamo da su tadašnji genijalci kao alternativu za daljinski postavili sunce.
Čemu komplicirati, zar ne?

Dobro, ostavimo se sada povijesti daljinskih upravljača. Daljinski upravljači i televizori u braku su dakle evo pune 62 godine, što je kada pogledate zapravo vrlo malo i nije toliko puno kako su mnogi očekivali.

I dok smo se u prethodnoj kolumni mogli nagledati lijepih, ma koga zavaravam ružnih i neobičnih televizora u ovoj smo mogli nešto i naučiti. Znamo da je daljinski star, znamo da ni televizor nije baš mlad, ali još uvijek ne znamo je li prije nastala kokoš ili jaje. Ako netko zna taj odgovor, neka slobodno pošalje odgovor u redakciju HD Televizije jer ćemo biti prvi koji će to objaviti.

Daljinski je s vremenom od svog nastanka i uporabe za televizor rastao i unaprjeđivao se, a inženjeri koji su ga radili bili su sve pametniji pa im se nisu događali više propusti sa suncem kao alternativnim daljinskim, ali se zato ovim današnjim znalo dogoditi da stvore nešto ovakvo, pa da za korištenje daljinskim  upravljačem prije uporabe moraš na tečaj.

Prebacimo se sad malo na televizore, prvi je nastao 1926. godine, izmislio ga čovjek po imenu John Logie Baird, a dvije godine kasnije izmislili su i televizor u boji. Siroti Baird nije doživio 1950. godinu kada je izmišljen daljinski već je njegov televizor bio napravljen bez razmišljanja o tome kako se lakše koristiti njime. No, ne treba mu na tome zamjeriti, bitno je da je izmislio televizor. O greškama i nedostacima vjerojatno nije puno mislio već je bilo jednostavnije na pitanje: “Što ćemo se morat ćemo se dizati da prebacimo program?”, Baird odgovorio – imate doma klince pa nek vam oni budu daljinski.

I kako smo se malo zapričali o televizoru došli smo i do odgovora koji je za mnoge ipak nevjerojatan – daljinski je nastao prije televizora, a o jajima i kokošima ćemo čekati neka druga vremena i neke druge inženjere koji će možda pronaći odgovor. Iako, daljinski kao daljinski kakvoga ga danas znamo nije oduvijek bio takav, vidjeli smo već da su tu ulogu imali neki stvarno slični uređaji, ali nekad su tu ulogu imali i djeca, sunce, a tko zna možda i životinje. Za mlađe naraštaje, srednjoškolce koji nas čitaju koji još uvijek ne znaju kad je rođen i živio Churchill i ako vam se to pitanje nalazi na državnoj maturi, samo jednostavno odgovorite da je Churchill imao televizor i da je koristio daljinski. Sve ostalo bilo bi i suvišno.

I eto, razglabanjem o povijesti daljinskog i televizora i što je prije nastalo kokoš ili jaje, došli smo i do kraja još jedne priče. Možda smo nakon ovoga malo pametniji, možda i nismo, ali znamo jedno: daljinski je nastao prije nego televizor, ma kakav god on bio.

Adsense

Ivan Šurbek Torro Rosso

Ljubitelj sporta s posebnim naglaskom na Formulu 1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!