Vijesti

Novo partnerstvo japanskih proizvođača – Japan Display Inc.

Četiri japanske kompanije – Hitachi, Sony, Toshiba i Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) jučer su u Tokyju potpisale ugovor o formiranju nove kompanije koja će proizvoditi male i srednje velike LCD zaslone. Kako stoji u službenom priopćenju, 70% dionica Japan Displaya će biti u vlasništvu polu-javne kompancije INCJ iza koje stoji japanska vlada, dok će Sony, Toshiba i Hitachi imati po 10% svaki.

Predsjednik uprave nove kompanije će biti Shuichi Otsuka, bivši Chief Operating Officer tvrtke Elpida Memory Inc., velikog japanskog proizvođača DRAM memorije. Prije preuzimanja titule, Otsuka će zadužen za postavljanje kompanije kao viši savjetnik u INCJ-u. Kako prenosi Nikkei, Otsuka je izjavio kako je početkom proljeća dobio ponudu za predsjedničku poziciju, odmah nakon što je umirovljen iz Elipda Memoryja. Obzirom da se radi o poluvodičkoj industriji koja je vrlo zahtjevna, Otsuka je bio protiv preuzimanja takve pozicije. Ipak, činjenica da japanske industrije gube milijarde unatoč naprednijoj tehnologiji zbog snažnih konkurenata – posebno onih korejskih i tajvanskih, potaknula je Otsuku da preuzme zadatak i vrati industriju na vodeću poziciju. Kako je izjavio na konferenciji za tisak, sviđa mu se velika želja i entuzijazam kolega, te vjeruje u uspjeh nove kompanije.

Shuichi Otsuka

U zasebnoj objavi, Japan Display je najavio planove za preuzimanje Panasonicove tvornice malih i srednje-velikih LCD panela za neobjavljenu svotu. Panasonic je nedavno zatvorio dvije tvornice, a upravo bi jedno od te dvije preuzeo Japan Display. Tvornica je smještena blizu Mobare (blizu Tokyja), a trenutno proizvodi 600 000 LCD televizora na mjesec. Japan Display očekuje da će ju preuzeti u travnju iduće godine.

Sony, Toshiba i Hitachi su zajedno držali 21.5 posto tržišta malih i srednje-velikih zaslona prošle godine, što je više nego Sharp (14.8%) i Samsung Mobile s 11.9%, podaci su koje je objavio DisplaySearch. Uz 2.6 milijardi dolara koliko će investirati japanska vlada u novu kompaniju i niz tvornica za LCD panele, Japan Display Inc. će postati najveći proizvođač zaslona za pametne telefone i tablete. Nova će kompanija imati veće kapacitete od trenutno vodećeg Sharpa u Japanu, Samsung Electronicsa u Južnoj Koreji i konkurirati divovima poput tajvanskog AU Optronicsa.

Cilj je dovršiti spajanje do proljeća 2012 i pojaviti se na burzi pod imenom Japan Display do financijske godine krajem 2016. Do tada se planira povećati godišnji promet s 570 milijuna jena očekivanih za ožujak 2012 na 750 milijardi jena.

Fons: Reuters

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!