Home » Recenzije » Audio oprema » Recenzija [Blu-ray 3D kućno kino]: Philips SoundHub HTS9221

Recenzija [Blu-ray 3D kućno kino]: Philips SoundHub HTS9221

KVALITETA ZVUKA

Kućno kino SoundHub HTS9221 smo testirali slušajući stereo glazbu i audio zapise filmova na DVD i Blu-ray medijima koje smo imali prilike slušati kako na višestruko skupljim, tako i na povoljnijim audio rješenjima, što nam je omogućilo stvaranje dobre predodžbe o performansama ovog sustava.

Filmovi (višekanalni zvuk)

Prije svega moramo istaknuti kako će testirano kućno kino dati višestruko bolje audio performanse u odnosu na zvučnike koji su ugrađeni u svaki televizor koji je dostupan na tržištu i to ne samo po pitanju najveće razine glasnoće, već po mnogo važnijim karakteristikama – rasponu tonova, dubokom basu i čistim visokim frekvencijama. Ovo posebno vrijedi za filmove s kvalitetnim audio zapisima tvrtki Dolby i DTS, a koje je prava šteta slušati na vrlo ograničenim zvučnicima televizora.

SoundHub HTS9221 je kompaktni audio sustav koji je solidno prenio višekanalne audio zapise u filmovima, te je unatoč ograničenju na dva kanala uspio isporučiti bogatu stereo scenu. Zahvaljujući dvostrukim srednjetonskim membranama u svakom od satelita te odvojenom visokotoncu od titanija, srednji tonski spektar – uključujući dijaloge – je bio precizno prezentiran i dobro balansiran. Kod 5.1 filmova gdje se zapis mora “sažeti” u dva kanala veliki broj audio informacija moraju prenijeti sateliti i iz tog je razloga važno da isti posjeduju odvojen visokotonski i srednjetonski zvučnik, što je u slučaju SoundHub HTS9221 kućnog kina i slučaj.

Unatoč upotrebi dvije srednjetonske membrane po satelitu, prave niske frekvencije LFE kanala mora prenijeti subwoofer, a koji je obavezna komponenta svakog pravog kućnog kina. Deklarirane snage od 230W, subwoofer je u stanju vjerno reproducirati niske tonove kojima obiluju filmovi posebno oni akcijskog žanra. Među pogledanim filmovima našla se i Blu-ray varijanta Pirata s Kariba: Na Kraju Svijeta, a u kojom smo jasno mogli čuti prednosti i nedostatke ovog zvučnika. Počevši s dobrim stranama, bili smo pozitivno iznenađeni čistoćom kratkih niskotonskih dionica – primjerice ispaljivanjima topova u pomorskoj bitci na kraju filma. Razni padovi i udarci su također vjerno reproducirani i pri tvorničkoj postavci Original (koja pojačava izlaz subwoofera +2), sasvim zadovoljni onime što smo čuli. S druge strane, uvodni dio filma i famozni pad novčića kojeg slijedi prikaz naslova filma je pokazao kako 16 cm velika membrana i korišteno pojačalo nisu dovoljno snažni za autoritativni bas koji ima svoj jasan početak i kraj pri većim glasnoćama, tako da zvuk može biti zamućen i tanak. Ograničenost pri većim glasnoćama čuli smo i u TrueHD zapisu na Batman: Vitez Tame Blu-ray disku, a gdje Newton Howard/Zimmer dvojac doista veliki naglasak stavlja na niske tonove tokom gotovo cijelog filma.

Što se glasnoće sustava tiče, kod 5.1 sustava uslijed prilagodbe na stereo konfiguraciju potrebno je povećati glasnoću u odnosu na stereo zapise, tako da smo filmove većinom gledali na 3/4 il i4/5 maksimalne glasnoće. Pri 4/5 ili većim vrijednostima u zahtjevnijim sekvencama moguće je čuti kako viši dio spektra počinje dominirati jer subwoofer zamućuje sliku zbog gubitka kontrole. Rješenje je smanjiti razinu subwooferskog kanala (s tvorničkih +2 na 0) i poigrati se s položajem subwoofera jer mnogo toga ovisi o njegovom položaju u prostoriji.

Tokom gledanja filmova na DVD i Blu-ray medijima uočili smo problem sa sinkroniziranjem zvuka i slike, neovisno o tome je li audio izvor Dolby Digital, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio. Srećom, rješenje postoji u vidu opcije za sinkronizaciiju zvuka, a koja je dostupna putem izbornika Sound Settings. Uočili smo da se najbolje performanse postižu kada je klizač postavljen na 100ms. Baš kao i kod User tvorničkog profila gdje je oštrina smanjena umjesto da je barem u nominalnoj vrijednosti, tako i kod zvuka tvornički nisu postavke u centru već krivo podešene, što se toplo nadamo da će biti popravljeno u nekoj od novih revizija softvera.

Centraliziranost kanala je solidna unatoč tome što se radi o 2.1 sustavu – stvarni centralni zvučnik dakako pruža još bolji rezultat, no za većinu korisnika rezultat će biti dovoljno dobar. Sustav posjeduje i mogućnost stvaranja virtualnog surround sustava kojim se proširuje scena i pokušava bolje prikazati efekte stražnjih zvučnika, no nakon testiranja više nas je zadovoljio klasičan stereo zbog bolje fokusiranosti događaja na zaslon.

Glazba (stereo zvuk)

Stereo sustav s dodatkom niskotonske jedinice samom svojom konfiguracijom poziva na slušanje glazbe u stereo obliku, što uz podršku za MP3 format, reprodukciju audio CD-ova, iPod/iPhone docking i FM radio prijamnik zasigurno bude jedna od čestih zadaća ovog sustava. Nakon odslušanih nekoliko testnih diskova, poznate MP3 glazbe raznih žanrova i vlastite kolekcije na iPodu, možemo ustanoviti kako SoundHub HTS9221 nudi solidne stereo performanse i dobro balansiran zvuk na srednjim glasnoćama. Glazbu smo najviše slušali pri Original postavci uz subwoofer kanal postavljen na vrijednost “0” za minimalan utjecaj komponenata na izlazne karakteristike zvuka. Svidjela nam se reprodukcija jedinstvenog vokala Allana Taylora u pjesmi Beat Hotel, uz dobru dozu niskotonskog ritma i čistih visokih tonova prateće gitare. Dodatak subwoofera čini filmski glazbu pravim užitkom za slušanje, a po potrebi se može niskotonski kanal dodatno pojačati ili smanjiti ovisno o željama slušatelja.

Audiofilski testni diskovi su otkrili poneka ograničenja sustava, posebice kod zahtjevnih instrumenata poput orgulja ili orkestralnih vrhunaca. Ovo ponajprije vrijedi za slušanja iznad 50% glasnoće gdje smo čak uspjeli čuti rezoniranje srednjetonskih zvučnika u satelitima (Sara K. – Blind Hearted na CD-u Dynaudio: Feeling Music). Obzirom na ciljanu skupinu i cjenovnu kategoriju ovog audio sustava, jasno je da ograničenja za audiofilska slušanja postoje, no ona ionako nisu bila primarni zadatak dizajnera.

 

KVALITETA SLIKE

Sadržaji standardne rezolucije (SD)

SoundHub HTS9221 korektno je reproducirao video materijale standardne rezolucije, kvalitetno ih skalirajući na HD rezoluciju uz pravilnu reprodukciju 24 Hz takta. Na izlaznu sliku moguće je utjecati putem ugađanja svjetline, kontrasta i tona, te reduktorima artefakata i smetnji i prilagodljivim kontrastom, no nakon provjere s poznatim materijalima možemo preporučiti da navedene opcije držite isključene. Ovdje je iznimka opcija Detail Enhancement, odnosno pojačavanje detalja, a koja je na tvorničkoj vrijednosti “0” što je pogrešno jer dodatno zamuti sliku kako kod SD-a, tako i kod HD-a. Obavezno preporučamo da postavku vratite na vrijednost “5”.

Redukciju artefakata i šuma možete eventualno iskoristiti kod gledanja materijala manje kvalitete (DivX niskog bitratea, privatni video sniman mobitelom ili kamerom) ili prepostiti procesiranje televizoru. Intenzitet redukcije je zadovoljavajuć, iako smo na pojedinim televizorima vidjeli i snažnije reduciranje smetnji. PAL diskovi s 2:2 kadencom slike su dobro izgledali i iako smo u testnim sekvencama uočili nazubljenost kod Telecine B tipa, filmovi su izgledali solidno i bili su sasvim ugodni za gledanje.

Sadržaji visoke rezolucije (HD)

HD materijali na Blu-ray diskovima su izgledali sjajno, bez ikakvih primjedbi što se bilo koje karakteristike slike tiče. Uređaj podržava 24 Hz izlaz pune HD razlučivosti bez preskeniranja (overscanning), tako da je moguće dobiti punu izvornu informaciju na HDMI izlazu. Blu-ray 3D filmovi su također pravilno prikazani na testnom aktivnom LCD televizoru LG 47LX6500. MKV datoteke 720p i 1080p rezolucija su također izgledali sjajno, no kvaliteta slike ionako najviše ovisi o izlaznoj jedinici, odnosno televizoru. Sve u svemu, video performanse bez prigovora.

 

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

21 komentar

 1. moje je mišljenje da su ovi sustavi preskupi za ono što nude,dadeš još toliko i imaš odličan početni stereo sustav + ubaciš ok blu ray player i do?e te malo više ali zato imaš pravu stvar,a kad bih več išao kupovati nešto ovako kupio bih marantz,nad,okyo ,denon itd,philips možda samo radi slike ali ne zbog zvuka

 2. Super da je bila napokon ovakva recenzija, za promjenu. Vecinom su telkaci testirani.
  Da li je ikako moguce da testirate Sony BDV-L800? Cini mi se visestruko bolji od ovog Philipsa po papiru, a 600kn je jeftiniji.
  Ima sve sto ima Philips, plus jos dosta toga.

 3. Cisto sumnjam u kvalitetu Sony uredja jer zadbjih godina prave lose komponente , ali naplacuju ime.

  • Ne znam na cemu je ovo temeljeno.
   Ja vec godinama cesto kupujem Sony uredjaje i nista nije riknulo. Jedino na staroj liniji mehanizam za mijenjanje cd-a. Ali to je poznata stvar sa changerima onda bila.

   • Sony nije vise sony sada je samo ime, to sto ti imas pozitivno iskustvo ja znam dosta ljudi sa izuzetno negativnim, i ja sam imao drame sa njihovim dvd playerima kojima laser nije moga izgurati ni pola godine, nakraju sam presao na pioneer dvd (dok sam ih jos koristio) i godinama su radili fantasticno.
    Meni je sony preskup za ono sto nudi, nekada su mi bili draga firma, ali su se ofucali nazalost kao i dosta drugih.

 4. ovo čudo do?e 6000 kn pa za te pare sastaviš sasvim solidan hi-fi sistem + neki blu ray i i maš puno bolju stvar,skuplje je nego što sam mislio

  • Naravno da je preskupo, ali ko voli nek izvoli, i ja bih za ovu lovu sastavi dobar sistem, sa svim sto treba, i jos koje pivo mlatnuo da zalijem.

  • za tu količinu novca uvijek aeš dobiti istu kvalitetu zvuka bilo to mudro slagano ili kupljeno ovakvo kuano kino …

   • nije istina -evo primjera radi yamahino najeftinije pojačalo do?e 1600 kn i za te pare svira ok i još je kvalitetno napravljeno,sonyjevo pojačalo ili reciver puno lošije svira i puno nekvalitetnije je napravljeno

    • Uzmi STR-DB790 Sony reciever pa reci da je lose, da lose zvuci, da je lose kvalitete.
     Mislim, najgore je generalizirati. Zato sto su pojacala od ove godine prosjek i nis posebno, automatski nista ne valja?
     Zato sto telka od 2500kn ne valja, automatski ni ona od 12000 ne valja?

     • Sony reciveri jesu losi, par komada sam probavao i meni su totalno zvucno katasrofa, lazu za snagu jer kako moze reciver od navodno 7x120w da trosi 220w iz mreze, nikako, ako vec hoces povaljan recive bolje je kupiti neki pioneer u tom rangu cijene, a denon, onkyo, marantz, ili HK da ne spominjem, jednostavno tu sony nema sta da trazi.

    • primjer je prekrasan zato što ti tako kažeš… pogotovo onaj dio ” za te pare svira ok”… ma bravo … i vožnja u fiaeku za te pare koje on vrijedi je ok, bolje nego hodati pješice ali onda se vraaamo na početak moje priče.
     Za te novce možeš kupiti samo fiaeka, ne možeš kupiti recimo toyotu i uvijek ae tako biti. Za odre?ene novce možeš kupiti odre?enu kvalitetu i ništa više od toga ma kako pametno slagao. Za nekoga ae to biti dovoljno za nekoga ne pa ae tražiti bolje i izdvojiti više novca …

 5. Treba testirati i ovakve uredjaje, i sony, i LG i sl. jer imaju i oni svoje kupce, nece svako da slaze velike komponente, recivere subwofere i sl.

  • Naravno, mnogi se radije pouzdaju u tako uskla?ene komponente nego da sami idu istraživati i slagati sustav koji na kraju može svirati vrlo slično.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

lg-uj65-vs-uj75

LG 43UJ6517 vs 49UJ7507 Ultra HD TV – usporedni test

Testirali smo dva nova LG televizora iz LED LCD linije za 2017. godinu – 43-inčni ...

philips-65pus7601-front

Logitech K400 Plus tipkovnica uz svaki Philips Smart TV

Od danas pa do 18. lipnja u tijeku je promotivna akcija koja će vam omogućiti da ...