IgreVijesti

Digitalna prodaja igara dostigla klasičnu prodaju

NPD Group objavila je rezultate prodaje igara u sjedinjenim američkim državama za prvi kvartal 2011-e, izračunavši kako je u periodu 01.01-31.03.2011 digitalna prodaja igara i dodatne opreme za igre (game card, pretplatničke kartice i sl.) dostigla 1.85 milijardi dolara.

Kao zanimljivu usporedbu, NPD je ujedno objavio kako je prodaja igara u klasičnom distribucijskom kanalu ostala na nivou od dvije milijarde dolara po kvartalu, odnosno ukupno tržište računalnih igara iznosi 15.4 milijardi dolara godišnje. Najveći “movers and shakers” svakako je Zynga, koja je objavila prihod od 235.4 milijuna dolara u prvom kvartalu, Steam koji je zabilježio rast od tri i pol milijuna korisnika, odnosno milijun korisnika Steam digitalne distribucije igara mjesečno. Ovim tempom Valveov Steam mogao bi dosegnuti brojku od 50 milijuna korisnika tijekom 2011-e. S obzirom da je Valve privatna kompanija oni ne objavljuju svoje financijske rezultate, no Doug Lombardi, VP Marketing u Vavle Corporationu izjavio nam je kako Steam donosi više od milijardu dolara godišnje.

Nema više nikakve dvojbe kako će u segmentu igara digitalna distribucija vrlo brzo prestići klasičnu i ne bi nas čudilo da slijedeća generacija povezanih TV uređaja donese i podršku za mikro-transakcije i online kupnju sadržaja – što su već najavili ASUS i Samsung sa svojim konceptima povezanih TV-a s Intel Atom i NVIDIA Ion računalom integriranim u samo kućište televizora.

Tijekom ovog tjedna, trebala bi dobiti prodajne rezultate i za filmsku industriju, što nas iznimno zanima – Amazon/Netflix prikazuju dramatičan rast digitalne prodaje, odnosno rentala u odnosu na klasične metode, tako da uskoro možete očekivati i priču o stanju u filmskom distributivnom kanalu – što nas dovodi do slijedećeg pitanja: Što više volite, digitalni download ili kupnju filma u trgovini?

Adsense

Theo Valich

Započeo karijeru kao bug monkey u Microproseu te Electronic Artsu. Novinar s višegodišnjim iskustvom uređivanja vodećih online publikacija poput Bright Side of News*, The Inquirer, TG Daily i Tom's Hardware. Osnivač Bright Side Network Inc., progresivne media grupe. Ovisnik o trčanju i auto utrkama. ;)

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Uvijek mi je bilo draže imat fizički igru. Nekako mi je ljepši osječaj imat je u ruci, da je osjetim.
    Imam PS 3 320 GB i oko 100 GB igara koje sam skinuo sa Stora. Kad mi se konzola pokvarila kupio sam drugu i sve te igre sam morao prebacit na novu konzolu što zahtijeva dosta vremena.
    Imam još dvadesetak igri na blu-rayu i sad što da su i te igre bile u digitalnom obliku. Kolko bi mi trebalo da ih prebacim ? Vjerovatno tjedan dana. I kakav bi hard trebao imat ? Minimalno 2 TB.
    Osim toga kad imaš igru na disku možeš se mijenjat s nekim za drugu igru. Znači za jednu kupljenu možeš ih odigrati desetak.
    Ja sam definitivno za igru na disku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!