3DAudio-video uređajiLCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija [3DTV LCD]: Samsung UE46C8000 (46in/117cm)

RUKOVANJE I KVALITETA IZRADE

Samsungova serija 8 dolazi u bogato oslikanom pakiranju s mnogo informacija o proizvodu, no i bez čitanja jedna će biti odmah očita: radi se o doista tankom televizoru koji se nalazi unutra. Niti 15 centimetara nije duboko pakiranje, a udomljuje više od dva milijuna piksela na cca. 117cm velikoj dijagonali. Pakiranje se otvara s gornje strane, a uz dva uzdužno postavljena stiropora pronašli smo slijedeće komponente:

 • 1x Samsung UE46C8000 HDTV zamotan u neprozirnu vreću
 • 1x daljinski upravljač (koristi dvije AAA baterije, priložene ruwidi Austria GmbH)
 • 1x 3D naočale BN96-15292A
 • 1x plastični četveronožni stalak
 • 1x vertikalni element za stalak
 • 1x plastični pokrov za korištenje bez stalka
 • komplet adaptera za povezivanje na televizor (SCART, LAN,…)
 • 1x tiskane upute i razni promo materijali
 • 1x upute za sastavljanje stalka
 • 1x fina krpica za čišćenje
 • 1x jamstveni list

Sve komponente su stigle uredno zapakirane i bez ikakvih oštećenja. Iznenadio nas je broj priloženih adaptera, no evidentno je bilo da neće ostati u pakiranju neiskorišteni kada smo pogledali poleđinu televizora. Više u nastavku.

Dizajn

Samsungova serija 8000 donosi jedne od najljepših televizora 2010. godine, a to je odmah evidentno pri prvom susretu sa tankim srebrnim okvirom u imitaciji aluminija, prozirnim plastičnim obrubom i neobično dizajniranom stalkom. No vratimo se na početak – da, okvir televizora nije crn, diskretan i neupadljiv, već ponosno istaknut na pročelju ovog 3D LED LCD-a. Uz sveopći trend crnih kućišta i komponenti, s jedne strane je ovo vrlo osvježavajuće rješenje, no s druge strane postoji velika šansa da neće biti bojom usklađen s ostalim komponentama u vašem dnevnom boravku. Ipak, impozantan izgled privući će mnoge, bez obzira o kojoj se boji radi.

Osim naljepnice u gornjem desnom uglu, tek je Samsungov logotip (osvjetljen) moguće uočiti na okviru, a detaljnijom provjerom tu su još statusna LE dioda, oznake tipki osjetljivih na dodir i logotipi podržanih standarada. Vrlo pomno posloženo i bez ikakvih zamjerki.

Okvir je debljine 2.6cm, odnosno 3.3 ako uračunamo prozirni obrub.

Pogled sa strane otkiva impresivnih 2.4cm dubine, baš kako je navedeno u specifikacijama, a zbog svih priključaka postavljenih bočne profile s bočne i donje strane, televizor ćete moći maksimalno približiti zidu da izgleda poput slike. Ipak, to za sobom povlači jedan nedostatak: većina priključaka zahtijeva adapter kako bi se mogla koristiti, a bočno postavljeni HDMI priključci znače dodatno opterećenje za same kabele, uz nešto teže vođenje.

Priloženi stalak je izrađen od sjajne srebrne plastike koja sakriva metalnu konstrukciju. Iako su mišljenja o četveronožnom stalku podijeljena, nama osobno se je svidio jer čini čitav televizor atraktivnijim, posebnijim, a obzirom da ga posjeduju i ovogodišnji modeli zasigurno ima mnogo poklonika. Stalak nudi rotaciju od 20 stupnjeva lijevo – desno, a za instalaciju ćete morati iskoristiti dodatni element za njegovo povezivanje s tijelom televizora.

Samsung UE46C8000 posjeduje priključke smještene u dvije orijentacije, baš kako je prikazano na slici dolje:

Od priključaka valja izdvojiti ukupno četiri HDMI ulaza s bočne strane od kojih jedan podržava Audio Return Channel opciju, dva USB ulaza za multimedijalne datoteke i snimanje na vanjske memorije, dva SCART-a, te standardnu postavku komponentnih i kompozitnih ulaza. Osim za HDMI-ja, USB-a i izlaza za slušalice, svi ostali priključci su Samsungovi vlastiti, te je potrebno koristiti priložene adaptere kako bi se mogli povezivati na ostale komponente.

Instalacija stalka

Za instalaciju stalka je potrebno koristiti odvijač kako bi se zavidali vijci na spoju metalnog profila na stalak, te da se zatim stalak pričvrsti na tijelo televizora. Ukupno je osam vijaka potrebno za instalaciju.

Stalak je stabilan, posebno kod opterećenja lijevo-desno, te nešto nestabilniji u slučaju sile naprijed-nazad. Stalak ne posjeduje utor za pričvršćenje na podlogu.

Softverski dio instalacije

Osnovna instalacija dostupna je kroz [Plug and Play] izbornik, a nudi nekoliko lako razumljivih koraka kroz koje odabirete jezik, lokaciju na kojoj instalirate TV, državu u kojoj se nalazite te odabir signala koji primate (zemaljski ili kabelski). Ovisno o odabiru kroz nekoliko minute je instalacija završena i ukoliko su programi dovoljne jakosti pronađeni reprodukcija će započeti.

S procesom instalacije i osnovnim podešavanjem nismo imali problema i sve je radilo u najboljem redu. Baš kao i kod ranije testiranih Samsung televizora, zadovoljni smo osjetljivošću ugrađenog DVB-T prijamnika.

Na listi zemalja smo odabrali Hrvatsku, uz jezik sučelja engleski, te nismo imali problema s prikazom dijakritičkih znakova na info trakama i u EPG vodiču.

Teletekst je moguće pozvati pritiskom na dediciranu tipku u donjem dijelu upravljača, a nudi prikaz na tri načina:

 1. preko cijelog ekrana na crnoj pozadini
 2. u desnoj polovici dok je TV program sažet lijevo
 3. preko cijelog ekrana dok je u pozadini TV program

S procesom instalacije i osnovnim podešavanjem nismo imali problema.

Izbornici

Sučelje je izvedeno u istoj maniri kao i kod ranije testiranih Samsung televizora, koristi X-Y navigaciju kroz izbornike koji su vizualno atraktivni i zadovoljavajuće brzine odziva. Postavke slike i zvuka se pohranjuju za svaki ulaz zasebno što je pohvalno, premda nam nedostaje funkcija kopiranja postavki s ulaza na ulaz (kao kod LG-ja). Ovo se posebno odnosi na kalibracijske postavke, 10-segmentni IRE i podešavanje primarnih i sekundarnih boja.

3D opcije su dostupne putem zasebnih izbornika unutar video sekcije, a aktiviranje 3D-a se vrši pritiskom na dediciranu tipku na daljinskom upravljaču.

Daljinski upravljač

Priloženi IR daljinski upravljač prati krom – aluminij filozofiju na kojoj se temelji sam televizor, s tipkama u jednoj ravnini, sjajnim okvirom i sjajno crnom poleđinom. Upravljač je vrlo atraktivan, a dodatni plus svakako predstavlja kvalitetno riješeno pozadinsko osvjetljenje svih tipaka. U odnosu na upravljač skupocjenog Philipsa 9705H, Samsungov nam se mnogo više svidio zbog klasičnog dizajna i velikog broja tipaka, no u istom času vizualno vrlo dopadljivog dizajna i rasporeda tipaka. Ovome bismo jedino pridodali navigacijski dio na koji se je potrebno priviknuti zbog horizontalnih i vertikalnih izdignutih linija, a ne kružnih oblika.

Raspored tipaka je dobro riješen, tipke za reguliranje glasnoće i promjenu kanala posjeduju izdignute elemente za lakše snalaženje, info i vodič tipke su nadohvat prstiju, a jedino nam se ne sviđa što tokom gledanja televizije tipaka u centru navigacije ne poziva listu kanala.

Sve u svemu, solidno napravljen daljinski upravljač, na razini zadatka.

3D naočale i sinkronizator

Samsung UE46C8000 je 3D televizor što znači da ćete u pakiranju pronaći i par 3D naočala. Sinkronizator se nalazi integiran u tijelo televizora, tako da nema potrebe za lijepljenem vanjskih jedinica kao što je to slučaj s prethodno testiranim Sony HX800 3DTV-om. Uz televizor se prilažu naočale oznake BN96-15292A, a razlikuju se od zasebno nabavljivih SSG-2200AR po izostanku donjeg dijela okvira i USB priključka za punjenje ugrađene baterije. Uz oba para naočala proizvođač isporučuje meku torbicu za prenošenje.

Naočale su mase 37.6 grama, što je više nego dvostruko manje od Sonyjevih TDG-BR100, te podjednako sa Panasonicovim TY-EW3D10E modelom. Vijek baterije s jednim punjenjem iznosi 30 sati.

Zbog male mase i gumenih elemenata, naočale su ugodne za nošenje, a jedini bi problem mogli imati ljubitelji naglavnih slušalica, poglavito kod SSG-2200AR modela zbog krilaca koje su blago okrenute prema van u zadnjem dijelu.

LCD zasloni naočala su žuto-zelene boje kada su isključene, a ukoliko televizor šalje 3D sinkronizacijski signal, kratkim pritiskom na tipku za paljenje naočale će se u trenu sinkronizirati. Već nakon nekoliko sekundi što ne detektiraju 3D signal naočale će se ugasiti u svrhu što manje potrošnje energije.

Tokom korištenja nismo imali nikakvih problema niti sa sinkronizacijom ili neudobnosti nošenja. Sviđa nam se što su s bočnih strana barem djelomično zatvorene pa okolno osvjetljenje ne smeta u tolikoj mjeri kao primjerice kod Panasonica.

 

Prethodna stranica 1 2 3 4 5 6 7 8Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

33 komentara

 1. Odlicna recenzija, ali Tv je zali boze para, ima daleko boljih televizora ze te pare pogotovo ko se nepali na budalastinu zvanu 3D, ali to je druga prica nevezana za trud recezenta koji odlicnom recenzijom nemoze popraviti sve mane uredjaja.

  1. Hvala Adi! Što je više značajki koje TV nudi to je i analiza duža, no na kraju se cjelokupan dojam ipak svodi na one temeljno – kvalitetu slike i ergonomiju korištenja. Nadam se da ae iduai tjedan stiai neki od 2011 modela…

  2. Šta su ovi s What Hi-Fi budale? Ovaj TV je best high-end TV za 2010. čini se kako 3D zaista nije neka sreaa, ali zbog ogre navedenog pretpostavljam da je ostatak TV-a ok.

   1. Po cemu moze biti best high-end, nema 400Hz interpolaciju, LG LEX8 i Philips serija 9 imaju.

    Pokretna rezolucija kod 3D-a je od presudnog znacaja za izbjegavanje crosstalka.

    Nema Local dimming kontrolu pozadisnkog osvjetljenja, LG LEX8 i Philips serije 9 imaju.

    Nivo dubine crne boje je prosjecan ne za high-end tv vec za srednji segment.

    What Hi-Fi kao i druge recenzije su tu da ih stampaju radi marketinga a pokrice za njih nemaju.

    1. Best high-end sa toliko mana to moze samo neozbiljna osoba tvrditi, potpuno se slazem sa Naniem da nezasluzuje epite cak ni iznadprosjecnog tv-a, gledao sam g au Tehnomarketu (kolega mi je poslovodja pa me pusti da se zezam malo) tv definitivno nevrijedi ni priblizno te love koju kosta, gledao sam i neke LG modele kod stanica i vise su me odusevili a kostaju dosta manje, mada me je najvise dojmio Sharp 46″ slika je perverzna barem onaj demo materijal koji se vrti na nekoliko tv-a, ali ovaj me je oborio sa nogu nije 3D (hvala bogu) samsung mu nije ni do koljena.

 2. Što se tiče dizajna televizora samsung je ok opaenito, ali su podložni kiču više nego bilo koji drugi proizvo?ač

 3. Mislim da bi prilikom recenzije autori trebali naglašavati o kojoj vrsti panela se radi, jer čitajuai strane forume postoje razlike me?u njima i to osjetne. Bilo bi lijepo znati dali na naše tržište dolaze samo oni lošiji ili ne.
  Navodno kod Philipsa od ove godine više neae biti panel lutrije vea ae svi biti UV2A.
  A navodno ae Sony prepustiti gotovo polovicu proizvodnje panela Tajvancima zbog uštede, što znači jošiji MVA paneli

   1. Stara samsungova muljaza sa panelima, radi tih stvari nebi samsunga vise ni na poklon, zapadu dobar panel, evropi solidan i ostalima kinesko smece za skupe pare, to su i sa monitorima radili.

  1. Osobno ne navodim o kojoj se matrici radi jer nemam vjerodostojan izvor podataka, a ionako se na temelju testova vide karakteristike zaslona. To je ipak najvažnije.

   Za one koje zanima, ovo su podaci s etikete:

   Model: UE46C8000XW
   Model Code: UE46C8000XWXXH
   Type Np. UE46C8000

 4. Ako kupim Samsunga onda želim Samsungov panel. Možda su i ti alternativni dobri, ali ako platim ime SAMSUNG onda želim i njegov panel. Ako nisu u stanju proizvesti dovoljnu količinu ili zbog smanjenja troškova daju kooperantima da rade, trebali bi postaviti neke standarde da ti kooperanti rade vrhunski proizvod koji mi plaaamo, a ne da bude ako ovo ako ono.
  To je kao da kupim BMW, a motor nije njegov.
  Za što sam onda dao novce?

 5. Ako je ovo točno o kvaliteti panela onda bi to trebalo ovako izgledati:
  •IPS – najbolji vidljivi kut, precizne boje, dobro vrijeme odziva, slab nativni kontrast (oko 1.000 : 1), svijetli prikaz crne (0.15 – 0.25 cd/m2)
  •PVA – dobar vidljivi kut, izvrstan nativni kontrast (preko 4.000 : 1), izvrstan prikaz crne (0.04 cd/m2), dobro vrijeme odziva
  •MVA – slab vidljiv kut, slab nativni kontrast (1000 : 1), dobar prikaz boja, slabo vrijeme odziva, svijetli prikaz crne (0.15 – 0.2 cd/m2)
  •UVA – izvedenica MVA, do UV2A generacije vrlo sličnih osobina kao i MVA
  •UV2A – Sharpovi paneli, koji su osobinama dostigli PVA – dobar vidljivi kut, izvrstan nativni kontrast (preko 4.000 : 1), izvrstan prikaz crne (0.04 cd/m2), dobro vrijeme odziva

  1. Mah, to je dosta površno pisano. Ima recimo više proizvo?aaa tih MVA panela i neki recimo imaju kontrast kao Samsungov S-PVA što se moglo vidjeti i ovdje na HD Televiziji kod recenzije Samsunga C-650 sa AUO panelom. Isto nije istina da Sharpovi ASV paneli imaju išta bolji kut gledanja od tih MVA, štoviše imaju čak i malo lošiji.

 6. Tip panela se moze instalirati sa razlictim pozadisnkim osvjetljenima koje ocito uticu na kontrast i prikaz crne boje. Dalje, istom analogijom dolazimo da se izuzetkom naprednih kontrola kalibracije kod pojedinig panela bilo kojeg branda ne mogu postici precizne boje cak i najboljih panela.

  Trziste i situacija su saroliki, treba voditi racuna o mnogim stvarima, zato smo i tu da udjemo u srz kupljenog produkta i da kazemo za sta dajete novce.

 7. izzy007 u ovom kaj si napisao bi se dalo zaključit da je pva zapravo najbolji tip zaslona a stim se ja nebi složio

 8. IPS slaba crna??? a uvaženi kolega NANI izmirio kod panasonica 0,04……nije bitan samo paneli nego su bitni svi elementi,kao u onoj o nogometu,neigraju nogomet najbolji pojedinci nego momčad koja može zajedno

  o tv-u LOŠ TV NELOŠE CIJENE 14000kn,pa hebote za tu lovu možeš uzeti vrhunsku plasmu za video materijal i odlični lcd za igre

  1. Uzmeš Sammy C7000 plazmu i miran si za puno manje para. Pobrao je sve najbolje od odličnog dizajna, multimedijske podrške, prikaza sd programa
   (bolje nego bilo koji 2010 panasonic) i sve prednosti plazma ekrana (nema crosstalka kod 3d prikaza)

 9. Podatke sam izvukao s neta. Ako oni lažu onda i ja širim dezinformacije :)
  Kao što kolega Nani kaže bez kalibracije nema preciznih boja.
  To znači kad “istovariš” 1200 Eura za Tv onda još trebaš naai dobrog kalibratora da ti to sve poštela pa da možeš uživati u tome što si kupio :)

 10. Na netu ima više izvora i različitih mišljenja
  Ja osobno nisam toliko osjetljiv na nijanse boja i ak su generalno dobre manja odtupanja mi nisu bitna tako da mi kalibracija niš ne znači skoro
  Ono na što sam osjetljiv je kontrast odnosno prikaz crne boje i užasno mi smeta kada neki novi tv (bilo plasma ili lcd) to prikazuje loše

    1. Po prvim dojmovima korisnika iz USA nova D7000 serija je očajna. Tako bar tvrde. čekat aemo modele za EU pa aemo nadam se vidjeti šta aete vi na hdteleviziji reai. Nadam se da nisu tako loši kako ovi iz USA tvrde

 11. Imam samsung led model ue32c4000pw i kada gledam filmove preko USB-a nece da mi otvori subtitlove.Pomozite ne znam u chemu je problem.

 12. darko-kad pokreneš film pritisni tipku tools na daljinskom i onda imaš postavke titla.Kad u?eš u to imaš upaljen-ugašen titl,veličina titla i pomicanje titla.Ovo prvo je vjerovatno kod tebe ugašeno,ali prije provjeri da je titl u .srt formatu i da je skroz istog imena kao i film.

 13. S obzirom da sam u potrazi i za LCD-jem i Plazmom, nakon svega pročitanog i pregledanog zaključujem da je Panasonicov E30 prava premium klasa za ovaj premium Samsung po dvostruko(!!!) nižoj cijeni! Tko je tu lud? Svala čast, znaju se i dobre i loše strane, ali prava je drskost držati ovakvu cijenu za takav nesavršeni proizvod. Ispada da je Panasonic u svakom pogledu iznad konkurencije jer je pravi rezač cijena a kvaliteta koju nudi je u mnogočemu bolja od konkurencije.

 14. Za mene ae Samsung TV uvijek biti na vrhu, jedna od najboljih slika, najbolji dizajn, najviše moguanosti i najjednostavniji izbornik – jedino bi mogli ubrzat paljenje…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!