ProgramiProgrami i igre

PowerDVD u verziji 10 pretvara 2D materijale u 3D, donosi podršku za MKV

cyberlink_powerdvd10-3d

Isprva kreiran za gledanje DVD filmova na računalima, PowerDVD je najpoznatiji uradak tvrtke Cyberlink s kojim se je većina susrela pri kupnji grafičke kartice ili optičke jedinice, jer se uz iste najčešće distribuira. 14 godina nakon prve verzije, na tržište dolazi deseta generacija koja uz podršku za DVD, Blu-ray i ostale već dobro poznate formate, prati trendove i kada su u pitanju trenutno aktualni video formati i kontejneri (MKV), te donosi poboljšane algoritme za pretvaranje standardnih rezolucija u HD, baš kao i mogućnost kreiranja stereoskopskog videa iz klasičnih 2D materijala.

Pod marketinškim imenom TrueTheater, Cyberlink je predstavio niz novih značajki za optimizaciju prikaza video materijala koji se automatski primjenjuju tokom reprodukcije, te bi efektivno trebali učiniti prikaz boljim. Novost je TrueTheater 3D – video konverter koji koristi procesorsku snagu grafičke kartice za pretvaranje standardne 2D slike, bilo da se nalazi na tvrdom disku, USB memoriji ili na Blu-ray mediju – u 3D. S obzirom da Blu-ray Disc udruženje još nije izdalo finalne specifikacije BD 3D standarda, 3D Blu-ray podrška još nije implementirana, no čim bude službeno obznanjena, vlasnici “desetke” će moći besplatno skinuti potrebnu nadogradnju.

Osim podrške za 3D, novi PowerDVD obećaje i bolji prikaz materijala standardne rezolucije, pretvarajući ju putem TrueTheater algoritama u HD. Algoritmi imena TrueTheater Noise Reduction i TrueTheater Stabilizer zaduženi su za bolji prikaz videa bez smetnji i pri stabilnom broju sličica u sekundi.

Prvi dojmovi

Da ne bi sve ostalo na pukom, skinuli smo probnu verziju tešku 122 MB i nakon instalacije provjerili jesu li obećanja uistinu točna i koliko su zapravo dobri algoritmi za pretvaranje SD-a u HD. Ukratko, obećana podrška za MKV je tu i nakon što smo uključili hardversku akceleraciju u postavkama, snimke su se glatko reproducirale.

TrueTheater algoritmi standardno rade za sve SD sadržaje automatski, a kada plejer detektira HD materijal automatski ponudi opciju da se dodatni algoritmi ugase, no možete ih ostaviti ukoliko želite.

powerdvd-10-settings

“Pretvaranje SD u HD materijal” putem TrueTheater HD algoritma je ništa drugo doli povećanje oštrine prikaza čime se dobiva zrnatiji prikaz koji bi trebao oponašati HD rezoluciju. Sve u svemu ništa specijalno novo i napredno što već nismo vidjeli.

TrueTheater Lightning algoritam je pokazao bolji rezultat jer tokom reprodukcije povećava kontrast i omogućuje da se detalji koji su bili potisnuti bolje uoče. Rezultat je dobar i kroz paralelno gledanje istog materijala u PowerDVD-u 10 i VLC plejeru bolji dojam nam je ostavio prvi spomenuti.

powerdvd-10-up-sd

Što se podrške za 3D tiče, nismo pronašli podataka hoće li se uz Ultra 3D veziju (US$99.99) isporučivati i 3D naočale. Osim Ultra 3D verzije koja će jedina podržavati 3D, postojati će još Standard i Deluxe izdanja po cijenama od (US$49.99), odnosno (US$69.99).

Službena stranica

Download.com stranica

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!