LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Hisense 55U7QF 4K UHD TV – video recenzija

hisense-u7qf-header2

Nakon testa LG-jevog CX OLED televizora, testirali smo U7QF model iz Hisenseove ULED linije. Riječ je o seriji LED LCD televizora  koja nudi iznenađujuće visoke tehničke karakteristike kakve se očekuju od televizora visoke klase. Uz Quantum Dot tehnologiju tu je i direktno LED pozadinsko osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem, te visokom svjetlinom slike za kvalitetan HDR prikaz. Obično u ovoj klasi očekujemo direktno ili bočno postavljeno LED pozadinsko osvjetljenjem bez pravog lokalnog zatamnjenja i bez visoke svjetline potrebne za HDR, tako da su U7QF i U8QF serije dobrodošlo osvježenje. Kakav je U7QF u praksi, pogledajte u video recenziji u nastavku.

Specifikacije

hisense-u7qf-top

Proizvođač Hisense
Model 55U7QF
Tehnologija zaslona 10-bitni (8-bitni + FRC) LCD panel s direktno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem i Quantum Dot tehnologijom
Geometrija zaslona ravna
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm
Energetska klasa B (140 W, 205 kWh/godišnje)
3D/HDR podrška
ne/da (HDR10, HDR10+, HLG i Dolby Vision)
Osvježavanje zaslona 60 Hz panel
Lokalno zatamnjenje 72 zone zatamnjenja (8 stupaca i 9 redova) na testiranom 55-inčnom modelu
Rezolucija Ultra HD 4K, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od tri podpiksela)
HDMI 4 (HDMI 2.0b), max. 2160p60
Digitalni audio izlaz Toslink (digitalni optički)
USB da (2x)
Ethernet da
Wi-Fi / Bluetooth / WiSA da (802.11ac) / da / ne
PCMCIA/Common Interface slot da (CI+ 1.3)
Utor za memorijske kartice ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) ne
Digitalni prijamnici DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da (tuner + multimedijalni reproduktor)/da
Operativni sustav VIDAA U4
Ugrađena memorija podatak nepoznat
CPU / GPU / SoC Quad Core / podatak nepoznat / MStar MSD6886
Montaža na zid da (VESA 300 x 200)
Maloprodajna cijena na 23. prosinac 2020.

Dodatne informacije:

Raspakiranje i instalacija

Proces raspakiravanja i instalacije možete pogledati u videu niže:

Podešavanje slike

Analiza karakteristika slike provedena putem C6 HDR2000 kolorimetra, Murideo Fresco SIX-G referentnog izvora signala, te CalMAN 2020 Ultimate for Business softvera. Za test procesora slike korišteno je nekoliko testnih diskova (FPD Benchmark, HQV Benchmark 2.0, Spears and Munsil UHD Benchmark, te R.Masciola Ultra HD HDR-10 testni uzorci).

Test sučelja (VIDAA U4)

U ovom videu prezentiramo sučelje, izbornike i mogućnosti VIDAA U4 platforme, te pokazujemo kako funkcionira povezivost (npr. USB tipkovnice, Bluetooth slušalica, HDMI ARC, kako radi Amazon Alexa itd.).

Video recenzija

Napomena: video recenzija je na engleskom jeziku.

Zaključak

hisense-u7qf-award

[review]

 

Televizor na test ustupio:

/ (TV kupljen za potrebe testiranja)

Maloprodajna cijena (23. prosinac 2020.):

Alternativa: Hisense U8QF (pravi 120 Hz panel i još bolji HDR)

nabava-net-logo

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni HDMI kabeli Supra Cables i Club 3D Ultra High Speed model i Feizlink aktivni optički HDMI kabeli (US Amazon: https://www.amazon.com/dp/B07MHZG184 i UK Amazon: https://www.amazon.co.uk/dp/B07QWJFY5G).

Marantz NR1710 A/V receiver za testiranje HDMI ARC povezivosti na test ustupio Ronis.

Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola. Softver za kalibraciju, CalMAN 2020 Ultimate for Business osigurao Portrait Displays.

© HD Televizija 2020. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

6 komentara

  1. Da li je tv testiran sa novim firmware, zanima me ovaj TV i kao najveca mana kolko vidim po portalima i forumima je motion procesiranje, ispada da je vrlo loše odradjeno.
    Moguce da novi firm to ispravlja?
    Posebno na 50hz, plus loš upscaler, i da mu nebi trebalo davat interlaced signal?

    Hvala na odgovoru!

    1. Pozdrav,

      Dok je bio kod mene TV je testiran sa softverom verzije V0000.01.00L.K0901. Kod novih nadogradnji pojavi se obavijest u kojoj je navedeno što su ispravili, ako su nešto radili po pitanju obrade pokreta vjerojatno će to napisati tamo.

      Kao što sam u recenziji rekao, pokretna rezolucija i prikaz filmova je mogao biti i bolje riješen, a kod interlaced signala varira oštrina slike pa je bolje slati progresivni signal s kojim nema problema. Očekivano je da će za tu cijenu nešto patiti, no što se softverskog dijela tiče, to bi oni trebali popraviti da dojam bude još bolji.

  2. Pozz, dvoumim se izmedju Samsung QE50Q60T i Hisense 50U7QF? Gledao bih filmove najvise 4k blu-ray, ali generalno koji bi preporucili?

  3. Poštovani,

    ovaj televizor 55U8QF je kao europski ekvivalent američkom modelu H9G koji je po svim testovima daleko bolji od ovoga europskog. (ekran 10 bita naspram (8 bit+FRC), vršno osvjetljenje u NITS, razina crne boje…) Cijene su pravi šok jer taj TV (H9G) u USA, Canada, Australia zapada 650-690 US dolara, kod nas u Elipso trgovini izvješena cijena od čak 10499 kn, na popust kao 5999 kn. Kako je moguće da po svemu inferiorniji TV postigne kod nas cijenu od skoro 1700 dolara (bez popusta) s popustom 970 dolara. I zato sam odustao trenutno od navedenog TV-a.

    Mišljenja sam da bi uz recenziju samog TV prijamnika trebalo navoditi i ovakve nebulozne trgovinske politike s cijenama neprimjerenim vrijednosti te da se u startu zaobiđu takvi proizvođači.
    Znači da se u HR za te novce (10499 kn) mogao kupiti pristojan OLED ili bilo koji drugi TV slične vrijednosti, a ima ih mnogo i to boljih. Koliko će onda cijeniti novu seriju U8G?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!