LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Recenzija: Panasonic Smart Viera TX-L39E6E (E6 serija) 2D LCD Smart TV

Tvorničke postavke i kalibracija

av-foundy-hdtv

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 5 for Business softvera, X-Rite SpectraCal C6 Special Edition kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (dvije ili 10 točaka) da, primarnim

Panasonicov E6 LCD nudi slijedeće predloške za sliku:

 • Dynamic
 • Standard
 • Cinema
 • True Cinema i
 • Custom

Iste nomenklature kao i prošle godine, E6 model može pružiti vrlo preciznu, no i vrlo umjetno pojačanu i nepreciznu sliku, ovisno o odabranom predlošku. Iznenađujuće jest bilo otkriće kako uz Dynamic i Standard, Custom predložak također tvornički nudi vrlo loše balansiranu sliku, radi čega nas je izuzetno razveselila činjenica kako True Cinema predložak, tvornički najpreciznije podešen, nudi cijelu paletu alata za precizno podešavanje slike. Naime, uz standardno podešavanje intenziteta pozadinskog osvjetljenja, kontrasta i svjetline, korisnik može podešavati RGB balans i gamma karakteristiku u 10 točaka, a tu je i opcija pozicioniranja primarnih boja na temelju Hue, Saturation i Value parametara. Sve u svemu vrlo bogata paleta opcija za osnovni Smart TV model.

panasonic-e6-true-cinema
Tvorničke karakteristike True Cinema predloška možemo ukratko opisati kao jako, jako dobre.

Kroz proces kalibracije smo nastojali zadržati izvrstan kontrast, preciznije podesiti gamma karakteristiku, greške u RGB balansu dodatno smanjiti, te ispraviti nedovoljno zasićenu crvenu boju. Sve osim potonjeg nam je pošlo za rukom, no nažalost čak i uz povećanje zasićenja crvene boje nismo uspjeli dobiti crvenu boju u skladu sa standardnom, već je ona ostala blago veće svjetline nego što bi trebala biti.

panasonic-e6-true-cinema-calibrated
True Cinema nakon kalibracije

U cjelini, E6 je odlično tvornički podešen televizor koji se nakon kalibracije doista može učiniti pravim zadovoljstvom za gledanje.

Više detalja se nalazi u tablici niže.

Napomena: ANSI mjerenje označava vrijednost crne boje kada je 50% ekrana potpuno crne, a 50% maksimalno bijele boje i pokazuje performanse koje korisnik može očekivati kod većine video materijala.

Mjerni izvještaj
Tvornički True Cinema
Nakon kalibracije (True Cinema)
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.013 (0.046 ANSI) 0.013
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
198.64 (194.47 ANSI) 193.60
Izmjereni kontrast (On/Off)
15280:1 (4227:1) 14892:1 (oko 4000:1 ANSI)
Vrijednost gamme (cilj: 2.2, ITU-R standard 2.4)
2.02 2.20

Pregled testova

processor-tv-test-pq-qualit

U tablici dolje navedeni su svi provedeni testovi:

Značajke panela
Mrtvi/zaglavljeni pikseli jedan crveni u sredini zaslona
Uniformnost prikaza odlična
Dirty Screen Effect blago prisutan
Refleksije dobro kontrolirane
Kut gledanja loš – pri kutu većem od cca. 30 stupnjeva kontrast slike pada i boje se mijenjaju
Performanse
Puni raspon RGB-a (Blacker than black i Whiter than white testovi) da
Skaliranje slike odlično za SD i 720i/p HD
Video mode deinterlacing (1080i) odličan, nazubljenost kod linija +/- 10 stupnjeva u odnosu na horizontalu i gotovo neprimjetno u odnosu na vertikalu
Film mode deinterlacing HD (2:2 i 2:3 1080i kadence) prolazi 2:3
Film mode deinterlacing SD (Telecine A i Telecine B kadence) prolazi uz aktivan Film Cadence Mode, kod Telecine B primjetna nazubljenost i horizontalne linije
Ostale kadence (2:3:3:2, 3:2:3:2:2, 5:5, 6:4 i 8:7) ne prolazi
Pokretna rezolucija (max. 1080) oko 300 linija, tragovi objekata u pokretu prisutni, što je tamnija slika to je intenzitet jači
Otklanjanje nazubljenosti na dijagonalnim linijama (SD) učinkovito
Flag test (SD) odličan
Color Upsampling
prolazi bez zamućenja i isijecanja pojedinih boja
Overlay on film (titlovi različite kadence) bez problema
Belle Nuit testni uzorak (SD – SCART povezivanje) stabilan
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) učinkovito otklanja šum i slabo mosquito efekt
Banding (posterizacija)
jedva primjetna kod SD i HD sadržaja
SD/HD – 24 Hz glatka reprodukcija
PC povezivanje i gaming
PC predložak i ulaz Da, ponuđen Game predložak
1:1 mapiranje piksela Da, moguće uz uključen 1080p Pixel Direct prikaz
Kašnjenje slike na ekranu (input lag) varijabilno, od 20 do 40 ms
Potrošnja električne energije (mjerenje na ANSI uzorku – 50% crne i 50% bijele boje na ekranu)
Standard
31 W
Cinema
20 W
True Cinema
195 W
Standby < 1 W
Ostalo
Razina buke/zujanje potpuno bešuman tijekom rada
Blokiranje/problemi u radu rušenje internet pretraživača, ostatak vremena bez problema

Multimedijalna podrška

panasonic-e6-subtitles

Format/i Rezultat
Video
DivX/Xvid, DivX HD – SD i HD materijali s podnaslovima da
Matroska (MKV) – različitih rezolucija (SD, 720 i 1080p) s podnaslovima da (do 50 Mbit/s)
Matroska (MKV) SBS – Side by Side – uzorak
da
M2TS i M2T – demo materijali i video snimci HD digitalnom kamerom da
MOV (snimke kamerama i fotoaparatima) ne
WMV (Windows Media Video) da
Ogg Theora (SD i HD) ne
Audio
MP3 – fiksni bitrate 160 kbps, varijabilni s prosjekom 188 kbps i jedan od 320 kbps da
OGG, APE, FLAC – nekoliko datoteka samo FLAC
WAVE, stereo i višekanalni da
DTS (lossy)
da
DD 5.1 AC-3 (lossy) da
DTS HD i Dolby TrueHD ne
Slike
Slikovni formati razne rezolucije JPEG
ISO “slike” CD/DVD ili BD diskova
ISO ne
Podatkovni sustavi
FAT da
exFAT da
NTFS da

Panasonicov ugrađeni multimedijalni reproduktor se nije mnogo promijenio u odnosu na prošlu godinu, tako da smo zatekli jednostavno i brzo sučelje s potpuno jednakom podrškom za multimediju. Među isprobanim formatima sve testne MKV datoteke su pravilno reproducirane, a kod DivX-a samo jedna datoteka je odbila reprodukciju. MOV datoteke nismo mogli pokrenuti, odnosno sučelje ih uopće nije prikazivalo na listi. Samo sučelje ne nudi mogućnost prikazivanja originalne strukture direktorija, kao što je to slučaj u Windowsima, već se direktoriji prikazuju po vlastitom rasporedu koji nismo uspjeli razumjeti.

Titlovi su podržani, no kao i prošle godine problem leži u njihovoj veličini i izostanku bilo kakvih obruba zbog čega mogu biti slabo čitljivi na bijeloj i općenito svijetlim pozadinama.

Od audio datoteka podržan je MP3 i FLAC, no potonji bez naprednijih opcija baš kao i prošle godine. Primjerice, nije moguće birati pjesmu unutar jedne FLAC datoteke koja unutar sebe posjeduje oznake pojedinih pjesama, kao što je to slučaj kod linijskih media centara.

Preko HDMI-ja ili digitalnog optičkog sučelja moguće je poslati DTS i Dolby Digital u 5.1 formatu na vanjsko pojačalo, kao i višekanalni WAVE.

paragraph-separator-divider

© HD Televizija 2013. Sva prava pridržana.

 

Adsense
Prethodna stranica 1 2

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

72 komentara

 1. Poštovani, da li znate koji paneli se ugrađuju u 42″ verziju ovog TVa (TX-L42E6)? Da li review vrijedi i za 42″ verziju?

  1. Prema dostupnim informacijama cijela E6 i EM6 serija imaju S-MVA
   CMInnolux panel, dakle uzak kut gledanja, no veliki kontrast. To potvrđuje i recenzija 42″ modela na HDTVtestu gdje su također naveli 30 stupnjeva vidljivi kut sa stabilnim bojama i kontrastom.

 2. U 42″ verziju se ugradjuje 99% LG panel tako d aova recenzija po mom misljenju nebi odgovarala tom modelu, a najvise sto se tice kontrasta koji je sigurno dosta losiji, i vidljivog ugla koji je dosta bolji nego na manjem modelu.

   1. Slažem se Retro, nakon ponovne procjene performansi iz različitih kuteva zaključili smo kako je to značajniji nedostatak radi kojeg inače odlična slika gubi na cjelokupnom dojmu, te zato TV prije zaslužuje srebrnu klasu.

 3. ako sam dobro razumio, za razliku od prethodne mu E5E serije LED TV, ovo nije model sa IPS panelom? kolika je razlika u kvalitetu prikaza slike izmedju ove dvije serije. hvala.

  1. Tako je, ovo nije IPS panel što se odmah vidi po velikom kontrastu slike, no nažalost vrlo uskom kutu stabilne slike što se dinamike i raspona boja tiče. Sukladno tome je TV ipak bliže Silver Class nagradi, a oni koji ga planiraju gledati direktno ispred sebe ili iz vrlo malog kuta mogu ga smatrati modelom zlatne klase.

   1. Meni je Darko na moje oko , a i prisutnih, puno bolji kontrast, pa i crna, bio na taj ET5, a bile su jedna pored druge. Ovaj E6 još jednom ponavljam ima katastrofalni kut gledanja. Može te li gdje provjeriti koji modeli će da imaju IPS, ali od Panasonica, ne LG-a ?

 4. Molio bih misljenje.
  Koliko je ustvari los kut gledanja glede cjelokupne kvalitete slike na ovom konkretnom modelu? planiram kupovinu istog u narednih nekoliko dana pa se zanimam da li je zaista toliki pad kvalitete u odnosu na konkurentne modele da bih trebao zaobici kupovinu ovog modela?
  inace, sve ostale osobine mi idu na ruku, od prostorije gdje bi tv bio smjesten do mojih specificnih potreba. napominjem da nisam u prilici licno pogledati kvalitetu slike glede nacina na koji ga planiram kuiti te se u potpunosti oslanjam na ovu recenziju.
  molim misljenje cim prije. hvala vam puno.

 5. Ja sam isto gledao usporedbu u jednom centru 42E6 i 42DT5. Mislim da Adi ne drži vodu da su svi 42 IPS, jer je ovaj 42E6 tako loš i pod manjim kutem, da je negledljiv. Najlošiji kut ima ovaj tv od svih marki što sam gledao u tome centru, a imaju skoro sve marke tv-a.

  1. Čak i E5, a neznam koji ima panel, jer je lošiiji od DT5, ima kudi kamo bolji i vidljiviji kut od 42E6. Ili je za naše tržište opet nešto podvaljeno.

 6. Pozdrav! Dvoumim se izmedu ovog modela i Samsunga 40ES6100.
  Da li bi mogli navesti neke prednosti i mane jednog i drugog
  i koja je bolja kupnja po vasem misljenju?
  Hvala !!!

 7. Hvala na ovakvoj super stranici.Ja pripadam onima koji neznaju puno o tehnologiji samo znam ono što mi treba.Već smo skoro i kupili ovaj TV ali sad ću se premisliti.Odlična video prezentacija!

 8. Poštovani,

  Molio bih vas informaciju kakv je panel ovoga pansonica naspram LG 39LN575S ?
  nemogu pronaći nigdje informacije o proizvođaču tog lg panela.

  Općenito, koji bi model i proizvođača preporučili u klasi 39″ tv s obzirom da mi 40″ model ne stane u ograničeni prostor.

  Hvala

 9. Ivane,ukoliko se radi o istom televizoru,pod uvjetom da nema drugi panel,iako znamo da to ne radi Panasonic i da bi naši recezenti to vrlo brzo i učinkovito raskrinkali sa zadovoljstvom,te u službi što kvalitetnije i apsulutno istinite recenzije.
  Odgovor je definitivno isto, u tehničkom smislu se ne može ništa promijeniti jer to su jednostavno karakteristike koji dotični panel ima i one su i u ovom slučaju konstanta!
  Obzirom da ti niko nije odgovorio na tvoje “ljubazno”pitanje!
  LP
  Inače šteta za ovaj vrlo dobar i napredan tv,pogotovo u smislu vrijednosti,ali samo ako izuzmemo kut gledanja,tj.”kut ne gledanja”koji je definitivno deal breaker i da ga doista ne bih kupio sa unaprijed i mišlju i obvezom da moram upozoravat gledatelje i nagurane ih posebno i namijestit i razmijestit kao sardine da se ne bi koji odmetnuo i otišao više od 30 stupnjeva.
  S druge strane 50-ica je svakako bolji izbor od manje dijagonale,a pogotovo u ovom slučaju,obzirom da veća dijagonala pokriva više prostora,odnosno manja je šansa a i potreba da će gledatelj “krivo sijesti”pred 50-icu jer sama veličina panela prešutno sugerira korisnicima da sjednu da se tako izrazim “poravnatiji” sa televizorom,a manja je i potreba za većim kutevima kod gledanja,pogotovo ako se sijedi bliže,ali opet vrijedi isto kao i za manju,a to je tih famoznih 30 stupnjeva gdje slika postaje gotovo negledljiva,uz maximalno pogoršanje apsolutno svih parametara koje utiječu na kvalitete slike što je stvarno brutalan propust Panasonica što su odabrali vijerojatno kao kompromis taj panel sa inače visokim kontrastom u odnosu na jedan ips panel.Sada da li je taj kompromis doista kompromis ili katastrofalna greška koju Panasonic više ponoviti neće,ovisit će o prodajnim rezultatima dotičnog modela.
  Možda će marketing reći i da se radi o svojevrsnom pokusu da vide jel unatoč svemu tome,nazivimo ih kompromisima mogu ostvariti dobre prodajne rezultate.
  Volio bih vidjeti tv sa super amoled displeyom,naravno sa thx i isfcc certifikatima.Živo me zanima kako bi takva slika izgledala na jednoj 55-ici ili 65-ici,obzirom da na s4-orci od 5 inča izgleda neobično dobro.

 10. Bilo bi korektno da makar u srednjoj višoj klasi a pogotovo u high end ili flag shipu sastave pristojan daljinski od neke legure aluminija uz uvijet da ima pozadinsko osvijetljenje.Ja ga kod svoje gt,a sada vt serije ni ne koristim upravo iz tog razloga,mislim na ovaj drugi jer je u mraku neupotrebljiv,dok se čovjek ne navikne na svaku tipku napamet,pa tako koristim kao vijerojatno i velika većina drugih korisnika smartphone.

 11. bok. zanima me zna li itko jel moguće spojiti wireless tipkovnicu (s touchpadom) na ovaj model? i ako je moguće koji model tipkovinica?
  hvala na odgovoru!

  1. Bok,

   Ja redovno povezujem Logitech K400 na taj model i sve radi za pet :). Malo zbog metalnog kućišta televizora je domet manji, no to je jedina zamjerka (koja se može lako riješiti s USB produžnim kabelom).

   1. hvala!
    baš sam i mislio na taj model jer čitam da ga dosta ljudi koristi, ali svugdje komentari o kompatibilnosti sa LG, Samsung… a za Panasonic ništa, tako da hvala za potvrdu!

 12. Na TV-u ce se 80% gledat kablovska televizija, tako da sam malo i cjenovno gledao koji da uzmem

  PANASONIC LED Smart TV TX-L39E6E .. manje-vise to je to sto sam ja trazio i mislio sam uzet taj model, sad me zanima kako nema recenzije o samsungovom modelu, da li se isplati dati 100 eura vise da kupim ovaj model SAMSUNG LED Smart TV 39F5500 ?

  Malo vise detalja o tom modelu, za i protiv koji da uzmem tj. da li mi je potrebno davat 100 eura vise za samsung ?

 13. Srdacan pozdrav Svima !
  Posto sam skoro postao vlasnik doticnog televizora, molio bih Darco ili nekog od vlasnika istog za savet oko podesavana slike. Trenutno je samo u True Cinema modu sa iskljucenim 16:9 Overscan. Hvala unapred svima na odgovoru.

 14. molim za pomoć
  da li neko zna kako se instalira HTML5 ili neki drugi pregledač na smart viera TX-L32BL6E
  htjeo bih gledati filmove a ne mogu jer mi stalno to traži

  unapred zahvalan

  lp

 15. Ja koji god Panasonic da sam video a da nije plazma,to je katastrofa.Boje veštačke,lice ljudi ko od plastike.

 16. ako mi mozete pomoci, zanima me kako u postavkama skenirar za digitalne kanala tj hd, samo ima postavka za tuning analognih kanala
  sorry na laickom pitanju al sam nov sa tvom

 17. Molio bih vas da mi pomognete kako da pronađem gdje se nalazi unutar izbornika HMDI 1, HDMI 2, da ukucam unutra da mogu koristiti playstation na televizoru Panosonic TX-L39EN63
  Hvala!

 18. Vjerovatno na vrhu daljinskog gdje piše INPUT,a ispod TV i AV.TV je antenski signal ,a AV svi ulazi(SCART,Chinc,HDMI).Kako više puta pritiščeš taj AV tako se prebacuješ između izvora.Na TV-u ti mora pisati ime izvora.Ovo je napamet.Nemam taj tv,ali je kod svih slično.

  1. Kad pritisnemam AV pojavi mi se ovako:
   Odabir ulaza
   TV

   I to je sve a mogu jedino onda pritisnut OK i nista vise mi se ne pojavi..

   1. gle, to bi moralo raditi tako, stisnes AV i onda gore-dolje na ulaz koji zelis pa OK.
    Daj provjeri da ti nisu ulazi “iskljuceni” (u nedostatku boljeg izraza”. Znaci, settings-setup-display settings-input lables. I tu ti moraju biti aktivirani zeljeni ulazi inace ih ne vidis kad pritisnes AV.

 19. Pozdrav
  Već duže vrijeme pokušavam riješiti problem kašnjenja zvuka prilikom reprodukcije filma iz USB sticka. A i problem su titlovi prilikom prenosa signala WI-FI – jem iz kompjutera.
  ZVUK (direktno iz USB-a), kasni i do 4 sekunde. U startu filma je OK, no kako film odmiće kašnjenje je sve veće.
  TITLOVI prilikom slanja signala WI-FI jem od kompjutera, ne funkcioniraju uopće ili ih ja neznam postaviti. Imaju isto ime kao i film, vide se na kompjuteru ali na TV-u ne. U ćemu griješim?

  1. Da bi ti titlovi preko mreze bili vidljivi moraju bitu ugradjeni u sam film, to ti je najlakse izvesti programom mkvmerge, uvuces film, prevod, eksportujes za par minuta, i sigurno radi nema puno komplikacija.
   To sto ti s ausb-a zvuk kasni nebi smjelo, koji je tv u pitanju, i jesi li probao vise stikova cisto da eliminises neki problem sa njim.

 20. Da i meni se je pojavila aplikacija za ažuriranje na Nougat:)Maloprije sam vidio.Model 807C.Da bili su oni rekli da će se oko početka proljeća pojaviti.

 21. Na službenoj stranici od Sonya nisu još ništa objavili zadnja verzija je od Marshmallowa v3.925 interesantno:)

 22. Dali je već netko možda na Nougat verziji i kako je zadovoljan u odnosu na Marshmallow?Dali i dalje postoje problemi sa indeksiranjem hard diskova u bilo kojem medijskom playeru?Ako postoji i ima neka javi dojmove svakako:)

  1. jbg, MM sam popusio…… ovo neke testira netko drugi. Navodno je passtrough sad skroz banana za bilo kaj osim default playera. I netflix moze dati 5.1. Ostalo nista.

   1. Kinggo daj mi molim te reci kakva je sad trenutno situacija kod tebe sa indeksiranjem hard diskova,bio si rekao da je bilo jako iritantno iz početka,pa daje bilo ti nestalo samo od sebe mislim na taj problem,kako je sada dali je dobro ili opet zeza?

    1. pa ne znam, mislim, nije to nikad bilo problematicno. Jaedino je trajalo jer ja imam po 2 ili vise TB sa gro stvari gore. No jednim kad bi to odradio onda je bilo OK. Barem tak dugo dok se Video aplikacija nije zblesirala ili nisam ocistio cache.
     No ja koristim KODI tak da nema tih problema tamo jer kodi ima pravu bazu podataka.
     Problem Videa je to kaj ne pokazuje tzv. tree view nego ti izbaci svu multimediju na onaj pocetni ekran. Je da sezone serija zadrzi u posebnom folderu ali to je svejedno totalni nered kad imas 2000+ fajlova na disku. Jedni kaj pomaze je imati odvojeno ono kaj si pogledao i u tom folderu .nomedia tak da to onda ignorira. I onda je indeksiranje brze i nije toliki nered jer imas samo stvari koje nisi gledao a do pogledanog uvijek lako dodjes preko nekog file managera.

 23. eh….. ako i dalje zelite instalirati stvari kojih nema na google play onda nemojte napraviti upgrade jer nema vise sideloadinga na nougatu.

 24. Kinggo,dali se sjećaš na Sony smart tv-ima mislim na SEN platformu u njihovim medijskim playerima dali su se dali povećavati titlovi za filmove?I dali su podjednake veličine kao na našim android tv-ima?:)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!