OLEDRecenzijeTelevizori i monitori

LG OLED55B7V & Philips 55POS9002 UHD OLED TV-i – sažetak usporednog testa

lg-55b7-philips-55pos9002

Ovo je sažetak usporednog testa između LG OLED55B7V i Philips 55POS9002 Ultra HD OLED televizora, a koji u cjelosti možete pronaći na ovom linku na engleskom jeziku. S televizorima smo se u kućnom ambijentu družili više od mjesec dana, kalibrirali ih za različite tipove sadržaja (SDR, HDR-10, Dolby Vision, igre itd.), analizirali kvalitetu obrade signala, mogućnosti Smart TV platforme itd., a sve s ciljem da saznamo koji je od ova dva – cjenovno vrlo atraktivna modela – bolji izbor. U nastavku ćemo ukratko sumirati rezultate testiranja i naše dojmove.

[review]

Specifikacije

Proizvođač LG Philips
Model OLED55B7V-Z 55POS9002
Tip zaslona 10-bit WRGB OLED 10-bit WRGB OLED
Geometrija zaslona ravni zaslon ravni zaslon
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm (također dostupan i u 65″/165 cm) 55 inča / 140 cm
Energetska klasa A (112 W, 155 kWh/godišnje)  A (75 W, 104 kWh/godišnje)
3D / HDR
ne / da (HDR-10/Dolby Vision/HLG/Technicolor HDR) ne / da (HDR-10/HLG)
Osvježavanje zaslona maks. 120 Hz maks. 120 Hz
Black frame insertion (BFI) ne ne
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od četiri podpiksela) Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od četiri podpiksela)
HDMI priključci 4 (HDMI 2.0b + HDCP 2.2) 4 (2x HDMI 2.0b + HDCP 2.2)
Toslink (digitalni optički audio izlaz) da da
USB sučelje da (ukupno 3 priključka, 1x USB 3.0) da (ukupno 2 priključka, 1x USB 3.0)
Ethernet da da
Wi-Fi / Bluetooth da/ da da / da
PCMCIA/Common Interface slot da da
Utor za memorijske kartice ne ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) da da
Digitalni prijamnici DVB-T2/C/S2 DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da da/da
Operativni sustav webOS 3.5 Android M (6.0)
Procesor Quad-core Quad-core
VESA prihvat za montažu na zid da, 200 x 300 mm da, 400 x 400 mm
Zemlja podrijetla Poljska Poljska
Maloprodajna cijena: Od 13.765,00 kn (aktualne cijene provjerite na nabava.net)

Cijene u Njemačkoj: Amazon.de

Cijene u Velikoj Britaniji: Amazon.co.uk

Od 14.249,00 kn (aktualne cijene provjerite na  nabava.net)

Cijene u Njemačkoj: Amazon.de

LG 2017 TV lineup >>

Detaljne specifikacije

Raspakiravanje i instalacija

LG OLED55B7 Philips 55POS9002

Pregled pobjednika u kategorijama

Kategorija Pobjednik
Dizajn i kvaliteta izrade izjednačeno
Daljinski upravljač LG OLED55B7
Sučelje i Smart TV LG OLED55B7
Ugrađeni multimedijalni reproduktor LG OLED55B7
Kvaliteta slike LG OLED55B7
Kvaliteta zvuka izjednačeno
Gaming i PC povezivanje LG OLED55B7

Tablica iznad jasno pokazuje kako je LG OLED55B7 pobjednik ovog usporednog testa. S obzirom na cijenu i mogućnosti, kao i konkurentne modele u istoj pa čak i višoj cjenovnoj klasi, LG OLED55B7 se pokazao kao izvrstan TV koji osvaja Editor’s Choice i Best Buy nagrade:

S obzirom da su svi LG 2017 OLED TV-i bazirani na istom OLED panelu, procesoru slike i webOS 3.5 Smart TV platformi, te da se razlika prvenstveno nalazi u integraciji soundbara i “wallpaper” formatu u slučaju W7 modela, potpuno iste performanse nudi i C7 model, dok E7, G7 i W7 nude nešto bolji zvuk zbog integriranog soundbara.

S druge strane, Philipsov 55POS9002 je također pokazao izvrstan rezultat i iako se to ne vidi iz tablice, gotovo rame uz rame hoda s B7 modelom u brojnim segmentima, uz poneku jedinstvenu mogućnost poput Ambilighta i QWERTY tipkovnice na daljinskom upravljaču. S obzirom na cijenu, kao i zbog odličnih performansi, 55POS9002 UHD OLED TV također osvaja Best buy nagradu:

philips-55pos9002-award

Vjerujemo da će mnogi kupci imati “slatke brige” ako im je budžet oko 15 tisuća kuna za kupovinu novog televizora. Između B7 i C7 OLED TV-a, s obzirom da im cijena ista, odlučit će parametar na koji se inače ne bi trebalo oslanjati pri izboru televizora – dizajn postolja. U slučaju Philipsa dobivate trostrani Ambilight koji odlično izgleda u kombinaciji s idealnom crnoj bojom i čistim bojama OLED panela. Dodatno, Ambilight je moguće “proširiti” Philips Hue žaruljama, moguće je sinkronizirati efekte s glazbom, podesiti statičnu boju itd.

Oba televizora su kvalitetno izrađena, atraktivno dizajnirana i što će mnogima biti drago – krasi ih isti WRGB OLED ravni zaslon. Vrlo tanak okvir oko zaslona, zaobljen na rubovima u skladu je s navodima koje oba proizvođača ističu na ambalaži – Philips svoj opisuje kao “Razor slim”, a LG “Blade slim”. Očekivano, jednom kad se zaslon upali otkriva se tanki crni obrub gdje nisu aktivni pikseli, no i tako okvir ne prelazi jedan centimetar ukupne širine.

Oba televizora možete montirati na zid putem standardnih VESA nosača. U tom slučaju ćete kod LG-ja dobiti samo zaslon na zidu bez ikakvih oznaka – čak je i sam logotip proizvođača ove godine prebačen na postolje kako bi zaslon izgledao poput okvira za sliku. Ako se u isto želite uvjeriti pokrenite “OLED gallery” predinstaliranu aplikaciju. S druge strane, Philips je ostavio svoj logotip s pozadinskim osvjetljenjem na malenoj konzoli što također ne ometa previše – uvijek možete smanjiti intenzitet ili potpun ugasiti osvjetljenje.

lg-oled55b7-philips-55pos9002

Među priključcima pronaći ćete sve one aktualne, od HDMI-ja i USB-a, pa do Etherneta, digitalnog optičkog audio izlaza i 3.5 milimetarskog izlaza za slučalice. Premda nam se više sviđa Philipsov raspored, LG nudi jedan USB priključak više, kao i sva četiri HDMI priključka s podrškom za UHD HDR (samo dva priključka kod Philipsa imaju tu mogućnost).

lg-55b7-philips-55pos9002-connectors

Daljinski upravljači su višenamjenski kod oba modela. Nakon mjesec dana korištenja, kao i na temelju višegodišnjeg iskustva s tim tipom upravljanja, LG-jev Magic remote se pokazao kao mnogo praktičniji, brži i ugodniji za korištenje.

lg-55b7-philips-55pos9002-remotes

Praktičnost daljinskog upravljača, kao i mogućnosti webOS-a 3.5 kod LG-ja, odnosno Androida 6.0 kod Philipsa možete vidjeti u novoj seriji video priloga koje objavljujemo na TV Calibration With Darko YouTube kanalu:

Ukratko, webOS 3.5 se pokazao kao mnogo intuitivniji, fleksibilniji i stabilniji operativni sustav – definitivno kandidat za najbolji ove godine.

Kvaliteta slike na oba televizora je izvrsna, a dobar dio te izvrsnosti leži u WRGB OLED tehnologiji na kojoj je baziran panel. Naravno, prvenstveno ovdje mislimo na prikaz najmanje HD Ready (720p) signala, a idealno Ultra HD rezolucije s HDR-om i širokim rasponom boja. Prema našim mjerenjima, oba panela postižu otprilike istu vršnu svjetlinu u HDR-u, a ono što dodatno veseli je činjenica kako su oba televizora izvrsno podešena već tvornički u Cinema/Expert predlošcima, tako da kalibracija nije prijeko potrebna da biste mogli, bez brige o vjernosti reprodukcije, uživati u sadržajima.

Kao i svi OLED televizori koji su se pojavili na tržištu, tako i ova dva modela krasi 120 Hz panel vrlo dobre pokretne rezolucije (650 od 1080 linija). Što to znači? To znači da zamućenja dok gledate program neće biti takva da ometaju, da iza objekata nisu dugi tragovi (kao kod LCD TV-a s VA panelima kakve dominantno koristi primjerice Samsung), odnosno da zamućenja neće biti dodatno pojačana (od toga pate sve tehnologije, a naročito LCD). Jasno, i dalje ima prostora za poboljšanje, no bez umetanja crnih okvira koji neminovno ruše svjetlinu slike za sada nema izgleda da rezultat bude još bolji.

Problem sa zatamnjenjem slike, a koji kod OLED tehnologije nastaje kako raste količina bijele boje na ekranu zbog reguliranja potrošnje električne energije, po prvi put je riješen na LG 2017 OLED TV-ima. Ako OLED Light kontrolu smanjite na cca. 30 ili manju vrijednost (od maksimalnih 100), vršna svjetlina se neće mijenjati bez obzira prikazivao jedan ili svih 8.294.400 piksela bijelu boju. Philipsov model, kao i ranije testirani Panasonicov TX-65EZ1000E OLED TV nema tu mogućnost, odnosno svjetlina varira ovisno o sadržaju neovisno tome kako su parametri slike podešeni.

Dodatne detalje o kvaliteti slike možete doznati ovdje >>

Na oba televizora se moguće sasvim ugodno igrati uz dobar odziv u specijalnom “Game” režimu rada. 1080p60 SDR mjerenje kašnjenja putem Leo Bodnarovog Lag Testera je pokazalo bolji rezultat kod B7 televizora (21.3 ms) naspram 38.9 ms kod Philipsa. U praksi se to nije moglo uočiti u igrama koje smo probali, no zahtjevniji igrači kod kojih svaka milisekunda može biti odlučujuća bolje da se drže LG-jevih modela. Oba televizora se mogu povezati na PC, no potrebno ih je adekvatno podesiti kako bi se mogla prikazati puna 4:4:4 rezolucija boja.

paragraph-separator-divider

Alternative

U segmentu 55″ televizora za cijenu od oko 15 tisuća kuna, LG OLED55B7, OLED55C7 i Philips 55POS9002 su bez premca najbolji izbor. Među alternativama naveli bismo:

  1. LG OLED55C6V – prošlogodišnji UHD OLED TV koji uz sličnu listu mogućnosti kao i ovogodišnji nudi dvije dodatne – zakrivljeni ekran i – ono bitnije – podršku za polarizacijski 3D. Ako vam je 3D interesantan kao format i želite ga iskusiti na najbolji način s obzirom na dijagonalu u kućnom ambijentu, C6 je odlična alternativa. Ugrabite ga dok ih još ima na stanju.
  2. LCD TV 65-inčne dijagonale – postoji više alternativa do 15 000 kuna ako vas nesavršenosti LCD tehnologije ne smetaju (poput nižeg kontrasta, ograničenog kuta gledanja i HDR efekata manje preciznosti) i želite veliki ekran. Ovdje bismo naveli Sony KD-65XD9305, Samsung UE65KS8002  (ili zakrivljeni KS7502 ili ravni KS7002) kao opcije uz koje ćete dobiti sliku veće svjetline (važno za jako osvijetljene ambijente) i bolju opciju ako televizor planirate često koristiti u službi PC monitora. HDR efekti po pitanju svjetline mogu biti impresivniji, no kad se uzme u obzir bitno slabija preciznost istih zbog LED pozadinskog osvjetljenja, ovu prednost uzmite s rezervom.

paragraph-separator-divider

[review]

Maloprodajne cijene:

LG OLED55B7V Philips 55POS9002
Od 13.765,00 kn (aktualne cijene provjerite na nabava.net)

Cijene u Njemačkoj: Amazon.de

Cijene u Velikoj Britaniji: Amazon.co.uk

Od 14.249,00 kn (aktualne cijene provjerite na  nabava.net)

Cijene u Njemačkoj: Amazon.de

Jamstvo: 5 godina (uz 2 godine LG TV KASKO jamstva, vrijedi do 31.12.2017.) Jamstvo: 5 godina (na sve Ambilight televizore, vrijedi do 31.01.2018.)
Televizor na test ustupio:

LG Hrvatska

Televizor na test ustupio:

Philips Hrvatska

Sponzori:

HDMI kabele osigurao Supra Cables.

OPPO UBD-205 Ultra HD Blu-ray player osigurao Sigma Audio Koncept.

Samsung UBD-K8500 Ultra HD Blu-ray player osigurao Samsung Croatia.

Ultra HD Blu-ray filmove (Fantastic Beasts and Where to Find Them and Kong: Skull Island) osigurao Menart.

Ultra HD HDR-10 test patterns osigurao R.Masciola.

© HD Televizija 2017. All rights reserved.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

89 komentara

      1. Znaci radio ti je 4k hdr sa hard diska preko opo playera, to me zanima kupio bih njega umjeto lg i media player, moze tv vrtiti 4k hdr odlicno, ali sam zakinut za zvuk, a kupio avr 4300 i 9 klipsch zvucnika, neide obicni ac3, sramota hahahaha
        Ako moze oppo da vrti to sa usb-a, da ga narucim
        ako si siguran da je vrtio bevezano za sam blu ray 4k medij to mi odgovara
        Hvala, za info

      2. Stigao UDP 970, malo probao radi fenomenalno, nista od onih problema sto narod ima po netu, neki se zale na jaku buku prilikom citanja diska, ovaj se necuje mada se znadesiti d adisk nije centriran pa se cuje u svakom, slika je fenomenalna sa blu-ray diska i usb-a, nazalost nema nijedan uhd blu ray disk kada u ovoj vukojebini nista nema kupiti, moram naci nekoga da mi barem jedan dobaci iz zagreba (radi prevoda, ono po amazonu nema prevod nista) pa da pravo testiram, doduse renoviram stan pa nemogu d ase puno zezam inace ce mi se majstori useliti kako su poceli :)

  1. Kupio sam 55B7 pre 20-tak dana i naprosto sam odusevljen kvalitetom slike. Uopste mi nije jasno da pored Oled TV neko razmislja o kupovini Led tv u tom cenovnom rangu. Uopste nisu za poredjenje i zbog toga mi je jako drago da je ucesce Samsunga u prodaji tv-a ove klase drasticno palo pa nek i dalje lazu narod sa QLED-om. Niko ne moze da me ubedi da ovakav naziv nisu izabrali da bi kupce asociorao na OLED i da misle da je ovo OLED. Samo bih imao pitanje za nekog ko se bolje razume. Pljer ugradjen u tv ne moze da emituje snimak u kome je TrueHD zvuk. Uradio sam i update firmvera na verziju 04.70.06. Ako u fajlu postoji i neki drugi zvucni zapis on pusti njega. Da li neko ima informaciju da li postoji sansa da se ovo resi?

    1. Ne. Ni jedan TV ne moze nista sa lossless formatima (eventualno ona LG tapeta, Wnesto…) osim kaj mogu procitati lossy core tak da van dobijes DTS ili AC3. Jednostavno ne postoji hardver unutra koji ti moze te formate proslijediti dalje jer optika ne moze igurati toliko informacija van a ARC nije nis drugo nego optika, odnosno ima iste mogucnosti i karakteristike samo kaj ide preko bakra.

  2. Nakon update novog firmware 04.70 za C7, u postavkama nacina slike pojavio se , Technicolor Strucno. Sto je to, jer mi je slican Kino modu.

    1. Nemam postavke za taj model, no generalno biste se trebali držati Cinema i Expert predložaka uz podešenje OLED Light vrijednosti kako vam najbolje odgovara.

      1. To je moj prvi oled tv.mogu ga usporedit samo s lcd lg-om koje sam do sad imao
        Razlika u bojama je ogromna,konacno je crna crna
        Ja sam slozio postavke kalibracije kakve su na 55eg910,i sve je odlicno
        Nisam isao na 4k oled zbog trenutno jos uvijek premalog sadrzaja.

  3. Super televizori, pohvala na detaljnoj i stručnoj recenziji. Od ova dva kupio bi si LG, no samo kada sam ja kupovao ove godine LG je koštao oko 15-16k, a budžet mi je bio od 7-10k tako da sam kupio Samsung KS7000. Sve u svemu sam zadovoljan, usprkos manama i nedostatcima slike, no sada bi da kupujem dodao bi ti par tisuća za LG no što je tu je Samsung će poslužiti svrsi.

    No sada sam u novoj dilemi kupio bi roditeljima TV, oni imaju prastari Philips CRT 27″.
    Sada razmišljam ono minimum 55″ možda i 65″, a budžet mi je ono od 6 do 10k, pošto oni nisu zahtjevni ono gledali bi naše TV programe i sport, ajde stari bi možda i YouTube i na net, sada ne znam koji bi bio najbolji izbor za Lcd za njih kada se uzme sve u obzir Sony, LG, Philips ili TLC?

  4. @Marko
    Pošto, če se gledat i sport, bi ti ja svakako preporučio taj model Philipsa ili Sonya.
    Philips 55PUS7502
    Sony KD-55XE8577

    A što se tiče veličine 65″ taj model Philipsa.
    Philips 65PUS6412

    1. Njihovim recenzijama nevjerujem sekunde, nisam jednom procitao hrpu gluposti nebitno dali je tv, player, ili receiver, ali bas gluposti.

      1. Adi, ako si pročitao, ovaj test je bio subjektivna usporedba i ocjena članova avforuma. Doživljaj slike je subjektivna psihofiziološka kategorija, i daje drugačije rezultate od mjerenja,, jer instrumenti nisu ljudsko oko, tako da nam se često dogodi razlika subjektivnog dojma, od kontrasta, boja, oštrine, itd… Netko će za neoštru mutnu sliku reći da mu je savršena zbog boja i kontrasta, a ja takvu ne mogu ni gledati jer mi je oštrina bitnija od boja i kontrasta, makar se ta oštrina mnogima činila i umjetna.

        1. Procitao, sam, ali i pet drugih, procitao sam pohvale za somy oled, pa i pljuvanje, sve je to ubleha, barem za mene vjerujem samo svojim ocima previse sam skupo placao tu skolu.

    1. Ima nekoliko stranica koje su potpuno obrnuto ocijenili, a isto su cijenjene, evo hd televizija npr, ima ih jos par jako cijenjenih koje su ocijenile philips ispod lg-a, ovo je prva koja je obrnuto uradila, njihove recenzije su mi smijesne svaka, ali svaka komponenta dobija istu ocjenu, (razni playeri, i receiveri) od tada ih nesmatram relevantnim sekunde, vise uvazavam misljenje darke nego njih.

  5. To što je Philips bio nešto lošije ocenjen napram Lg-ja, je uglavnom zbog nedostatka Dolby Visiona:) A ne zbog toga, da bi imao lošiji kvalitet slike..Kod nas ljudi dolaze, i kad jim isprobamo televizor u raznim sadržajima, se uglavnom svima više sviđa Philips model..A biče sasvim drukčije, kad dođe model 7603, koji, če biti osjetno bolji od svih tih OLED modela:))

    1. Razmisli malo o tome sto pises, svi oledi imaju LG panel, i nema sanse d amogu imati bitno bolju, ili goru sliku, kakav god izadje philips, ili sl. oled imat ce lg panel samim time slika ce biti kod svih u 2% razlike, ostalo ce biti finese, oprema i sl. koji god da izadje philips imat ce isti panel kao lg, a sama elekronika kod philipsa nije nesto posebno samim time nema tu razlika, malo sony odskace, pa onda oprska sa necim drugim, ili panasonic ko bi dao 3-4000e za tv koji nepodrzava dts, meni je to ciganluk isto kao, i dolby vision cim nije guzovace nece cigani da ga implementiraju, ali prodaju televizore kao suho zlato, cisti kriminal, lg barem da sve opcije pa biraj.

      1. tu se gadno varas. Panel je panel, neki bolji neki losiji ali cinjenica je da slika koju ti vidis je na ovaj ili onaj nacin obradjena 270472043x prije nego je konacno dosla do panela. Kako imas ogromne razlike izmedju dva moda na svom LG tak mozes isto imati i velike razlike izmedja dva ajmo rec ista moda kod dva razlicita proizvodjaca.

        1. Kod oleda je to u pet deka, pogotovo nema sanse da na pet recenzija koje sam citao philips malo losije prodje sad ovdje bolje, d aje sony nekako bih, i povjerovao, lai neka ti bude, ja im nevjerujem, i tacka.

  6. Samo da ovaj Andrej nije garfield1 sa Bug foruma gdje ljudi sve manje citaju temu sa Televizijama zbog njegovog favoriziranja Philips-a

    1. Vjerovatno, ja Darku postujem, i do sada svaki savjet koji mi je dao je pomogao, on je testirao, nisu velike razlike, ali lg je bolji.

  7. Meni je rodjak prodao Lg 55B7, kako bi kupio Philips Oled, ali samo zbog Ambilighta. Sada opet ovisi tko sto, kako gleda i u kojemu modu. Njegovo zapazanje je, da je za nase programe i sport, gdje su brze scene, bolji Philips, a kod filmova je sve manje vise isto.

    1. Sve je u podesavanju, a ambilajt nebih ni mrtav meni to ide na zivce nevjerovatno, ali o ukusima se ne raspravlja mada kod nas u bosni kazu, sareno, i budali drago ;)

  8. Dali mi netko može reći dali OLED LG 55B7 ili LG 55C7 njihova multimedija dali može povećavati ili smanjivati veličinu titlova na filmovima?

    1. Mozes raditi sve, mijenjati kodnu stranicu, velicinu, boju, polozaj na ekranu, player mu je toliko dobar da sve manje koristim vanjska rjesenja osim kada mi treba dts-x ili Dolby Atmos, tada ide blu ray, media player ili sl.

        1. ARC salje isto sto, i optika, ne podrzava dts-ma, Dolby TruHD, x ili atmos, samo core ac3, i dts, drugo ide mi na zivce pojacavas tv pojacava receiver, i obrnuto pa kad prebacis ulaz, ili grmi, ili je pretiho, a imam klipsch F28R zvucnike pa nije nimalo veselo kada se pojaca, komsiluk mi dobije stres iste sekunde.

  9. Pozdrav svima! Imam pitanje za Darka ili vlasnike LG OLED55B7V odnosno LG OLED uopste, kakva je situacija kada se gledaju zimski sportovi po suncanom danu, da li pada nivo osvetljenja? Kada sam pre 7-8 godina kupio plazmu P42G30 posle 3 dana sam je vratio. Bio sam odusevljen filmovima, ali skijanje po suncanom danu je bilo mucenje za taj TV. Sve ok kad je skijas u hladu, a onog momenta kada izadje na osuncan deo staze, slika potamni i sneg neravnomerno posivi. Poredeci merenja, rec je o trostruko vecem osvetljenju na OLED nego na Plazma TV kada je ceo ekran prekriven belom bojom. Zainteresova sam za ovaj LG OLED, ali osvetljenje mi je jedina briga. Ne znam da li ce se na modelima za 2018. raditi na svetlijoj slici.

  10. Nema nikakvih problema, vise nego dobar osvetljaj ima, u jako osuncanoj sobi mi nepravi probleme, nisam nijedne sekunde primjetio da se nesto ne vidi, plazme su bile dosta tamnije to znam, one su bile dobre u poluzamracenim sobama, ali u osvjetljenim ne, sa oled b7 (c7) nema problema.

      1. Netreba te to brinuti, osvjetljaj je daleko veci nego kod plazmi, normalno se gleda i po jakom svijetlu, meni je sona na juznoj strani kad je suncano jako je svijetla, ali nije bilo nimalo problema pri gledanju.

      2. 6 mjeseci od kupovine ovog philpsovog modela desna strana ekrana mi skroz pocrnila.kupljen u elipsu ,sad vjerojatno krece patnja sa servisom,jel imam ja pravo tražiti novi tv unutar cijene kupljeng televizora?

  11. Hvala na savetima! Kupljen je 55″, nije se moglo vise, ipak je mnogo velika razlika do 65″. Ali je udaljenost 2.4m pa ce valjda biti dovoljno.

      1. Hvala!
        Kupio sam LG OLED55B7V. U Srbiji je 2100 eur, mislim da je najskuplji u regionu, ali sta da se radi. Stize mi u ponedeljak ili najkasnije u utorak. Javicu, naravno.

  12. Pozdrav drustvo,

    moze pomoc?! Jako sam zainteresiran za OLED TV, ali brine me slijedece, pa bi zelio cuti vasa iskustva/savjete:
    – 90% vremena se gleda VipTV (IPTV) koji ima izlaz 720p ili eventualno max HD. Kako izgleda upscaling takvih programa na 55″ OLED? U tom smislu, ima li razlika izmedu LG I Philips?

    Hvala!

    1. pa generalno, SONY, Philips, Panasonic imaju bolje procesuranje slike u odnosu na LG i Samsung. No obzirom da ce tebi primarni izvor biti IPTV koji je kompresiran do maksimuma i onda jos malo vise, onda ti je tak svejedno jer se to vidi na svima. Vidi se na netflixu koji je za ove nase providere superturboultra44k.

        1. Ne. Prvo, FHD mislim da imas jos samo jedan dobavljivi model. Drugo, ne vjerujem da bi razlika bila toliko vidljiva. Stvar je u tome da taj upscaling, u bilo kojoj varijanti, daje bitno drugacije rezultate koji uglavnom ovise o tome kakve je kvalitete ulazni materijal. To ti se najbolje vidi na klasicnom TV programu kad se recimo emitira nesto uzivo iz studija i onda nakon toga vidis nekakvu reprizu dadilje po 327857965 puta. Uglavnom, kak je to sve digitalija, signal od (lupam bzvz) 10Mbit/s ce dati bolji rezultat od 3Mbit/s.

  13. Stigao mi ljubimac na struju. Greskom su isporucili C7 umesto B7 i zvali da pitaju da li je problem. Nisam odbio ponudu da dobijem C7 po ceni B7. Generalno i nema razlike, sem u dizajnu, ali je neprimetno.
    TV je sjajan. Ona moja briga oko svetla tokom zimskih sportova je bila glupost. Gledao sam skijanje po suncanom danu i gde je sneg preko celog ekrana i nije opadao nivo osvetljenja. Crna savrsena, kao sto i svi znaju. Ono sto me je prijatno iznenadilo je odlican zvuk. Daleko bolje od bilo kog TV-a koji sam cuo dosad. Meni je brz i intuitivan i prilagodljiv korisniku, sto se moze videti iz Darkovih videa. Ovaj TV zadovoljava sve moje potrebe za narednih 7-8 godina dok se ne pojavi neki koji se lepi na zid poput platna.
    Hvala Darku na recenziji i @Adi na savetima!

    1. nema na cemu, brate, uzivaj, i da sto vise dobrih stvari pogledas, a obavezno na youtube one 4k hdr klipove, uzivanje vidjeti sta tv ustvari moze.
      sretno jos jednom.

    2. Odlično, drago mi je da si zadovoljan!

      Što se opadanja svjetline tiče, do sada sam dobio primjedbu samo jedne osobe na te varijacije kod OLED ekrana, svi ostali su prezadovoljni.

      1. Da bih bio siguran da ne gresim, malo sam testirao. Na potpuno beloj povrsini sa osvetljenjem na 60 ili manje, nema promena kada je Expert rezim u pitanju. Kada je Vivid, onda se mora spustiti osvetljenje, jer je na Vivid po defaultu ukljucen dinamicki kontrast, sto pojacava svetlinu.
        Za gledanje zimskih sportova, cak u kadrovima sa najvise snega i sunca, u Expert modu na OLED Light maksimalnih 100, nema promena, jer u tim kadrovima je dovoljan skijas, drvece itd. da “ustede struju” tako da nema variranja svetla. Testirao sam tako sto na deo ekrana stavim crno i pratim da li se menja svetlo. Drugim recima, u realnoj upotrebi TV-a nema problema i osvetljenje je stvarno odlicno. Jedino gde sam dosad primetio promene je reklama za Bridgestone :)
        Ne znam da li je plan LG-a za sledecu godinu da poveca osvetljenje, ali je po meni ovo i vise nego dovoljno cak i za zimske sportove. Nemam reci da opisem kvalitet slike koju daje ovaj TV i mislim da je samsung sa QLED-om daleko od ovog kvaliteta. Ne znam kakav je zvuk na B7, ali na C7 je perfektan. Operativni sistem je veoma brz i glatko radi. Jedina moja zamerka je vezana za YuTube sto ne moze da se video koji je u toku doda u My Content, nego mora da se ode u My Content i tamo search-uje zeljeni video. Ili mozda ja ne znam laksi nacin.
        Ovaj TV je za preporuku svima koji mugu da ga priuste.

        1. Rekoh ti ja, nema fule, uzivaj, i testiraj hdr pa da vidis veselja, ima filmova hdr, ako ti treba vise informacija posalji mi mail da ti dam.
          pozz

  14. Postovani Darko,
    Da li dokument kalibracijskih postavki “LG OLED55B7V UHD OLED TV – HDR general and gaming content picture settings (2017)” moze da se koristi i za HDR filmove sa Netflix-a ili video sa Youtube-a?

      1. Pozdrav,
        Nisam, ali sam potrazio po netu i shvatio da mi je pitanje bilo bespotrebno. Koristi se za sve izvore koji mogu da reprodukuju HDR.

  15. Malo sam gledao-koristio TV i dosao sam do nekih zakljucaka (nisam expert).
    – Povecavanjem De-Blur opcije, da bi se dobila veca pokretna rezolucija, dolazi do cepanja slike oko logoa (znaka) ili oko necega sto stoji. Primer su ski skokovi, gde skije “stoje” dok se pozadina krece i desava se da skije pocnu da trzaju i da se dupliraju. To se desava vrlo retko i daleko manje nego na ranijim modelima LG-a. Na starom Samsungu je povecanje De-Judder opcije pravio takvo “cepanje” slike i blur oko objekata koji stoje. Sada sam testirao ponavljanjem kadra ski skokova i De-Judder nema uticaja ili mozda vrlo malo, ali je slika mirnija, dok De-Blur mora biti ispod 4 da bi se taj efekat sveo na jedva primetan, a na 0 taj efekat nestaje.
    – Probao sam sa Gamma na 2.4 i imam utisak da se malo gube senke, kao da je ukljucen dinamicki kontrast. Ne znam da li to moze da ima uticaja i da li sam dobro zapazio.
    – Jos jednom sto se tice pada osvetljenja, u praksi se primecuje na reklamama, jer ima nekih sa malo detalja na beloj povrsini i na crtanim filmovima :) Ali sve u svemu zanemarivo malo i retko.

  16. Darko, one postavke za B7 na youtube kanalu, dali vaze za C7, trebale bi jer su to u biti isti televizori, ali da pitam bolje je.
    pozz

  17. Ima li neka preporuka kao kod plazmi za poćetnih 300 sati na kojim postavkama držati B7?Najviše me brine taj burn in koji ćitam da je najizraženiji baš kod ovog modela a manje nna C7.

  18. Ima li netko od vlasnika ovog tv-a da može dati svoje preporuke?Naraćujem ga sutra pa bi volio dobiti odgovor plus me malo brine vidio sam u trgovini izložen taj tv i na slo2 hd je išao hokej i bilo je dosta snijega pa me zanima je to zbog nabrijanih boja i shop moda ima li toga na normalnim postavkama?

  19. Nema snega, najpre ce biti da je shop mod u pitanju ili je mozda u pitanju analogni konverter kojim se slika razvodi do vise televizora. Ozbiljniji shopovi imaju bolja resenja, ali kod nas u Srbiji megamarketi poput Rode, Tempa… koriste tu najjeftiniju varijantu, iako ni kod nas odavno nema analognog izvora TV signala.

  20. Pozdrav.
    Kupujem LG OLED65B7, sa DE Amazona (1800e), pa me malo brine burn in. Molim info od vlasnika LG Oleda iz 2017 ima li opravdanog straha radi toga?
    Obiteljski tv, cca 8 sati dnevno, zemaljski programi + yutube + filmovi…kroz koliko vremena se može očekivati da se ekran “zapeče”?

    1. Iskreno da ti kazem, sumnjam da je neki vlasnik pustio ekran da “zapece”, da bi saznao koliko treba vremena da zapece. Ono sto mogu da ti kazem iz ugla obicnog korisnika, mislim da ne bi trebalo da imas nikakve brige. Postoje neke zastite, npr. kada pauziras sliku i kada TV detektuje da se slika ne pomera, automatski je dimuje, pa kada slika krene, ponovo se sve posvetli. Meni se cesto desava da zaboravim na pauzi i apsolutno nista se ne primecuje na ekranu.
      P.S. Prethodni komentar je poslat posle refresh-a browser-a ne znam zasto, pa ako moze admin da ga obrise, kao i ovaj P.S.

    1. Tamo gdje su eco postavke koliko mi se cini imas da to ugasis, ali nisam siguran onako sam usput vidio, ako naletim na to javim.

    2. @stipest, Na koje gasenje mislis, kada nema signala, kada se ugasi uredjaj koji je vezan HDMI-em ili ti se gasi vremenski posle nekog vremena?

      1. Gasi se nakon nekog vremena ako nema nikakve aktivnosti. Pitam za frenda, on ne zna sam naći, a ja namam OLED ( na žalost ) i imam stariji webOS, pa bi mi zato trebala točna putanja.
        Hvala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!