LCDRecenzijeTelevizori i monitori

TCL U55P6046 UHD HDR Android TV – recenzija

TCL_U55P6046_tv-header

Nedugo nakon završetka testa Philipsovog 55PUS7502 televizora, Agramservis nam je na test poslao TCL-ov ulazni UHD TV – model U55P6046. Ovo je ujedno i prvi domaći test televizora koji proizvodi TCL – treći najveći proizvođač televizora na svijetu, pozicioniran odmah iza Samsunga i LG-ja. Najniže rangiran član P60 serije po specifikaciji obećava mnogo – Ultra HD rezolucija, HDR Premium, Micro Dimming, DTS Premium Sound, Android TV – no kakav je u stvarnosti? Je li vrijedan naše preporuke ili bolje da se pridružimo astronautu na slici iznad i bježimo od njega glavom bez obzira? Naše dojmove i rezultate testiranje pronađite u nastavku.

[review]

Specifikacije

TCL_U55P6046_specs

Proizvođač TCL
Model U55P6046X1
Tehnologija zaslona LCD TV s VA panelom i direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem
Geometrija zaslona ravni
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm (dostupan i u 43″, 49″ i 65″)
Energetska klasa A+ (86 W, 126 kWh/godišnje)
3D/HDR support
ne/da (HDR-10 and HLG)
Stvarno osvježavanje ekrana 60 Hz panel
Lokalno zatamnjenje ne
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 pixels (svaki piksel se sastoji od tri podpiksela)
HDMI priključci 4 (HDMI 2.0a + HDCP 2.2)
Digitalni audio izlaz SPDIF (digitalni koaksijalni)
USB da (1x USB 3.0 i 1x USB 2.0)
Ethernet da
Wi-Fi da
PCMCIA/Common Interface slot da
Utor za memorijske kartice ne
Izlaz za slušalice (3.5 mm) da
Digitalni prijamnici DVB-T2/C/S2
HEVC/VP9 podrška da/da
Operativni sustav Android 6.0.1 (Marshmallow)
Ugrađena memorija 2 GB RAM, 10.21 GB ukupna memorija
CPU 4x ARM Cortex-A53
Made in… Poljska
Preporučena maloprodajna cijena

Dodatne informacije:

Raspakiravanje i instalacija

Pozicija u lineupu

P60 je ulazna serija UHD televizora u TCL-ovoj ponudi za 2017. godinu. Svi modeli imaju Ultra HD rezoluciju ekrana, podršku za HDR-10, 10-bitni (8-bitni + FRC) panel ravne geometrije, “micro dimming” tehnologiju i indeks kvalitete slike od 1200 PPI (Picture Perfromance Index). Televizore pogoni Android TV u verziji 6.0, imaju HDMI priključke s podrškom za UHD HDR (HDCP 2.2), digitalne zemaljske, satelitske i kabelske prijamnike, ugrađen Google Chromecast i Wi-Fi.

Iznad P60 serije se nalaze C70 i X90 linije.

TCL-product-range-2017
TCL TV product range 2017

Dizajn, priključci i kvaliteta izrade

TCL_U55P6046_front

TCL-ove televizore P60 serije krasi jednostavan dizajn s tankim srebrnim okvirom i razmaknutim postoljem. Okvir od brušenog aluminija je širine 15 milimetara lijevo, desno i iznad ekrana, odnosno 20 mm u donjem dijelu. Dodatna 2 milimetra sa svih strane razdvajaju okvir od aktivnog dijela ekrana. Na okviru se nalazi samo TCL-ov srebrni logo bez pozadinskog osvjetljenja, a ispod njega traka koja svijetli bijelom bojom kada je televizor u stanju pripravnosti (može se isključiti ili podesiti da lagano pulsira).

TCL_U55P6046_logo

Metalno postolje čvrsto drži televizor čija je ukupna masa od oko 15 kilograma manja od uobičajene koju susrećemo na 55-inčnim modelima. Za usporedbu, prethodno testirani 55PUS7502 Philipsov TV ima gotovo 10 kilograma veću masu.

TCL_U55P6046_front2

Pogled sa strane otkriva vitku građu u gornjem dijelu (oko 40 mm), te nešto veću dubinu u donjem dijelu (oko 75 mm). Gornja polovica je metalna i jednostavno oblikovana, dok se u donjem dijelu nalaze priključci i navoji za montažu VESA kompatibilnog nosača za zid (200 x 200 mm).

Od priključaka televizor posjeduje:

  • 4 HDMI-ja s podrškom za UHD HDR
  • 2 USB-a (1 u verziji 3.0)
  • antenski i satelitski prijam
  • komponentni audio i video ulaz
  • Common Interface 1.3
  • Ethernet
  • SPDIF digitalni koaksijalni izlaz i
  • ulaz za napajanje

Kako je vidljivo iz popisa, uz najčešće korištene digitalne priključke, tu su i analogni ulazi i izlazi koji ne zahtijevaju posebne adaptere. Prava rijetkost je vidjeti SPDIF digitalni koaksijalni izlaz, a koji su drugi proizvođači zamijenili Toslink sučeljem (digitalni optički).

TCL_U55P6046_connectors
Priključci

Cjelokupna kvaliteta izrade je na solidnom nivou. Nismo uočili posebne nedostatke, pregibanja, deformacije ili loše spojeve. Sve u svemu, prvi dojam je dobar, pogledajmo jesu li i drugi aspekti takvi.

Daljinski upravljač

TCL_U55P6046_remote

TCL uz P60 seriju prilaže duguljast daljinski upravljač opremljen s ukupno 45 tipki. Uz navigacijski i numerički dio, tu su i tipke za upravljanje reprodukcijom multimedije, izdvojena “Netflix” tipka, kao i dodatne tipke koje ubrzavaju korištenje. Tako se pored navigacije nalaze tipke za pozivanje Android TV naslovnice, odabir ulaza, te tipka koja poziva izbornik za podešavanje. Potonja tipka je bila od velike koristi tijekom kalibracije jer nam je omogućila da isprobamo brojne scenarije u vrlo kratkom roku – proizvođači poput LG-ja bi mogli naučiti nešto iz ovog primjera.

Same tipke su izrađene od tvrde gume, kratkog no čvrstog hoda i ugodne su za korištenje.

Upravljač nema naprednih funkcija poput ugrađenog mikrofona, pokazivača ili pozadinski osvijetljenih tipki.

Upravljač za rad koristi dvije AAA baterije (priložene).

Osim daljinskog upravljača televizorom je moguće upravljati i ako putem USB-a povežete tipkovnicu, miš ili gamepad.

Izbornici i Smart TV

TCL_U55P6046_android-tv

TCL U55P6046 je baziran na Android TV platformi u verziji 6.0.1 (Marshmallow). Kao i kod ranije testiranog Philips 55PUS7502 televizora, tako i u slučaju TCL-ovog modela platforma radi značajno stabilnije u odnosu na Android TV u verziji 5.x – tijekom testiranja u trajanju od nekoliko tjedana smo doživjeli samo jedno rušenje Google Cast aplikacije, no ista je zatim odmah proradila.

Dok je četverojezgreni ARM Cortex-A53 dovoljno snažan za glatku navigaciju kroz izbornike i pokretanje aplikacija, pokretanje samog sustava iz standbyja je predugo za današnje standarde i iznosi oko 50 sekundi. Za usporedbu, Philipsov Android TV 6.0.1 s istim procesorom se podigne za 13 sekundi, a Samsungovi Tizen 3.0 praktički instantno – oko 2 sekunde. Dodatak 9. srpnja: Moguće je aktivirati brzo paljenje uz veću potrošnju električne energije. U tom slučaju je podizanje iz standbyja gotovo instantno, potpuno usporedivo sa Samsungovim Tizen televizorima.

Za glatko izvođenje zahtjevnijih igara hardver nije dovoljno snažan, no to je slučaj i kod drugih Android TV-a, pa i drugih Smart TV platformi na tržištu. S druge strane, manje zahtjevne igre će se izvoditi dovoljno glatko, no tu se prvenstveno radi o raznim mozgalicama i igrama s kartama.

TCL_U55P6046_settings

Izgled naslovnice je istog dizajna koji definira Google, tako da korisnik ima vrlo malo opcija za podešavanje po vlastitim željama. Naslovni ekran tako posjeduje red s preporukama iz raznih izvora (YouTube, Google Play Movies,…), zatim red s aplikacijama, igrama i na kraju tu se red s opcijama za podešavanje. Sučelje je u Full HD rezoluciji, a koju televizora skalira na nativnu UHD rezolucije panela.

TCL_U55P6046_emanual

Ugrađene su i upute, no u odnosu na druge proizvođače njihov sadržaj je prilično štur i ne sadrži dovoljno informacija da bi se čak i osnovne funkcije mogle razumjeti. Između ostalog, nigdje nisu objašnjene različite kontrole za podešavanje slike, pa je jedina opcija samostalno ih istraživati.

Uz Android TV aplikacije, televizor ima i tzv. TCL+ platformu s vlastitim aplikacijama od kojih su neke iste kao i Google Play trgovini. Osim dodatnog internet pretraživača, tu je i T-Cast – TCL-ova aplikacija kao pandan Googleovom Chromecastu.

Google Chromecast radi odlično – sve što smo mogli raditi preko odvojeno dobavljive inačice, možemo raditi i s ovim ugrađenim. Isprobali smo slanje videa s YouTubea i TED Talka preko iPhonea SE i svaki puta je prijenos bio bez zamjerki.

Uz ugrađeni multimedijalni reproduktor, Android TV platforma omoguće instalaciju različitih reproduktora, između kojih se posebno ističe Kodi. Kodi je potpuno funkcionalan i bilo da želite preko njega reproducirati sadržaj preko USB-a ili mrežnog izvora, kao i koristiti razne popularne dodatne, svoj posao će odraditi brzo i glatko. Tijekom testiranja smo, slično kao i kod Philipsovog 55PUS7502 televizora uočili zastajkivanja na nekim video zaspisima, bilo da smo ih reproducirali preko mreže ili USB-a. Ovo je bilo posebno uočljivo kod UHD videozapisa.

TCL_U55P6046_kodi-sintel
Reprodukcija pute Kodija uz prikaz titlova

Kodi je pravilno prikazivao titlove s dijakritičkim znakovima, bilo da se radilo o vanjskoj datoteci ili unutar MKV spremnika, dok preko ugrađenog reproduktora to nije bilo moguće.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

33 komentara

  1. Jako lijepa recenzija i imam par pitanja ako može pomoć. Hoće li 24p video materijal s Kodi računala spojen na ovaj TV biti “judder free” tj. biti bez podrhtavanja. Do sada sam gledao isključivo 120Hz panele, no ako to može napraviti i ovaj TV s 60Hz panelom to bi bilo izvrsno jer nije Hi-end te je povoljniji za nabaviti. Pretpostavljam da TV automatski podesi panel na 48Hz za 2:2 prikaz i zato vjerojatno nema judder efekta.

    I još pitanje za kraj, gdje se može kupiti ovaj TV? Tražio sam po Webu i nema ga u ponudi za sada.

    Hvala i lijep pozdrav,
    Darko

    1. Pozdrav Darko. Upravo sam završio dodatna testiranja media playera i malo izmjenio tekst – dodatni video zapisi koje sam isprobao baš i nisu glatko radili preko USB-a ili mreže, tako da ako planirate gledati takve materijale bolje je nabaviti neki solidniji vanjski reproduktor. Koliko vidim ovo je boljka Android TV-a, barem onih koje sam isprobao. Full HD zapisi rade dobro, no generalno bolje ih je gledati preko USB-a nego mreže – webOS i Tizen u ovom pogledu bolje radi, na njima i UHD HDR preko lokalne mreže ide glatko.

      Što se 24p materijala tiče, oni će se prikazivati najvjerojatnije u 48 Hz kako ste naveli, uglavnom uz blago podrhtavanje kakvo se može vidjeti na manje više svakom 60 Hz TV-u danas (osim ako se ne upali interpolacija na modelima koji ga podržavaju, no onda je tu sapunica efekt).

      Za dostupnost ću provjeriti sutra pa se javim.

  2. Danas skoro više i nema 120 HZ panela u manjim dijagonalam. Iako se sugerira da to više nije toliko bitno, ja bih ipak više volio imati 120 Hz panel.
    Darco, da li je ta razlika danas stvarno nebitna ili ipak treba paziti i dalje na to? Kod ovog TV-a vidim da je bitno.

  3. Što se tiče neke opće kvalitete slike (bez gaminga) da li je bolji ovaj TCL ili Samsung UE55KU6400?

  4. Malo sam tražio po Web-u i vidio da TCL u USA nudi 55P607 (cca $600) model koji ima dosta bolje karakteristike (bolju sliku) nego je to slučaj s 55P6046 – bolji kontrast, svjetlinu, local dimming itd. Doduše radi se o ROKU TV-u kojim je ciljano američko tržište, no svjedno se mogao napraviti P60 model i za Europu koji bi bio sličnih karakteristika. Evo linka s recenzijom – http://www.rtings.com/tv/reviews/tcl/p-series-2017-p607

  5. Da, nevjerojatna je razlika između US varijante P60 serije TCL televizora oznake 55P607 i modela 55P6046 namijenjenih europskom tržištu. U americi je navedeni model apsolutni hit sa cijenom od oko 600$ i ne samo da je best buy bez prave konkurencije, nego ga uspoređuju sa modelima u cjenovnom rangu QLED, pa čak i startnih OLED serija. Izbaciti local dimming koji je u svim testiranjima doprinosio opisima svjetline kao SAVRŠENOM, ne čak ni prosječnom, nego doslovno prikaz tamnih scena i svijetlih scena uspoređuju sa 1500$ tv-ima i razlike su okarakterizirane kao praktički zanemarive među njima. Onda čitam recenzije europske verzije i ispada da je 70% prednosti koje imaju US tv-i ovdje nepostojeće i zapravo imamo razočaravajuće prosječan TV sa malo toga čime bi se izdvajao od konkurencije u sličnom cjenovnom rangu. Žalosno. Najgore je što su očekivanja bila izrazito visoka radi brojnih recenzija, samo što sam čitao recenziju za tv koji s ovim praktički nema veze :-(

  6. Slučajno sam našao web stranicu jer sam tražio recenzije za ovaj tv jer Tele2 ima to u svojoj ponudi. Uglavnom.

    Svaka čast ljudima iza web stranice. Oduševljen sam detaljima recenzije. Naprosto oduševljen. Upravo ono što treba nekome tko se upušta u kupnju. Nadam se da će web stranica prosperirati. Sviđa mi se web recenzija i sviđa mi se video recenzija. Sve super!

    Keep up the good work.

    Maky

  7. Pozdrav imam jedno pitanje

    Sve je radilo super do updatea softwera.. Nova android verzija u raznim aplikacijama… Youtube recimo prilikom prikazivanja videa zastajkuje na sekundu ili dvije dok zvuk ide normalno . pomalo je iritirajuce. Probao sam spojiti bezicno i preko lan etherneta.. Brzina na speedtestu je 80megabita down.. Ako netko zna objasnjenje bio bih zahvalan.

  8. Lomim se izmedju modela TCL U55P6006 pa čak i ovog testiranog 6046 i LG55UK6100PLB. Nigdje ne mogu naći usporedni test ili nešto slično. Da li imate neki savjet koji odabrati? Hvala

  9. Televizor je uživo i bolji od opisanog, te specifikacijama i kvalitetom se može lako mjeriti i sa višom srednjom klasom Samsunga, Sonya i LGa. Šteta je što nema više TCLa u našim trgovinama (a treći je proizvođač na svijetu!), pogotovo ovih verzija za američko tržište, koje su strašno nabrijane a jeftine.

  10. Poštovani!

    Dvoumim se između TCL U49C7006 (4000 kn) i Sony 49XF7596 (4400 kn).

    Koji od ova 2 modela je bolji izbor, odnosno koje su mane jednoga, a koje drugoga

  11. S poštovanjem
    Slavko
    Kupio sam TCL U49C7006 i izuzetno sam zadovoljan ali ima jedna sitnica koja me malo smeta . Na tom tv-u je uključen tajmer koji “prijeti” nakon nekog vremena da če ugasiti TV ako ne stisnem OK. Uz sve moje pretrage menija i ostalog nisam nigdje pronašao način gašenja te opcije Ako netko zna bio bih jako zahvalan na pomoći
    Pozdrav i unapred hvala

    1. Slavko,odeš pod postavke pa tu nađeš power (napajanje) klikneš pa eco pa tu klikneš imaš dvije opcije ušteda energije i tv u stanju mirovanja e tu klikneš i odabereš si vrijeme obično ima 1h,2h,4h i 24h rada:)

      1. Pozdrav. Posjedujem TV TCL U65P6046. Prilično sam zadovoljan ovim televizorom. Nedavno je dobio i update na android 8.0.Međutim, uključivanje ovog TV-a traje izrazito dugo. Pokušao sam uključiti brzo paljenje pod postavkama androida u opciji “uključenje”-trenutno uključivanje, ali time nisam ništa dobio. Naime, i nakon uključenja te opcije sistem se podiže 50-ak sekundi, isto kao i prije. Postoji li kakvo rješenje ovog problema?

  12. Pozdrav. Prije nekoliko dana kupio sam TV TCL U49C7006 i to je najgora kupovina TV-a koju možete kupiti. Svi koji gledaju Tv preko digitalne kablovske antene mogu to na ovom TV-u zaboravit. Jednostavno odabirom digitalnih programa preko kabela TV se nakon pretrage blokira i nemoguće je ništa raditi osim ga fizički isključiti s napajanja.

  13. Pozdrav, gledam TV da bude android, jako dobrog skaliranja SD signala, i da može vrtit youtube FULL HD ili 4K bez beda, a opet da nije preko 3500 – 4000 kn.
    Dijagonala 43 – 49.

    Imam kod kuce SONY W755, na njemu je slika odlicna sto se tice SD signala, pa ako tko moze da ti usporedbu sa ovima TCL P6046, ili C7006.
    Uglavnom molim preporuke, ono što mene najviše zanima usporedba sa sony i phillips u tom cjenovnom rangu.

    I dali bolje uzet P6046 43″ ili se prebaciti na C7006 49″ ? (Nije mi bitno da je veća dijagonala, jer je mali prostor).

    Zahvaljujem

  14. Ja bi ti preporučio taj best buy model Philipsa sa MVA panelom i odličnim P5 procesorom.. Imam i sam taj mode, ali veličine 65″ i moram da kažem, da veoma dobar televizor:) I svakako bolji od TCL modela..

    https://www.elipso.hr/audio__video/televizori/PHILIPS-50PUS7303/?utm_source=nabava.net&utm_medium=cpd&utm_campaign=nabava.net_cjenik

    Ili još taj model Sonya.

    https://www.harveynorman.hr/odjeli/promocije/sony-tv-akcija/Ultra-HD-LED-TV-SONY-KD49XF7596-Smart-Android-163224.html

  15. Molim pomoć
    komponente su ove
    OPTOMA HD 29darbee Projctor
    DENON AVR-X1400H
    SAMSUNG UBD-M8500

    sve je spojeno hdmi 2,0 a probao sam i 1,4
    NEMA SLIKE NI ZVUKA NA PROJECTORU
    molim pomoć da li je nešto u postavkama DENONA 1400 ILI U BLU RAY PLAYWE-u

    1. i sad bi netko nekim cudom trebao znati kaj je kako i na kaj spojeno?
      Obzirom da imas player sa samo jednim HDMI prikljuckom, moras ici sa njega ne receiver pa sa x1400 na projektor.

  16. SAMSUNG UBD-M8500 je spjen hdmi na DENON AVR-X1400H iz njega hdmi u OPTOMA HD 29darbee Projctor
    ali negdje nema prolaza do Projectora da lči je u postavkama Denona ili Samsung uhd playeru

    1. po defaultu, denon ima rezoluciju stavljenu na “auto”. Imas u postavkama opciju Video>Output settings>Resolution pa se probaj tamo poigrati i staviti rezoluciju koju projektor stvarno podrzava jer mozda ne daje taj signal denonu.
      A kaj se tice zvuka, na samsungu pod Digital Output postavi na bitstream unprocessed pa nek receiver radi sve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!