Home » Recenzije » Televizori i monitori » LCD » Samsung 65JU7002 (JU7000) UHD Smart TV – recenzija

Samsung 65JU7002 (JU7000) UHD Smart TV – recenzija

Kvaliteta slike (Picture Quality)

samsung-65ju7002-baraka-bluray

Baraka Blu-ray (1080p24)

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1214

Samsungov 65″ JU7002 nam dolazi nakon testa LG-jevog 65″ OLED TV-a – najboljeg televizora koji smo do danas testirali, no s obzirom da su oba jednako velike dijagonale i UHD rezolucije, bilo je zanimljivo provjeriti što jedan solidniji suvremeni LCD TV može ponuditi. Iako je LG-jev OLED TV više nego dvostruko skuplji od Samsungovog JU7002 modela, dobro je na jednom mjestu proanalizirati pojedine aspekte kako bi se dobila cijela slika. U nastavku je “sraz” tablica s tri 65″ modela koja smo do sada testirali:

Sraz UHD modela
  LG 65EC970V Samsung 65JU7002
Samsung 65JS9502
Cijena (rujan 2015.) 45.599,00 kn 19.899,00 kn 33.999,00 kn
Tehnologija prikaza WRGB OLED Edge LED LCD Direct LED LCD
Pokrivenost DCI-P3 prostora boja 87% 80% 92%
ANSI kontrast s aktivnim lokalnim zatamnjenjem beskonačan 3150:1 22.600:1
Najveća svjetlina sa 100% prekrivenim zaslonom bijelom bojom 85 cd/m2 435 cd/m2 407 cd/m2
Kut gledanja izvrstan ograničen ograničen
Skaliranje HD sadržaja (npr. 1080p Blu-ray) sličan rezultat za sva tri modela – u cjelini odlično
Pokretna rezolucija (max. 2160 linija) – Monoscope test 1200 2000 (LED Clear Motion) 2000 (LED Clear Motion)
Efekt prljavog ekrana (DSE) neprimjetan slabo primjetan slabo primjetan
Percepcija boja (Rec.709 izvor) najbolji rezultat podjednak rezultat
Procesiranje slike u cjelini sličan rezultat za sva tri modela – u cjelini odlično
Dojam kvalitete slike Najbolji dojam pruža LG-jev UHD OLED TV, zatim Samsung JS9502 i na kraju Samsung JU7002.

Iz tablice je vidljivo kako televizor najviše cijene postiže najbolji rezultat u cjelini, što je već objašnjeno u recenziji istog. No segment u kojem LCD televizori i dalje odnose prednost jest najveća svjetlina slike kada se na ekranu nalazi puno bijele boje ili je čitav ekran prekriven njome. U tom slučaju OLED televizori, slično kao i plazme, ne mogu prikazati čistu bijelu boju već ona prelazi u sivkastu. U praksi se to teško uočava, tako da ovo ne predstavlja značajnu inferiornost nad LCD TV-ima. Kod LCD televizora kut gledanja i dalje ostaje problematičan, a Samsungov JU7002 koji i je predmet ove recenzije samo potvrđuje već odavno poznato pravilo. Efekt prljavog ekrana, boljka koju su najbolje upoznali vlasnici LG-jevih televizora s direktnim LED pozadinskim osvjetljenjem prošle godine, na Samsungu JU7002 je podjednaka kao i na značajno skupljem top modelu JS9502.

samsung-65ju7002-sd

TV program (576i)

Procesiranje slike Samsung JU7002 odrađuje jednako dobro kao i ostali proizvođačevi televizori, pa tako i u usporedbi s modelom JS9502 testovi nisu pokazali ikakvu značajnu razliku. Skaliranje slike je odlično, nema stepeničastih bridova dijagonalnih linija na ekranu, titranja i efekta roja mušica – ako Sharpness opciju smanjite na 10 ili manju vrijednost slika će biti mekših bridova no bez spomenutih ometajućih elemenata.

Unatoč tomu što JU7002 ima PQI vrijednost od “samo” 1300, a JS9502 čak 2400, testovi pokretne rezolucije su pokazali podjednak rezultat. Rezime: najbolja oštrina se postiže kada se bira Auto Motion Plus -> Custom predložak i aktivira LED Clear Motion opcija, a koja kroz ubacivanje crnih okvira između okvira originalnog materijala bitno poboljšava oštrinu bez uvođenja artefakata. Ova funkcija jako dobro radi za 24p sadržaje, dok kod primjerice 60i materijala titranje slike postaje jače izraženo i ometa u gledanju.

samsung-65ju7002-cars-test

Cars test FPD Benchmark Blu-ray diska (1080i)

U svakom slučaju računajte da LED Clear Motion povećava pokretnu rezoluciju no smanjuje svjetlinu slike pa je za najbolji rezultat dobro povećati LED Backlight. Loša strana – izraženo dupliranje objekata koje može ometati gledanje. Naša preporuka je da umjesto Custom predloška koristite Clear opciju koja poboljšava pokretnu rezoluciju, ne uvodi interpolaciju, ne smanjuje svjetlinu slike i ne unosi tako izraženo dupliranje objekata (iako je i tamo prisutno).

samsung-65ju7002-monoscope

Monoscope test za analizu pokretne rezolucije

Na kraju moramo spomenuti lokalno zatamnjenje, a koje u cjelini radi dobar posao kroz ostvarenje većeg kontrasta i prikrivanja neujednačenosti LED pozadinskog osvjetljenja. Zatamnjenje radi dosta suptilno pa tako kad iz crnog ekrana izrone slova osvjetljenje će se najprije pojačati na mjestu gdje su slova, a onda poput vala i na ostatak ekrana. S druge strane, lokalno zatamnjenje nije precizno i često zbog sićušnog trokutića u donjem kutu ekrana osvjetljava čitavu polovicu zaslona.

Osim nepreciznosti, aktivacijom Smart LED funkcije aktivira se i nepoželjno globalno zatamnjenje, a koje prigušuje LE diode ako je ekran većinom crn sa svega nekoliko objekata. S obzirom na to koliko godina lokalno zatamnjenje postoji, šteta što proizvođači i dalje pribjegavaju ovakvim “jeftinim” trikovima na štetu ujednačenosti slike samo kako bi prikrili ograničenja koja imanentno pripadaju LCD tehnologiji – prikaz crne boje i ukupni kontrast. Naša preporuka je da isprobate Smart LED pa ako vam globalno zatamnjenje bude smetalo, isključite ga i radije smanjite LED Backlight za gledanje u zamračenom ambijentu.

samsung-65ju7002-uniformity

Neujednačenost intenziteta LED pozadinskog osvjetljenja

Kao testni materijal na Blu-rayu poslužio nam je dokumentarni film “Baraka” iz 1992., remek djelo koje je od sada dio naše obavezne kolekcije testnih diskova. Nakon kalibracije i uz pravilno podešene kontrole vezane za procesor slike, ubrzo smo utonuli u zapanjujuće kadrove od kojih mnogi doista mogu oduzeti dah na velikom zaslonu poput ovog koji nudi Samsung 65JU7002. Oštrina slike je izvrsna, teksture vjerno prenesene, boje neutralne u skladu s originalnim zapisom, a takt izvođenja 24p materijala gladak, bez trzanja ili efekta sapunice. LED Clear Motion lokalno zatamnjenje je osiguralo da tanke crne linije iznad i ispod slike budu mračne i što manje uočljive. Spomenuto globalno zatamnjenje tek nas je u rijetkim slučajevima zasmetalo. Činjenica što zaslon nije zakrivljen ništa nam nije oduzela od perspektive i efekta trodimenzionalnosti koji proizvođači nastoje promovirati kod takvih modela televizora.

samsung-65ju7002-baraka-bluray2

Baraka – Blu-ray 1080p24

Samsung 65JU7002 je usporediv u pojedinim segmentima i sa značajno skupljim JS9502 modelom, a samim time i s ostalim SUHD modelima. No ograničena pokrivenost DCI-P3 prostora boja predstavlja bitno ograničenje za sve koji ovaj UHD televizor razmatraju za gledanje nadolazećih UHD Blu-ray filmova. Prednosti Ultra HD rezolucije ćete jasno moći vidjeti, no spomenuti prošireni raspon boja i HDR zasigurno neće biti tako impresivni kao na jačim modelima.

paragraph-separator-divider

Kvaliteta zvuka (Sound quality)

Ugrađen audio sustav je prosječne kvalitete koja će biti dovoljna za gledanje TV programa, vijesti i serija, dok je za filmove bolji izbor investicija u soundbar/komplet kućnog kina za kvalitetniju reprodukciju šireg zvučnog spektra. Više detalja možete pronaći u našem vodiču za kupovinu zvučnika i kućnih kina >>

Gaming

Ovo je prvi televizor otkako mjerimo ulazno kašnjenje (input lag) Leo Bodnarovim LagTester uređajem, a na kojem nismo mogli doći do rezultata. Bez obzira koji HDMI priključak koristili i u kojem predlošku za sliku bili, slika se na ekranu nije pojavljivala tako da nismo mogli izmjeriti koliko iznosi kašnjenje. No tijekom povezivanja s računalom i igranja igara možemo ustvrditi kako je kašnjenje vrlo prihvatljivo i najvjerojatnije na razini ranije testiranih Samsung TV-a (ispod 30 ms). Diablo 3: Reaper of Souls je izgledao odlično, odziv je bio dobar i cjelokupan dojam sasvim solidan. U game modu je moguće aktivirati i LED lokalno zatamnjenje za poboljšani kontrast, iako treba računati na efekt globalnog zatamnjenja koji može smetati u igrama koje se odvijaju u mračnim zatvorenim prostorima (poput Alien: Isolation).

paragraph-separator-divider

Zaključak

samsung-ju7002-review-header

165 cm velika dijagonala zvjerke koja nam se našla na testu nosi puno ime 65JU7002 i dolazi iz Samsunga. Model je to koji krasi Ultra HD rezolucija, te napredne tehnologije poput PurColora, Peak Illuminatora, Precision Blacka, te UHD Upscaling i UHD Dimminga za kvalitetnu sliku ovog LED LCD televizora. Ovo je ujedno i prvi Samsungov TV koji testiramo, a koji dolazi s tzv. One Connect Mini dodatkom za lakši pristup različitim priključcima. Kakvi su dojmovi nakon detaljnog testiranja, provjerite u nastavku. Specifikacije (specifications) Specifikacije Proizvođač Samsung Model UE65JU7002TXXH Tehnologija prikaza VA 8-bitni LCD panel s bočno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem…

Review Overview

Kvaliteta izrade
Izbornici i rukovanje
Mogućnosti
Kvaliteta slike - kontrast
Kvaliteta slike - oštrina u dinamici
Kvaliteta slike - ukupno
Kvaliteta zvuka
Gaming

Zlatna klasa - preporuka

Summary : Samsungov pripadnik serije 7 donosi očekivana poboljšanja u odnosu na ranije testiran model serije 6, te u pojedinim segmentima podjednako dobar rezultat kao Samsungov SUHD model JS9502. Tvornički je slika dobro podešena te se uz par manjih korekcija može učiniti odličnom. Naravno, dojam će uvelike ovisiti kakav video materijal gledate - s obzirom na veličinu ekrana Blu-ray filmovi predstavljaju svojevrsni minimum ako želite uživati u kvaliteti slike. Sutra će to biti UHD Blu-ray, a koji ipak neće izgledati onako dobro kao na proizvođačevim SUHD modelima s obzirom da je pokrivenost DCI-P3 prostora boja tek 80% dok je kod primjerice JS9502 modela ta vrijednost bitno veća - 92%. Skaliranje SD-a je dobro, no ne očekujte čuda unatoč kvalitetnoj obradi ugrađenog procesora. Prigovaramo nepreciznom lokalnom zatamnjenju i dosta izraženom dupliranju efekata kada je Auto Motion Plus aktivan. Tizen platforma radi osjetno brže nego prvi puta kada smo se s njom susreli prije nekoliko mjeseci, iako i dalje ostaje prostora za njenu optimizaciju i poboljšanje preglednosti. Sve u svemu, s obzirom na cijenu, kvalitetu izrade i mogućnosti, ovo je solidan televizor koji možemo preporučiti.


samsung-65ju7002-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Maloprodajna cijena na dan objave (Ronis): 19.899,00 kn

Aktualne cijene provjerite na jeftinije.hr i nabava.net

jeftinije-hr

Na test ustupio: Samsung Hrvatska

samsung-logo-1000px

© HD Televizija 2015. Sva prava pridržana.

About Darko Hlušička - Darco

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kada je po prvi puta pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

20 komentara

 1. Prije svega, odlična recenzija. Čitam i pratim sve što iole valja kad su pitanju televizori, ali detaljniju recenziju još nisam pročitao.
  Što se tiče samog televizora sve je kao što sam očekivao, izuzev kontrasta. VA panel a tako relativno mali kontrast.

  Ovaj TV sam imao u najužoj konkurenciji i čekao sam ovu recenziju da donesem odluku. Ali, u međuvremenu sam dobio ponudu koja se ne odbija, pa sam po jako povoljnoj cijeni naručio Panasonic 50CX800 na neviđeno.

  • Hvala na komentaru i pohvalama! Komtrast je i mene iznenadio, no ocito razlicite dijagonale ekrana mogu imati i 20 i vise % razlicit ANSI nativni kontrast.

   CX800 bi trebao biti jako dobar izbor, planiram ga provjeriti uskoro. Javite dojmove u svakom slucaju.

   • Već skoro dvije godine vagam koji TV da uzmem. Težak sam pravo, jer sam 10 godina gledao Panasonic plazme, koje ne bih ni mjenjao da su veće dijagonale. Prošle godine sam imao neka loša iskustva sa serijom 6 LG-a i Samsunga, pa sam odustao. Ove godine sam odlučio uzeti klasu više, a ispao mi je 50CX800 koji je u stvari za sada flagship model i sa cijenom malo skupljom od samsunga 48″ klase 7.

    Tek sam ga poručio. Isporuka za 10-15 dana, možda i do 30 dana :(. Ima da se preznojim na sto različitih načina dok ne stigne.

    Kad dođe javim sve.

 2. Steta Darko sto niste u mogucnosti testirati Oled 55EC930V. Kupio mi ga je od prijatelja otac. To je skroz jedno novo iskustvo gledanja. Bio nas program ili film preko usb. , pogodovo kada su filmovi. Onda tek vidis superiornost nad drugim televizorima.

 3. Postovanje Darko.Da li bi mogli testirati

 4. Postovanje Darko.Da li bi mogli testirati Telefunken led tv t40fs243 posto imam ponudu tog tv-a?Unaprijed hvala i pozdrav

 5. Evo ti ovdje link na postavke modela W800c (sajt je američki pa nosi tu oznaku, TV je mislim isti). Imaš tu i za model W850c, pa probaj.

  http://www.rtings.com/tv/reviews/by-brand/sony/w800c/settings

 6. Poštovanje Darko, planiraš li testirati Samsung UE48JU6400K, trebaju mi kalibraciiske postavke?

 7. Pozdrav Darco, hvala sto si napokon testirao ovaj model ! Napokon mu se i cijena malo unormalila.

  Ali nekako nisam ocaran ocjenama, ipak je to TV od 11k kn u 55″ verziji ! Dali je bolje uzeti Panasonic CX740E u tom cjenovnom rangu ili je bolja slika na JU7002 ako mozda znas ?

  • Mestre Darko moje postovanje.Zanima me dali su kalibracijske postavke za 60 ju 7002 iste i na ue48 ju 7002 iste?Zanima me zbog ps4 gaminga.Kopirao sam gaming settings sa vaseg videa za 60 ju 7002 medjutim slika nije ni priblizno dobra kao na videu.Molim ako mi mozete pomoci.

 8. Može li mi tko pomoći oko skype kamere za UE42F5300 … Nigdje se ne može naći kompatibilna kamera (kao ni onaj wifi adapter) za ovaj TV, a na tržištu ima samo vg-stc5000 koja nije kompatibilna… Istu sam kupio jer su mi nakon duge potrage od nemila do nedraga samsungovi “stručnhaci” s chata rekli da je kompatibilna da bi se pokazalo da nije i od njih samo sory a ja iskeshirao za nju 140 KM i nikom nishta…
  Isto tako nema nigdje ni kompatibilnog wifi adaptera pa sam morao kupiti aces point za bezicno povezivanje na internet…
  Tako da sam sebi bio rekao nikad više samsung…

 9. gdine Darko zahvaljujem na ovoj recenziji, ovaj model čekam u veličini 55 da dođe ispod 10,000 i moj je onda.
  U međuvremenu Vas molim info u vezi dvojbe 48j6202 i 48j6272, koliko vidim po spec razlika je samo u sat tuneru. Da li su to isti paneli? na 6272 daju 5 godina garancije a na ovu drugu ne.
  Unaprid hvala

 10. poz,

  nakon recenzije kupio ovaj model televizora. Jel postoji kalibracija za SD signal i gledanje naših “običnih ” programa ?

 11. Poštovani Darko,
  Prekjučer sam kupio Samsung 55JU7002 (JU7000) UHD Smart TV te sam u meniju Slika/Film prekopirao Vaše kalibracijske postavke za ovaj 65″ TV koji ste recenzirali.
  Slika je jako loša nakon prekopiranih postavki. Točnije, najlošija od sva četiri izbora (Dinamički, Standard, Prirodni i Film). Najbolja slika je kad se odabere Prirodni način. Ažurirao sam i najnoviji softer.
  Ili sam ja krivo prekopirao kalibracijske postavke (iako sam pažljivo gledao i zapisivao svaki detalj kalibracije) ili su iste jako različite za te dvije dijagonale.
  Molim Vas da mi pomognete izvuči maksimum iz mog novog TV-a. Ako je nemoguće doći do kalibracijskih postavki za 55″, bio bih Vam jako zahvalan i na bilo kakvom savjetu kako podesiti sliku u Film modu. Sada je slabog kontrasta i nekako sva žučkasta. Moja stara plazma Samsung PS43E450 iz 2012. ima puuuuno bolju sliku. Na nju sam 2012. prekopirao kalibracijske postavke i slika je izvrsna.
  LP,
  Robot

  • slika u “film” postavci mora biti zuckasta i bez kontrasta od kojeg iscure oci nakon 30 minuta.

  • Ponovo sam postavio kalibracijske postavke sa ovog testa i slika je bolja. Nije više tako jako žučkasta.
   Mora da sam sistematski negdje griješio prilikom unošenja postavki.

  • Sad sam definitivno prekopirao točno kalibracijske postavke i slika je sada izvrsna u Film modu!! Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Eco-Packaging-for-QLED-Lifestyle-TV-Lineup_1

Samsungovi televizori s kreativnom eco-friendly ambalažom

Napokon se netko sjetio pokazati kreativnost s kartonskom ambalažom televizora. Samsung Electronics je najavio uvođenje novog, ...

SMART TV za pametan dom

Nakon što smo isprobali kvalitetu prikaza slike i multimedijske opcije nove generacije Samsungovih QLED 8K ...