Vodič za kupovinu: Blu-ray reproduktori

vodic-bluray-2011

Napisao: Darko Hlušička
Zadnje ažuriranje: 28. prosinca 2011.

Vlasnici modernih HDTV-a vrlo lako mogu zaključiti kako kvaliteta slike TV programa i kolekcije DVD filmova nije onako dobra kao što je to bio slučaj kod cijevnih televizora standardne rezolucije. Blu-ray reproduktori su uređaji koji pružaju najveću komercijalno dobavljivu kvalitetu slike u ovom trenutku, a idealno funkcioniraju u kombinaciji s HDTV-om i A/V pojačalom. Prednosti ovakvih uređaja su višestruke – osim vrhunske kvalitete slike i zvuka koju mogu pročitati s Blu-ray i Blu-ray 3D medija, moderni Blu-ray reproduktori također mogu čitati klasične DVD i CD medije, a nisu rijetki niti oni koji podržavaju popularne “digitalne” formate poput DivXa ili MKV spremnika. Vlasnici velikih kolekcija MP3 datoteka također ih mogu reproducirati putem takvih uređaja, a isto vrijedi i za pregledavanje fotografija. Povezivost i “pametne” funkcije koje nude moderni televizori također možete pronaći na takvih uređajima, a širok izbor različitih modela omogućuje da stvarno pronađe uređaj za sebe.

Dizajn Blu-ray reproduktora

blu-ray-dizajn

Baš kao i DVD i CD reproduktori, tako su i Blu-ray reproduktori linijske komponente koje će se smjestiti u dnevni boravak i biti viđene, tako da prilikom odabira treba uzeti u obzir i njen dizajn i kvalitetu izrade. Mnogi proizvođači nude dvije boje svojih uređaja, najčešće u srebrnoj i crnoj boji, a ovisno o klasi materijal izrade može biti plastika ili brušeni aluminij. Robusnost koju daje aluminijsko sučelje osigurava i veću stabilnost prilikom čitanja medija i elitni izgled koji će zamijetiti svi. Na tržištu postoje i modeli koji se mogu položiti okomito, često vrlo atraktivno dizajnirani tako da se ističu na polici uz TV.

Priključci Blu-ray reproduktora

blu-ray-connectors

Blu-ray reproduktori kao u prvom redu digitalni uređaji svoj puni potencijal ostvaruju kada se povežu putem HDMI digitalnog izlaza, a koji omogućuje prijenos i slike i zvuka u najvišoj kvaliteti koja je pohranjena na optičkom mediju. Jedan HDMI kabel koji se može pronaći za vrlo malo novaca biti će dovoljan da video i audio prenesete u TV prijamnik, odnosno u A/V pojačalo ako želite reproducirati višekanalni audio zapis na zvučnicima kućnog kina.

Osim HDMI-ja, Blu-ray reproduktor su opremljeni također i s analognim priključcima za korisnike koji iz nekog razloga ne mogu ili ne žele koristiti HDMI povezivost. Valja napomenuti kako svaki od tih priključaka nosi sa sobom neki kompromis, pa tako jedino komponentni priključak može prenijeti HD rezoluciju, no ne u progresivnom načinu već samo u isprepletenom, što znači da dolazi do gubitka originalne informacije. Izlazi poput kompozitnog, S/Video ili SCART sučelja niti ne mogu poslati HD rezoluciju, te se ne preporučuju za povezivanje.

Mrežni priključci nisu rijetkost na modernim Blu-ray reproduktorima, te se povezivanjem na internet mogu osigurati dodatne mogućnosti na Blu-ray diskovima s BD Live podrškom, pristup različitim aplikacijama i mogućnost jednostavne nadogradnje softvera (firmware). Pojedini modeli su opremljeni i s integriranim bežičnim (Wi-Fi) sučeljem za povezivanje bez upotrebe kabela.

U slučaju da ne posjedujete novo A/V pojačalo s HDMI ulazima, HD audio formate je moguće poslati analognim putem preko RCA (cinch) izlaza koje većina Blu-ray reproduktora nudi. Ovisno o broju ulaza na pojačalu, moguće je poslati stereo, 5.1 ili 7.1 zvuk, svaki kanal za sebe i na taj način i na starijoj opremi uživati u vrhunskom HD audio bez gubitaka (lossless) poput Dolby TrueHD, DTS HD Master Audia ili nekompresiranog LPCM-a.

Izlazne rezolucije

rezolucije-blu-ray

Blu-ray reproduktori omogućuju slanje više rezolucija ovisno o potrebama korisnika i opremi koju koristi. Najviša izlazna rezolucija iznosi 1920 piksela u 1080 linija, a frekvenciju je moguće podesiti na originalnu filmski od 24 Hz, odnosno na onu od 50 ili 60 Hz. U slučaju slanja originalne 24 sličice u sekundi, važno je da TV prijamnik može prihvatiti takav signal. U slučaju da se pojavljuju problemi, alternativno se mogu koristiti izlazi druge frekvencije, 50 ili 60 Hz.

Kod gledanja DVD filmova, moguće je slati originalnu rezoluciju (720 piksela u 576 linija) i ostaviti da sam televizor odradi prilagođavanje slike na razlučivosti zaslona. Alternativno, može se podesiti da Blu-ray reproduktor odradi skaliranje na jednu od HD rezolucija i da televizor samo prikaže takvu sliku, bez vlastitog skaliranja. S ovom se opcijom valja poigrati kako bi se pronašao optimalan rezultat.

DivX, MKV i ostala multimedija

blu-ray-podrska

Nepobitna je činjenica kako se danas gleda mnogo HD sadržaja koji se ne nalaze na Blu-ray mediju već se pronađu i preuzmu na internetu u MKV i ostalim formatima. Iako je legalnost takvih sadržaja upitna iz razloga što bi za njihovo korištenje trebalo posjedovati originalni Blu-ray disk, činjenica je kako većina gleda upravo takve materijale. Prilikom odabira Blu-ray reproduktora dobro je provjeriti njegovu podršku za čitanje takvih formata, te mogućnost čitanja podnaslova s ispravnim prikazom dijakritičkih znakova. Zgodno je da uređaj posjeduje USB priključak koji čita multimedijalne formate, tako da s lakoćom možete reproducirati filmove, MP3 glazbu ili vlastite fotografije. Osim USB-a, filmove je moguće reproducirati i preko računala povezanog u lokalnu mrežu, što je jedna od mogućnosti koju DLNA-certificirani uređaji posjeduju.

PlayStation 3 kao Blu-ray reproduktor

playstation3

PlayStation 3 konzola, predstavljena je 2006. godine, dan danas je vrlo atraktivan Blu-ray reproduktor koji otvara i doista bogata vrata jedinstvenim sadržajima koje niti jedan drugi Blu-ray reproduktor ne nudi – igranju igara u prvom redu. PlayStation 3 posjeduje HDMI izlaz, nudi mogućnost reprodukcije Blu-ray 3D diskova, a opremljen je i Wi-Fi adapterom za korištenje BD Live interaktivnih servisa. Iako podržava DivX, MP3 i slikovne formate, ne podržava prikaz podnaslova niti MKV, no svojom cijenom, kvalitetom prikaza DVD i Blu-ray sadržaja, te odličnim dizajnom i dalje je vrlo primamljivo rješenje za uživanje u HD multimediji. Jedino ne zaboravite da je za klasičan daljinski upravljač potrebno napraviti dodatnu investiciju jer se uz PlayStation 3 isporučuje samo igrači kontroler.

Kućna kina s Blu-ray reprodukcijom

Osim zasebne linijske komponente, Blu-ray reprodukcija se može ostvariti i u kompletima kućnog kina, a koja osim reproduktora optičkih medija posjeduju i pojačalo, te različite konfiguracije zvučnika, što uz televizor zaokružuje cjelinu kućnog kina. Kako su testovi HD Televizije pokazali, kvaliteta prikaza Blu-ray materijala se između linijskih Blu-ray reproduktora i onih u kućnim kinima gotovo da i ne razlikuje, tako da se pri odluci korisnik može koncentrirati na ostale značajke poput podrške za multimediju, konfiguracije zvučnika, dizajn itd. Više detalja o kućnim kinima pronađite u zasebnom vodiču.

Podrška za 3D

Blu-ray reproduktori s podrškom za Blu-ray 3D omogućuju reprodukcijom najnovijih Blu-ray naslovu u tri dimenzije. Takvi Blu-ray reproduktori mogu reproducirati i klasične 2D Blu-ray filmove, baš kao i DVD i CD medije, a za povezivanje s ostalim komponentama se preporučuje korištenje HDMI priključka. Cijena takvih modela je nešto veća od klasičnih Blu-ray reproduktora, no ukoliko želite iskoristiti 3D televizor u potpunosti, Blu-ray reproduktor s 3D podrškom je nužna komponenta.

HD Televizija recenzije Blu-ray reproduktora >>

Adsense

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!