6. EVD

5. EVD

EVD HD

5.1 Što je EVD?

EVD je skraćenica od Enhanced Versatile Disc (Poboljšani Unaprijeđeni Disk), a razvijen je od strane konzorcija kineskih kompanija. EVD je zapravo sam DVD disk s različitim video/audio specifikacijama, koristi bolji kompresijski algoritam od MPEG-2, te omogućava da se video visoke razlučivosti spremi na njega.

5.2 Kada je EVD službeno lansiran?

EVD je službeno lansiran u studenom 2003. godine i iako su reproduktori i mediji raspoloživi, ovaj format nije prošao baš najbolje. Izlaskom ostalih DVD medija visoke razlučivosti će biti zanimljivo vidjeti hoće li se EVD nametnuti kao jeftina alternativa u odnosu na ostale.

5.3 Tko je iza EVD-a?

EVD je razvio Beijing E-World Technology, konzorcij glavnih elektroničkih tvrtki u Kini, financiranih od strane kineske vlade. Radi se o ovim tvrtkama:

  • SVA
  • Shinco
  • Xiaxin
  • Yuxing
  • Skyworth
  • Nintaus
  • Malata
  • Changhong
  • BBK

Tehnologija za video kompresiju je On2-ova VP5/VP6 video codec, no bilo je prepirki oko On2 i E-World licenci.

5.4 Što je s formatima za snimanje EVD-a?

EVD je zapravo najobičniji DVD disk s nešto drugačijim setom audio i video codeca, tako da se ne može smatrati kao format za snimanje medija. EVD je u svojoj suštini format za reprodukciju.

5.5 Tko je razvio EVD?

EVD je razvijen kao odgovor na relativno visoke cijene licenci DVD-a (oko 15 dolara po linijskom reproduktoru za razliku od 2 dolara za onaj s EVD licencom). Cijena licence DVD formata uključuje CSS, Macrovision, MPEG-2 i razne sustave višekanalnog zvuka.

Za više informacija pogledajte sekciju 2.6 i 3.14.

5.6 Koje će rezolucije EVD biti?

EVD podržava 1080i (1920×1080 pri 50i ili 60i) i 720p (1280×720) rezolucije, usporedive s HD DVD formatom, no ne i sa Blu-ray-evim 1080p sustavom. Standardna DVD definicija je također podržana, kako je EVD izvorno dizajniran kako bi bio zamjena za DVD, kao i nova generacija istoga.

5.7 Koji tip kompresije će se koristiti?

EVD koristi On2 Technologies VP5 i VP6 video kompresijske codece.

5.8 Što je sa zvukom?

EVD koristi audio codec zvan EAC 2.0 (Enhanced Audio Codec). EAC podržava 6-kanalni audio i učinkovitiji je od Dolby Digital-a ili DTS-a, a koji se koriste kod DVD-a.

5.9 Kakvu ću opremu morati posjedovati za gledanje EVD filmova?

Premda EVD koristi isti tip medija kao i DVD, postojeći DVD reproduktori neće moći reproducirati EVD medije, s obzirom da ne podržavaju korištene video i audio codece.

Specifikacije su slične HD DVD formatu (pogledajte sekcija 4.10) i premda razvijen kao zamjena za DVD, korisnička skupina na koju se cilja je onda koja može gledati DVD-e, za razliku od nove skupine korisnika koja posjeduje ekrane visoke razlučivosti.

EVD diskovi će biti čitljivi na standardnim DVD-ROM uređajima, tako da reprodukcija na računalu u potpunosti ovisi o softveru.

5.10 Što će biti s mojom kolekcijom DVD-a?

EVD je zamjena za DVD, tako da nema službenu podršku za DVD. No, kako je to gotovo uvijek slučaj kod Blu-ray medija, (pogledajte sekciju 3.11), podrška za reprodukciju DVD-a je uvijek prisutna kako bi se podržao ovaj izuzetno popularan format.

5.11 Hoće li EVD reproduktori moći reproducirati ostale DVD formate visoke razlučivosti?

Dok će combo reproduktori kompatibilni s Blu-ray i HD DVD medijima biti dostupni, ti uređaji teško da će nuditi podršku za EVD (ili FVD), baš zbog geografskih ograničenja (EVD je primarno namjenjen azijskom tržištu). Ipak, kineski ili tajvanski BD ili HD DVD reproduktori će možda nuditi podršku za EVD, s obzirom da neće biti skupa implementacija podrške za ovaj “napredni” DVD format.

5.12 Što je sa zaštitom?

EVD posjeduje zaštitu od kopiranja, no trenutno je dostupno malo detalja o njoj. Problem zaštite će biti mali problem s obzirom na ciljano kinesko tržište (gdje legalni diskovi nisu puno skuplji od kopiranih i daleko povoljniji nego na zapadnom tržištu).

5.13 Tehničke informacije

Laser/Traka/Kapacitet/Brzina prijenosa/Datotečni sustav: DVD
Promjer diska: 120 mm
Video rezolucija: 1080i (1920×1080 HD, 50i, 60i)
720p (1280×720, 50p, 60p, 24p)
SD (720×576/480, 50i, 60i)
Video kompresija: On2 VP5/VP6
Audio rezolucija/kompresija: EAC 2.0
Zaštita od kopiranja Copy Protection Scheme
Adsense

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!