5. HD DVD

4. HD DVD

HD DVD

4.1 Što je HD DVD?

HD DVD je jedan od dva glavna takmaca u utrci za titulu nasljednika DVD-a. Ipak, neka vas ne zbuni naziv ovog formata s općenitim nazivom za DVD medij visoke definicije, iako autori na to računaju. Ime “HD DVD” je očita ekstenzija postojeće DVD nomenklature i dok se radi o tipičnom marketinškom triku za zbuniti kupce, HD DVD je zapravo mnogo bliži sadašnjem DVD standardu nego što je to Blu-ray.

Zbog kapitulacije HD DVD formata u veljači 2008., Blu-ray je postao dominantni HD format. Iz tog razloga su sve informacije ovdje iznesene danas samo od povijesnog značaja.

Za više informacija o HD DVD formatu, molim pogledajte slijedeće eksterne linkove:

4.1.1 Što je AOD?

AOD je skraćenica of Advanced Optical Disc (Napredni Optički Disk), što je drugo ime za HD-DVD.

4.2 Kada službeno izlazi HD DVD?

U Toshibinoj najavi s kraja rujna 2005. je bilo rečeno da će izlazak u SAD-u biti ponaknut s veljače na proljeće 2006. godine. U prosincu te godine je izlazak Blu-ray formata također bio zakazan za proljeće 2006.

Službeni datum izlaska za SAD je naposlijetku bio 17. travanj 2006.

Što se medija tiče, na CES sajmu te je godine raspoloživost najavilo nekoliko kompanija:

 • Fujifilm: Blu-ray iHD DVD mediji će biti dostupni sredinom 2006.
 • Verbatim: Jednoslojni BD-R iHD DVD-R mediji će biti dostupni početkom 2006., dvoslojni HD DVD-R mediji se očekuju do kraja 2006.

4.3 Tko je iza HD DVD-a?

Glavne kompanije koje podupiru HD DVD format su slijedeće:

 • Canon Inc.
 • Digital Theater Systems
 • Hitachi Maxell, Ltd.
 • Kenwood Corporation
 • Mitsubishi Kagaku Media Co., Ltd.
 • NEC Corporation
 • Onkyo Corporation
 • Paramount Home Entertainment
 • Sanyo Electric Co., Ltd.
 • Teac Corporation
 • Toshiba Corporation
 • Universal Pictures
 • Warner Home Video Inc.

Postoji također i nekoliko manjih kompanija, “Associate Members” koji su iza HD DVD formata, a cijeli popis možete pogledati ovdje (vanjska poveznica)

Glavnu podršku ovom formatu daju Toshiba i NEC, dok od filmskih studija to su Universal i Paramount.

Warner, koji je do Paramount/Dreamworks-ovog prelaska na oba HD formata jedini ostao vjeran isključivo HD DVD-u, početkom 2008. godine je prešao na stranu Sony-jevog Blu-ray standarda. Ovaj snažan udarac HD DVD je pokušao ublažiti rezanjem cijena svoji reproduktora. Za ažurirani popis kompanija i njihovih opredjeljenja, pogledajte DigiWiki (vanjska poveznica).

Sony (glavna podrška Blu-ray-u) je najavio krajem studenog da će ujediniti svoju jedinicu za optičke diskove s NEC-ovom, što će biti pod vodstvom Sony-ja. Zbog ove su odluke počela kružiti govorkanja kako NEC više neće proizvoditi HD DVD proizvode, no čini se da će se ipak nastaviti proizvodnja oba formata, što se može zaključiti iz onoga što je glasnogovornik Sony-ja rekao, “Nesumljivo je to da će biti mnogo zahtjeva za raznim uređajima … možda čak i za one drugog formata” (pod “drugim” se smatra HD DVD, koliko možemo zaključiti između redaka). Više informacija o spajanju možete pročitati u ovom članku (vanjska poveznica).

U objavi s kraja rujna 2005. Microsoft i Intel su službeno dali svoju podršku HD DVD formatu. Razlozi podrške, uzeti iz interjvua s predstavnikom Microsoft-a od strane Tom’s Hardware Guidea, govore o lakšoj izradi autorizirajućih kopija legalnih HD DVD diskova, a što je jako važno za kućnu upotrebu.

Ako želite saznati kojem “kampu” ste vi bliži, na temelju vaše postojeće kolekcije DVD filmova, posjetite dvdloc8.com (vanjska poveznica), kreirajte bazu i pogledajte statistike kolekcije (isto možete vidjeti i ako napravite listu želja).

4.4 Postoje li različiti formati za snimanje i pisanje kao sa DVD/DVD-R/W medijima?

HD DVD će biti dostupan u tri različita formata, HD DVD-ROM samo za čitanje (slično DVD-ROM-u), HD DVD-R za jedno pisanje po diskovima (slično DVD-Ri) i HD DVD-Rewritable za pisanje po izbrisivim medijima (slično DVD-RW-u).

4.5 Koji će biti kapaciteti medija?

Kao i kod DVD medija, HD DVD će biti dostupan u jednoslojnoj i dvoslojnoj verziji, a pridružiti će im se i troslojna verzija.

Na jedan sloj HD DVD medija stane 15 GB podataka, što je oko 3x više nego na jednoslojni DVD medij. Svaki dodatni sloj će donijeti novih 15 GB, što znači da će dvoslojni ponuditi ukupni kapacitet od čak 30 GB. Razlog ovolikih kapaciteta je u HD sadržajima koji unatoč boljoj kompresiji zauzimaju puno prostora. Za sada se smatra kapacitet dovoljan za sve tipove sadržaja, tako da nisu u planu dvostrani HD DVD mediji.

HD15 i HD30 oznake se često koriste da bi se opisali kapaciteti dvije osnovne verzije HD DVD medija.

Očekuju se i tzv. kombo mediji, a koji će biti dvoslojni, te će kod njih na jednoj strani biti jednoslojni ili dvoslojni HD DVD sadržaj, dok će na drugom biti standardni DVD koji će se moći čitati u bilo kojem DVD reproduktoru.

Kako je najavljeno u rujnu 2007., troslojni će mediji ponuditi kapacitet od 51 GB, što je malo iznad kapaciteta dvoslojnog Blu-ray medija. Svaki sloj u toja varijanti može pohraniti 17 GB podataka. Priča se i o novim verzijama trostrukih HD DVD medija kod koji bi na prva dva sloja stalo 30 GB podataka, dok bi treći sloj bio standardni DVD koji je čitljiv u svakom DVD reproduktoru.

4.6 Koje će razlučivosti biti filmovi na HD DVD-u?

HD DVD rezolucije će pratiti one koje propisuje HD standard. Ovo znači, u trenucima pisanja ovog FAQ-a, da je maksimalna rezolucija HD DVD medija 1080i ili 1920×1080 u isprekidanom (interlaced) načinu prikaza (malo je zaslona koji podržavaju 1080p, a još ih manje može prikazati svih 1080 linija – više informacija u sekciji A.2). Podržana je i 720p rezolucija (1280×720, progresivno procesiranje slike) koja je najčešća danas u kućnim HD sustavima, te SD rezolucija kakvu srećemo na DVD-ima.

Izostanak 1080p rezolucije je nedotajao čak i onima koji su podržavali ovaj format. U to je vrijeme planirano da se filmovi spremaju u 1080i formatu na HD DVD medijima, premda su 1080p reproduktori bili planirani za izlazak negdje u budućnosti, a koji bi trebali od isprekidane slike stvarati onu progresivnu (de-interlacing). Ovo je dakako inferiorna karakteristika u odnosu na Blu-ray, s obzirom da je njihov materijal snimljen u 1080p formatu.

No situacija se promijenila ili je bila u početku krivu interpretirana. U intervjuu s Microsoft-om za časopis Audioholics u siječnju 2006., rečeno je da će HD DVD filmovi biti spremljeni u 1080p formatu, kao i BD, čak i ako prvi HD DVD reproduktori budu nudili samo 1080i izlaze. Cijeli intervju možete pročitati ovdje (vanjska poveznica).

Do sada su svi HD DVD naslovi izdani u 1080p razlučivosti, baš kako je i obećano. Jedan od navedenih razloga nedostajanja 1080p HD DVD reproduktora nakon predstavljanja formata bio je u izostanku HDMI 1.3 specifikacija u trenucima lansiranja na tržište (intervju spomenut gore se također na ovo odnosi). Ipak, ovo nije vjerodostojan podatak s obzirom na to da je 1080p razlučivost podržana u svim verzijama HDMI-a (Dolby-jev i DTS-ov lossless audio, s druge strane, su podržani samo u HDMI verziji 1.3). Stvarni razlog izostanka 1080p izlaza u prvim HD DVD reprodukorima je bio u upotrebi Broadcom čipa, a koji je ograničen na 1080i razlučivost. Zapravo, Samsung-ov prvi Blu-ray reproduktor je koristio isti čip, te još jedan koji je pretvarao isprekidani u progresivni prikaz.

Toshiba još danas (studeni 2007.) nudi 1080i HD DVD reproduktore kao povoljno rješenje za gledanje HD sadržaja, dok svi ostali reproduktori posjeduju 1080p kao standardni izlaz. 1080p/24 izlaz je dodan nekim modelima također.

Mnogo se diskutira o stvarnoj razlici u kvaliteti između 1080i i 1080p razlučivosti. Mnogo faktora ovisi o tome, od samog sadržaja, zatim nativne razlučivosti zaslona, pa čak djelom ovisi i o ugrađenom deinterlaceru. Za više informacija, molim posjetite sekciju A.2.

4.7 Koji tip video kompresije će se koristiti?

HD DVD će koristiti isti set kompresijskih codeca kao i BD (pogledajte sekciju 3.7). Kako je odobreno na HD Forumu 14. rujna 2005., Kina će imati svoj vlastiti HD DVD podformat, a koji će koristiti Advanced Audio Video Coding standard (AVS), za razliku od skupljeg za licenciranje MPEG i VC-1 codeca.

Većina je HD DVD naslova izdanih do studenog 2007. kodirana VC-1 codecom.

4.8 Što je sa zvukom?

Glavni podržani audio formati uključujuDolby Digital AC3 i DTS, dok su tu jošDolby Digital Plus (DD+), Dolby TrueHD i linearni PCM audio (Linear PCM audio). Sekundarne trake bi mogle uključivati zvuk kodiran u DTS-HD i DTS-HD Master Audio (bez gubitaka – pogledajte sekciju A.2).

4.9 Što mi možete reći o HD DVD medijima za snimanje?

Inicijalna brzina će biti 1x pri brzini od 36.55 Mbps, što je jednako 30x brzini kod CD medija (ili 3.4x kod DVD-a). Veće brzine će vremenom biti raspoložive, baš kako je bilo i s CD i DVD medijima.

Toshiba je na mnogim elektroničkim sajmovima demonstrirala reproduktore i snimače za HD DVD medije.

4.10 Kakvu ću opremu trebati za gledanje HD DVD filmova?

Prvo i osnovno što će vam trebati jest reproduktor HD DVD medija. Niti jedan DVD reproduktor neće prepoznati HD DVD medije, niti postoji softverska ili hardverska nadogradnja koja bi to mogla omogućiti. Kupnja HD DVD reproduktora je, dakle, jedino rješenje.

Zahtjevi za HD DVD su vrlo slični onima za BD, tako da možete pogledati sekciju 3.10 za više informacija.

4.10.1 HD DVD razine performansi

Za razliku od Blu-ray standarda, HD DVD je imao definirane specifikacije pri svome izlasku na tržište. Ipak, unutar jedne specifikacije se nalaze dvije razine performansi, a koje se razlikuju po dodatnim mogućnostima.

Performance Level 1, razina koja se je koristila kod prvih modela HD DVD uređaja, omogućuje vezu na dodatni/eksterni Persistent Storage, kao i podršku za 5.1 dekodiranje zvuka za sve važnije formate. 24p izlaz je također opcionalan.

Performance Level 2 jednostavno traži da se sve opcionalne karakteristike prve razine moraju obavezno moraju koristiti.

Tablicu razlika možete pogledati ovdje (vanjska poveznica).

4.10.2 CH DVD

CH DVD je odobren format za kinesko HD tržište. CH DVD reproduktori će biti kompatibilni s HD DVD diskovima, no CH DVD diskovi neće raditi u HD DVD reproduktorima iz razloga što su CH DVD filmovi namjenjeni kineskom tržištu i biti će niže cijene kako bi se borili protiv piratstva. Nadalje, CH DVD linijski uređaji će imati ugrađene slične komponente onima u standardnim HD DVD reproduktorima.

Stvaranjem jednog standarda u Kini, HD DVD grupa je uvjerena da će smanjiti cijenu proizvodnje opreme s obzirom da se isti proizvodni proces upotrebljen za izradu CH DVD uređaja može iskoristiti i za izradu HD DVD reproduktora.

4.11 Što je s mojom trenutnom kolekcijom DVD-a? Baciti ih u smeće kao i kolekciju VHS kazeta?

HD DVD sebe reklamira kao normalni nasljednik DVD-a (što je odobreno od strane DVD foruma, makar isti nije tako služben kao što bi se iz imena dalo zaključiti), tako da ne bi trebalo biti problema s reprodukcijom DVD medija na HD DVD reproduktorima.

4.12 Hoće li BD/HD DVD reproduktori biti u mogućnosti reproducirati druge DVD formate visoke razlučivosti?

Molim pogledajte sekciju 3.12

4.13 Što sa zaštitom? Hoće li biti jednako slaba kao i DVD-ova CSS zaštita?

Molim pogledajte sekciju 3.13

4.14 Što će nam AACS zaštita ako možda neće funkcionirati?

Molim pogledajte sekciju 3.14

4.15 Što je s regionalnim kodovima?

Čini se (barem prema tvrdnjama DVD Foruma iz listopada 2005.) da će HD DVD mediji biti oslobođeni regionalnih kodova. Ovo ne bi trebalo djelovati kao veliko iznenađenje s obzirom da se regionalno kodiranje kod DVD medija smatra čistim promašajem, s obzirom da nije postiglo željeni učinak.

Dodatak: U svibnju 2006. je DVD Forum kreirao tim kojem je zadatak bio istražiti opciju dodavanja regionalnih kodova na HD DVD medije. Reproktori izdani u to doba nisu nudili regionalnu zaštitu, a i dan danas je mala vjerojatnost da će regionalno kodiranje biti implementirano u HD DVD uređaje jer bi time bilo potrebno napraviti izmjene i svim izdanim reproduktorima. Izostanak regionalnog kodiranja je danas jedan od glavnih aduta u borbi za nasljednika DVD medija jer omogućuje gledanje bilo kojeg HD DVD naslova bez obzira na kontintent na kojem je izdan.

4.16 Xbox 360

xbox_360

4.16.1 Kako PS3 podržava BD, hoće li X-Box 360 podržavati HD DVD?

X-Box 360 nije imao ugrađeni HD DVD čitač, niti su bili objavljeni planovi za podršku HD DVD standarda pri lansiranju na tržište, iako je Bill Gates natuknuo da bi se nova verzija konzole mogla pojaviti u budućnosti, a koja će nuditi podršku za navedeni HD standard. Pri lansiranju na tržište, X-Box 360 je nudio podršku samo za DVD medije, bez ikakve podrške za HD formate. Sama konzola je bila u stanju reproducirati slike u visokoj razlučivosti (1080i), što je pomalo zbunjujuće s obzirom da nije nudila podršku za dekodiranje filmova u HD-u. No, to je bila cijena koju je Microsoft morao platiti kako bi se konzola pojavila na policama prije konkurencije.

Dodatak 1 (2. kolovoz 2005.): Microsoft je službeno dao podršku HD DVD formatu, zajedno s Intel-om. Iako još uvijek nema službenih novosti da će X-Box 360 konzola nuditi podršku za taj format, ova vijest je sugerirala da bi se podrška mogla pojaviti, ukoliko HD DVD ne bude potpuni promašaj.

Dodatak 2 (8. siječnja 2006.): Na CES 2006 sajmu, Microsoft je najavio HD DVD podršku za svoju X-Box 360 konzolu u vidu eksterne jedinice koja će biti izdana tokom godine.

Dodatak 3 (kolovoz 2006.). Microsoft je najavio da će HD DVD jedinica za X-Box 360 konzolu biti raspoloživa oko Božića po cijeni od oko 200 am. dolara. Jedinica će omogućiti reprodukciju HD DVD filmova, no ne i HD DVD igara.

X-Box 360 HD DVD jedinica je danas raspoloživa i postala je najpopularniji dodatak za navedenu konz do danas (studeni 2007.).

xbox360_hddvd

4.16.2 Xbox 360 HD DVD informacije o reprodukciji

Ova sekcija sadrži osnovne informacije vezane uz mogućnosti reprodukcije HD DVD sadržaja na X-Box 360 konzoli. Za detaljniji izvještaj i usporedbu s PlayStation 3 konzolom i njenom reprodukcijom BD diskova, molim pogledajte ovaj članak (vanjska poveznica).

Daljinski upravljač dolazi zajedno s HD DVD jedinicom, te je dizajnom sličan onima koji dolaze uz Toshiba-ine HD-A1 i HD-XA1A linijske reproduktore, uz bolju ergonomiju i pozadinsko osvjetljenje, te nedostatak nekoliko naprednijih funkcija.

Brzina učitavanja diskova je značajno veća nego kod Toshiba HD-XA1 linijskog reproduktora. Buka je problematična tokom reprodukcije, s obzirom da ugrađeni ventilatori znaju biti dosta glasni, a to se posebno osjeti tijekom tiših scena u filmovima.

Mogućnost spajanja s drugim uređajima je ograničena na niz izlaza koje posjeduje ova konzola, s obzirom da dodatna HD DVD jedinica ima samo jedan USB priključak kojim se spaja na nju. Ovo znači da konzola ne posjeduje HDMI izlaz, a 1080p izlaz je moguć samo putem VGA kabela koji se odvojeno prodaje (korištenje 1080p rezolucije je moguće samo ako vaš TV/monitor podržava tu rezoluciju). Komponentni izlaz je stoga najbolje rješenje. Audio izlaz je moguć putem optike, no samo za Dolby Digital 5.1 (1.5 Mbps). Ovo znači da iako su podržani formati tipa Dolby TrueHD, konzola će ga automatski prilagoditi Dolby Digital 5.1 sustavu na izlazu. Nema načina da se ovo zaobiđe. DTS 5.1 dekodiranje je također podržano, no ne i DTS-HD.

Kvaliteta slike se može usporediti s Toshiba-inim linijskim reproduktorima, makar se signal šalje preko komponentnog izlaza. Interna struktura dodatne jedinice za HD DVD reprodukciju je temeljena na drugoj generaciji Toshiba-inih linijskih reproduktora, tako da je kvaliteta na visokom nivou. Kao što je već rečeno, 1080p izlaz je jedino moguć preko opcionalnog VGA kabela, te samo ako vaš monitor/televizor nudi podršku za tu rezoluciju.

4.16.3 Korištenje X-Box 360 HD DVD dodatka na vašem PC-u

Jedna od najzanimljivijih značajki HD DVD dodatka za X-Box 360 je u mogućnosti spajanja na vaš PC (podržani su Windows XP, Vista i Mac OS X operativni sustavi). Uređaj se na računalo može spojiti putem USB-a.

Driveri su izdani za Windows XP OS (makar neki govore da nisu potrebni), a omogućuju da se HD DVD jedinica prepozna kao svaki drugi eksterni uređaj. Reprodukcija sadržaja je tada moguća koristeći PowerDVD Ultra (pogledajte sekciju 2.4.1 za više detalja).

Na Mac OS X operativnom sustavu uređaj je prepoznat, no trenutno nije dostupan niti jedan softverski HD DVD reproduktor za taj sustav.

Kompatibilnost s Windows Vista sustavom bi trebala biti ravno-iz-kutije, bez potrebe za ikakvih driverima.

U prijevodu ovo znači da za malo novaca (oko 180 am. dolara) možete imati HD DVD reproduktor koji radi na različitim operativnim sustavima, te naX-Box 360 konzoli. Ovo je primamljiva ponuda i za korisnike koji ne posjeduju X-Box 360 konzolu, te dodatak koristiti isključivo na svojem PC-u.

Instrukcije kako iskoristiti X-Box 360 HD DVD dodatak za reprodukciju HD DVD medija na Windows-ima možete pogledati u ovom vodiču (vanjska poveznica).

4.17 Tehničke informacije

Tip laserske zrake: Plavo-ljubičasti laser
Valna daljina zrake: 405 nm
Dubina trake: 0.40µm (HD DVD-ROM, DVD-R)
0.34µm (HD DVD-piši-briši)
Snaga čitanja: 0.50 mW
Veličina diska: 120 mm
Kapacitet:
Jednoslojni: 15GB
Dvoslojni: 30GB
Troslojni: 45GB
Brzina prijenosa: 1x => 36.55 Mbps
Rezolucija videa: 1080i (1920×1080 HD, 50i, 60i)
1080p (1920×1080 HD, 24p)
720p (1280×720, 50p, 60p, 24p)
SD (720×576/480, 50i, 60i)
Video kompresija: MPEG-2
MPEG-4 AVC
Microsoft VC-1
Audio rezolucija/kompresija: Dolby Digital AC3
DTS
Linear PCM
Dolby Digital Plus (DD+)
Dolby TrueHD
Optional: DTS-HD High Resolution Audio
Optional: DTS-HD Master Audio (bez gubitaka, lossless)
Zaštita protiv kopiranja AACS
Datotečni sustav: DF 2.6


4.18 Raspoloživost hardvera

Ova sekcija će se pozabaviti opremom za reprodukciju HD DVD medija, a koja je bila dostupna u prvim mjesecima nakon izlaska na tržište. Ova lista ne nudi kompletan popis svih dostupnih HD DVD uređaja, već više da vam da ideju o specifikacijama i cijenama prvih uređaja te vrste.

NEC HR-1100A

nec_hr-1100a

Tip: Jedinica za računala (ATAPI sučelje)
Podržani mediji za čitanje:

 • HD DVD (2x)
 • DVD-ROM (8x)
 • DVD-RAM (5x)
 • DVD-R/DVD+R/DVD-RW/DVD+RW/DVD-R(DL)/DVD+R(DL) (8x)
 • CD (32x)

Podržani mediji za snimanje:

 • N/A

Datum rasploživosti: ožujak 2006.
Očekivana cijena: 500 am. dolara

Toshiba HD-A1

toshiba_hda1

Tip: Linijski reproduktor
Podržani mediji za čitanje:

 • HD-DVD
 • DVD
 • DVD-R/DVD-RW/DVD-RAM
 • CD-R/CD-RW

Podržani mediji za snimanje:

 • N/A

Sučelje: HDMI

Podrška za video:

 • 720p or 1080i

Podrška za zvuk:

 • višekanalni 24-bit/192-kHz audio DAC-ovi
 • MP3 i WMA reprodukcija
 • Integriran Dolby Digital, Dolby Digital Plus, i Dolby TrueHD (dvo kanalni) dekoder
 • Integrirani DTS i DTS-HD dekoder s podrškom za 5.1 analogne izlaze
 • Četiri 32-bit FPU DSP-a za dekodiranje višekanalnih signala

DVD reprodukcija: Da, s upscale-om do 720p/1080i preko HDMI sučelja

Datum rasploživosti: ožujak 2006.
Očekivana cijena: 499.99 am. dolara

Toshiba HD-XA1

toshiba_hdxa1

Tip: Linijski reproduktor
Podržani mediji za čitanje:

 • HD-DVD
 • DVD
 • DVD-R/DVD-RW/DVD-RAM
 • CD-R/CD-RW

Podržani mediji za snimanje:

 • N/A

Sučelje: HDMI

Podrška za video:

 • 720p ili 1080i
 • brz video procesor
 • izbor korisničkog sučelja

Podrška za zvuk:

 • višekanalni 24-bit/192-kHz audio DAC-ovi
 • MP3 i WMA reprodukcija
 • Integriran Dolby Digital, Dolby Digital Plus, i Dolby TrueHD (dvo kanalni) dekoder
 • Integrirani DTS i DTS-HD dekoder s podrškom za 5.1 analogne izlaze
 • Četiri 32-bit FPU DSP-a za dekodiranje višekanalnih signala

DVD reprodukcija: Da, s upscale-om do 720p/1080i preko HDMI sučelja

Datum rasploživosti: ožujak 2006.
Očekivana cijena: 799.99 am. dolara

4.19 Raspoloživost softvera (filmovi)

U ovoj sekciji možete vidjeti osnovnu listu dostupnog softvera (za sada samo filmova) koji su izdani pri izlasku ovog formata. Kompletnu listu možete pogledati na dvdloc8.com stranici.

Lista prvi izdanja u 2006.:

 • Aeon Flux (2005)
 • Aviator, The
 • Band of Brothers
 • Batman Begins
 • Bourne Supremacy, The
 • Braveheart
 • Four Brothers
 • Friends
 • Harry Potter and the Goblet of Fire
 • Italian Job, The (2003)
 • Lara Croft: Tomb Raider
 • Lord of the Rings Trilogy, The
 • Manchurian Candidate, The (2004)
 • Matrix Trilogy, The
 • Sahara
 • Seven
 • Sleepy Hollows
 • Sky Captain and the World of Tomorrow
 • Terminator 3
 • U2 – Rattle & Hum
 • Ultimate Star Trek Movie Collection, The
 • We Were Soldiers
Adsense

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!