3. Općenite teme

2.1 Što je DVD visoke razlučivosti?

DVD visoke razlučivosti neće biti kompletna nova tehnologija, već evolucija aktualnog DVD formata. U smislu video i audio kvalitete, DVD visoke razlučivosti će biti za DVD ono što je DVD bio za VHS kazete. Mnogi televizori danas dostupni su sposobni reproducirati video visoke razlučivosti, tako da je ovo logičan korak naprijed u evoluciji kućnog videa. Da budemo precizniji, DVD visoke razlučivosti će ponuditi 1080 linija video rezolucije u usporedbi s 576/480 linija koje nudi DVD (više o tehničkim podacima kasnije).

Tehnički, izraz “DVD” je rezerviran od strane DVD foruma isključivo za DVD i HD DVD formate. Ne postoji izraz “Blu-ray DVD”, primjerice. Iz tog razloga, “Format diska visoke razlučivosti” je prikladniji, iako se u ovom tekstu koristi izraz “DVD visoke razlučivosti” kada se opisuje bilo koji HD format, uključujući Blu-ray, HD DVD, EVD, FVD …

2.2 Zbog čega bih želio DVD visoke razlučivosti?

Iz istog razloga zbog ćega biste poželjeli DVD nad video kazetama. Osim više razlučivosti slike i zvuka, veći kapacitet HD medija će, najvjerojatnije, predstavljati kraj filmova na više diskova, te će omogućiti da više dodatnih sadržaja stane na jedan disk. Primjerice, biti će moguće smjestiti kompletnu sezonu neke TV serije na samo jedan disk što je praktičnije i omogućava lakše arhiviranje.

2.3 Što će se dogoditi s DVD medijima koje već posjedujem?

Bez obzira za koji se format DVD-a visoke razlučivosti odlučite, velika je vjerojatnost da će biti unatrag kompatibilan s vašom kolekcijom DVD-a. Dakle, nećete trebati kupovati nove verzije filmova koje već posjedujete. Mnogi DVD reproduktori danas mogu raditi upscale (povećati razlučivost videa putem digitalne manipulacije) na postojećim DVD naslovima, tako da možete gledati stare filmove u visokoj definiciji. Vjerujem da će ovo uskoro postati značajka svih reproduktora. Iako upscale neće ponuditi isti doživljaj kao i pravi DVD-i visoke razlučivosti, ipak će omogućiti da stari DVD sadržaji izgledaju najbolje moguće na novim televizorima visoke razlučivosti.

Više informacija o kompatibilnosti za svaki pojedini format kasnije u FAQ-u.

2.4 Može li moje računalo reproducirati DVD-e visoke razlučivosti?

Lipanj 2007 ažuriranje: Ako želite saznati više o tome zadovoljava li vaš sustav zahtjeve za Blu-ray ili HD DVD reprodukciju na PC-u, možete pročitati moji novi vodič koji će vas o ovom pitanju detaljno informirati – Je li vaš PC HD DVD spreman? (link na eksternu stranicu na engleskom jeziku)

U ovom trenutku su na tržištu jako rijetki i skupi uređaji za čitanje DVD-a visoke razlučivosti, a za reprodukciju HD materijala biti će vam potreban odgovarajući softver i procesor od 2.8 GHz ili jači za glatku reprodukciju. Ako želite provjeriti kako se vaše računalo nosi s HD materijalima, posjetite ovu stranicu ili pogledajte neke WMV-HD filmiće ovdje. Kvalitetnu kolekciju foršpana za filmove u SD i HD rezolucijama provjerite ovdje (Apple Trailers).

Cyberlink, autor popularnog PowerDVD softvera je već demonstrirao reprodukciju HD DVD filma koristeći PowerDVD na Intel Pentium D procesoru na Digital Hollywood konferenciji u rujnu 2005. godine. Više o demonstraciji pogledajte u objavi za novinare.

Cyberlink je također najavio demonstraciju Blu-ray reprodukcije na CEATEC-u (Combined Exhibition of Advanced Technologies) u Japan u listopadu 2005. Ova će demostracija biti podržana od strane Panasonic-a i BDA (Blu-ray Disc Association). Više o demonstraciji pogledajte u objavi za novinare.

U kolovozu 2006. Cyberlink je izdao alat imena “CyberLink BD / HD Advisor” (eng. advisor = savjetnik). Ovaj besplatni alat vam omogućava da provjerite koliko se dobro vaše računalo može nositi s formatima visoke razlučivosti. Alat možete skinuti ovdje.

cyberlink_bd_hd_advisor

Cyberlink je također naveo sistemske zahtjeve za reprodukciju BD/HD DVD sadržaja na svojoj stranici.

Zanimljiva je napomena zahtjev za HDCP sukladnošću monitora i glafičke kartice ako koristiti DVD/HDMI sučelje za spajanje monitora i računala. Mnogi su monitori HDCP certificirani, no, začudo, jako je malo HDCP grafičkih kartica. nVIDIA/ATi nude HDCP podršku za svoje grafičke procesore već godinama, no odluku o njegovoj imprementaciji daju na izbor proizvođačima. Samo najnovije grafičke kartice koje navode HDCP podršku na svojim pakiranjima uistinu ju i nude, a većina onih proizvedenih do srpnja 2006. ne nudi HDCP podršku. Također se čini da PowerDVD Ultra od verzije 7.3 sprječava starije ATi kartice da normalno rade – samo one koje su službeno popisane normalno rade.

Što će onda biti ako nemate HDCP podršku na grafičkoj kartici ili monitoru? Koristeći D-Sub/VGA/analogni priključak izlaz će biti limitiran na razlučivost od 960×540, tj. na četvrtinu pune 1080 rezolucije u najboljem slučaju. Studiji imaju dozvolu da vam ponude samo crni ekran ili izobličenu sliku i poruku ako nemate HDCP podršku. Crna slika ili distorzirani izlaz je češći na DVI/HDMI izlazima koji nemaju HDCP podršku s obzirom da je digitalne izlaze lakše kopirati. Uz PowerDVD Ultra, restrikcije su nešto drugačije – bez HDCP podrške uopće neće biti reprodukcije! Tek VGA priključkom ćete dobiti ograničenu rezoluciju sadržaja.

2.4.1 PowerDVD Ultra

PowerDVD Ultra je izdan u drugoj polovici prosinca 2006. Radi se o prvom komercijalnom programu za reprodukciju sadržaja visoke razlučivosti (prijašnje verzije WinDVD-a i PowerDVD-a s HD podrškom su dolazile samo uz određeni hardver, te nisu bile dostupne za pojedinačnu nabavku). PowerDVD Ultra podržava i Blu-ray i HD DVD sadržaje, uključujući podršku za gotovo sve napredne funkcije koje ti formati nude (kao primjerice interaktivni sadržaj koristeći BD-J ili iHD).

PowerDVD Ultra: Overlay Menus PowerDVD Ultra: Chapter Select PowerDVD Ultra: Picture-in-Picture

Formati zvuka kao npr. Dolby Digital Plus, TrueHD i DTS-HD su također podržani, jednako kao i DTS NEO:6, DTS-ES Discrete i Matrix.

Hardverska akceleracija je podržana za Intel, ATi i nVIDIA grafičke kartice.

Kao dodatak svim navedenim funkcijama, sve ostale mogućnosti Deluxe verzije su također sastavni dio verzije Ultra.

Za sve informacije o ovom programu, molimo pogledajte Digital Digest-ovu stranicu PowerDVD Ultra ili službenu stranicu .

2.5 Koji formati DVD-a visoke razlučivosti postoje?

Dva glavna takmaca u HD priči su HD DVD (neka vas ne zbuni naziv koji asocira na općenitiji pojam: DVD visoke razlučivosti ili na engleskom High Definition DVD, koji se odnosi na sve formate koji nude visoku rezoluciju sadržaja) i Blu-ray disk (ili skraćeno: BD).

Također postoje formati zvani EVD i FVD, a koji su bazirani na Dalekom Istoku. Ovaj FAQ će ih također pokriti..

2.6 Zašto nam trebaju različiti formati?

Ukratko: ne trebaju nam. U idealno svijetu bismo imali samo jedan format koji bi sve elektroničke tvrtke i filmski studiji koristili. Zapravo, ovaj “idealan svijet” je postojao za vrijeme stvaranja DVD formata i vjerojatno je to jedan od razloga zbog ćega je tako veliki uspjeh postigao.

Uz više formata dolazimo u lošu situaciju po nas jer će filmski studiji pri izlasku filma morati odlučiti kojem formatu da se priklone. Za korisnike ovo znači da ukoliko odaberete reproduktor koji ne podržava sve konkurentske formate, na izbor će vam ostati samo ograničeni broj naslova u formatu koji vaš uređaj podržava. Tada ćete moći ili stisnuti zube i koristiti opremu koju imate ili uložiti u novi uređaj, što znači dodatni izdatak.

Dok “mi” ne trebamo više formata, ljudi iza njih trebaju jer se tu okreće silna količina novca, posebno kad su u pitanju plaćanja licenci (više o tome kasnije).

Od veljače 2008. Blu-ray je postao pobjednik rata HD formata, tako da danas napokon imamo format koji smo trebali imati od samog početka.

Adsense

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!