U

Upscaling, upscale
Radi se o tehnici umjetnog povećavanja razlučivosti snimljenog materijala, s ciljem povećavanja izlazne rezolucije i time oštrine i količine detalja. Upscaling se događa najčešće kod DVD reproduktora s HDMI izlazom (vidi: upconverting DVD >), no svako gledanje SD materijala na HD Ready zaslonima ima za posljedicu upscaliranje signala na nativnu rezoluciju zaslona. HD Ready televizori rezolucije 1366×768 skaliraju skoro pa svaki materijal koji reproduciraju, s obzirom da niti jedan sadržaj dostupan na policama trgovina ili na internetu nije sniman u toj rezoluciji. Kod gledanja Blu-ray filma 1080p rezolucije na fullHD zaslonu uz 1:1 mapiranje piksela, ne dolazi do skaliranja.

Upconverting DVD
Radi se o tehnici koju posjeduju određeni DVD reproduktori kojom se materijal standardne rezolucije (720×480, tj. 720×576 piksela) umjetno obradi na neku od standardnih HD razlučivosti (1280×720 ili 1920×1080), te se u takvom obliku pošalje u televizor. Ovisno o kvaliteti ugrađenog čipa za skaliranje razlika će biti primjetna ili ne, no ovdje također valja uzeti u obzir i kvalitetu samog televizora. Na kvalitetnijim zaslonima velike dijagonale će se lakše uočiti razlika nego kod prosječnih zaslona male dijagonale (<32″). Prve DVD playere s ovom mogućnošću su na tržište izbacili Denon, Pioneer, Panasonic i OPPO, a danas gotovo svaki DVD player posjeduje HDMI izlaz i mogućnost upscaliranja slike. Prvi modeli su nudili skaliranje do maksimalne rezolucije od 1080i, dok se danas na tržištu sve češće mogu pronaći oni koji mogu poslati i punu HD rezoluciju, 1080p.

Adsense
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!