S

Scaling
Proces konvertiranja originalne rezolucije materijala da odgovara izvornoj rezoluciji panela. Na primjer, 720 materijal mora se ‘upscaleirati’ na 1080 prije prikazivanja na 1080 HDTV-u.

SCART ili skart
Radi se o kabelu sa 21 nožicom koji omogućava protok slike i zvuka između različitih AV uređaja.

SES

SES (NYSE Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) je vodeći svjetski satelitski operater s flotom od preko 50 geostacionarnih satelita. Tvrtka pruža usluge satelitskih komunikacija TV kućama, pružateljima internetskih sadržaja i usluga, operaterima fiksne i mobilne telefonije te privatnim i državnim organizacijama diljem svijeta. SES se zalaže za dugotrajne poslovne odnose, usluge visoke kvalitete i izvrsnost u industriji odašiljanja. Kulturološki raznoliki regionalni timovi SES-a smješteni su diljem svijeta i usko surađuju s korisnicima kako bi zadovoljili njihove specifične zahtjeve za satelitskom propusnošću i uslugama. SES sudjeluje u satelitskoj mreži sljedeće generacije pod nazivom O3b Networks, koja spaja doseg satelita s brzinom vlakana.

Shadow Detail
Na pravilno kalibriranom ekranu, tamne scene bi trebale prikazivati finu gradaciju crne i time prikazivati detalje sjene.

SP-standard play
Standardna brzina snimanja.

SpectraCal

Tvrtka koja proizvodi opremu za kalibraciju zaslona. Njen najpoznatiji proizvod je Calman softver (za više detalja, vidi Calman).

Standard Definition (SD)
Predstavlja standardnu definiciju signala. Dva najuobičajenija SDTV signala su 576i koji derivira od Europskih sustava PAL i SECAM s 576 isprepletenih linija rezolucije, te 480i koji derivira od Američkog NTSC sustava.

Symbian
Engleska tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem softvera. Osnovana je 1998. godine izdvajanjem iz Psiona, a ujedno je to i konzorcij nekoliko različitih tvrtki: Ericsson (15,6 %), Nokia (47,9 %), Panasonic (10,5 %), Samsung (4,5 %), Sony Ericsson (13,1 %) i Siemens (8,4 %).

SRS TruSurround
Tehnologija prilagođena za bilo koje okruženje gdje se višekanalni sadržaj gleda/sluša bez potrebe za postojanjem okružujućih (Surround) zvučnika. Dodavanjem TruSurrounda na DVD player, korisnik konačno ima mogućnost uživati u Surround zvuku sa svojeg DVD-a preko samo dva zvučnika koja mogu biti i ugrađena na televizoru (što je vrlo često i slučaj). Naravno da je to samo simulacija Surrounda, koja nikada ne može zamijeniti pravi doživljaj.

Stuck Pixel
Subpiksel na ekranu koji stalno pokazuje samo jednu boju (crvenu, zelenu ili plavu).

Subwoofer
Predstavlja zvučnik za reprodukciju nisko-frekventnih basova s ugrađenim vlastitim pojačalom.

Super Audio CD (SA-CD)
Novija generacija glazbenog formata koja omogućuje prirodniji i kvalitetniji Stereo zvuk. SACD je kompatibilan sa starijim formatom CD zapisa. Novost SACD-a je u tome što nam što nudi i višekanalni zvuk kako bi nam omogućio najbolji mogući audio doživljaj. Ovaj format je baziran na DSD tehnologiji snimanja, koja upotrebljava 1-bitnu delta-sigma modulaciju i sampling frekvenciju 64 puta veću nego kod standardnog CD medija, što SACD-u omogućuje frekvencijski raspon do 100 KHz i dinamički raspon od 120 dB, dok je kod starog medija korišten 16-bitni PCM zapis na 44,1 kHz sam.

S-VHS
Konektor koji se koristi za spajanje visoko kvalitetne izlazne slike sa videa, TV-a, DVD-a i sl. Razdvaja svjetlinu i boju omogućavajući bolju rezoluciju slike.

Adsense
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!