LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Samsung 40MU6402 (MU6400) UHD HDR LED LCD TV – recenzija

Kvaliteta slike

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman 2016 Ultimate for Business softvera, SpectraCal C6 kolorimetra, te VideoForge i Murideo SIX-G generatora uzoraka.

portrait-displays-calman-2016

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 1006

Analizirana karakteristika Vrijednost Ocjena*   Komentar
ANSI kontrast

(tvornički Movie SDR, 200 cd/m2 maks. svjetlina)

4294:1 3  Dobar rezultat, u skladu s VA LCD tehnologijom panela.
ANSI crna boja [cd/m2] 

(tvornički bez lok. zatamnjenja, Movie SDR)

0.047 3 Dobar rezultat, u skladu s VA LCD tehnologijom panela.
Najveća svjetlina SDR [cd/m2]

(tvornički – Dynamic SDR)

350 2 Napomena: cijeli ekran prekrivan bijelom bojom (100% full white)
Najveća svjetlina HDR [cd/m2] 

(tvornički Movie HDR)

379 1  Napomena: 10% ekrana prekriveno bijelom bojom
Najveća svjetlina HDR nakon 1 minute [cd/m2] 

(tvornički Dynamic)

376  4  U ovoj sekciji se ocjenjuje razlika u svjetlini, idealno je da svjetlina ostane unutar 5% od inicijalnog mjerenja.
Najveće greške u nijansama sive (tvornički Movie SDR)

(kalibrirano stanje se smatra < 3)

3.3 4  Najveća greška na 80%.
Tvornički najveće greške u bojama (tvornički Movie SDR)

(kalibrirano stanje se smatra < 3)

3.7  3  Najveća greška u crvenoj boji.
Pokrivenost Rec.709 raspona boja (tvornički Movie SDR) 98.3% 4 Cinema predložak, prihvatljiva tolerancija je +/- 3%
Pokrivenost DCI-P3 raspona boja (tvornički Movie SDR) 85.9% 2 Za više rezultata pogledajte usporedni prikaz.
Kontrole za kalibraciju / 3 Samsung: Balans bijele boje u 2 i 20 točaka, CMS
Prosjek: 2.9 dobar rezultat

Napomena: ako nije drugačije navedeno, sve tvorničke vrijednosti iz najpreciznijeg predloška, u ovom slučaju Movie.

* – ocjene od 1-4, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Nova godina donosi nove televizore, no ne i promjenu po pitanju kako su televizori tvornički podešeni – ponovno nas dočekuje Standard predložak za sliku sa svim nesavršenostima koje spominjemo otkako smo počeli raditi recenzije. Srećom, tu je Movie predložak koji Samsung mnogo bolje prilagođava referentnim vrijednostima, toliko dobro da ga većina korisnika može smatrati tvornički kalibriranim.

Novost ove godine je kontrola balansa bijele boje u 20 točaka, čime se Samsung izjednačio s LG-jevim televizorima koji toliko točaka imaju već godinama. Nažalost, Samsung nije popravio često bugovitu kontrolu pa smo tako nakon nekoliko pokušaja nijanse sive kalibrirali isključivo putem kontrole u dvije točke, odnosno za svijetle i tamne regije.

Gamut precizno prati Rec.709 prostor boja tako da Auto funkcija ovdje odrađuje odličan posao. Za one koji to žele, tu je mogućnost ručnog podešenje i to za primarne i sekundarne boje.

Prigovor Samsungu ide što je globalno zatamnjenje prisutno u svim predlošcima (osim u PC načinu rada), tako da smo, za precizno mjerenje uzoraka koji ne prekrivaju čitav ekran, morali pozivati izbornik kako bi izbjegli prigušenje.

samsung-40mu6402-calibration-overview

U HDR-u se nude ponovno isti predlošci, Dynamic, Standard, Natural i Movie, a koji ni ove godine nemaju HDR pored svojeg imena u izborniku za podešavanje – samo ikone na naslovnici imaju “HDR” pa se po tome može prepoznati režim rada. Movie predložak u slučaju HDR-a ima najbolji balans nijansi sive, no slika je pod-eksponirana pa joj je nužno “udahnuti život” kroz Contrast Enhancer kontrolu koja već na Low vrijednosti poboljšava situaciju. Vršna svjetlina je mala, no televizor barem ne spušta vrijednost ako se statična HDR slika prikazuje neko vrijeme na ekranu.

Nakon kalibracije HDR slika je najbolja što se može postići s obzirom na ograničeni potencijal po pitanju dinamičnosti i vršne svjetline.

samsung-40mu6402-hdr-calibration-overview

Više komentara i savjete kako podesiti ovaj televizor možete pronaći u video prilogu ispod:

Postavke nakon kalibracije (za SDR HD sadržaj) možete kupiti na PayHip stranici >>

paragraph-separator-divider

Kvaliteta panela i karakteristike pozadinskog osvjetljenja

Analizirana karakteristika Ocjena*  Komentar
Probijanje pozadinskog osvjetljenja 4 odlična ujednačenost, bez probijanja
Efekt prljavog ekrana (Dirty Screen Effect) 3 vrlo blag
Refleksije zaslona 2 polu-sjajan zaslon, umjereno smanjuje odsjaj i refleksije svjetlosti
Prikaz iz kutova 1 u skladu s VA panelima – vidljiv pad zasićenosti boja i kontrasta
Ostale anomalije 2  plavičasta crna boja pri gledanju iz kuta
Globalno/Lokalno zatamnjenje 3 gašenje ekrana kad je cijeli prekriven crnom bojom, globalno zatamnjenje u svim predlošcima osim u PC načinu rada
Prosjek: 2.5 osrednje prema dobrom

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova…

Analizirana karakteristika
Vrijednost Ocjena*  Komentar
Pokretna rezolucija (Monoscope test, max. 1080) 250 max. 1 smanjena oštrina slike u dinamici, tekst teže čitljiv, padom svjetline tragovi postaju još izraženiji
Oštrina slike u dinamici (vizualno) / 1 dugi tragovi iza objekata, tragovi tamno crvene i sive boje / LED Clear Motion ne popravlja situacija već može dodatno pokvariti percepciju oštrine slike (jako dupliranje)
Izvođenje 24 Hz materijala / 3 dobar rezultat, glatko izvođenje uz umjereno podrhtavanje – po želji moguće  moguće aktivirati interpolaciju
Skaliranje slike (scaling) / 3 vrlo dobro skaliranje za SD i odlično za HD
Isprepleteni signali (interlaced) / 4 prolazi sve isprobane
Interpolacija slike (deJudder) / 3 Uz aktivan Auto Motion Plus i Judder Reduction na razini prosjeka
Color Upsampling / 3 bez stepeničastog efekta za isprepletene i progresivne materijale
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) / 3 učinkovito uklanja šum i osrednje MPEG kompresijske tragove u slici
Posterizacija (banding)
/ 4 odlično, vrlo glatke tranzicije
Prosjek: 2.77 dobro

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

paragraph-separator-divider

Kvaliteta slike – ukupni dojmovi

Ukupno Ocjena*
1. Tvorničke postavke i kalibracija 2.9
2. Kvaliteta panela i pozadinskog osvjetljenja 2.5
3. Pokretna rezolucija, skaliranje, prikaz filmova 2.77
Ukupno: 2.73

* – ocjene od 1-4, više je bolje, 1 = loše, 2 = osrednje3 = dobro, 4 = izvrsno

Sliku koju smo vidjeli na prošlogodišnjoj KU6000 seriji u pogledu standardne i visoke rezolucije, kao i standardnog i širokog dinamičkog raspona (HDR) novi 40MU6402 prikazuje u potpuno jednakoj kvaliteti, bez ikakvih varijacija koje bismo mogli istaknuti. Isti panel, isti procesor slike, iste karakteristike slike prije kalibracije i isti potencija za prikaz HDR-a i širokog raspona boja.

Iskreno, nismo niti očekivali čuda iz dva razloga – prvi je taj što Samsung na globalnom lansiranju “QLED” linije nije govorio o poboljšanjima u kvaliteti slike (novi procesor, novi algoritmi…), a to su zatim potvrdili i prvi testovi online (Rtings recenzija Q7F modela), uključujući i naš brzi test za Q7C model.

samsung-40mu6402-sony-uhd-hdr-demo
Sonyjev UHD HDR-10 demo

Sve navedeno ne znači da je MU6402 loš televizor – naprotiv, radi se o televizoru koji će zasigurno zadovoljiti većinu korisnika, bez obzira kakav sadržaj gledali. Samsung već godinama ugrađuje procesore slike koji prepoznaju svaki tip isprepletenog signala i prikazuju ga bez “efekta češlja”, trzanja ili moire efekta (efekt valovitih šara). Dodatno, skaliranje slike je solidno – ne i najbolje na tržištu – no za gledanje našeg TV programa u 720x576i rezoluciji slika će biti dobra. Veliki plus je i gotovo kalibriran Movie predložak, a uz koji ste sigurni da gledate boje i nijanse onako kako su i zamišljene da se gledaju.

samsung-40mu6402-viewing-angle

Iako je navedeno u tablici iznad, valja dodatno istaknuti da je kut pri kojem su boje zasićene i kontrast dobar uzak i da je idealno sjediti ravno ispred televizora ili lijevo – desno / gore – dolje unutar cca. 20 stupnjeva. Ako je u pitanju više sjedećih mjesta i želite bolju sliku iz kuta, tada obratite pažnju na televizore s IPS panelom (najviše ćete ih pronaći u ponudi LG-ja). Bolji vidljivi kut ove godine će imati i Samsung, no samo na “QLED” televizorima, a već godinama su, kao referenca najboljeg kuta gledanja, OLED televizori.

40MU6402, baš kao i njegovi prethodnici serije 6000, nema lokalno zatamnjenje, no to i nije veliki minus s obzirom na veliki nativni kontrast panela, kao i činjenicu da Samsung nema sofisticirano zatamnjenje na svojim edge LED modelima (u usporedbi primjerice sa Sonyjevim XD9305 ili ovogodišnjim XE9305 modelom). Tijekom gledanja filmova u zatamnjenom ambijentu kontrast slike je bio dobar, a u prilog dobrom dojmu ide i vrlo slabo probijanje LED pozadinskog osvjetljenja.

Ugrađeni panel radi na 60 Hz i ne nudi mogućnost smanjenja zamućenja u slici. Tu je jedino LED Clear Motion opcija koja je u našoj analizi pokazala više štete nego koristi u svom radu, tako da ju ne preporučamo koristiti. Zanimljivo, prošlogodišnji KU6072 model je imao bolje riješen LED Clear Motion i omogućio bolju pokretnu rezoluciju bez onako izraženog dupliranja kao kod testiranog modela (vjerujemo da se radi o bugu u softveru te da će isti biti riješen kroz neku od budućih nadogradnji). Za one koji žele sapunica efekt u filmovima tu je Judder Reduction kontrola koja radi kao i prije – čini sliku u filmovima glatkom, no uvodi artefakte i varijacije u brzini izvođenja.

samsung-40mu6402-life-of-pi-hdr
Life of Pi – UHD Blu-ray

HDR performanse su, baš kao i prošle godine, ograničene vršnom svjetlinom koju ekran može prikazati, kao i izostankom bilo kakve kontrole LED pozadinskog osvjetljenja. Gledajući Batman v Superman: Dawn of Justice i Planet Earth II ono što smo prvenstveno uočili bila je veća oštrina slike i čišće nijanse u odnosu na klasični Blu-ray, no veća dinamika i volumen boja su očekivano izostali. Ako vam HDR nije na prvom mjestu i eventualno biste tu i tamo pogledali neki HDR sadržaj ili odigrali HDR igru, 40MU6402 će odraditi posao, no ne na nivou skupljih modela.

paragraph-separator-divider

Adsense
Prethodna stranica 1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

37 komentara

  1. Po svemu sudeci pristojan tv ali pokretna slika mu očito nije jača strana. Darac, vjerovatno je greska u ocjeni televizora jer ste u rubrici kvaliteta slike-kontrast dodjelili samo dve i pol zvijezdice, a tu ipak sa kontrastom od preko 4000:1 zasluzuje vise

  2. Pozdrav za Darka i sve ostale posetioce ovog fenomenalnog sajta. Zamolio bih pre svega Darka a primecujem da ima jos dosta dobrih poznavaoca led tv tehnologije,dakle konkretno moze li mi neko reci nesto vise o Samsung 55ku6079 tv-u? Kupio bih ga ali nema puno informacija o njemu,pa bih bio zahvalan za svaku sugestiju i strucno misljenje kada je ovaj tv u pitanju.

  3. Pitanje za Darka,

    Vidio sam da 40MU6402 koristi VA panelom, a da model 49, 55 PLS panel. U čemu je razlika i da li je s PLS bolji kut gledanjai kvaliteta slike?

    LP,

  4. Nedavno sam kupio Samsung UHD MU496402 koji prema mome mišljenju ima lošu sliku kad god se pojavi crna boja na tv-u. Nakon što sam kontaktirao Samsung dobio sam odgovor da su prikazane slike standardne kvalitete za taj tv. Sa željom da i drugu prije kupovine budu upoznati sa standardnom kvalitetom serije 6 htio bih podijeliti slike i video za koje je Samsung rekao da su standarne kvalitete.
    https://www.dropbox.com/s/gguioo71wv9lean/20171030_172101.jpg?dl=0

    https://www.dropbox.com/s/hmjj4evtj36hir3/20171030_184603.jpg?dl=0

    https://www.dropbox.com/s/23oos3uum56dwbm/20171030_172219.mp4?dl=0

    Gledanje filmova koji imaju crne rubove na ovome tv je nemoguće bez stalnog primjećivanja “bijelih baklji” koje se prikazuju, na mome tv-u u donjem desnom rubu.
    Prije ovog tv-a imao sam samsung H6500 i iako je 3 godine stariji ima puno bolju sliku.

  5. Imam istu TV, crna je crna, ni približno kao ovo u tebe…
    Testirao u potpuno mračnoj prostoriji…
    Čini mi se da imaš defektan primjerak…

    1. Slažem se da nisam očekivao ovako lošu sliku kad sam kupovao MU496402, problem je što Samsung Hrvatska kaže da je to standardna kvaliteta slike za ovaj tv pa ga ne mogu reklamirati.
      Rekao bih da ste vi imali jako puno sreće jer nemate sličan defekt jer da ga imate, Samsung Hrvatska, vam ne bi uvažio reklamaciju.
      Odgovor Samsung Hrvatska na moj upit:

      Poštovani Gospodine Begić,
      Zahvaljujemo Vam što ste kontaktirali Samsung!
      Po pitanju Vašeg zahtjeva, obavještavamo Vas sljedeće:
      Da, slike i video koji ste poslali su sasvim standardne kvalitete.
      LED televizori su u suštini LCD televizori sa LED osvetljenjem. Kako su LED diode namještene iza panela, da bi osvetljavale zaslon, može doći do nejednakog osvetljenja na nekim dijelovima ekrana.

  6. vrati to u ducan. Budi skroz neugodan i bezobrazan jer kod nas drugacije ne pali. Samsung ti tu nema veze. Mislim, ima, ali ducan ti je to prodao pa nek ti to i rijese a dalje nek se oni gnjave sa samsungom. Ja sam imao slican problem samo kaj je bio SONY sa samsung panelom i zamijenili su mi ga u ducanu. Vjerujem da su ga upakirali i uvalili nekom drugom ali to vise nije bio moj problem. No trgovci ili bolje receno trgovine kod nas su dno dna. Pogotovo jos kad imaju posla sa kupcima koji bas i ne kuze tehnologiju i pratecu problematiku. Svaka cast izuzecima.

    1. Bio sam u dućanu i rekli su mi ga mogu sam odnijeti u jedan od dva službena servisa u Zagrebu. Također su mi rekli da su imali sličan slučaj i sa puno skupljim TV-om, Samsung serija 7, i da je čovjeku vraćen tv u istom stanju s obrazloženjem da probijanje svijetla nije vidljivo na svim scenama. Kako mi se nije dalo pakirati tv i nosit ga bez da se išta dogodi odlučio sam prvo kontaktirati Samsung i dobiti njihov službeni stav kako bih se mogao na nešto pozvati. Nažalost, njihov službeni stav poklapa se s onim što sam čuo u trgovini. Očito je kontrola kvalitete zakazala kada su dopuštena ovolika odstupanja od uređaja do uređaja.

      1. gle, naravno da ce te ducan odmah uputiti na servis jer im je to najjednostavnije. ALI, ti nisi nis kupio u servisu nego u ducanu i u prvih 7 dana nemas kaj ici u servis nego je ducan duzan rijesiti tvoj problem.

  7. Ponesi palicu za bejzbol, i budi drzak, jer ovo je smece, ane tv, pa ja bih nekome glavu otkinio da mi ovo proda, ovo je bas uzas.

  8. Kupio si novo, u prodavnici, a ne u servisu, i nedaj da te prave budalom, barem vi imate neki zakon za razliku od nas u bosni, neka ti vrati pare, ili zovi inspekciju, ali to je po meni pokvareno.

  9. Trgovina šalje uređaj u ovlašteni servis, a Samsung Hrvatska ovaj uređaj smatra ispravnim.
    Samo sam na recenziji tv-a htio podijeliti što sve proizvođač u Hrvatskoj smatra ispravnim uređajem.

    1. pa tebe nije briga kaj oni rade s njim. I meni su u emmezeti rekli da ga ne mogu zamijeniti jer sam ga otvorio. Na sto sam pitao kak da znam da ne valja ako ga ne otvorim i probam. Ja sam 4 sata proveo u ducanu ali i otisao doma sa drugim televizorom. Kojeg sam probao u ducanu iako to kao nije praksa. Sto bi bilo skroz u redu da su se drzali onoga kaj su mi rekli 2 dana ranije, da mogu zamijeniti TV ako ima nekakvih problema. A nije bio niti blizu tak grozan ako ovaj tvoj.

  10. Vraćaj to u dućan i budi krajnje bezobrazan i traži da ti to pothitno zamjene
    Ja bi na tvom mjestu poludio, jer onakvu sliku nema ni Quadro od 1200 kn
    Sramota da mogu biti tolike razlike u panelima i probijanjima svjetlosti
    Po meni taj tv nije ni smio izaći iz tvornice

    1. Trazi lovu nazad pa idi negdje drugo kupi tv, to je kriminal, smece od tv-a, kao sto kolega rece trecerazredni kinez nebi tako odvratno radio, a ne neki brend koji se hvali kvalitetom.

  11. Kupio sam Samsung 50MU6172.

    Čačkao sam ga nekih 5-6 sati i jako sam zadovoljan (a potežak sam).

    Primjetio sam dva problemčića (ako ih tako uopšte mogu nazvati, jer su manje više nebitni) koje se nadam da neko sa foruma možda zna kako riješiti:
    1. U smart hubu nemam app “my games”. Imam samo Games (možda je to novi naziv u Tizenu 3.0) ali pod tom stavkom imam samo nekih 10ak igara spectrum kvalitete :). Vidim da ljudi po youtubu igraju neke malo jače igre i to gamepadom. Jel u pitanju regionalno ograničenje Smart huba i ako jeste kako to riješiti?
    2. Svaki put kad mi je na TV-u samo Tizen meni (onaj u dnu kao web OS) upali se auto dimming opcija. Napominjem da mi je u postavkama pogašeno svo ecco sranje. Nije puno iritirajuće ali eto, volio bijh da se to ne dešava.

  12. Pozdrav, ako moze informacija. Jel samsung 40mu6402 pri konekciji sa pc računalom moze prikazati 4 k rezoluciju sa 60hz osvjezavanjem. Naime svoj sam primjerak dotičnog televizora spojio na računalo preko graficke kartice radeon r7 250 ali najvise kaj mi se nudi je 30hz na toj rezoluciji

  13. Pozdrav. Kupio prije par dana samsung 55mu 6402. Najvise zbog gledanja filmova. Ali kada ubacim usb nema titla nigdje. Slika je dobra sve ok ali titlova nema. Probao sam sve. Isti naziv filma i titla, odvojeni folderi, zajednicki folderi i nece pa nece. Neznam do cega je. Ili do tv ili necega drugog.Isti titlovi na laptopu rade. Moze pomoc.

    1. Probaj rucno ucitati film sa usb-a, znaci ne da koristis autorun opciju trebalo bi uredno radi, ja imam kao pomocni tv pored oled-a, sammsung 50MU6172 i ako pustim da on sam ocita usb disk, ili stick nema prevoda, ako odem rucno sa glavnog menija pokrenem usb uredno sve radi, probaj malo, skroj je cudan.

  14. Pozdrav.
    Kupio sam prije tri dana 50mu6175 i jako se razočarao kutom gledanja i ispranošću slike, na svim modovima je kontrast tvornički 100%.
    Mogu li se naći negdje podešenja

    1. pa ako ti je bio bitan kut gledanja, trebao si uzeti nesto sa IPS panelom. Obzirom da je TV star 3 dana, vrati ga natrag i uzmi neki LG, mislim da su oni svi sa IPS panelima.

      1. Hvala na savjetu, ali sam se i pomirio sa kutom, iako sam bio iznenađen. Mogu li se negdje naći savjeti kako podesiti sliku .
        Ili su ova tvornička po modovima najbolja

    1. Imat to msmece kao pomocni tv, vrati ako mozes, pored njega u spavacoj sobo imam LG 701 ne znam tacno slova, kontrast mu jeste los, ali slika, ugao gledanja sve je dvije klase bolje nego na tom samsungu

  15. Dali ima neko problema sa Youtube aplikacijom na SEN Sony platformi?
    U zadnja dva dana neće da se pokrene.
    Hvala unaprijed.

  16. Pozdrav,
    Kupio sam prije par mjeseci ovaj TV, sad ga spojim na PC i pokrenem FIFU 18 u UHD rezoluciji, računalo mi se ubrzo krene resetirat, prebacim na FHD rezoluciju, jako trza, lopta ostavlja trag veliki, a grafička mislim da je dosta dobra ATI Radeon R9 280 3 GB.
    Još sam spojio na FHD Panasonic TV i sve normalno radi. Ista veličina ekrana.

  17. Pozdrav, Samsung UE40MU6402UXXH ili Samsung UE40MU6172UHD, za standardno gledanje televizije, što mislite ? U čemu je najbitnija razlika ?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!