Audio-video uređajiVijesti

Još više zvučnika u dnevnom boravku uz Dolby Atmos standard

dolby-atmos

Tijekom više od desetljeća u kojem je 5.1, odnosno 7.1-kanalni zvuk bio standard za A/V pojačala, a proizvođači dodavali internet, iPhone i druge povezivosti kako bi zainteresirali kupce, Dolbyjev Atmos standard dolazi na potrošačko tržište. Glavna novost Dolby Atmos tehnologije jest u trodimenzionalnom zvuku koji se ostvaruje kroz dodatne zvučnike smještene iznad slušatelja. Nove konfiguracije su 5.1.2, 5.1.4 i 7.1.4 itd. a gdje zadnji broj označava nove kanale, odnosno zvučnike.

U proljeće 2012. godine predstavljen je Dolby Atmos – nova surround tehnologija namijenjena kino dvoranama za stvaranje još preciznijih zvučnih efekata oko i iznad publike. 5.1 i 7.1 audio zapisi su postali preograničeni da bi se efekti oko gledatelja mogli precizno dočarati, te bi uvođenje dva, četiri ili čak šest novih kanala i dalje predstavljalo ograničenje za moderne filmove. Dolby Atmos tako nudi do 64 diskretna kanala i osim zvučnika postavljenih bočno i iza gledatelja, uvodi i dvije uzdužno postavljene linije iznad gledatelja kako bi efekti prijelaza s jedne strane dvorane na drugu bili vjerniji.

dolby-atmos

Prvi film čiji je audio zapis montiran za Dolby Atmos bila je Disney/Pixarova Merida Hrabra, a koju je mogla pogledati američka publika u ukupno 15 dvorana. Broj kino dvorana u stalnom je porastu i do kraja prošle godine ih je bilo oko stotinu s Dolby Atmos ozvučenjem, a ta se brojka planira povećati za faktor 10 do kraja 2013. godine. Dugoročno, Dolby Atmos se planira i u varijanti za kućna kina.

Kako navodi Brett Crockett, direktor Sound Researcha u Dolbyju, Dolby Atmos ima nevjerojatnu mogućnost reprodukcije zvuka iznad gledatelja. Kao primjere navodi realističan zvuk padanja kiše iznad gledatelja u ovogodišnjem spektaklu Noa, odnosno zastrašujući riku čudovišne Godzille u istoimenom filmu, kada se isti gledaju u Dolby Atmos kinu. Kako bi se taj isti, odnosno sličan efekt prenio u dnevni boravak, Dolby nudi nekoliko fleksibilnih opcija, svaki uz sasvim očekivano novu investiciju s vaše strane.

Vjerujemo da sama pomisao na instalaciju dodatnih zvučnika na strop za mnoge zvuči kao najgora noćna mora jer već i same 5.1, a kamoli 7.1 konfiguracije mnogima su zadavali brojne poteškoće. Zbog toga će se na tržištu uskoro pronaći specijalni zvučnici napravljeni upravo za Dolby Atmos zvuk, a koji će se postavljati na postojeće prednje kanale, te biti usmjereni prema stropu. Kroz refleksiju zvuka od stropa osoba bi trebala čuti efekte koji ne dolaze ispred, već iznad nje. Kako bi stimulirali prodaju Dolby Atmos A/V pojačala, pojedini proizvođači poput Onkyja će besplatno davati dodatne zvučnike, no samo u određenim zemljama EU. Ne sumnjamo da će sličnih akcija biti još u budućnosti.

SKH-410_onkyo
SKH-410 zvučnici za Dolby Atmos zvuk iz Onkyja

Naravno, baš kao što soundbarovi ili 2.1 kompleti ne mogu realistično kreirati surround zvukove, tako smo skeptični i prema ovom rješenju no već u rujnu ćemo testirati prve proizvode s Dolby Atmos podrškom pa ćemo znati više. Ono što je važno znati jest da oni koji će moći ugraditi zvučnike na strop (dva dodatna u 5.1.2. i 5.1.4 konfiguracijama odnosno četiri u 7.1.4 konfiguraciji), trebali bi doživjeti značajno bogatiji i trodimenzionalniji zvuk od dosadašnjeg.

SC-LX88-K_pioneer
Pioneerov SC-LX88-K s podrškom za Dolby Atmos

Poznati proizvođači A/V pojačala poput Denona, Marantza, Pioneera, Onkya i Yamahe od lipnja ove godine su najavili svoje modele s podrškom za Dolby Atmos zvuk. Dio njih je Atmos-spreman što znači da će kroz softversku nadogradnju nove mogućnosti biti dostupne, dok će neki odmah po dolasku na tržište podržavati novi standard. Sasvim logično, Dolby Atmos će biti podržan najprije na A/V pojačalima visoke klase, a u narednim godinama će ga podržavati i modeli nižih klasa.

AVR_X5200-poledjina
Poleđina Denonovog AVR-X5200 premium A/V pojačala

Iako će svi zainteresirani za Dolby Atmos u vlastitom domu trebati investirati u novo A/V pojačalo i vjerojatno nove dodatne zvučnike, dobra vijest je kako Blu-ray reproduktor vjerojatno neće trebati mijenjati već samo softverski nadograditi. Format je kompatibilan s HDMI 1.3 specifikacijom, a koja je dominantna na Blu-ray reproduktorima.

Više informacija možete doznati na slijedećim linkovima:

Dolby Atmos službena stranica >>

Dolbyjev blog >>

Dolby Atmos kućno kino objašnjenje s video intervjuem >>

Općenito o kućnim kinima >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

5 komentara

  1. Tužna je činjenica da vrh audio reprodukcije postignut u hrvatskim kinima je 3D Auro. Oduvijek sam smatrao kako bi kino iskustvo trebalo biti korak ili više ispred od onoga što možemo iskusiti u vlastitom domu. CineStar i Cineplexx su me vrlo oštro uvjerili u drugačije.

      1. Evo za sve ljubitelje dobrog zvuka super stvar, šteta što je samo u Zagrebu.

        U zagrebačkoj Chipoteci u Vukovarskoj otvorena je interaktivna slušaonica.

        Uz stereo i surround HI-FI sustava kojima je ova slušaonica akustički prilagođena, u njoj možete doživjeti i najnoviju Dolby Atmos surround tehnologiju, high-end Hi-Fi komponente i isprobati media playere.

        Osim već priključenih uređaja, u slušaonici možete zatražiti spajanje bilo kojeg Onkyo, Magnat, Oehlbach i media player uređaja iz naše ponude.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!