RasvjetaRecenzije

Philips Hue osobna bežična rasvjeta na testu

philips-hue-headerDo sada smo testirali Philipsove televizore i sustave kućnog kina, a sada nam se ukazala prilika testirati jedinstvenu Hue rasvjetu koja unosi sasvim novo značenje u pojam kućnog osvjetljenja. Radi se o posebnim LED žaruljama koje mogu svijetliti u različitim bojama, a koje u svojem kućištu također posjeduju i bežični modul za jednostavno upravljanje putem mobitela, tableta ili osobnih računala, dok ste kod kuće ili izvan nje. Philips Hue rasvjeta nije dostupna u Hrvatskoj već se prodaje putem Appleovog Storea i u pojedinim web trgovinama. Što točno kupac dobiva za cijenu od oko 200 eura, provjerimo u nastavku.

Video pregled (video overview)

USKORO!

hdtelevizija-youtube

HD Televizija YouTube kanal >>

Poveznice: Službena Meet Hue stranica >>

Sadržaj pakiranja i dizajn (Packaging and design)

philips-hue-packaging

Brzi info
Tip grla
Energetska klasa Snaga Vijek Broj paljenja i gašenja
E27 A 8.5 W -> 600 lm 15.000 sati 25.000

Prodajni paket Philips Hue osobne bežične rasvjete sastoji se od tri LED žarulje s E27 grlom i Hue bridge jedinicom koja se fizički povezuje na lokalnu mrežu i koja komunicira sa žaruljama bežičnim putem. Domet bežične veze iznosi oko 30 metara, tako da ne trebaju sve žarulje biti u istoj prostoriji. Očekivana Philipsova visoka kvaliteta izrade kada je rasvjeta u pitanju u potpunosti je prisutna na Hue žaruljama. Srednji dio je izrađen iz aluminija, dok je stakleni pokrov neproziran i elegantno zaobljenih rubova. Ime proizvođača je diskretno otisnuto na aluminijskom dijelu. Unutar žarulja se nalazi 11 LE dioda koje mogu prikazati čak 16 milijuna boja, tako da možete odabrati bilo koju od nijansi crvene, zelene ili plave boje, uključujući i sve nijanse bijele boje koju obično koristimo u kućnoj rasvjeti.

hue-packaging

Hue bridge jedinica je okruglog oblika bijele boje, također zaobljenih rubova i glatke površine. Na sebi posjeduje tri statusne LE diode plave boje i jednu koja okružuje tipku za povezivanje. Komunikacija se odvija na frekvenciji od 2.4 GHz po protokolu IEEE 802.15.4 na kanalima 11-26.

Instalacija (installation)

hue-packaging-controller

Instalacija se svodi na tri jednostavna koraka, a koji su objašnjeni u priloženoj knjižici kompaktnog formata. Žarulje se zašarafe u grla i upale se uobičajeno na prekidač, Hue Bridge se putem priloženog RJ-45 kabela poveže na kućnu mrežu i drugim kabelom na izvor napajanja. Idući korak je instalacija Philipsove Hue aplikacije i povezivanje žarulja s Hue bridgeom, nakon čega će cijeli sustav primati naredbe koje mu se pošalju s pametnog mobitela na kojem je instalirana aplikacija. Postoji i mogućnost upravljanja žaruljama preko interneta i svakog računala koje ima pristup internetu i može pristupiti MeetHue stranici. S instalacijom sustava nismo imali baš nikakvih problema i sve je funkcioniralo točno kako je opisano.

Dojmovi nakon korištenja (Impressions after usage)

philips-hue-on-off

Philips Hue rasvjeta napravljena je s lakoćom korištenja na prvom mjestu i to je vidljivo od samog početka. Prvi dojam nakon paljenja ovog sustava rasvjete je najbolje opisati riječima “moram to imati”.  Naime, rasvjeta će funkcionirati kao i svaka druga ako koristite prekidače za paljenje i gašenje, sve dok putem aplikacije iz bilo kojeg izvora ne pošaljete zahtjev za promjenom nijanse. S obzirom da svaka žarulja može prikazati 16 milijuna boja i da se svaka pojedina može podešavati, kombinacija je beskonačno samo u tom pogledu, a to je samo početak poduže liste mogućnosti koje Hue nudi.

Aplikacije neće moći komunicirati sa žaruljama ako su one fizički isključene na zidnom ili nekom drugom prekidaču, što treba imati u vidu tijekom korištenja.

Prvenstveno smo koristili Philipsovu aplikaciju za Amazon Kindle Fire HD, a putem koje smo mogli birati između niza predložaka temeljenih na slikama (npr. zalazak sunca, Taj Mahal, plava kiša ili plaža), odnosno mogli smo stvarati vlastite nijanse putem naših vlastitih slika. Philipsova ideja jest da se kroz Hue rasvjetu vrate osjećaji koje ste imali dok ste bili na nekom putovanju ili bilo gdje drugdje gdje ste napravili fotografiju, a iz koje onda možete odabrati boje kojima će žarulje svijetliti. Osim toga, postoje i specifični predlošci poput onoga za opuštanje, koncentraciju ili punjenje energijom, a kod kojih je također moguće mijenjati jakost svjetla i tako se u potpunosti prilagoditi ambijent vlastitim željama. Philips navodi kako boje nisu slučajno odabrane već da iza njih postoje provedena ispitivanja, pa tako osvjetljenje za koncentraciju je testirano u školama gdje su učenici pokazali bolje rezultate kada su učili pod specifičnom rasvjetom.

hue-on-off
Lijevo: Ugašena žarulja, Desno: Upaljena žarulja

Osim igranja s nijansama i manipulacije sa svakom od žarulja, moguće je rasvjetu povezati s IFTTT (čita se kao engleska riječ “gift”, samo bez slova “g”) servisom, a koji služi za programiranje različitih funkcija po principu “ako x onda y”. Tako možete podesiti da žarulje promijene boju u plavu ako vani počne padati kiša, da zatrepere ako primite novi važan e-mail ili da se bojom prilagode novoj fotografiji koju je objavio vaš prijatelj na Instagram servisu. Uz IFTTT, od verzije 1.1 Hue podržava i Geofencing, funkciju koja koristi pozicioniranje korisnika u prostoru i sukladno tome aktiviranje odnosno gašenje rasvjete. Primjerice, možete tako aktivirati da se svjetla upale kada dolazite kući, odnosno da se gase kada iz nje izlazite. Uz potrošnju od svega 4 W po žarulji, moguće je podesiti i da se one pale i dok niste doma kako biste se zaštitili od nepoželjnih gostiju, a da pritom vaš račun za struju ostane nepromijenjen.

Philips Hue smo koristili i u kombinaciji s Philips 42PFL7008 televizorom koji koristi Ambilight, za što je potrebno instalirati aplikaciju Hue+Ambilight. Ne sviđa nam se to što ova funkcija nije integrirana u osnovnu aplikaciju Philips Hue, već je nužno instalirati zasebnu da bi stvar mogla funkcionirati. Aplikacija je također vrlo jednostavna, te da bi radila potrebno je da su Hue Bridge i Philips televizor povezani na istu lokalnu mrežu. Ako je taj uvjet zadovoljen, aplikacija će sinkronizirati boje koje se prikazuju na ekranu sa žaruljama i one će proširiti Ambilight efekt po cijeloj prostoriji. Tijekom gledanja Kralja Lavova na Blu-rayu, bogatstvo boja je zaokupilo čitavu prostoriju i efekt je bio puno intenzivniji nego kada je samo Ambilight u funkciji. Jedini minus je malo kašnjenje da se boje promijene na žaruljama, što se posebno osjeti kod dinamičnijih scena.

Aplikacija ima doista mnogo i ovo je samo osnovni pregled onih koje Philips službeno nudi. Postoje mnoge besplatne i komercijalne aplikacije s dodatnim funkcijama, uključujući sinkronizaciju s glazbom i različitim disko efektima.

Žarulje smo također postavili ispred naše opreme za kalibraciju kako bismo izmjerili njihovu temperaturu. Osnovna svjetlost bez korištenja aplikacije daje temperaturu od 6400 K, što pruža ugodnu bijelu svjetlost, daleko od plave svjetlost koju se još uvijek asocira s LED rasvjetom. 6500 K je ciljana vrijednost kojoj težimo tijekom kalibracije televizora, tako da uz Philips Hue rasvjetu možete čitav ambijent imati u istoj temperaturi i tako manje umarati oči.

Žarulje se također malo zagrijavaju, te su nakon preko 6 sati rada u ambijentu temperature oko 25 oC postigle temperaturu od 43 oC, dok je Philipsova LED žarulja tople bijele boje (oko 2400 K) snage 5.5 W, postigla temperaturu od 49 oC.

Zaključak

philips-hue-header

  • izvrstni efekti
  • lakoća upotrebe
  • brz odziv i precizno podešavanje boja
  • kvaliteta izrade
  • brojne aplikacije i podrška za IFTTT programiranje različitih scenarija
  • jednostavno povezivanje s Philips televizorima
  • malo zagrijavanje i mala potrošnja energije (oko 4 W)
  • cijena i dostupnost

Philips Hue je u pravom smislu osobni bežični sustav osvjetljenja, inovativan i bogat opcijama svih tipova i vrsta, a u kojima će najviše uživati ljubitelji modernih tehnologija. Žarulje mogu funkcionirati kao i svake druge, no sumnjamo da će ih itko željeti kupiti kako bi ih primarno koristio na taj način. Povezivanjem na lokalnu mrežu Hue pokazuje svoju ljepotu, stvarajući sasvim novi ambijent u starim prostorima koje smo do sada gledali pod uvijek sličnom rasvjetom. Sada možete programirati da vas Philipsova rasvjeta probudi, da počne treperiti kada dobijete novi e-mail ili da vas upozori da je vani počela padati kiša. Romantična večera za dvoje ili disko efekt kada dođu prijatelji također su mogući scenariji. Od početka do kraja korištenje Hue rasvjete je bilo pravi užitak i samo možemo poželjeti se ovaj proizvod uskoro pojavi na našem tržištu i da mu cijena što prije padne kako bi bio dostupniji širem krugu ljudi.

Philips Hue Starter Pack je dostupan preko Apple Storea po cijeni od 199,95 eura.

Dodijeljena klasa:

hue-packaging-award

> informacije o sustavu ocjenjivanja <

Na test ustupio: Philips Hrvatska

philips-logo

© HD Televizija 2013. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

3 komentara

  1. Jedno pitanje, da li žarulje imaju mogućnost da se pale/gase preko aplikacije, odnosno kad instaliramo žarulje, prekidač (fizički, na zidu) je stalno u poziciji “upaljeno” a stvarnu aktivnost diktiramo pomoću aplikacije?

  2. Imam i ja par pitanja:

    1 što ako imam prekidače s dimmerom, jesu li onda žarulje u funkciji?
    2 mogu li zamjeniti obične žarulje po pitanju snage? Ono u standardni viseći luster okrenut prema stolu. Za čitanje i pisanje, kuhinja.
    3 kako se mogu upaliti ako je prekidač na ON a ugašene su preko Moba? Pretpostavljam off pa on opet?
    4 postoji li kod njih opcija paljenja na pljesak dlanovima tako da se tako upaljene gase za par minuta…

    Hvala unaprije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!