MonitoriRecenzijeTelevizori i monitori

Usporedni test ultra-širokih monitora: LG 29EA93 i Dell UltraSharp U2913WM

Tvorničke postavke i kalibracija – LG 29EA93

av-foundy-hdtv

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da da (jedna točka) da, primarnim i sekundarnim

LG-jev monitor EA93 posjeduje različite predloške koji se razlikuju po karakteristikama slike, Custom, Text, Photo, Cinema i Game, među kojima je Custom tvornički najprecizniji i jedini nudi napredne opcije za podešavanje slike. Na izbor korisnik ima kontrolu svjetline, kontrasta, oštrine, odziva panela, te nekoliko predložaka RGB balansa uključujući i onaj za ručno podešavanje, te na kraju tu je Six Color izbornik u kojem je za primarne i sekundarne boje moguće podesiti nijansu i zasićenje (no ne i vrijednost – Value komponentu). Kontrole dostupne na monitoru nisu najpraktičnije za kretanje po izbornicima, posebno kada se u zamračenom ambijentu vrši kalibracija, no uz malo dobre volje i strpljenja zadatak se može uspješno odraditi.

Cjenovna kategorija ovog monitora takva je da se od njega očekuje mnogo po pitanju tvorničke preciznosti, a ljestvicu je dodatno povisio Dell sa svojim U2913WM monitorom iste dijagonale i formata, a koji navodi kako je njegov model tvornički podešen da prekriva 99% sRGB raspona boja uz DeltaE odstupanja ispod vrijednost 5. Nekoliko stotina kuna skuplji LG-jev kandidat mora biti barem na toj razini, ako ne i bolji.

Prije početka kalibracije instalirali smo tvornički ICM profil i ostavili sve postavke vezane za sliku na početnim vrijednostima u NVIDIA Control Panelu.  Testne uzorke smo prikazivali na jednom dijelu ekrana, dok smo na drugom imali otvoren CalMAN softver u verziji 4.65.

lg-ea93-factory_default-set
Tvorničke postavke

Tvornički, LG-jev EA93 monitor stigao je vrlo precizno postavljen kada je u pitanju RGB balans, temperatura boja i njihov raspon, uz gammu koja je unutar 5% odstupanja od referentnih 2.20 što je također jako dobar rezultat. Najveća svjetlina zaslona je iznosila čak 280 cd/m2, radi čega je slika bila preintenzivna za gledanje u zatamnjenom prostoru, uz crnu boju od 0.31 cd/m2, čime je gubila na svojoj dubini i dinamici slike. Raspon boja je bio dobar i prekrivao je sRGB spektar, uz jače zamaknuti cijan.

S obzirom na dostupne kontrole, krenuli smo u proces kalibracije, u prvom redu orijentirani na poboljšanje kontrasta uz podešavanje svjetline tako da monitor bude ugodan za gledanje u uobičajenom slabije osvijetljenom ambijentu. Kalibracijom smo dotaknuli sve dostupne kontrole, te smo svjetlinu i kontrast podesili tako da krajnji rezultat bude kontrastna slika bez gubitka detalja u raznima crne i bijele boje, te uz što je moguće stabilniju gamma karakteristiku.

lg-ea93-calibrated2
Karakteristike slike nakon kalibracije

Rezultat kalibracije je naočigled ugodnija slika, dublje crne boje i jačeg kontrasta, te s manje grešaka u RGB balansu i prikazu boja. Putem CMS sustava smo uspjeli ispraviti sve greške u zasićenju i nijansama boja, posebice što se tiče cijana, te tako dobili vjerodostojnu sliku kojoj se gotovo ništa ne može prigovoriti.

Više detalja se nalazi u tablici niže.

Mjerni izvještaj
Tvorničke postavke
Kalibrirano
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.31 0.19
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
280 195
Izmjereni kontrast (On/Off)
903:1 1026:1
Vrijednost gamme (cilj: 2.2, ITU-R standard 2.4)
2.27 2.26

 

Tvorničke postavke i kalibracija – Dell U2913WM

spectracal-c6-special-editi

Provjera karakteristika slike je izvršena putem SpectraCalovog Calman Professional softvera, X-Rite SpectraCal C6 kolorimetra i AVFoundry VideoForge generatora uzoraka.

Brzi info
Kontrola gamme
RGB balans Upravljanje bojama (CMS)
da (PC i MAC) da (jedna točka) ne

Dellov monitor koristi isti panel kao i LG-jev 29EA93 monitor, stoga smo kroz analizu putem specijalizirane opreme provjerili koliko je slika na ova dva modela slična i je li Dell uložio dodatne napore kako bi ju učinio boljom od konkurencije. Uz Dellov monitor dolazi i tiskani izvještaj provedene kalibracije u tvornici, a prema kojoj testirani primjerak zadovoljava navode o DeltaE pogreškama u prikazu boja i nijansi sive ispod vrijednosti 5, što bi trebalo pružiti preciznu, no ne i idealno podešenu sliku. Naime, cilj je postići DeltaE odstupanja ispod vrijednosti 3 kako netrenirano oko ne bi uočavalo primjese drugih boja i općenito doživjelo sliku kao vjernom i kvalitetnom, dok se za naprednije korisnike odstupanja nastoji spustiti ispod vrijednosti 2, odnosno 1.

Dell nudi nekoliko različitih predložaka koji se razlikuju po karakteristikama slike. Oni su kako slijedi:

  • Standard,
  • Multimedia
  • Movie,
  • Game,
  • Paper,
  • Color Temperature,
  • sRGB i
  • Custom Color

Color Temperature nudi slijedeće temperature boja: 10000K, 9300K, 7500K, 6500K, 5700K i 5000K. Svi predlošci osim onoga za igrače (Game) dijele parametre za svjetlinu i kontrast, što znači da ako podesite primjerice spomenute parametre u sRGB predlošku, isti će biti preslikani i u Custom Color, Standard itd.

Predlošci su međusobno pokazali vrlo raznolike performanse, od vrlo intenzivnih Standard, Multimedia, sRGB i Custom Color, pa do blažih za oči Paper i Cinema, a čija je svjetlina iznosila 112 cd/m2, odnosno 128 cd/m2. Bilo je tu predložaka koji su jako naginjali na toplu sliku (niska vrijednost u kelvinima), poput predloška Paper, odnosno suviše hladnog i plavog predloška Cinema. Raspon boja je također varirao i na veliko iznenađenje (ne pozitivno), čak je i tvornički sRGB imao veća odstupanja u zasićenju i nijansama boja, a D65 točka koja pokazuje bijelu boju lagano je naginjala prema sekundarnoj žutoj boji. S druge strane sRGB predložak je imao najmanje odstupanje u RGB balansu duž spektra – do 30% svjetline je imao rezultat na razini onog nakon kalibracije, zatim su odstupanja rasla i na 70% dosegnula vrhunac, te se nakon toga lagano spuštala prema granici ispod 3. Gamma je bila stabilna i iznosila je sasvim solidnih 2.24, što je pružilo dobru razdiobu osvjetljenja na ekranu i pravilno eksponiranje detalja.

dell-u2913wm-srgb
Tvorničke postavke Dellovog monitora u sRGB predlošku.

S obzirom na to se u Custom Color predlošku jedino nudi mogućnost podešavanja RGB balansa, a koji svakako može biti bolje podešen od onog tvorničkog, kalibraciju smo proveli upravo na tom predlošku i u nastavku donosimo rezultat:

dell-u2913wm-post-calibrati
Rezultat nakon kalibracije u Custom Color predlošku.

S obzirom na to da Dellov monitor ne posjeduje kontrolu gamme, niti upravljanja sa zasićenjem, svjetlinom ili nijansom boja, cijeli proces smo morali dovršiti kombiniranjem parametara svjetline i kontrasta, te RGB balansa triju primarnih boja. Krajnji rezultat je mnogo bolji od bilo kojeg tvorničkog predloška, precizne i stabilne gamme, temperature slike od 6500 K, malih odstupanja u RGB balansu i s obzirom na kontrole dobrog raspona boja. Nažalost zbog izostanka kontrola za upravljanje rasponom boja primarna zelena je i ostala prezasićena zajedno sa žutom bojom, što smo pokazali da je moguće uspješno ispraviti kod LG-jevog kandidata koji posjeduje dodatne kontrole.

Vrijednosti kontrasta i svjetline su praktički potpuno jednake kao i kod LG-jevog modela.

Više detalja se nalazi u tablici niže.

Mjerni izvještaj
Tvorničke postavke (sRGB)
Kalibrirano (Custom)
Vrijednost crne boje (On/Off) [cd/m2]
0.18 0.20
Izmjerena svjetlina [cd/m2]
201 197
Izmjereni kontrast (On/Off)
1074:1 985:1
Vrijednost gamme (cilj: 2.2, ITU-R standard 2.4)
2.24 2.26

 

Pregled testova

U tablici dolje navedeni su svi provedeni testovi:

Značajke panela  LG 29EA93 Dell UltraSharp U2913WM
Mrtvi/zaglavljeni pikseli niti jedan  niti jedan
Uniformnost prikaza izvrsna, bez izraženog probijanja pozadinskog osvjetljenja  izvrsna, bez izraženog probijanja pozadinskog osvjetljenja
Refleksije dobro kontrolirane  dobro kontrolirane
Kut gledanja vrlo dobar, do cca. 60 stupnjeva stabilan prikaz, nakon toga bolje gube na zasićenju  vrlo dobar, do cca. 60 stupnjeva stabilan prikaz, nakon toga bolje gube na zasićenju
Performanse
Puni raspon RGB-a (Blacker than black i Whiter than white testovi) da da
Skaliranje slike vrlo dobro vrlo dobro
Video mode deinterlacing (1080i) ne posjeduje ugrađen procesor isprepletenog signala  ne posjeduje ugrađen procesor isprepletenog signala
Pokretna rezolucija (max. 1080) oko 300 linija oko 300 linija
Lagom.nl svi uzorci pravilno prikazani svi uzorci pravilno prikazani
Otklanjanje nazubljenosti na dijagonalnim linijama (SD) ne posjeduje deinterlacer za otklanjanje nazubljenosti  ne posjeduje deinterlacer za otklanjanje nazubljenosti
Flag test (SD) ne posjeduje deinterlacer za otklanjanje nazubljenosti  ne posjeduje deinterlacer za otklanjanje nazubljenosti
Color Upsampling
prolazi bez zamućenja i isijecanja pojedinih boja  prolazi bez zamućenja i isijecanja pojedinih boja
Overlay on film (titlovi različite kadence) stabilan  stabilan
Uklanjanje nesavršenosti digitalne slike (šum, mosquito efekt) ne posjeduje procesor za otklanjanje nesavršenosti digitalnog signala  ne posjeduje procesor za otklanjanje nesavršenosti digitalnog signala
Banding (posterizacija)
neprimjetan kod uobičajenih materijala, kod testnih uzoraka vidljivo blago stupnjevanje  neprimjetan kod uobičajenih materijala, kod testnih uzoraka vidljivo blago stupnjevanje
PC povezivanje i gaming
PC predložak i ulaz Da, ponuđen Game predložak Da, ponuđen Game predložak
1:1 mapiranje piksela Da Da
Kašnjenje slike na ekranu (input lag) 40 – 50 ms 30 – 40 ms
Potrošnja električne energije [W]
(mjerenje na ANSI uzorku – 50% crne i 50% bijele boje na ekranu)
Custom (kalibrirano)
32  34
Standby < 1  < 1
Ostalo
Razina buke/zujanje tokom rada posve bešuman  tokom rada posve bešuman
Blokiranje/problemi u radu bez problema  bez problema

Adsense
Prethodna stranica 1 2

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

2 komentara

  1. Pohvale za test.
    Posebno mi se sviđa ova metodologija testiranja side by side jer vjerojem da se tako najlakše uočavaju potencijalne mane ili vrline nekog modela. Nadam se da ćete više modela monitora /televizora testirati na taj način

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!