Audio-video uređajiVijestiZanimljivosti

Dolbyjev PRM-4200 je savršenstvo od LCD monitora preciznijih boja i niže razine crne boje od CRT-a

dolby-PRM-4200

Dolby Laboratories, američka kompanija najpoznatija po svojim audio formatima kompresije zvuka, a čiji logotipi krase stotine tisuća DVD-ova, Blu-rayeva i mnoge kino dvorane, svoju je stručnost usmjerila i u video segment s predstavljenim profesionalnim LCD monitorom referentne klase. Ovaj 42″ veliki LCD monitor neće očarati svojim dizajnom, niti punom HD razlučivosti ili vrhunskim ugrađenim zvučnicima, već će ponuditi profesionalnim korisnicima iznimno precizne karakteristike slike koje su toliko dobre da mogu umiroviti CRT zaslone iz studijskih okruženja. Cijena? 39.995 američkih dolara.

Situaciju s profesionalnim video monitorima Dolby odlično opisuje na svojoj stranici. Kada je Sony prestao proizvoditi cijevne (CRT) monitore 2007. godine, studiji za post produkciju i svi koji su se bavili profesionalnim video zadacima morali su pronaći zamjenu za njegovu BVM liniju. Napori koju su uslijedili da bi se kreirao novi referentni monitor nisu urodili plodom – LCD modeli nisu zadovoljavali zbog nedovoljno kvalitetne crne boje i ograničenog kuta gledanja, dok su plazma modeli imali poteškoća s izostankom detalja u tamnim regijama. Plazme su također imale poteškoća sa stabilnošću razine svjetline tokom vremena, te zadržavanju statične slike, a koja je česta tokom post produkcije.

Dostupne tehnologije koje nisu zadovoljavale s jedne strane, novi formati poput HD-a, 2K i 4K rezolucija, te procesi digitalne obrade videa (digital intermediate -DI), sve su to bili zahtijevi koji su se trebali zadovoljiti u razvoju novih monitora koji bi služili za precizno podešavanje parametara slike. Dolby je uposlio svoje inženjere, surađivao sa stručnjacima za boje i tehnologije koje se koriste u video industriji, te kao rezultat svojeg rada predstavio monitor temeljen na LCD tehnologiji, no s preciznijim prikazom boja, stabilnošću slike i podrškom za nadolazeće formate.

Dakle, više od 200.000 kn košta Dolbyjev referentni monitor dijagonale 42″, no za razliku od najnaprednijih LCD monitora na tržištu, ovaj ih sve nadilazi rasponom boja i linearnom preciznošću duž čitave skale sive boje (grayscale). Na grafikonima dolje su vidljive preciznije karakteristike Dolbyjevog prototipnog modela u odnosu na referentni CRT:

reference-crt-color-tracki

dolby-PRM-4200-color-tracking

 

Dolby u svojim dokumentima navodi vrijednost crne boje od 0.0050 cd/m2 uz svjetlinu od 99.49 cd/m2, što je kontrast od gotovo 20.000:1. Referentni CRT monitori imaju crnu boju od 0.0052 cd/m2, dok ponajbolje plazme na tržištu ostvaruju vrijednost od 0.009 cd/m2. Impresivan rezultat i dokaz da LCD tehnologija također može prikazati impresivne razine crne boje, bolje od CRT-a kada se njen potencijal iskoristi do maksimuma.

dolby-PRM-4200-grayscale

Razina crne boje i preciznost boja na svim razinama je postignuta Dolbyjevim patentiranim procesom dvostruke modulacije. Modulirani LCD panel je uparen s dinamički moduliranom jedinicom za pozadinsko osvjetljenje koji zajedno tvore dvostruku modulaciju slike. Prvi element je jedinstvena 12-bitna jedinica za pozadinsko osvjetljenje, a koja se sastoji od 1.500 RGB LED dioda koje direktno osvjetljavaju LCD panel. Unutar svake LED diode, izlazi za crveni, zeleni i plavi element se dinamički moduliraju na razini svakog okvira slike uzimajući u obzir sadržaj, što kontrolira više od 4.500 odvojenih signala u stvarnom vremenu. Kada se na određenom dijelu treba prikazati potpuno crna boja, LED diode se u toj regiji zatamnjuju, tako da svjetlost ne prolazi kroz LCD do gledatelja. Pozadinsko osvjetljenje radi brzinom od 6.000 sličica u sekundi s 12 bitnom PWM (pulse width modulator) kontrolom koja radi na 24 MHz.

Drugi element modulacije je sam LCD zaslon, a koji kontrolira napredni algoritam u stvarnom vremenu kroz niz matematičkih matrica i 2D filtriranje. Računalna snaga potrebna za toliko procesiranje je prvotno zahtijevala dva TFLOP-a za svoj radi (FLOP je broj operacija s pomičnim zarezom u sekundi, TFLOP ili teraflop je 1012 u sekundi), no sada je implementirana u napredne field- programmable gate arrays (FPGAs) nizove.

Monitor pripada prvoj klasi, odnosno Grade 1 standardu koji definira Europska radiodifuzna unija (EBU, European Broadcasting Union), što znači da se uređaj može smatrati mjernim instrumentom za vizualnu procjenu kvalitete slike. Uređaji ove klase moraju posjedovati kvalitetu barem na razini opreme koja se putem njih nadzire, te se očekuje da se u njima nalaze najsuvremenije tehnologije najvišeg stupnja kvalitete. Standard možete preuzeti u PDF-u na linku.

ebu

Dolbyjev PRM-4200 Professional Reference Monitor je prvi monitor koji može prikazati 100% DCI P3 standarda koji je dizajniran sa sličnim tonskim mapiranjem kao i Rec.709 standard, no šireg raspona boja koji bi otprilike odgovarao rasponu boja na filmskoj vrpci. Osim toga, monitor je u stanju oponašati druge tehnologije i standarde, pa tako može emulirati klasične LCD ili plazma modele različitih proizvođača, tako da inženjeri u video studiju mogu na jednom ekranu vidjeti kako će sadržaj izgledati na različitim televizorima.

Sam monitor je 42″ velike dijagonale i posjeduje punu HD razlučivost od 1920 piksela u 1080 linija, uz osvježavanje od 100/120 Hz, uz kut gledanja od 45 stupnjeva. Monitor je mase 68 kilograma, te za rad zahtijeva optimalnu temperaturu od 20 stupnjeva, plus minus pet stupnjeva. Iako posjeduje direktnu LED tehnologiju, monitor je daleko od vitkih ljepotana koji su dostupni na masovnom tržištu – 38.1 cm je tri puta veća debljina od prosječnog LCD monitora s CCFL osvjetljenjem.

Cijena monitora iznosi 39.995 američkih dolara, a u njoj je uključeno jamstvo od godine dana. Produljenje jamstva stoji 3.750 am. dolara za svaku dodatnu godinu.

Na kraju, što reći o ovom monitoru osim da ima najpreciznije boje i nadublju razinu crne boje na tržištu, te da svojim mogućnostima prilagodbe ostalim tehnologijama ide korak dalje od toliko godina referentnih CRT monitora. Video inženjeri diljem svijeta mogu slobodno skinuti sliku svojeg CRT monitora iz snova i staviti na njeno mjesto Dolbyjev PRM-4200. Autor ovih redaka to svakako bude napravio.

dolby-PRM-4200-reference

Linkovi:

Službena stranica proizvoda >>

PDF brošura >>

Dokument s grafovima karakteristika slike >>

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

  1. “Video inženjeri diljem svijeta mogu slobodno skinuti sliku svojeg CRT monitora iz snova i staviti na njeno mjesto Dolbyjev PRM-4200. Autor ovih redaka to svakako bude napravio”
    Nebi se baš složio s tom tvdnjom. Full hd rezolucija na 42″ inča diagonali-pa kakav je to monitor. Naravno nisu mogli napraviti manju diagonalu zbog led dioda. Zamisli samo ta mrcina od 20000kn može čak konkurirat staroj crt kanti vrijednosti 100kn. Zbilja je znanost dobro odmakla zadnjih godina.
    Šta je sa oledom u cijeloj toj priči

    1. Nemojte zaboraviti da se referentni CRT morao servisirati svakih 18 – 24 mjeseca što baš i nije bilo jeftino, no ono što je smisao teksta jest da LCD tehnologija se itekako može iskoristiti i postizati impresivne rezultate. Cijena je takva kakva jest, no kada je referentna klasa bila jeftina?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!