Audio-video uređajiVijesti

OLED televizori u masovnoj proizvodnji 2014.?

Dupont OLED

OLED tehnologija već se neko vrijeme najavljuje u dijagonalama koje bi pokrivale tržište televizora, no do danas je viđena tek na uređajima s dijagonalama malih dimenzija – na mobilnim telefonima, kamerama, media reproduktorima itd. Problem leži u visokoj cijeni proizvodnje radi koje se proizvođači za sada drže dobro poznatih tehnologija koje iz godine u godinu polagano usavršavaju. Ipak, čini se da ćemo već iduće godine vidjeti AMOLED (Active Matrix OLED) zaslone u još širem rasponu aplikacija, uključujući i na televizorima “normalnih dijagonala”.

Rješenje leži u tehnologiji tvrtke DuPont, a koja omogućava bitno povoljniji proizvodni proces za stvaranje AMOLED zaslona. DuPont je potpisao ugovor s neimenovanim azijskim proizvođačem koji će navedenu tehnologiju koristiti za proizvodnju zaslona velikih dijagonala. “Moderni OLED materijal se zagrijava i isparava, te se zatim stvaraju pikseli na zaslonu. Naš cilj je koristiti tehnologiju nalik na tintni pisač kako bismo materijal otisnuli i tako smanjili troškove za izradu zaslona za televizore“, izjavio je Bill Feehery, direktor za globalno poslovanje u DuPont Electronics & Communicationsu. Fleksibilni zasloni bi se u teoriji također mogli napraviti korištenjem ove tehnologije, no masovna primjena neće tako brzo nastupiti.

Problem kratkog vijeka trajanja plavih piksela na OLED zaslonima je također riješen, tvrdi Feehery, te danas iznosi više od 30.000 sati ili 10 godina intenzivnog korištenja. Uz razvoj tehnologije i skori početak masovne proizvodnje (2014.), AMOLED bi mogao postati komercijalna stvarnost u količinama i cijenama koje bi zadovoljile masovno tržište.

LG je najavio 55″ OLED zaslon za 2012. godinu, CES sajam u Las Vegasu će otkrili koliki je interes i kod ostalih proizvođača.

Fons: DuPont / Engadget

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!