Digitalna televizijaVijesti

Započelo eksperimentalno DVB-T2 odašiljanje

Odašiljači i Veze su danas objavili sužbeno priopćenje o početku eksperimentalnog emitiranja DVB-T2 signala s odašiljača na području Zagreba. Priopćenje donosimo u nastavku zajedno s osnovnim informacijama o drugoj zemaljskog digitalnog emitiranja.

Odašiljači i Veze su 11.10.2011. započeli eksperimentalno odašiljanje digitalne zemaljske televizije druge generacije – DVB-T2. Odašiljači su postavljeni na lokacijama Sljeme i Zagreb-Prisavlje, te rade na 53. UHF kanalu u SFN (Single Frequency Network) modu.

Televizijski sadržaj je kodiran prema H.264 normi i zaštićen sustavom uvjetovanog pristupa (CAS – Conditional Access System), pa se može gledati isključivo uporabom prijamnika za DVB-T2 i posebnom karticom za dekodiranje (CAS), kojoj su pridružena prava za gledanje TV programa. Dozvola za eksperimentalno odašiljanje ističe krajem listopada o.g., kada će odašiljači biti ugašeni.

Što je to DVB-T2?

Digital Video Broadcasting – Terrestrial 2 je druga generacija digitalnog zemaljskog emitiranja koja donosi povećanje u prijenosu podataka za 30%-50% u istim uvjetima prijama pri korištenju postojećih prijamnih antenskih sustava. Osim za fiksni prijam (računalo, televizor), sustav je namijenjen i za prijam na mobilne uređaje, te nudi iste karakteristike kanala kao i originalni DVB-T (širina opsega i raspored kanala). DVB-T2 je učinkovitiji sustav emitiranja jer nudi novu tehniku modulacije i kodiranja signala, čime se bolje iskorištava spektar.

Novosti koje nudi DVB-T2 uključuju uvođenje novih usluga, primjerice višekanalni HDTV, mobilni TV i različite radio usluge, a tu je i danas vrlo aktualna mogućnost emitiranja 3D sadržaja.

Prva mreža DVB-T2 je napravljena u Velikoj Britaniji, a danas se signal emitira i u Italiji, Švedskoj, Ukrajini i još nekim zemljama. DVB-T2 je realna opcija u zemljama gdje se tek uvodi DTT servis i gdje ne postoji DVB-T mreža, dok postoje zemlje gdje se u periodu tranzicije emitira i DVB-T i DVB-T2 signal (npr. Australija ili Francuska). Iako je DVB-T2 u prvom redu namijenjen emitiranju HD signala, u mnogim zemljama se i dalje koristi DVB-T emitiranje u te svrhe.

Najviše je DVB-T2 prijamnika dostupno u Velikoj Britaniji gdje je signal najduže u opticaju. Cijene samostalnih prijamnika tamo su bliske onima za prvu generaciju DVB-T signala, dok su kod televizora razlike u cijeni neznatne.

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije je 13. rujna 2011. godine izdala novu reviziju dokumenta „Preporuka o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T i DVB-T2) u Republici Hrvatskoj“, a koji je nadopunjen informacijama o DVB-T2 standardu. Dokument možete preuzeti na stranici HAKOM.hr.

Više informacija o DVB-T2 standardu možete pronaći u PDF dokumentu na stranicama Hrvatske Radio Televizije.

Fons: OiV

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!