Audio-video uređaji

Recenzija [Digital Versus]: Philips 56PFL9954H 21:9 HDTV

philips_21_9

NLO među LCD televizorima. Sa svojim 21:9 omjerom koji je različit od 16:9 ekrana, nudi nove mogućnosti za entuzijaste kućnih kina: također stvara pometnju među potrošačima koji nisu navikli na sve ove nove omjere. Ovaj test nam pruža priliku da pregledamo glavne video omjere i detaljno testiramo mogućnosti novog člana Philips serije 9.

Pribor

U međuvremenu, kao i obično, počinjemo naš test sa pregledom priključaka. TU je ne manje od 5 HDMI ulaza pozadi i sa strane tv-a. Tu su u standardni USB i Ethernet portovi. Ethernet port je kompatibilan sa DLNA mrežama tako da može biti konektovan na čučnu mrežu. Pruža pristup Phislipsovom Net TV servisu da bi se dobio pristup internet sadržaju ( video, vijesti itd).

56PFL9954H ima i Wi-fi konekciju. Daljinski upravljač je dobre završne obrade ali je zaista šteta što nema pozadinsko osvijetljenje jer je namjenjen entuzijastima.

Naravno Ambilight “spectra 3” verzija je prisutna. Tu su 3 diodne šipke smještene iza TV-a (na vrhu i sa stana) koje osvijetljavaju zid sa bojama koje se izmjenjuju u skladu sa sadržajem koji se prikazuje na TV-u. Efekat je dobar za one koji ne vole da gledaju filmove u mraku. Nadalje, ovaj efekat produbljuje nove crne koje zalaze malo više u sivi spektar.

Kvaliteta slike

Za sekciju kvalitete slike želimo napraviti sumiranje različitih omjera koji se koriste u filmovima i programima.

  • 4:3 predstavlja pravougani format, skoro kvadrat, koji je u upotrebi od pojave prvih TV-a. Poznat je jos kao i 1.33 omjer (4 podjeljeno sa 3). Ovaj format je na zalasku i slabo se vise i koristi u filmovima.
  • 16:9 je format koji je u upotrebi od pojave širokih “wide” Katodnih CRT ekrana. To je format koji se koristi na velikov večini LCD TV-ova. Poznat je i kao 1.77 ili 1.78 omjer, zavisno kako se prikazuje 16 preko 9. Filmovi su cesto snimani u ovom formatu. TNT kanali također se priklanjaju ovom formatu i to je format koji koristi TNT HD.
  • 1.85 je posrednik-sredni format između 1.77 i 2.35.
  • 2.35 je cinemascope format korišten u večini filmova. Naravno on je znatno širi nego što je visok, što objašnjava zašto film snimljen u 2-35 formatu ima crne barove na vrhu i dnu kad se gleda na 16:9 ekranima.

Ovdje Philips uskaće sa svojim 56PFL9954H koji je specijalno dizajniran za filmove snimljene u 2.35 formatu. Njegov omjer je skoro identičan onom u 2.35 filmova i znači da možete iskoristi cijelu površinu panela kad gledate cinemascope film – ne postoje više crni barovi (trake) iznad i ispod.

Iako je ovo dobra ideja, ona nije dobro implementirana. Phlips se odlučio za 2560×1080 pixel panel. Međutim, HD filmovi su enkodirani u 1920×1080 pixela. U slučaju 2.35 filmova, samo se 1920×817 pixela koristi, ostali otpadaju na crne linije. TV zbog ovoga prilagođava veličinu slike da se uklopi na 2560×1080 pixela na displayu, gubeči preciznost originalnog signala usput. Idealno riješenje bi bio panel sa 1920×817 pixela. Ovo bi optimiziralo TV za 2.35 filmove.

Ustvari, Philips je zelio da stavi sve karte na stol sa ovim modelom a da ne ponudi nesto sa manjom rezolucijom od 1920×1080 koju konkurencija ima.

Više aduta za prodajnu argument jer u glavama mnogih kupaca je što vise pixela tv ima to je slika bolja. To nije točno!. Bolje je da se postigne savršeno preklapanje pixela slike s fizičkim pixelima ekrana nego da se radi prilagođavanje slike (skaliranje).

Još jedan argument je da 2569×1080 znači da se može prikazati 1920×1080 – puni HD format u sovjem originalu, jednostavno dodavajući crne linije sa strane. Naravno možete koristiti cijeli panel za prikaz HD-a, ali bi se pokvario omjer. Film bi bio razvučen dajući impresiju da je sniman metodom ribljeg oka.

1.77 format prikazan u svom originalnom omjeru rezultira pojavom crnih linija s strane. Birajući SuperZoom mode, 56PFL9954H razvuče sliku kako bi iskoristio cijelu površinu panela. Iako je efekat dobar za statičnu sliku, problem se javlja pri pračenju brzih scena i pokreta.

Filmovi poput ”Batman – The Dark Night” su pravi problem za gledati na ovom TV-u jer mjenjaju formate između 1.77 i 2.35. Tako da dobivate naizmjenične scene, neke u dobrom omjeru ali koje su uklopljene a neke deformirane pomoću “Super Zoom” moda kad TV detektira promjenu na 1.77.

Problem dolazi iz činjenica da su različiti omjeri integrirani u jedan film. Sa konvencionalnim filmovima moguče je izabrati da li želite 1.77 format na kompletnom panelu sa deformacijama slike ili ez deformacija ali sa crnim barovima sa strana. Oov je slučaj sa svim izvorima (SD ili HD).
Kad ste suočeni sa svim ovim kompromisima teško je biti poptuno uvjeren; upscalirana 2.35 slika koja gubi na oštrini, 1.77, 1.85 i 1.33 slike koje su deformirane ili prikazane sa crnim barovima sa strane. Kao da nema ni jedan film koji se mogu prikazati u svoj svojoj raskoši na ovom ekranu. Filmovi u 2.35 če biti prikazano kao veliki i ovo če zainteresirati mnoge koji žele što veći ekran. Zapitate se zar ne bi bilo bolje ići na maodil poput Samsung PS58B850, čiji prikaz 2.35 filmova nije puno manji nego onaj na 56PFL9954H. Prikazuje HD sliku – bez obzira na omjer- koja sadržava originalni omjer koji nije razvučen.

Za ostalo, tu je jedna prosječan nivo crne od 0,32 cd/m2 sa kontrastom od 1046:1. Ovo je u redu ali daleko od najboljih modela koji mjere 0,06cd/m2 i kontrast od 3000:1

Gama krivulja od 2.67 daje osjećaj lošije svjetlije slike, a deltaE od 6.5 znači da su boje jedva u redu. Nije kao da ne možete namjestiti pozadinsko osvijetljenje ali ono se može jedino namjestiti u različitim modovima (bright, cinema itd). Voljeli bi smo da vidimo 3 postavke koje se pojalvjuju u isto vrijeme: kontrast, osvijetljenje i pozadinsko osvijetljenje. Pozadinsko osvijetljenje na žalost još uvjek nije dostupno iz Philips-ovog meni-a.

Kad je HDNM 200Hz aktiviran proizvodi jako fuidnu sliku al sa jako puno artefakta oko objekata koji su u pokretu. Ovo se događa iako je filter postavljen na minimum vrijednost. Na kraju, zahvaljujuči 200Hz, pojava ghostinga je totalno uklonjena iz slike i pokreti su veoma čisti. Vidljivi kutovi su podosta široki, nešto što je veoma rijetko viđeno na LCD-ovima, što daje dobru sliku sve do 90°.

PC mode ne uklanja ništa sa slika i radi besprijekorno. Međutim limitiran je na 1920×1080. Nadalje, najzahtjevniji igrači če biti razočarani saznanjem da je input lag 66ms.

Iako se ocjena od 3 zvjezdice može činiti grubom trebali bi ste znati da je 56PFL9954H jako blizu da dobije 4 zvjezdice. Iako je 2.35 format dobar, način na koji je implementiran znači da se ocjena ne može rastegnuti na 4 zvjezdicu.

Kvaliteta zvuka

Kao i obično, Philips nam je ponudio TV sa mnogo boljim zvukom nego što nudi konkurencija, iako nije isti kao što bi ste dobili od pravog kućnog kina. Naša jedina želja je da drugi proizvodžači slijede ovaj primjer.

Potrošnja energije

56PFL9954H nije tako ekonomičan TV kad se o potrošnji radi. Ima impresivno srednje osvijetljenje od 333 cd/m2 koje ne pomaže da se smanji potrošnja energije. Ne ustručavajte se da koristite Ambitlight jer ne koristi više od 10W. Štoviše, standby troši skoro ništa (manje od 0.1W prema našim očitanjima).

Prednosti

  • 2.35 format dobar, no 2560×1080 resolucija nije dobro odabrana
  • Potpuno opremljen (Wi-fi, USB, Ethernet, 5 HDMI soketa)
  • Ambilight Spectra 3

Nedostaci

  • Nedostatak oštrine u HD i SD materijalu
  • Nivo crne boje ne tako dubok
  • Daljinski upravljač nema pozadinsko osvijetljenje

Sve u svemu, inovativna ideja, no 56PFL9954H plaća cijenu izbora čudnih opcija koje ga sputavaju da se dokaže u segmentu na koji treba ciljati kućno kino.

Recenzija originalno objavljena na Digital Versus stranici, prevedena uz dopuštenje.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!