Home » Vodiči » Savjeti za kupnju » Plazma ili LCD TV?

Plazma ili LCD TV?

Kupujete novi HDTV i još se niste odlučili? Slušate razne priče o prednostima i manama plazma i LCD TV-a? Proizvođači će rado prikazati prednosti tehnologije koju proizvode i naglasiti mane druge, neupućeni trgovci će Vas navesti na krivi trag i potpuno kriva razmišljanja… HDtelevizija donosi realne činjenice i odgovore na Vaša pitanja! Pa počnimo…

1. Plazma ili LCD TV – što je bolje?

Pravi odgovor je: ovisi! Obje tehnologije imaju svoje prednosti i mane, koje ćemo razraditi u ovom članku.

2. Razlika u kvaliteti slike kod plazma i LCD ekrana?

Plazma TV-i imaju blagu prednosti u kvaliteti slike. Razlog leži u tome što plazma ekrani nude bolji prikaz crne boje i samim tim bolji kontrast. Drugi razlog je u tome što plazma ekrani pružaju bolji prikaz boja, zbog činjenice da boje dobivate “direktno iz izvora” odnosno isijavanjem iz RGB piksela dok LCD ekrani boje dobivaju filtriranjem bijelog svijetla koje je kombinacija svih boja. Crna boja kod LCD-a se dobiva blokiranjem bijele svjetlosti.

3. Prednosti i mane plazma TV-a?

Prednosti: bolji kontrast, veći vidljivi kut, jasnije boje, mali odziv iz čega proizlazi da plazma odlično prikazuje brze pokete;

Mane: efekt upečenja slike (screen burn-in), zadržavanje prethodne slike (image retention), titranje prilikom prikaza računalnih slika, staklena površina ekrana jako reflektira svjetlo, nešto veća potrošnja energije od LCD-a.

Prednosti plazme najviše će doći do izražaja u tamnijim prostorima i prilikom gledanja filmova.

Najveća mana plazme je upečenje slike i refleksija ekrana. Rizik od upečenja slike smanjuje se na način da plazmu koristite s određenim ograničenjima u prvih 200 sati rada (smanjivanje kontrasta i osvjetljenje ispod 50% vrijednosti, izbjegavanje prikaza statičnih slika na ekranu više od 30 minuta i gledanjem slike preko cijelog ekrana, u 16:9 modu – više u ovom članku).

4. Prednosti i mane LCD TV-a?

Prednosti: općenito veća izvorna rezolucija (veći broj piksela na ekranu), troše nešto manje energije od plazmi, općenito su laganiji kod istih dijagonala, nemaju problema sa upečenim slikama, pogodniji su za spajanje na računalo i igranje igara na konzolama poput Sony Playstationa, LCD zasloni manje reflektiraju svijetlo od plazma zaslona i pogodniji su za upotrebu u osvjetljenim i otvorenim prostorima;

Mane: lošiji kontrast, nešto lošiji prikaz i prirodnost boja u odnosu na plazma TV-e, manji vidljivi kut, mogući zaglavljeni i “mrtvi” pikseli, znatno veće vrijeme odziva piksela nego kod plazma ekrana što može uzrokovati “razmazivanje” slike prilikom prikaza brzih pokreta.

Prednosti LCD-a će najviše doći do izražaja u osvjetljenim i otvorenim prostorima te kod spajanja na računalo i igranja na konzolama.

Najveće mane LCD-a su manji kontrast, manji vidljivi kut i manje vrijeme odziva u usporedbi s plazmama, premda su modeli nove generacije otišli jako daleko po pitanju ovih karakteristika, no i dalje u mnogočemu zaostaju za plazma zaslonima. Kontrast je znatno poboljšan kod novijih LCD TV-a sa LED pozadinskim osvjetljenjem (veliki broj LED dioda umjesto jedne CCFL lampe). “Razmazivanje” slike kod LCD-a znatno je smanjeno i gotovo prevladano kod LCD-a sa 100Hz tehnologijom.

5. Veličine i cijene?

Plazma televizori proizvode se u veličinama (mjeri se duljina dijagonale) od 32″ (82 cm) do 65″ (165 cm). LCD televizori proizvode se u veličinama od 13″ (33 cm) do 65″ (165 cm). Postoje i televizori većih dijagonala ali još uvijek nisu dostupni kupcima.

LCD TV-i su u prosjeku 1″ (2,50 cm) tanji od plazma TV-a i također laganiji.

Uspoređujući cijene plazma i LCD televizora obzirom na veličinu veličini (duljinu dijagonala), plazma televizori su danas još uvijek jeftiniji, iako se cijene LCD-a postepeno spuštaju.

Ukoliko Vam ovaj tekst nije dao odgovore na sva pitanja, pogledajte i sljedeći: Pomoć pri kupnji novog TV-a – 10 savjeta., a možete se s pitanjem javiti i na naš forum.

©HDtelevizija.com 2008. Sva prava pridržana.

About Ivan Tomaš - Tony

ing. el.

3 komentara

  1. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

  2. sta znaci izraz upecenje slike kod plazme hvala .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Sony predstavio novi flagship TV ZD9

Tvrtka Sony danas je u svojim prostorima predstavila novu perjanicu ponude televizora, model ZD9. Novi ...

Panasonic_CZ950_front_large

Panasonic prestaje proizvoditi LCD panele

Panasonic Corp. je objavio kako od kraja rujna ove godine prestaje s proizvodnjom panela za ...