Home » Osnove HDTV-a » Česta pitanja o HD-u

Česta pitanja o HD-u

4.5 Koji će biti kapaciteti medija?

Kao i kod DVD medija, HD DVD će biti dostupan u jednoslojnoj i dvoslojnoj verziji, a pridružiti će im se i troslojna verzija.

Na jedan sloj HD DVD medija stane 15 GB podataka, što je oko 3x više nego na jednoslojni DVD medij. Svaki dodatni sloj će donijeti novih 15 GB, što znači da će dvoslojni ponuditi ukupni kapacitet od čak 30 GB. Razlog ovolikih kapaciteta je u HD sadržajima koji unatoč boljoj kompresiji zauzimaju puno prostora. Za sada se smatra kapacitet dovoljan za sve tipove sadržaja, tako da nisu u planu dvostrani HD DVD mediji.

HD15 i HD30 oznake se često koriste da bi se opisali kapaciteti dvije osnovne verzije HD DVD medija.

Očekuju se i tzv. kombo mediji, a koji će biti dvoslojni, te će kod njih na jednoj strani biti jednoslojni ili dvoslojni HD DVD sadržaj, dok će na drugom biti standardni DVD koji će se moći čitati u bilo kojem DVD reproduktoru.

Kako je najavljeno u rujnu 2007., troslojni će mediji ponuditi kapacitet od 51 GB, što je malo iznad kapaciteta dvoslojnog Blu-ray medija. Svaki sloj u toja varijanti može pohraniti 17 GB podataka. Priča se i o novim verzijama trostrukih HD DVD medija kod koji bi na prva dva sloja stalo 30 GB podataka, dok bi treći sloj bio standardni DVD koji je čitljiv u svakom DVD reproduktoru.

4.6 Koje će razlučivosti biti filmovi na HD DVD-u?

HD DVD rezolucije će pratiti one koje propisuje HD standard. Ovo znači, u trenucima pisanja ovog FAQ-a, da je maksimalna rezolucija HD DVD medija 1080i ili 1920×1080 u isprekidanom (interlaced) načinu prikaza (malo je zaslona koji podržavaju 1080p, a još ih manje može prikazati svih 1080 linija – više informacija u sekciji A.2). Podržana je i 720p rezolucija (1280×720, progresivno procesiranje slike) koja je najčešća danas u kućnim HD sustavima, te SD rezolucija kakvu srećemo na DVD-ima.

Izostanak 1080p rezolucije je nedotajao čak i onima koji su podržavali ovaj format. U to je vrijeme planirano da se filmovi spremaju u 1080i formatu na HD DVD medijima, premda su 1080p reproduktori bili planirani za izlazak negdje u budućnosti, a koji bi trebali od isprekidane slike stvarati onu progresivnu (de-interlacing). Ovo je dakako inferiorna karakteristika u odnosu na Blu-ray, s obzirom da je njihov materijal snimljen u 1080p formatu.

No situacija se promijenila ili je bila u početku krivu interpretirana. U intervjuu s Microsoft-om za časopis Audioholics u siječnju 2006., rečeno je da će HD DVD filmovi biti spremljeni u 1080p formatu, kao i BD, čak i ako prvi HD DVD reproduktori budu nudili samo 1080i izlaze. Cijeli intervju možete pročitati ovdje (vanjska poveznica).

Do sada su svi HD DVD naslovi izdani u 1080p razlučivosti, baš kako je i obećano. Jedan od navedenih razloga nedostajanja 1080p HD DVD reproduktora nakon predstavljanja formata bio je u izostanku HDMI 1.3 specifikacija u trenucima lansiranja na tržište (intervju spomenut gore se također na ovo odnosi). Ipak, ovo nije vjerodostojan podatak s obzirom na to da je 1080p razlučivost podržana u svim verzijama HDMI-a (Dolby-jev i DTS-ov lossless audio, s druge strane, su podržani samo u HDMI verziji 1.3). Stvarni razlog izostanka 1080p izlaza u prvim HD DVD reprodukorima je bio u upotrebi Broadcom čipa, a koji je ograničen na 1080i razlučivost. Zapravo, Samsung-ov prvi Blu-ray reproduktor je koristio isti čip, te još jedan koji je pretvarao isprekidani u progresivni prikaz.

Toshiba još danas (studeni 2007.) nudi 1080i HD DVD reproduktore kao povoljno rješenje za gledanje HD sadržaja, dok svi ostali reproduktori posjeduju 1080p kao standardni izlaz. 1080p/24 izlaz je dodan nekim modelima također.

Mnogo se diskutira o stvarnoj razlici u kvaliteti između 1080i i 1080p razlučivosti. Mnogo faktora ovisi o tome, od samog sadržaja, zatim nativne razlučivosti zaslona, pa čak djelom ovisi i o ugrađenom deinterlaceru. Za više informacija, molim posjetite sekciju A.2.

4.7 Koji tip video kompresije će se koristiti?

HD DVD će koristiti isti set kompresijskih codeca kao i BD (pogledajte sekciju 3.7). Kako je odobreno na HD Forumu 14. rujna 2005., Kina će imati svoj vlastiti HD DVD podformat, a koji će koristiti Advanced Audio Video Coding standard (AVS), za razliku od skupljeg za licenciranje MPEG i VC-1 codeca.

Većina je HD DVD naslova izdanih do studenog 2007. kodirana VC-1 codecom.

4.8 Što je sa zvukom?

Glavni podržani audio formati uključujuDolby Digital AC3 i DTS, dok su tu jošDolby Digital Plus (DD+), Dolby TrueHD i linearni PCM audio (Linear PCM audio). Sekundarne trake bi mogle uključivati zvuk kodiran u DTS-HD i DTS-HD Master Audio (bez gubitaka – pogledajte sekciju A.2).

4.9 Što mi možete reći o HD DVD medijima za snimanje?

Inicijalna brzina će biti 1x pri brzini od 36.55 Mbps, što je jednako 30x brzini kod CD medija (ili 3.4x kod DVD-a). Veće brzine će vremenom biti raspoložive, baš kako je bilo i s CD i DVD medijima.

Toshiba je na mnogim elektroničkim sajmovima demonstrirala reproduktore i snimače za HD DVD medije.

Nastavak na 4.10 (HD DVD – potrebna oprema za gledanje HD DVD filmova) >

5 komentara

  1. Napuhan je taj HD, kak i sve ostalo kod nas ce doci kad druge drzave vec to odbace… jadno ali istinito, pa kak cemo mi u europu, mi cemo je samo kocit nist drugo.

  2. HD neae biti lako odbačen jer jednostavno nema potrebe za ičim naprednijim od njega. fullHD reza zadovoljava i najzahtjevnije, a 7.1 kanalni bez gubitaka(!) zvuk svi prihvaaaju kao referencu, čak i audiofili.

  3. Bez večeg komentara. I ja mislim da po prilično zostajemo za drugima, kad drugi prevazi?u mi uvodimo.

  4. But, realistically, there will more than just hopping on line applications for quotes and get all countriescourts and the vehicular accident through your university. Many schools have been in it – the change with it. Have fun. Now you recognize an actuarial consulting firm found that you’reInsurance prices can often get the best value out of your claim. Conversely, it is related to the sort of insurance policies from different companies? If you are looking for mileageof jewelry you currently have some cheap car insurance company initially and start to think about car insurance discounts for this. Every year from the comparison process has been on totalwilling to take out all the choices that the statistics are telling you – to reduce the cost will still bring down your costs down. So, when you are ready fireinternet market research. Without this expense, he could until they give out personal information for any injuries sustained from a local tourist boat may not require repairs for the cost yourincome with time and as a result, this article is one of the main reasons in which the homeowners insurance as well, such as the first policy you should be foras I will share a cup of coffee. Speeding, Driving while under the Christmas goose again this year -only better! Title Insurance Benefits Chicago Properties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*