DVD, Blu-ray i Ultra HD Blu-ray reproduktoriRecenzije

Panasonic DP-UB820 UHD Blu-ray reproduktor – recenzija

panasonic-ub820-header

U ovoj recenziji ćemo detaljnije pogledati Panasonicov DP-UB820 Blu-ray reproduktor, uz ultimativni DP-UB9000 jedini dostupan linijski uređaj koji podržava oba dinamička HDR formata – Dolby Vision i HDR10+. Uz navedene, tu je i podrška za statični, daleko rasprostranjeniji HDR10, kao i HLG format. Osim reprodukcije optičkih medija, od CD do UHD Blu-ray formata, omogućena je reprodukcija multimedije preko USB priključka, odnosno streaming putem servisa kao što su Netflix, Amazon Prime Video i YouTube. Aktualna cijena uređaja kreće od 3.168,00 kn.

Sve o mogućnostima uređaja, kao i njegove specifikacije potražite na Panasonic.hr stranici >>

Dizajn

Panasonic DP-820 i priloženi daljinski upravljač

UB820 krasi nenametljiv dizajn kakav smo već vidjeli na Panasonicovim UHD BD reproduktorima – osim po diskretno postavljenoj oznaci, teško ga je raspoznati od raniji modela koje je kompanija lansirala.

Radi o dizajnu koji će se odlično uklopiti u dnevni boravak svih koji žele “nevidljiv” uređaj koji se neće isticati na polici ispod televizora. 

Dimenzije uređaja su 430 x 62 x 204 mm, a masa 2.2 kg.

Uređajem dominiraju sjajne crne površine izrađene od plastike, uz prepoznatljivi poluprozirni poklopac s prednje strane. Gornja površina je glatke teksture u imitaciji brušenog aluminija, jako osjetljiva na otiske prstiju i prašinu. 

Bočne stranice, poleđina i donja površina su metalne, a uređaj leži na četiri male kvadratične spužvice – aspekt na kojem je Panasonic štedio u odnosu na skuplje modele poput DMP-UB900.

Priključci na poleđini

Od priključaka uređaj na poleđini nudi:

  1. 2-pinski utor za napajanje (kabel priložen)
  2. 2x HDMI (jedan u verziji 2.0b za prijenos slike i zvuka, a drugi samo za prijenos zvuka)
  3. 1x USB 3.0 (5 V, 900 mA)
  4. 1x Ethernet 10BASE-T/100BASE-TX
  5. 7.1 RCA (cinch) audio izlazi i
  6. Toslink – digitalni optički audio izlaz

Na prednjoj strani ispod LCD zaslona uređaj ima još jedan USB priključak (5 V, 500 mA).

Zaslon i USB priključak

UB820 posjeduje i Wi-Fi (IEEE802.11 a/b/g/n/ac).

Direktne kontrole na uređaju su samo za paljenje/gašenje i za otvaranje i zatvaranje ladice za optičke medije. Izvedene su putem fizičkih tipki, istih onih koje smo susreli na modelu DMP-UB310. Smatramo da su preglasne na pritisak i pregrube za ovakav uređaj. Ako želite tipke osjetljive na dodir, pogledajte UB700 ili UB900 modele.

Daljinski upravljač

Daljinski upravljač

Uz UB820 dolazi IR daljinski upravljač koji je dimenzijama između punog profila kakav se isporučuje uz UB900 i kompaktnih rješenja poput onog priloženog uz UB310 model.

Po rebru na poleđini ćete i bez gledanja prepoznati da se radi upravo o Panasonicovom daljinskom upravljaču, a koji se treba držati u donjem dijelu gdje se nalazi navigacija ili u srednjem gdje su kontrole za reprodukciju. U gornjem dijelu je numerički dio i odvojene kontrole za upravljanje Panasonic televizorima. U cijelu tu priču pored numeričkog dijela je još ubačen stupac s četiri tipke koje bismo voljeli vidjeti negdje bliže navigaciji. One služe za otvaranje i zatvaranje ladice, prikaz status, zatim prikaza informacije o reprodukciji, te na kraju tu je tipka za pristup internet servisima.

Od posebnosti daljinski upravljač ima Netflix tipku, te tipku za podešavanje HDR-a o čemu ćemo više u nastavku. Pozadinsko osvjetljenje, fosforescentne tipke ili tipke s mogućnošću prilagodbe funkcije nećete sresti na ovom modelu.

Izbornici i brzina rada sustava

Glavni izbornik u žutoj varijanti (tvornički je aktivna crna varijanta)

Panasonic nije mijenjao dizajn svojih izbornika još otkako smo testirali UB900. Glavni izbornik nudi šest opcija posloženih u jedan red na sredini ekrana, a opcije koje nude su:

  1. Videos
  2. Music
  3. Photos
  4. Home Network
  5. Network Service i
  6. Setup

Izbornici su izvedeni u Full HD rezoluciji koja se skalira na Ultra HD – uobičajena praksa danas ne samo u svijetu UHD BD uređaja već i kod televizora.

Panasonic ima logično postavljene izbornike između kojih je moguća brza navigacija, a za pojedine opcije dostupno je i objašnjenje. Sustav je brz i osim što izgleda zastarjelo (posebno Internet platforma), drugih prigovora nemamo.

Multimedija preko USB-a i mreže

UB820 podržava audio, video i slikovne formate preko USB-a ili mreže. Od video zapisa uređaj je ispravno reproducirao sadržaje od standardne pa do UHD rezolucije, od XVID pa do H.265 formata. Podržan je i MKV spremnik, kao i HDR10/HLG (Dolby Vision ćemo provjeriti kad dobijemo odgovarajući TV na test). Podržani su i podnaslovi u zasebnim datotekama ili unutar MKV spremnika, iako nisu svi uvijek radili što je uobičajena praksa koju susrećemo i na Panasonicovim televizorima. Titlovi imaju plavu pozadinu i nije im moguće mijenjati veličinu, što može biti ograničavajuće.

Brzina učitavanja

Zadovoljni smo s brzinom učitavanja diskova. UB820 je bio brži u učitavanju The Dark Knight Blu-ray diska u odnosu na UB900 (40 naspram 49 sekundi), dok je podjednaka bila brzina učitavanja Ultra HD Blu-ray diskova, kao i skakanje s jednog poglavlja na drugo.

Streaming servisi

Streaming servisi

Panasonic je našao mjesto za svoju zastarjelu Smart Viera platformu na svojim linijskim reproduktorima – kod UB820 modela nalazi se pod Network Service u glavnom izborniku ili ako pritisnete tipku Internet na daljinskom upravljaču.

Za Netflix u HDR-u ćete morati potražiti neki drugi uređaj

Dostupno je nekoliko servisa, a svakako najzanimljiviji su Netflix, Amazon Prime Video i YouTube. Nažalost, niti jedan od tri navedena ne nudi podršku za HDR, samo za Ultra HD rezoluciju. Amazon Prime čak navodi u detaljima o pojedinim serijama podršku za HDR, no tijekom reprodukcije se jasno uočava da je sadržaj SDR. Samim time ovu platformu vidimo da će većina koristiti samo u nuždi, odnosno ako uređaj odnesu u drugu sobu ili vikendicu gdje žele pogledati nešto na navedenim servisima, ne nužno u najboljoj kvaliteti.

Kvaliteta slike i dojmovi nakon korištenja

Kadar iz filma Batman v Superman: Dawn of Justice (UHD BD)

Panasonic DP-UB820 smo testirali sa softverom u verziji 1.47.

Test smo proveli na dva UHD televizora, Philipsu 65PUS7601 i Samsungu 55NU7402.

Ranije testirani Panasonicovi UHD BD reproduktori pokazali su izvrsne performanse što se kvalitete slike tiče, tako da smo isto očekivali i od testiranog modela. Ukratko, nismo se razočarali.

Uređaj je stvoren kako bi vjerno prenio originalnu informaciju zapisanu na optičkom mediju, bilo da se radi o 576i rezoluciji sadržaja na DVD-u ili 2160p60 zapisu na Ultra HD Blu-rayu. Uz izvrsnu oštrinu slike kojoj doprinose HCX procesor i 4K High Precision Chroma Processing, ono što nas je oduševilo jest tonski raspon u kojem su svi detalji u sjenama bili vjerno preneseni bez ikakvog ugađanja postavki. Ovo posebno vrijedi za HDR sadržaj, a za koji je Panasonic osigurao čitavu paletu opcija kako bi na što širem rasponu televizora i projektora HDR slika bila optimalno prikazana.

HDR postavke

UB820 krasi HDR Optimizer opcija za ugađanje tonskog mapiranja (eng. tone mapping), a koja će prikazati više detalja u najsvjetlijim dijelovima slike. Da bi ova opcija pravilno funkcionirala, potrebno je u izborniku za ugađanje slike ispravno podesiti HDR TV Type, odnosno odabrati kakav tip zaslona posjedujete. Nude se četiri opcije:

  1. OLED
  2. Super High Luminance LCD
  3. Middle or High Luminance LCD i
  4. Basic Luminance LCD and Projector

Na dva televizora koje smo testirali smo najbolji rezultat dobili s trećom opcijom, a koju Panasonic i preporučuje da se koristi za većinu HDR televizora. Četvrta opcija je preporučljiva za vlasnike projektora, a koji će na ovaj način dobiti mnogo više detalja u svijetlim scenama. Dodatno tu su i predlošci za gledanje HDR slike u raznim ambijentima, kao i opcije za fino ugađanje parametara dinamičkog raspona, svjetline, te krivulja detalja u svjetlu i sjeni. Ukratko, više kontrola za HDR nego na bilo kojem HDR televizoru.

Za one koji posjeduju televizor ili projektor na kojem žele gledati SDR sliku sa širokim rasponom boja, UB820 nudi i tu opciju. Uređaj je tvornički podešen da svim sadržajima povećava dubinu boja na 12-bita, što u pojedinim kombinacijama sadržaja i televizora može dovesti do efekta posterizacije (grubi prijelazi između nijansi). Konkretno, ovo je predstavljalo problem kod UB900 modela kad je izašao na tržište, no Panasonic je lansirao softversku nadogradnju koja ovo rješava, a riješeno je i kod UB820 modela (dostupna je opcija za 10-bitnu dubinu boja, kao i za gašenje Deep color opcije).

Svi koji su gledali film ili seriju na HDR televizoru i pritom imali uključene titlove, vjerojatno su primijetili kao su isti previše svijetli što smeta prilikom gledanja. UB820 rješava ovo opcijom “Subtitle Luminance”, a kojom se svjetlina može smanjiti na jednu od 12 dostupnih razina. Samim time HDR postaje ugodniji za gledanje, a i kod LCD televizora s lokalnim zatamnjenjem nije potrebno tako jako paliti LE diode i samim time stvarati jače vidljive obrube oko slova.

Sve u svemu, UB820 ima sjajne video mogućnosti koje su orijentirane najviše korisnicima koji žele izvući maksimum iz HDR sadržaja, te žele biti osigurani s podrškom kako za Dolby Vision, tako i za HDR10+.

Kvaliteta zvuka

UB820 posjeduje dva HDMI-ja, te digitalni optički audio izlaz kako bi zvuk u digitalnom formatu proslijedio na vanjski A/V receiver ili sličan uređaj. Sviđa nam se dostupnost dva HDMI-ja zbog toga što ovako vlasnici A/V receivera koji ne podržavaju UHD, HDMI 2.0a ili HDCP 2.2 sustav zaštite mogu poslati video direktno u televizor, a zvuk drugim HDMI priključkom u receiver. Za one koji nemaju HDMI sučelja na A/V receiveru, tu su analogni stereo i 7.1 audio izlazi.

Na kvalitetu zvuka nemamo prigovora, UB820 odrađuje svoj posao korektno i može slati originalni zapis bez ikakvog modificiranja, a ako korisnik želi tu su dodatne opcije za njegovo ugađanje.

Zaključak

[review]

Zahvaljujemo Panasonicovom uredu u Hrvatskoj na povjerenju i prilici da istestiramo još jedan izvrstan proizvod. Veselimo se daljnjoj suradnji!


Aktualna cijena uređaja kreće od 3.168,00 kn. Za aktualni cijenu i ponudu posjetite nabava.net stranicu.

Dodatna ustupljena oprema:

Za potrebe testiranja su korišteni Supra Cables HDMI kabeli.  Ultra HD HDR-10 testne uzorke osigurao R.Masciola. Softver za kalibraciju, CalMAN 2018 Ultimate for Business osigurao SpectraCal.

© HD Televizija 2018. Sva prava pridržana.

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

15 komentara

  1. Odlična igračka, ali i skupa (po meni čak i neopravdano). Kada Sony ima uređaj s podrškom za Dolby Vision i HDR 10 za 1500 kn onda svaka priča prestaje. Grand prix da, ali daleko od best buya.

    1. Blago vama, kod nas kada udjes u prodavnicu, i trazis uhd player zovnu policiju, i prijave pljacku, ili seksualno uznemiravanje , ako je prodavacica u pitanju, sve u svemu te gledaju kao marsovca, i sl.

      1. Nije ni ovdje bolje – koliko čujem iz trgovina, interes je ravno nula bodova za takve uređaje. Meni treba radi testiranja nešto takvo univerzalno, inače sumnjam da bih razmatrao tako skup model. P.S. Dodao sam detalje o media playeru.

      1. ja imam LG bp 970, upalio ga 2x i to samo sa uhd filmovima h+koje sam ja napravio na dual layer br, za sve koristim egreat A8, i Himedia q10 pro playere, citaju sve zivo, i mrtvo, nakacio sam 10 diskova u orico kucistima pa sad punim lagano.

  2. Darko imam LG Oled 55″ B7 i jedina zamjerka koju imam da mi izgleda premali za gledanje sa 2,8-3 metra pa se razmišljam o kupovini Sony Xe9005 65″ pa me zanima koliko je to pametno s obzirom na puno lošiji OS naspram WebOS-a,može li kvalitetom slike parirati Oledu ili bolje ćekati vrijeme kada će Oled 65″ pasti na neku prihvatljivu razinu?

  3. Da li Darko ikako mozete nabaviti za testiranje Philips Oled 803? Volio bih i vase misljene vidjeti o ovome tv-u, jer ga dosta hvale.
    Hvala!

  4. Otišao malo u živo pogledao i jednostavno nema lcd-a koji može parirati oledu B7 pa sam odustao od prelaska na 65″ lcd,jedino na oled jer kad se naučiš na njega jednostavno nema nazad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!