LCDRecenzijeTelevizori i monitori

Panasonic 55CX680E Ultra HD Firefox OS televizor – recenzija

Panasonic-cx680E-header

Ove godine televizori stižu nešto kasnije nego dosadašnjih godina, zbog čega smo s velikim zadovoljstvom započeli analizu Panasonicov CX680E modela, prvog koji nam je došao na test iz 2015 lineupa. Radi se o najboljem modelu serije 6, a kojeg krasi direktno LED pozadinsko osvjetljenje s lokalnim zatamnjenjem, Ultra HD rezolucija 200 Hz BMR panela, Studio Master Colour tehnologija, te nova Firefox OS platforma u sklopu proizvođačevog my home screen 2.0 sučelja. Provjerite dojmove u našem testu, a za koji nam je primjerak televizora osigurao Sonus Art.

[review]

Specifikacije (specifications)

Specifikacije
Proizvođač Panasonic
Model TX-55CX680E
Tehnologija prikaza LCD s direktno postavljenim LED pozadinskim osvjetljenjem (direct LED)
Veličina ekrana 55 inča / 140 cm
Energetska klasa B (130 W, 181 kWh/godišnje)
3D Ready/3DTV ne
Aktivni / polarizirajući 3D prikaz
/
Osvježavanje zaslona 200 Hz BMR (Backlight Motion Rate)
Lokalno zatamnjenje Da
Rezolucija Ultra HD, 3840 x 2160 piksela (svaki piksel se sastoji od 3 podpiksela)
Broj HDMI priključaka 4
Optički/koaksijalni audio izlaz Da/Ne
USB priključak Da (x4 – USB 3.0 x1)
Ethernet/mrežni priključak Da
Wi-Fi Da
PCMCIA/Common Interface utor Da
Utor za memorijske kartice Ne
DVB-T/DVB-C/DVB-S Da/Da/Ne
DVB-T2 / DVB-S2 Da/Ne
MPEG-2/MPEG-4 AVC h.264 / HEVC podrška Da/Da/Da
Zemlja porijekla: Češka

Poveznice:

panasonic-logo

Službena stranica >>

Pozicija u Panasonicovom 2015 lineupu

Panasonic_2015-Lineup-may

Većina ovogodišnjih Panasonicovih televizora je opremljena panelima Ultra HD rezolucije, a CX680E je jedan od njih. Radi se o najboljem modelu iz serije 6, linije čiji modeli pripadaju srednjoj klasi Panasonicove ponude televizora. Televizor ne podržava 3D prikaz, no zato nudi pregršt tehnologija koje će privući kako kućne korisnike, tako i one zahtjevnije. 200 Hz Backlight Motion Rate osvježavanje ekrana omogućuje interpolaciju slike (glađi prikaz), uz stalno prisutno trepćuće LED pozadinsko osvjetljenja za manje zamućenu sliku u dinamici. Zaslon ima zamućeni odsjaj ambijentalnog osvjetljenja i pruža veliku svjetlinu prikaza (Super Bright panel). Tu su Brilliant kontrast koji je kombinacija VA panela (3000:1 ANSI kontrast) i lokalnog zatamnjenja (Contrast Optimizer Plus koji se kontrolira kroz Adaptive Backlight Control i Contrast kontrole).

CX680E ujedno je opremljen i Studio Master Drive i Studio Master Color tehnologijama koje pružaju kvalitetno procesiranje i prikaz boja što će posebno cijeniti profesionalci i svi koji žele potpuno kontrolu nad parametrima slike.

Televizor posjeduje stereo zvučnike punog raspona s pogledom prema podlozi. Snaga zvučnika iznosi 2×20 W.

Panasonic_Lineup-PQ-Eco

VIDEO: Raspakiravanje i instalacije (unboxing)

Više video materijala možete pronaći na našim YouTube kanalima: HD Televizija i TV Calibration with Darko.

Dizajn

Panasonic-cx680E-front

Brzi info
Dizajn u jednoj ravnini Boja okvira Materijal okvira Zaslon Rotacija stalka Montaža na zid
ne crna plastika lagano matiran ne da (VESA 400 x 400 mm)

CX680E vjerno prati klasičan Panasonicov nenametljivi dizajn uz solidnu kvalitetu izrade. Dizajnerski koncept proizvođač opisuje kao “Sjajni crni materijal s tamnim srebrnim ukrasom na vrhu i dnu” što u prijevodu znači okvir crne boje sa skošenjima srebrne boje koje uspješno reflektiraju svjetlost ovisno o kutu gledanja. U trgovini u masi televizora pokraj kojih kupci prolaze, ovo je diskretan no učinkovit način skretanja pozornosti, a dalje bi priču trebala prodavati kvaliteta slike.

Panasonic-cx680E-thickness

Okvir je 12 mm širok lijevo, gore i desno, dok je u donjem dijelu nešto širi od 20 mm. Pogled na bok otkriva ujednačenu dubinu zbog direktnog LED pozadinskog osvjetljenja, uz najveću dubinu od 56 mm.

Panasonic-cx680E-back

Postolje je preuzeto s prošlogodišnjih modela, metalni profil koji je savinut tako da tvori slovo “U”. Zbog toga što je sa zaslonom povezan u dvije točke, rotacija nije moguća, no zauzvrat čvrsto drži televizor na podlozi.

Kvaliteta izrade je dobra s obzirom da se radi o modelu serije 6. Plastični profili djeluju čvrsto, ne pregibaju se pod prstima, a između profila nema zračnosti.

Priključci

Panasonic-cx680E-connectors

Brzi info
HDMI 2.0 (HDCP 2.2) HDMI ARC USB 3.0 SCART Dig. audio izlaz Common interface
da, x3 da (HDMI 1) da, x1 da, x1 da (Toslink) da (CI Plus, verzije 1.3)

Panasonic CX680E je opremljen sa svim potrebnim priključcima, uključujući čak 3 HDMI-ja s podrškom za Ultra HD sadržaje uz HDCP 2.2 verziju zaštite sadržaja. Dva HDMI priključka su smještena s pogledom prema dolje, dok je jedan postavljen bočno. Tu su i ukupno 3 USB priključka smještena bočno, od kojih je jedan u verziji 3.0.

Daljinski upravljač (Remote control)

Panasonic-cx680E-remote

Brzi info
Boja Materijal Komunikacija Pozadinsko osvjetljenje Dodatno
Standardni daljinski srebrna plastika IR da Netflix tipka

Panasonic uz televizor prilaže svoj dobro poznati standardni daljinski upravljač s velikim bijelim tipkama i jasno otisnutim oznakama crne boje. Ergonomija je također provjereno dobra, tako da upravljač dobro leži u ruci i praktičan je za upotrebu.

Pomalo iznenađuje što se Netflix tipka našla na tako važnom mjestu na ovogodišnjem upravljaču, ravno iznad navigacijskih strelica. S obzirom da Netflix još uvijek nije dostupan u našoj regiji, te da je Firefox OS glavna tema ovogodišnjih Panasonicovih televizora, čudi što spomenuta tipka nije dobila poznati logotip “vatrene lisice”. Ovako je Home tipka, a kojom se poziva nova my home screen 2.0 naslovnica pomaknuta udesno i mnogo manje uočljiva nego poznata VOD platforma.

Panasonic-cx680E-remote-in-hand

S obzirom da se na CX680E mogu povezivati USB tipkovnice i miševi, te pametni telefoni i tableti, korisnik ima široku paletu opcija upravljanja, a koje će do posebnog izražaja doći prilikom korištenja Firefox web pretraživača i dostupnih aplikacija.

Izbornici i Smart TV platforma (Menus and Smart TV platform)

Panasonic-cx680E-firefox

Brzi info
Vodič za instalaciju Sučelje na hrvatskom jeziku Smart TV naslovnica Internet pretraživač
da da da da (Firefox)

Verzija softvera u televizoru na dan testa: 3004-10000-02300

Panasonic je već niz godina prisutan u Smart TV svijetu, no ne s posebnim uspjehom. Korejska konkurencija puno je prije shvatila kako Smart TV mora biti usmjeren ka jednostavnosti kako bi ga korisnici prihvatili i počeli koristiti, a ne da se cijela priča dodatno komplicira i da ne radi stabilno.

Odabirom Firefoxove platforme Panasonic svoje televizore napokon pretvara u Smart TV-e okrenute ka jednostavnosti. Novi my home screen 2.0 postavlja početni zaslon onakav kakav svi mi želimo: potpuno podesiv sa sadržajima koje odaberemo, a ne koje nam nametne proizvođač.

Pritiskom na tipku [Home] na daljinskom upravljaču, na zatamnjenom zaslonu će se pojaviti raznobojni krugovi u različitim bojama, animirani s ikonama. Prva tri kruga “Gledaj TV”, “Aplikacije” i “Ulazi” su pred-definirani i njih nije moguće izbrisati, no zato ih je moguće preslagivati.

firefox-os-home-menu

Dodatne “krugove” korisnik dodaje sam, a najbolja stvar je u tome što oni mogu biti iz najrazličitijih izvora. Tako možete dodati bookmark na web stranicu koju želite, na određen ulaz (npr. HDMI 1 ili mrežni server) ili na bilo koju aplikaciju koju ste instalirati preko galerije. Također je moguće dodati i omiljene kanale bilo da su oni na kabelskom ili zemaljskom prijamu (DVB-T/T2).

Platformu smo koristili više od 2 tjedna i sviđa nam se kako je koncipirana. Slično kao i kod LG-jevog webOS-a, više se ne moramo prisjećati koju tipku pritisnuti ili u koji izbornik otići da bismo odabrali željeni HDMI ulaz ili pokrenuli internet preglednik. [Home] tipka na daljinskom upravljaču je početak svega. Ono što bismo voljeli vidjeti na budućim revizijama jest fleksibilnost pri biranju izgleda krugova na my home screen izborniku, što vjerujemo da nije teško za izvesti. Bilo bi zgodno da su krugovi manji i da se mogu prikazivati uz rubove ekrana, tako da ne prekrivaju sadržaj koji se trenutno prikazuje. Isto tako, voljeli bismo vidjeti glađe skakanje s kruga na krug, a ne da tu jednostavnu radnju prati  trzanje.

Panasonic-cx680E-my-home-screen2

Do trenutka objave ove recenzija (17.05.2015.), YouTube i Facebook aplikacije nisu funkcionalne. Aplikacije se mogu instalirati i pokrenuti, no nakon toga se pojavljuje poruka kako će biti dostupne uskoro. Kao alternativu možete koristiti odličan Firefoxov preglednik i otvoriti YouTube i Facebook na taj način. Isprobali smo video streaming u duljini od preko 30 minuta preko YouTubea i nije došlo do popunjavanje privremene memorije preglednika.

Ažuriranje 20.05.2015.: Nakon softverske nadogradnje YouTube aplikacija je proradila. Njen dizajn i princip rada je istovjetan kao i na drugim Smart TV platformama.

Iako Panasonic navodi kako se radi o Firefox OS-u, od Firefoxa ćete jedino vidjeti njegov internet preglednik. Firefox u verziji 34 radi brzo, nudi pretraživanje putem Bing ili Google tražilica, te omogućuje pregledavanje interneta u više tabova, spremanje bookmarkova, uvećanje prikaza za bolju čitljivost, te privatni način rada. Jedini detalj koji nam se nije svidio jest trzanje prilikom skrolanja po stranicama, bez obzira jesmo li koristili originalni daljinski upravljač, odličnu Logitechovu Illuminated Living-Room tipkovnicu k830 ili USB miš. Više detalja o performansama pretraživača možete doznati na stranici s pregledom testova.

Multimedijalna podrška

Panasonic-cx680E-media-player

Brzi info
USB reprodukcija
DLNA DTS/Dolby Digital podrška
HEVC podrška Dijakritički znakovi (č, ć, š, ž…) u titlovima
da (audio, video, foto) da da (Dolby Digital), ne (DTS) da da

Osim mogućnosti manipulacije titlovima, Firefox OS ne donosi ništa značajno novo po pitanju multimedijalne USB i mrežne platforme na CX680E televizoru. Tu je i dalje Panasonicovo sučelje s izborom video, audio ili slikovnih formata prije prikaza multimedije bilo preko USB povezane vanjske memorije ili servera u lokalnoj mreži. HEVC format je podržan, no radio nam je samo pri reprodukciji s USB-a, ne i sasvim glatko. Od Ultra HD materijala koje imamo radila su samo dva Samsungova promotivna videa, glatko i u očekivano izvrsnoj kvaliteti slike.

CX680E napokon nudi manipulaciju titlova, kako onih vanjskih, tako i onih unutar MKV spremnika. Možete birati između 5 veličina, boja i pozicija po okomici, kao i podešavati sinkronizaciju sa slikom. Jedino pitanje koje postavljamo Panasonicu jest zbog čega se to nije moglo implementirati prije? Hoće li ovu nadogradnju dobiti i modeli iz 2014. i stariji iskreno sumnjamo, no možda nas iznenadi.

Panasonic-cx680E-subtitle

Na veliko iznenađenje, DTS format na CX680E televizoru nije radio. Probali smo 10-ak datoteka preko USB-a i mreže i zvuk se nije reproducirao, uz poruku na zaslonu da format nije podržan. Dolby Digital u 5.1 formatu je normalno funkcionirao.

Panasonic-cx680E-dts

Multimedijalni reproduktor, iako brzog i stabilnog rada, uspio je resetirati televizor prilikom paljenja testne Full HD datoteke u WMV VC-1 MKV video formatu. Ne sjećamo se da je isti problem bio i na ranijim Panasonic televizorima, pa vjerujemo da će proizvođač poboljšati stabilnost kroz softversku nadogradnju.

Ukratko, u ovoj fazi je ugrađeni multimedijalni reproduktor i dalje iza korejske konkurencije, kako po pitanju stabilnosti, tako i po pitanju podrške.

Adsense
1 2 3Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

13 komentara

  1. Sada treba postaviti pitanje sto ce biti bolje na CX700 i da li ce biti sto bolje, osim 800HZ. Flatpanel je napravio recenziju od 55CX700 i kazu da je tv dobar. Panasonic napokon napravi dobar usb player, pa ne stavu podrsku za DTS, malo mi je to nelogicno. Vjerojatno ce to , kao i podrska za Youtube biti uskoro rijesena sa nadogradnjom. Da li je Darko Colormaster losiji lil bolji od Sony trulliminusa ?

    1. Da pravo kazem, ne znam sto bi Studio Master Color trebao znaciti na ovom modelu jer bas nikakve razlike nisam izmjerio u odnosu na primjerice proslogodisnji AS600E. Sony mi ima bolji prikaz boja, toplo se nadam da cu dobiti koji njihov model na test.

      1. Voli bih da testirate, kada dodje Sony X8505C, sa Androidom, jer Sony po meni ima najljepsi prikaz boja i slike, a internet mi i nije bitan. Volio sam i Samsung, dok nisam vidio Sonyevu kvalitetu slike. Na oko, sto se kaze.

  2. Na žalost svi na papiru imaju podršku za HEVC,ali to u praksi jako loše radi.Jednostavno zastajkuje i nije gledljivo.To ne može riješiti nikakva nadogradnja,jer je to stvar čiste snage i brzine procesora, a procesuri u TV-ima su preslabi za to. Bilo bi poštenije da stave da nemaju podršku za HEVC nego ovo.Mislim na sve prizvođače koji imaju isti problem,a ne samo na Panasonic.
    Recinzija, kao i uvijek, super!!!

        1. HEVC ne znači nužno 4K rezoluciju, možda je u pitanju 1080p HEVC (pošto je TV 1080p) koji ima 4 puta manju rezoluciju ok 4K i shodno tome potrebna je otprilike 4 puta manja procesorska snaga za njegovo dekodovanje.

  3. Cijenjeni gospodine Darko, molim Vas ako možete da mi odgovorite na pitanje: da li je moguće spojiti philips media player hmp3000 sa hdmi 1.3 sa Panasonic Ultra HD tv 40CX700B da se čuje dts zvuk.S poštovanjem Davor.

    1. Poštovani,

      Koliko smo saznali iz testova CX680 i CS520 ovogodišnjih modela, DTS zvuk ove godine nije podržan na Panasonicovim modelima. Jeste li probali pokrenuti neki film s DTS zvukom, je li se zvuk čuo na zvučnicima TV-a?

      1. Poštovani Darko,
        Jeste li imali priliku vidjeti (isprobati) Panasonic model 50CX700, da li se isplati kupiti navedeni TV s obzirom na karakteristike, pa da sam miran na duže vrijeme:) navodno će cijena uskoro pasti sa 9000 na 6300, hvala i lp.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!