4K Ultra HDOLEDPanasonicSony (Japan)Vijesti

Kraj partnerstva Sonyja i Panasonica na razvoju OLED-a

sony-panasonic-oled-partnership-end

Sony i Panasonic su odlučili prekinuti partnerstvo koje je trebalo rezultirati proizvodnjom OLED televizora velikih dijagonala za masovno tržište. Partnerstvo sklopljeno u ljeto 2012. godine davalo je nadu kako će se neuspješni japanski proizvođači televizora svojim znanjem i tehnologijom moći oduprijeti oštroj Južnokorejskoj konkurenciji i nametnuti u OLED utrci, no sada je jasno kako to neće biti slučaj. Naime, unatoč tomu što su i Sony i Panasonic na ovogodišnjem CES sajmu u Las Vegasu prezentirali svoje Ultra HD 4K OLED TV prototipe, kompanije će se, zbog nemogućnosti proizvodnje dovoljno dugotrajnih OLED panela i zbog njihove visoke cijene, radije okrenuti razvoju Ultra HD 4K LED LCD televizora.

Ova odluka također pokazuje koliko je trenutno nesigurno OLED tržište, a što su već pokazali Južnokorejski proizvođači LG Electronics i Samsung Electronics. Naime, obje kompanije su lansirale prve OLED televizore 55″ dijagonale i zakrivljenih zaslona, no zbog inicijalne visoke cijene (u Hrvatskoj oko 70.000,00 kuna) prodaja je slaba i kompanije su na gubitku. Obje kompanije su smanjile cijene svojih modela kako bi potaknule prodaju, no potražnja je i dalje slaba, posebno kada se cijene usporede sa zrelim plazma televizorima koji po višestruko nižoj cijeni nude sliku koja će zadovoljiti i vrlo zahtjevne korisnike.

samsung-KE55S9-cijena
Cijena Samsung OLED-a u Hrvatskoj (slikano u listopadu 2013.)

Osim cijene, tu je još nekoliko faktora koji ograničavaju prve OLED televizore da doista osvoje tržište. CNet je objavio listu sedam problema aktualnih OLED televizora, a gdje se između ostalog spominje dostupnost samo jedne dijagonale (55″), zakrivljenost zaslona i nezrelost tehnologije. Proizvođači i dalje imaju jako puno problema s proizvodnim procesom OLED panela, a čak i kada ispravan panel izađe s proizvodne linije, pitanje životnog vijeka plavog podpiksela dolazi u prvi plan. Hoće li prvi OLED televizori za nekoliko godina imati pretoplu, zeleno-crvenu sliku i hoće li se vlasnicima takvih televizora ponuditi zamjena, nije poznato.

LG-oled-tv
LG je već počeo prodavati OLED panele konkurenciji, no je njihova kvaliteta dugotrajna?

Za razliku od OLED-a, Ultra HD 4K LCD televizori brzo zauzimaju tržište, čak 1.95 milijuna jedinica je isporučeno ove godine prema izjavi analitičke kompanije DisplaySerach. Kompanija predviđa da će do 2017. godine 60.65 milijuna Ultra HD 4K LCD televizora biti isporučeno, što će predstavljati 20% svih LCD televizora. U slučaju OLED-a, DisplaySearch je jučer smanjio očekivanja, pa je tako procjena za ovu godinu pala s 20.000 na 5.000 isporučenih jedinica, za za 2017. godinu s 9 milijuna na 4 milijuna isporučenih jedinica.

Sony je u nekoliko navrata kritizirao OLED tehnologiju i najavljivao Crystal LED i ILED, zbog čega se nadamo se će CES sajmu predstaviti nešto novo što bi moglo kvalitetno konkurirati OLED-ima, a biti dostupno po nižoj cijeni. CES sajam u Las Vegasu u siječnju iduće godine će biti u znaku Ultra HD 4K televizora, to je već potvrđeno za Sony, a vjerujemo da će isto učiniti i Panasonic. Nešto nam govori da bi  iduća godina mogla biti jako zanimljiva…

Izvor: Nikkei

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Jedan komentar

  1. Sve je to ljepo šta se tiče 4K tv,međutim problem je dijagonala.Ispod 55” 4 K se ne isplati,jer nema vidljive koristi.Sad je glavno pitanje koliko ljudi treba 55” TV.Nekad nam je standard bio 32”,pa se sa poboljšanjem kvalitete ekrana prešlo na 42”,eventualno na 46”-47”,ali 55” je ipak previše.Pogotovo kad se gleda u kontekstu SD signala koji svi imamo u kućama.OLED,ako ikad saživi,tu treba tražiti svoju šansu,jer će se i na manje dijagonale vidjeti poboljšanje slike.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!