Audio-video uređajiNajave testovaVijesti

Najava testa: LG 42LA690S (LA690 serija) – još pametniji 3D televizor “na kotačima”

lg-42la690s-header

Nakon testa najboljeg modela Samsungove serije 6, na test smo dobili direktnog konkurenta također korejske kompanije LG. Prošlogodišnja serija 6 je bila vrlo popularna zbog kombinacije atraktivnog dizajna, moderne Smart TV platforme, praktičnog upravljanja putem Magic Motion daljinskog upravljača, te na kraju dobro zaokružene kvalitete slike. Ipak, ljubitelji kvalitetne slike u dinamičnim sadržajima poput različitih sportova nisu bili najsretniji LG-jevom slabijom pokretnom rezolucijom, a koja čak i nakon brojnih ažuriranja softvera nije došla na razinu koja bi se očekivala od reklamiranog 400 Hz MCI sustava osvježavanja. Hoće li ovogodišnja serija ispraviti ovaj nedostatak i ponuditi još bolju kvalitetu slike i cjelokupan dojam, otkriti ćemo nakon detaljne recenzije, a u nastavku donosimo prve dojmove i fotografije.

Kako izgleda nova LA6xx serija na papiru? Očekivano dobro opremljeno. Full HD 3D zaslon dostupan u tri veličine: 42″ (106cm), 47″ (119cm) i  55 (139cm), sa Smart Home naslovnicom i LG Cloud uslugom reproduciranja široke palete multimedije na zaslonu televizora. Povezivanje s pametnim telefonima i tabletima domogućeno je bežičnim putem putem Miracasta, a tu je također i MHL (Mobile High Definition Link) za jednostavu reprodukciju HD sadržaja pohranjenih na mobilnim uređajima. Time Machine druge generacije omogućava snimanje TV sadržaja na povezani tvrdi disk, kao i pauziranje programa koji se prikazuje uživo.

lg-42la690s-packaging
Ambalaža nešto veće debljine zbog posebno izvedenog stalka.

Sjećate se Magic Motion daljinskog upravljača? Njegova popularnost i praktičnost kod korištenja sve zastupljenijih internet aplikacija učinila jest to da samo njega dobivate u pakiranju, bez klasičnog daljinskog upravljača s numeričkim tipkama i raznim drugim funkcijama. Novi Magic Motion daljinski upravljač sada više podsjeća na alat za prezentacije, uz dvostruki kružni oblik s navigacijskim strelicama i najčešće korištenim funkcijama, kao i integriranim mikrofonom. Kotačić za promjenu programa ili skrolanje po internet stranicama nalazi se u samom centru kružnog dijela, a za sve koji će tražiti klasične tipke za odabir kanala, tu je opcija pozivanja brzog izbornika “Q.Menu”, odnosno upravljanje putem pametnih telefona s instaliranom LG-jevom Remote aplikacijom. Više o ergonomiji i kvaliteti korištenja nakon testa.

lg-42la690s-remote
Novi Magic Motion daljinski upravljač.

U segmentu kvalitete slike, novi LA690S ne razlikuje se mnogo od svojeg prethodnika – bočno osvjetljen LED pozadinskim osvjetljenjem, nalazi se LG-jev IPS zaslon pune HD razlučivosti, indeksa čistoće pokreta (MCI) 400 Hz. Provjerili smo je li na isporučenom modelu TruMotion aktivan i možemo potvrditi da jest, premda i ove godine ne nudi DeBlur kontrolu, već samo DeJudder opciju za interpolaciju pokreta. Drugim riječima, čini se da i ove godine LG ima stalno aktivno skenirajuće pozadinsko osvjetljenje koje čisti zaslon od zamućenja, no je li ono učinkovitije nego prošle godine, otkriti ćemo nakon testiranja provjerenim alatima.

Na kraju, nekoliko riječi o dizajnu, točnije stalku, a zbog kojeg ovaj model možemo slobodno nazvati “televizor na kotačima”. Naime, LG-jev novi stalak kao i ranijih godina plijeni pažnju svojim atraktivnim dizajnom, no kako se na televizor spaja na dvije strane, rotacija stalka je na klasičan način neizvediva. No, LG je pronašao rješenje i ispod stalka montirao klizače koji omogućavaju da se čitav televizor rotira desetak stupnjeva lijevo – desno. Vrlo mudro implementirana značajka.

lg-42la690s-reflexions
Tanak okvir, sjajan zaslon i moderno oblikovan stalak s mogućnosti rotacije.

Više detalja o televizoru možete pronaći na službenoj LG-jevoj stranici, a u nastavku donosimo galeriju raspakiravanja i instalacije. Kompletna recenzija s video prilogom se očekuje uskoro online.

lg-42la690s-content
Sadržaj pakiranja.
lg-42la690s-connectors
Priključci u dvije orijentacije, 3 HDMI-ja i 3 USB-a.
lg-42la690s-installation
Novi Magic Motion idealan je za brzu navigaciju po sučelju televizora.
lg-42la690s-smart-home
Smart Home naslovnica slična kao i prošle godine, no uz prisutna poboljšanja u korištenju.

 

 

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

11 komentara

  1. Darko,
    Molim Vas nemojte nas držati u neizvesnosti. Da li i ovogodišnji modeli panela pate od prošlogodišnje boljke?
    Hvala unapred.

    PS:
    Imam još par pitanja ako biste bili ljubazni da odgovorite. Kakav je po pitanju input lag-a (odnosno za video igre)? Da li idalje podržava MKV? Da li je moguće pristupati i puštati sve podržane sadržaje sa Windows share foldera na LAN-u? Kakav je vaš dojam novog Magic Motion-a u odnosu na prošlogodišnji crni po pitanju kvaliteta izrade i dizajna? Da li televizor može da dekodira DTS audio signal i da ga prosleđuje na optički izlaz u obliku starog dobrog Dolbi Digital-a (AC3) [ovo pitam jer imam stari 5.1 sistem sa dekoderom koji ne podržava DTS]? Da li je moguće podesiti položaj titlova po dubini kada se gledaju 3D sadržaji?

  2. Iskreno, dizajn prošlogodišnjih modela mi se više dopadao, djelovali su elegantnije. Također mi se više dopadala opcija sa dva daljinska-obični i Magic Motion.
    Ono što je pohvalno kod ovogodišnjih modela je njihova cijena. 47″ model serije 6 košta koliko je prošle godine koštao 42″ model iste serije kada se tek pojavio na tržištu, s tim da ovi novi još imaju i dual-core procesore (ako se ne varam), za razliku od prošlogodišnjih singl-core. Bilo bi dobro u recenziji istaknuti sve razlike u odnosu na prošlogodišnju seriju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!