Audio-video uređajiCES - Las VegasLG ElectronicsOLEDSajmovi elektronikeSamsung Electronics

CES 2013: LG i Samsung demonstriraju zakrivljene OLED ekrane – IMAX-efekt uskoro u našim domovima?

samsung-lg-curved-oled

Vremena se doista mijenjaju – od konveksno zakrivljenih CRT televizora koji su s nama bili godinama, preko potpuno ravnih LCD i plazma tehnologija polako dolazimo do modela s konkavno zakrivljenim zaslonima. LG i Samsung, korejski proizvođači koji su do Sonyjevog i Panasonicovog predstavljanja Ultra HD OLED televizora bili glavne zvijezde svih OLED priča, iznenadili su mnoge demonstracijom 55″ OLED zaslona za zakrivljenim zaslonom. Zakrivljeni zaslon u sličnoj maniri kao platna u IMAX dvoranama plijene pogled svojim nekonvencionalnim izgledom, ali i izvrsnom kvalitetom slike, a koja prema očevicima nije nimalo lošija od one na vulgaris ravnim OLED zaslonima. Štoviše, zbog zakrivljenosti ekrana dramatičnost prikaza još je i bolja!

Za razliku od Samsung,  a koji svoj model samo naziva “Curved OLED TV”, LG je svojem dodijelio i oznaku, EA9800. Oba modela posjeduju 55″ veliku dijagonalu i Full HD razlučivost zaslona. Zanimljivo jest da su oba proizvođača nazvala svoj zakrivljeni model “prvi na svijetu”, za razliku od OLED-a kod kojeg je jedan imao “prvi na svijetu”, a drugi “najbolji na svijetu” model.

lg-EA9800-curved-oled
LG zakrivljeni OLED EA9800 izložen na sajmu u Las Vegasu

Dizajn okvira i stalka se kod predstavljenih modela podosta razlikuje – dok je Samsung odlučio ići na nešto robusniju konstrukciju s crnom pozadinskom pločom na kojoj zaslon stoji na podlozi i izbačenim dijelom na kojem se nalazi zaslon, LG je išao na dizajn u jednoj ravnini i tanke metalne noge koje drže TV na podlozi. LG je otkrio kako je kućište njegovog modela građeno od plastike s pojačanjem od karbonskih vlakana za smanjenje mase i ojačanje konstrukcije.

Curved_OLED-TV_1
Crni okvir i nešto robusnija konstrukcija Samsungovog modela u odnosu na LG-jev

LG je također iznio mnogo više detalja o svojem zakrivljenom OLED televizoru, pa se tako u priopćenju navodi Cinema 3D podrška, implementacija High Dynamic Range (HDR) algoritma za izniman kontrast, bogatstvo boja i dubinu crne boje, Cinema Screen zaslon (sjajan premaz), te Smart Touch Control sučelje ugrađeno  ispod zaslona za upravljanje nad osnovnim funkcijama televizora. Smart TV značajka je također implementirana i to u najnovijoj verziji.

Curved_OLED-TV_samsung
Zakrivljeni OLED zaslon pruža bolji osjećaj uranjanja u sadržaj na ekranu.

Kao i kod većine ostalih priopćenja iz Las Vegasa, tako i ovdje cijena i dostupnost nisu otkriveni.

Izvori: Samsung PR i LG PR

Fotografije: Copyright Samsung i LG

Adsense

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

2 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!