Savjeti za kupnju

PR: HD web kamere – tiha evolucija koja osvaja svijet

Nakon što smo prije koji mjesec veličanstveno zatvorili daljnji rad na PC Zenith v3 stranici testom dvije HD web kamere tvrtke Logitech i nakon što je model 9000 Pro osvojio do danas najveću ocjenu od sve testiranje opreme (gotovo 100-inu različitih uređaja), odlučili smo reći nešto više o web kamerama koje su unazad nekoliko godina iznimno napredovale mogućnostima i kvalitetom, a sve to uz silaznu putanju cijena. Kako odabrati kameru, na što pripaziti, kako tumačiti sprecifikacije i koliko novaca uložiti, sve ovo pa i mnogo više pročitajte u nastavku…

Zašto kupiti web kameru?

Prije nego što se uopće započne proces traženja, obilaženja trgovina, čitanja recenzija i komentara po internetskim forumima, mnogi se pitaju što će im web kamera kada ionako imaju e-mail koji ih zadovoljava za svakodnevnu komunikaciju, a ako baš moraju poslati video sadržaj, onda iskoriste kameru na mobitelu i pošalju sadržaj bilo putem e-mail-a ili putem MMS poruke. Dio korisnika brine kvaliteta web kamera jer je uvriježeno mišljenje da web kamere ne nude kvalitetnu sliku i zvuk, da su spore i da više kvare komunikaciju i skreću pažnju nego što su korisne. Ipak, web kamere su se na svim aspektima razvile iznimno u proteklih nekoliko godina i danas kada kupite neki model srednjeg cijenovnog razreda, budite sigurni da ste upravo svoju web komunikaciju podigli na jedan sasvim novi stupanj.

Ako mislite da je e-mail izum stoljeća, a chat najbolji način online komunikacije, onda ćete nakon što isprobate web kameru shvatiti da ste cijelo vrijeme se klanjali Opelu Astri, a cijelo vrijeme je Porsche 911 bio u garaži. Možda ova usporedba zvuči nerealno, no pokušajte na trenutak izbaciti iz glave povezanost web kamera od prije nekoliko godina i malih ekrančića katastrofalnih boja, kontrasta i rezolucije i pročitajte što nude današnje kamere i kako komunikacija pomoću njih može biti uistinu near-reality.


Mutna slika slabih boja i kontrasta – tipična karakteristika low-end web kamera

Većini ljudi kod kamera su najviše smetali niska rezolucija i loš zvuk, te su se proizvođači posvetili da današnji modeli posjeduju što kvalitetnije leće i elektroniku kako bi postigli što veću kvalitetu ova dva apekta. Tako danas ne samo da proječna kamera nudi VGA razlučivost kao standard, već su se pojavilte kamere koje mogu prokazati stvarnu HD razlučivost i to u realnom vremenu i vrlo glatko. Kamere su se počele proizvoditi i s lećama poznatih brandova, primjerice Carl-Zeiss koji slovi kao respektabilni brand u svijetu kamera i fotoaparata. Zvuk je također višestruko poboljšan, ugrađeni mikrofoni danas hvataju gotovo cijeli zvučni spektar, a ne samo raspon frekvencija ljudskog govora kao nekad, tako da bez problema možete pustiti vašem dalekom rođaku glazbu koju slušate, a da ju on čuje jednako kao i vi.


Nove Logitech Quickcam Pro serije kvalitetom mogu posramiti čak i neke digitalne fotoaparate

Svemu ovome valja dodati i sve bolju softversku podršku bez koje bi sva ta silna tehnologija bila uzalud. Web kamere iz davnih dana su bile sklone rušenju softvera, usporavanjima, gubicima okvira itd. Novi softveri su stabilni, razvijeni za više platforma i što je najvažnije – intuitivni i lako razumljivi čak i ljudima koji nisu toliko vješti s računalima, a koji upravo znaju biti korisnici web kamera.

Svi ovi aspekti govore samo jedno – web kamere su budućnost komunikacije putem interneta, a dolaskom povoljnih i brzih internet paketa, prepreka za kupnju gotovo da i nema.

Pogledajmo na sljedećom stranici glavne značajke modernih web kamera…

Adsense
1 2 3 4 5 6Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Također pogledajte
Close
Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!