Audio-video uređajiDVB-T prijemniciRecenzije

Recenzija [DVB-T MPEG-2]: Golden Media T-Box 815 PVR

Donosimo recenziju digitalnog zemaljskog prijamnika njemačke tvrtke Golden Media, a koji se među širokom ponudom sličnih razlikuje po malim dimenzijama i činjenicom kako potjeće iz Europe što bi trebalo jamčiti veću pouzdanost od kineskih konkurenata. U najavi smo se dotakli tek prvih dojmova po otvaranju uređaja iz ambalaže, stoga u ovom članku možete pročitati detaljna iskustva nakon korištenja, od pregleda i snimanja TV programa pa do formatiranja USB memorije direktno preko sučelja uređaja i reprodukcije multimedijalnih datoteka.

Specifikacije

DVB-T MPEG-2 Digitalni zemaljski prijamnik s dva SCART priključka

* PVR – snimanje putem USB sučelja
* DVB-T MPEG-2 digitalni zemaljski prijemnik
* EPG Elektronski programski tjedni vodič
* Napajanje 5 V za napajanje vanjskog DVB-T pojačala
* Snimanje na USB stick ili USB HDD
* Time Shift funkcija za odgođeno gledanje programa
* Reprodukcija JPEG , BMP, MPEG , WAM
* Programator vremena snimanja ( Timer)
* VHF 5-12 / UHF 21 – 69 KANALI
* 2 X SCART ( TV + VCR)
* LOOP TV Izlaz
* Daljinski upravljač sa tipkama za snimanje programa
* Male dimenzije 2 x 15 x 10 cm

Pakiranje

Uređaj dolazi u kartonskom pakiranju u boji, s navedenim osnovnim specifikacijama, oznakom modela i imenom proizvođača na prednjom strani. Proizvođač ponosno ističe malu potrošnju energije u standby režimu, ispod 1W, a tu je i poznati logotip DVB organizacije za digitalno emitiranje.

Unutar pakiranja sam prijamnik se nalazi upakiran u najlonsku vrećicu bez materijala za apsorbiranje vibracija ili udaraca, što za posljedicu ima manje dimenzije pakiranja, no zato sam uređaj nije pošteđen eventualnih oštećenja do kojih može doći u transportu. U pakiranju se još nalazi daljinski upravljač, tiskane upute i dvije AAA baterije. Naponski kabel za prijamnik je permanentno spojen na sam uređaj. U pakiranju nećete dobiti SCART kabel potreban za povezivanje na televizor.

Kompletan sadržaj je na test stigao u odličnom stanju, uredno zapakiran i bez ikakvih oštećenja.

Dizajn

Prvo što upada u oči jesu male dimenzije uređaja, što olakšava pozicioniranje gdje god vam odgovara u blizini televizora. Ako se televizor nalazi na polici moguće je prijamnik smjestiti u blizini stalka, te ćete na taj način moći imati usmjeren daljinski upravljač u istom smjeru kao i za upravljanje TV-om, što olakšava korištenje. Prijamnik je crne boje, smješten u metalno kućište koje s prednje strane ima tanku prozirnu plastiku s tipkom za paljenje i statusnim LE diodama, dok se na poleđini i boku nalaze osnovni priključci. Pohvalan je izlaz za antenu radi kojeg nećete trebati koristiti T-razdvojnike ako slučajno želite dovesti antenski signal u TV (što je zanimljivo dokle god se digitalno ne prenose svi programi, poput Z1 i OTV-a).

Stražnja strane otkriva tek antenski ulaz, dva SCART priključka i integrirani kabel za napajanje. Šteta što su izostali ikakvi digitalni izlaza (HDMI ili digitalni optički ili koaksijalni izlazi za zvuk).

Daljinski upravljač

Kao i sam uređaj, tako je i IR daljinski upravljač manjih dimenzija u odnosu na one standardnih dimenzija, uz sitne tipke koje bi mogao problem stiskati osobama većih jagodica, no za većinu će biti sasvim pristojne za koristiti.

Premda smo nakon kratkog korištenja bili zadovoljni relacijom tipki na upravljaču, tokom duljeg korištenja uočili smo nedostatak vezan uz upravljanje EPG-om. Naime, do detaljnijeg prikaza informacija o emisiji potrebno je pritisnuti ukupno četiri tipke, što izjednačava kompliciranost s teletekstom (pritisak na tipku teletekst i unos tri znamenke za više informacija o željenoj emisiji). Pritisak na Info tipku na upravljaču poziva osnovni pregled aktualne i slijedeće emisije, a dodatan pritisak prikazuje tehničke podatke o kanalu.

Valja napomenuti kako uređaj neće detektirati pritisak na tipku ukoliko je upravljač pod kutem većim od 45 stupnjeva u odnosu na okomicu uređaja.

Adsense
1 2 3 4 5Sljedeća stranica

Darko Hlušička

Osnivač i glavni urednik HD Televizije. Licencirani ISF kalibrator (Level II). Veliki ljubitelj tehnologije koja ga danas očarava jednako kao i kad je po prvi put pokrenuo .exe datoteku u DOS-u u 90-im godinama prošlog stoljeća. Uživa slušajući filmsku glazbu.

Povezani tekstovi

6 komentara

  1. Moze li autor recenzije reci na osnovi cega bi ovaj uredjaj trebabo biti pouzdaniji od kineza, npr. nytrobox-a?
    osim sto je skuplji… skoro 90 kn

    1. Nema jamstva da ae ure?aj raditi bolje od kineza, no obzirom na broj kvarova jeftinih DVB-T prijamnika, posebice u županijama uz more, 90 kn više za ure?aj u koji su ugra?eni solidniji kondenzatori bi trebalo osigurati duži životni vijek.

  2. Na stranicama prodavača piše da ovaj ure?aj može snimati jedan program na USB, a gledati drugi.
    Ima li istine u tome? Vidim da ne spominjete ništa o tome.
    Radi li se možda samo o snimanju na istom muxu?
    Da ima dva tunera, vjerojatno bi čuli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button
Close

Adblock Detected

Molimo podržite naš rad tako da onemogućite blokiranje oglasa na ovoj stranici - hvala! Please support our work by disabling Adblock in your browser - thank you!