EDIT 21.04.2011: Promjena ekrana Transcoding Settings - uključiti Chapters! - pogledaj opis na dnu ovog posta
Pošto sam se načitao raznih svjetskih foruma te potrošio puno vremena na isprobavanje kako da upogonim media server i pri tome postignem da svi pušteni filmovi na G20 rade bez zastajkivanja i bilo kakvih problema, odlučio sam napraviti ovaj tutorijal sa slikama kako bih olakšao drugima konfiguraciju PS3 Media Servera i Panasonic G20 tv-a.
Prvo i osnovno: Obavezno instalirajte na mrežni kabl feritne jezgre koje ste dobili sa TV-om!!! Koristite uputu od TV-a strana 81. Dok ih nisam stavio na 15 metarski Cat5e lan kabl znao sam imati problema u smislu zastajkivanja slike na nekim zahtjevnijim filmovima. Feritne jezgre su u potpunosti otklonile sve probleme. Kablom povežite tv i router (da ne bi umrežavali direktno sa mrežnom karticom)
Potom je potrebno skinuti zadnju betu PS3 MS ovdje:
http://www.ps3mediaserver.org/forum/vie ... =14&t=3217
Isprobavao sam instalaciju u Win7 64bit i WinXp 32bit. Neke stvari su mi se razlikovale na način da mi je u XP-u sve radilo „iz kutije“ dok se kod Win7 64bit moralo ipak malo pomučiti za neke naprednije postavke.
Prvi problem na koji će te naići je da PS3 Media Server ne prepoznaje Panasonic G20. To se riješava korištenjem .conf datoteke koju je potrebno spremiti u direktorij C:\Program Files (x86)\PS3 Media Server\renderers .conf datoteka je zapravo .txt datoteka te ju vrlo lako možete editirati po potrebi. U prilogu je Panasonic_G20.conf koja radi bez problema. Skinuta je sa neta (više ni neznam gdje, negdje na originalnom forumu) a ja sam samo editirao koju sliku da koristi prilikom detekcije uređaja.
Osim toga ako želite da u PS3 MS imate slike Panasonica G20 umjesto nekih slika upozorenja da PS3 nije pronađen možete koristiti ovaj pms .jar file. To je originalan pms.jar file iz root direktorija programa, u kojem sam samo ubacio slike Panasonic G20. Ništa drugo nije modificirano niti imam znanja za to. Treba samo prekopirati originalni pms.jar sa ovim iz priloga. EDIT: .jar file je prevelik za postanje, umjesto toga evo upute kako ga editirati: sa Winrarom otvorite pms.jar i odete u pms.jar\resources\images\clients i samo dodate sliku .png koju želite taj točan naziv slike morate upisati na početku .conf fajla. Ukoliko netko želi može koristiti i originalan ali mu onda prvi ekran pri pokretanju programa i pronalasku uređaja neće izgledati ovako:

Ukoliko PS3 MS ne pronađe renderer probajte u firewallu otvoriti portove: 5001 i 1900. Ukoliko sve radi iz prve (kao meni u XP-u) nije potrebno ništa dirati. Isto tako ukoliko i dalje Panasonic G20 nije pronađen kliknite na General Configuration tab i podesite ga ovako po slici (u Win7 64bit sam morao odabrati koju mrežnu karticu da koristi, jer imam dvije, te koji ip. Ip naravno upišite svoj IP mrežne kartice) Ako imate gigabitni lan preporuka je da njega koristite.

Sada bi sve trebalo proraditi pa možete prijeći na tab Navigation / share i odredite koje diskove / foldere će te moći pregledavati na tv-u (slobodno uključite i slike, glazbu itd):

Potom prijeđite na tab transcoding settings i podesite ga točno po slici:

Neka Vas ne zabrinjava što je odabrana prilično loša kvaliteta slike, vjerujte to nema veze i slika je odlična. Kasnije isprobajte kvalitetnije postavke keyint ako sve radi na ovim postavkama pa malo testirajte. Sve ovisi koliko jako računalo imate, koliko dug mrežni kabl, mrežna kartica, router itd.
Onda na istom tabu kliknite na Mencoder (mora biti boldan i prvi na popisu) te ga podesite točno po ovoj slici:

Obratite pažnju da sve podesite točno ovako. Jaaako dobra stvar ovdje je video scaler koji radi upscaling običnih divX, Xvid SD filmova u 1920x1080 rezoluciju i to izgleda jednostavno nevjerovatno odlično za SD signal.
Evo što piše u readme tabu što se tiče hardverske gladi programa:
Requirements
============
A core 2 duo CPU (mine is a E6750, 2.66GHz) for smooth 1080p transcoding, but 720p seems to be transcodable with a good P4 :p
Ja imam E8200 Core 2 duo 2.66 neoverclociran i 4 GB rama što i nije baš više tako novo računalo i sve radi bez ikakvih problema. Tko isproba postavke, molim neka napiše kako mu radi i koje računalo ima da možemo raditi usporedbe.
Toliko u ovom dijelu, u 99% slučajeva koristim ovaj engine jer podržava upscaling, titlovi izgledaju izvrsno, te gotovo sve radi bez problema. Primjetio sam da recimo neke snimke koje sam radio na foto-aparatu ne može pročitati, ali nije problem jer uđete na TV-u pri browsanju u direktorij „transcoding“ i odaberete neki drugi codec.
Meni se najbolji pokazao AviSynth/Ffmpeg, a kako instalirati codece, filtere i riješiti sve probleme na Win7 64bit u nastavku koji slijedi...
EDIT 21.04.2011: Važna promjena, uključiti Chapters (poglavlja)
Konačno! Našao sam zaobilazni način kako početi gledati film recimo od 50-te minute ili kako premotavati film tijekom gledanja. Pošto Panasonic ne podržava "goto" funkciju, ovo je jedino moguće. Treba omogućiti poglavlja (biramo svakih koliko minuta da napravi poglavlje, zadano je svakih 5), te film pustimo iz Transcoding foldera, gdje je sada svakom codecu dodana opcija "Chapters" gdje biramo od kojeg vremena da krene reprodukcija filma. Ono što je dobro je što ova opcija radi sa SVIM datotekama: .mkv, .avi.... (zato to i nisam pokušao prije mislio sam da je ta opcija rezervirana za dvd naslove). Također pritiskom na tipku "preskakanje" ne pušta se drugi naslov već novo poglavlje pa onda višestrukim pritiskanjem se pomičemo u filmu: 5,10,15,20... minuta
Što više reći nego: sada konačno su sve potrebne funkcije tu, i možemo reći da je ovo sada dostojna (i besplatna!) zamjena za samostojeći .mkv/.divx/.mediacentar player...